Boek

Herman Koch

Het Diner

Een familiedrama met zwarte kantjes

Vier mensen. Een diner. Een onontkoombare beslissing. Als een filmtrailer wordt de nieuwe roman van Herman Koch aangekondigd op de achterflap. De lezer wordt niet teleurgesteld: het verhaal van de vader die het beste wil voor zijn kind ontvouwt zich als een strak geregisseerd familiedrama met zwarte kantjes, waarin telkens iets meer van de onderliggende werkelijkheid wordt getoond, geheel volgens de regels van de vertelkunst. Hoe ver gaat de vader in het beschermen van zijn zoon als blijkt dat die iets volkomen ontoelaatbaars heeft uitgehaald? Ver, is het antwoord.

In de schijnbaar meest aangename setting, die van een uitgebreid diner van twee broers met hun beider eega’s in een trendy hoofdstedelijk etablissement, worden de messen geslepen. Was het de bedoeling van dit samenzijn om te overleggen wat ze het beste konden doen met hun 15-jarige zonen, partners in crime, al gauw komen allerlei jarenlang smeulende ongenoegens en frustraties boven tafel. Paul Lohman, vervroegd uitgetreden leraar geschiedenis, zit vol agressie. Agressie jegens het restaurant dat in zijn ogen bol staat van de pretenties, zowel qua eten als qua bediening, en agressie jegens zijn broer, Serge Lohman, de populaire politicus die het ambieert bij de komende verkiezingen de nieuwe minister-president van Nederland te worden.

In haarfijn proza laat Koch zijn personages worstelen. ‘Zo zag ik het leven soms, als een bord warm eten dat koud stond te worden.’ Zo troostrijk en loyaal als aanvankelijk Paul’s vrouw lijkt te zijn, zo verraderlijk blijkt uiteindelijk de waarheid over haar rol in dit ijselijke verhaal. Ook broer Serge en diens vrouw hebben zo hun geheime agenda. Na dit diner – en de filmmuziek zwelt aan – zal niets meer hetzelfde zijn. Het diner is een moderne zedenschets over een actueel moreel dilemma rond eerlijkheid en gesjoemel. Koch spitst dit dilemma toe op de vraag in hoeverre je als ouder je ogen opent voor de daden van je kind en hem tot de verantwoording roept, wat van zijn verhaal een dicht op de huid geschreven drama maakt.

Met Het diner, dat onmiddellijk de bestsellerlijsten in Nederland aanvoerde, heeft Koch de perfecte toon gevonden. Zijn schrijfstijl is toegesneden op het vertellen van een dwingend verhaal: snel, helder en wrang. Zoals hij in een interview opmerkte over de overeenkomst van de romans: ‘Als je de toon precies weet te treffen, heb je eigenlijk al de DNA van het hele boek.

Vertalingen

Herman Koch

Herman Koch (b. 1953) debuteerde met de verhalenbundel De voorbijganger (1985), waarin de hoofdrol is weggelegd voor onbegrepen eenlingen die moeite hebben met hun omgeving. Zijn eerste roman, en een groot succes, was Red ons, Maria Montenelli (1989), de Salinger-achtig getoonzette biecht annex…

lees meer

Details

Het Diner (2009). Fictie, 301 pagina's.

Uitgeverij

Ambo Anthos

Weesperstraat 105A
NL - 1018 VN Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 524 54 11
Fax: +31 20 420 04 22

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.amboanthos.nl

lees meer