Boek

Toine Heijmans

Op zee

Meedogenloos spel met de angsten van elke ouder

Een leigrijze wolkenlucht, de spanning van een zeiltocht met een ongewis einde, en de angst van elke ouder om een kind kwijt te raken, zijn de ingrediënten van dit uitermate spannende verhaal. Op zee grijpt de lezer en laat niet los.Het gaat over een man van middelbare leeftijd, Donald, doodgelopen in zijn werk. Heijmans schetst uitstekend het moderne kantoorleven met zijn omzetcijfers, kilometervergoedingen, beoordelingssystematieken en nutteloze gesprekken met klanten. Donald gaat drie maanden solozeilen op de Atlantische oceaan en op Noordzee en hoopt terug te komen als een leukere man voor zijn vrouw Hagar. De laatste etappe, de 200 mijl van Tyborøn naar Harlingen zal hij volgens afspraak door zijn zevenjarige dochter Maria worden vergezeld.

Na het rondje Engeland en het Kattegat zijn de laatste 200 mijl eigenlijk niet zo moeilijk. De weerberichten zijn goed, en toch wordt het spannend. Hij gaat dingen doen die tegen de routine in gaan: zwemmen midden op zee zonder de zwemtrap naar beneden te laten, het vluchtluik ‘s nachts open zetten. Terwijl hij weet ‘aan boord moet je routineus en opgeruimd zijn, dat geeft rust.’ En ‘overleven doe je op routine’.

Als hij het eiland Terschelling al in beeld heeft, gaat het mis: hij is Maria kwijt. Er volgen radeloze uren waarin hij nog vreemdere capriolen uithaalt: in de mast klimmen, in zijn bijboot wegroeien, overboord slaan. Steeds rijst de vraag: is hij haar wel kwijt?

Uiteindelijk gaat deze korte roman over vaderschap. Voortdurend maakt Donald vergelijkingen met het moederschap. ‘Moeders hebben een voorsprong die door vaders nooit meer in te halen is.’ ‘Vaders moeten zich bewijzen.’ Maar deze vader is bezig hopeloos tekort te schieten. Hij is met zijn zeilboot op een eenzaam avontuur en dat zou wel eens gruwelijk mis kunnen gaan.

Wie terugleest zal herkennen dat de onbetrouwbare verteller allerlei kleine aanwijzingen geeft dat er iets mis is met deze man. Zijn naam Donald verwijst bijvoorbeeld naar Donald Crowhurst, waarvan Heijmans een motto opnam. Crowhurst was een solozeiler die in 1969 omkwam tijdens een zeilwedstrijd rond de wereld. Hij deed een poging de wedstrijd te winnen met het doorgeven van valse posities maar uiteindelijk werd zijn boot op de Atlantische oceaan leeg teruggevonden met aan boord warrige notities. Er zijn meer aanwijzingen. Een zin als: ‘De werkelijkheid kan ook een droom zijn wat mij betreft. En andersom.’ zet achteraf aan het denken. In de laatste pagina’s, als het perspectief wijzigt naar Hagar worden de sluiers opgelicht. Maar pas op de allerlaatste bladzijde – als een hevig gehavend schip de haven van Harlingen binnenvaart – is de ontluistering compleet.

Vertalingen

Toine Heijmans

Toine Heijmans (1969) is journalist bij de Volkskrant. Hij heeft drie kinderen en zeilt in zijn vrije tijd. Hij publiceerde eerder een non-fictieboek La Vie Vinex. Op Zee werd bejubeld door recensenten en boekhandelaren. Binnen twee weken was er een herdruk. De vertaalrechten voor deze debuutroman…

lees meer

Details

Op zee (2011). Fictie, 192 pagina's.

Thema's: zee

Uitgeverij

L.J. Veen

Herengracht 481
NL - 1017 BT Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 524 98 00
Fax: +31 20 627 68 51

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.ljveen.nl

lees meer