Boek

Vissen redden

De kunst van het zelfbedrog

Het verhaal van Vissen redden, de nieuwe roman van Annelies Verbeke, is doordrongen van de pijn om een voorbije liefde. Nadat haar vriend Thomas haar heeft verlaten, keert de schrijfster Monique Champagne zich af van de literatuur. Ze vindt een nieuw levenselan in haar engagement om de wereldwijde dramatische teloorgang van het visbestand aan te klagen. Een organisatie vraagt haar een literair intermezzo te verzorgen op internationale symposia over de visserij. Daarvoor reist ze eerst naar Tallinn, vandaar naar Athene en Lissabon, gaat ze toch naar Istanboel, hoewel haar optreden daar werd afgelast, en belandt ze uiteindelijk in een weinig gastvrij Vladivostok.

In Tallinn ontmoet ze een Oostenrijker die haar het manuscript van zijn roman laat lezen. Betreft het een autobiografie, dan moet ze beslist op haar hoede zijn voor wat hij verbergt, maar losgeslagen in haar verdriet brengt ze toch een dronken nacht met hem door. Even vermetel geeft ze zich uit voor iemand anders als een haar onbekende vrouw in haar een oude vriendin meent te herkennen en ze dagen lang samen optrekken. In Vladivostok denkt ze de vervulling van haar diepe verlangens te vinden bij een man die ze in het hotel ontmoet, tot blijkt dat hij actief is in de illegale visserij. Op de terugreis naar huis verliest ze in de vlieghaven volledig de controle over zichzelf. Nadien is de wil om voort te leven voor haar vervlogen, maar in een prachtige finale scène overleeft ze een geplande verdrinkingsdood.

Moniques preoccupatie met vissen en haar obsessie om ze te redden zijn gelieerd met haar besef dat de mens afstamt van de vissen die 375 miljoen jaar geleden aan land kwamen en door hun evolutionaire metamorfose een nieuw bestaan realiseerden. Verslagen en machteloos emotioneel, met risico en dwaasheid zoekend naar haar identiteit en een zin in haar leven, probeert Monique op een vergelijkbare manier haar onderhuidse pijn en verdriet te ontglippen. Door de vissen te redden probeert ze de mensheid en uiteindelijk ook zichzelf te redden. Dat ze bij haar verdrinkingspoging toch weer aanspoelt op het land, krijgt hierdoor een immense symbolische betekenis.

In haar complexe emotionaliteit en haar bizarre obsessie is Monique Champagne een fascinerend personage. Haar ecologische missie betrekt de lezer op een ongewone manier bij een acuut probleem dat de hele wereld aangaat, maar dat je niet in een literaire context verwacht. Niet minder origineel zijn de indrukwekkende verweving van dit persoonlijk relaas met de evolutietheorie, de weloverwogen verwoording en de doordachte compositie van het verhaal, en Verbekes typische dwarse, dubbelzinnige, laconieke humor. Vissen redden is een intelligente, indringende roman die men met stijgende bewondering en enthousiasme leest.

Vertalingen

Details

Vissen redden (2009). Fictie, 185 pagina's.

Uitgeverij

De Geus

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 760 72 17

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer