Boek

Jessica Durlacher

De held

Een boeiende familie geschiedenis

Hoofdpersoon van Jessica Durlachers roman De held is Sara Silverstein, gehuwd, twee kinderen en publiciste van beroep. Wanneer Sara’s vader overlijdt, volgt een aantal ogenschijnlijk onverklaarbare, noodlottige gebeurtenissen. Maar dan blijkt dat alle misère ontsproten is aan dezelfde bron: de Tweede Wereldoorlog, waarin Sara’s vader op jonge leeftijd zijn ouders verloor in de kampen en alleen moest zien te overleven. Wanneer de familie van Sara in een later stadium kennismaakt met Raaijmakers, erfgenaam van de verrader van destijds, is het de vraag of beide partijen erin slagen los te raken van dat monsterlijke verleden.

Met een moraal die gevormd is door de vrede na WOII, is het voor Sara moeilijk te verteren dat haar zoon besluit in het Amerikaanse leger te dienen. Toch is de keuze van haar nazaat de redding van het gezin. Als een ware held, kalm en mentaal goed toegerust, durft hij korte metten te maken met Raaijmakers, die hen mishandelt en misdadig bedreigt.

Ingenieus heeft Durlacher heden en verleden met elkaar verbonden. Naturel en licht is haar stijl. Thrillerachtig het verloop van haar verhaal. Dit maakt Durlachers roman een doorlezer met diepte, een doorlezer over families wier nalatenschap bestaat uit wraak en vrede.

Jessica Durlacher debuteerde een jaar na de dood van haar vader met de roman Het geweten (1997). Voortaan zou zíj de schrijvende Durlacher zijn. Toch zou nog lange tijd, in ieder artikel dat over haar zou verschijnen, worden gerefereerd aan wie haar vader was, de schrijver G.L. Durlacher (1928-1996), een geliefd auteur die in indrukwekkend proza verslag had gedaan van zijn oorlogservaringen. Dat haar thematiek verwant zou zijn aan die van hem, kon haast niet anders. Het verhaal van de tweede generatie is haar erfdeel, een literair erfdeel, waaraan niet valt te ontkomen. Dit laatste nu, dat alles bepalende en onontkoombare van het verleden, is het fundament van Jessica Durlachers roman De held.

Vertalingen

Jessica Durlacher

Jessica Durlacher (1961), dochter van de schrijver G.L. Durlacher, debuteerde met Het geweten (1997). Kort daarna volgden de romans De dochter (2000) en Emoticon (2004). Ook vertaalde Durlacher beide delen van Maus door Art Spiegelman, een graphic novel over de Jodenvervolging. Daarnaast…

lees meer

Details

De held (2010). Fictie, 382 pagina's.

Uitgeverij

De Bezige Bij

Van Miereveldstraat 1
NL - 1071 DW Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 305 98 10
Fax: +31 20 305 98 24

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.debezigebij.nl

lees meer