Post voor mevrouw Bromley
Een pakkend filmisch verhaal tegen de achtergrond van WOI
Het eerste deel van de nieuwe roman Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs speelt in Noord-Londen in de beginjaren van de Eerste Wereldoorlog. Student John Patterson weigert toe te geven aan de toenemende druk van ijveraars en patriotten, en van meisjes, om vrijwillig dienst te nemen, zoals zijn boezemvriend Martin Bromley met wie hij opgroeide.
ls postbode brengt Johns vader geregeld droevig nieuws, maar hij kan het niet over zijn hart verkrijgen de brief over de dood van Martin bij mevrouw Bromley te bezorgen. In het tweede deel heeft John alsnog dienst genomen. Als bediende van een luitenant in Noord-Frankrijk kan hij op zijn beurt de post manipuleren. Hij ontdekt dat Martin niet heldhaftig gestorven is, zoals in de brief stond, maar geëxecuteerd is door zijn oversten. Zal hij dat mevrouw Bromley nog laten weten, vraagt hij zich af, voordat hij zal worden ingezet bij een offensief, waarbij hij wellicht zal sneuvelen.
Post voor mevrouw Bromley is een roman over leugens, illusies en make believe. In een uitstekend gedocumenteerd tijdsbeeld legt Stefan Brijs de diepe kloof bloot tussen de patriottische opwinding over de oorlog en de ontstellende realiteit ervan, weergegeven in sterke dramatische taferelen, waarbij moed en lafheid relatief blijken. Eens te meer spreekt Brijs de lezer aan met overtuigende personages en een knappe, geduldig uitgebouwde plot, waarin diverse verhaalelementen een verrassende functie en betekenis krijgen. John studeert Engelse literatuur en zijn fijne literaire cultuur contrasteert scherp met de barbarij van de oorlog. Voor een soldaat die aan zijn liefje schrijft, en die spoedig zal sterven, citeert hij zinnen uit de liefdesbrieven van John Keats, maar zelf komt hij er niet toe zijn onuitgesproken liefde voor de dochter van mevrouw Bromley, die als een rode draad door het verhaal loopt, op tijd te formuleren. Post voor mevrouw Bromley neemt de lezer vlot mee in een pakkend, filmisch verhaal met spannende wendingen tot op de laatste bladzijde.