Boek

De helaasheid der dingen

Een virtuoos geschreven zedenschets

Dimitri Verhulst schrijft graag over het eigen nest, zij het met enige cynische distantie. In Dinsdagland (2004) bundelde hij reportages over typisch Belgische plekken en volkse eigenheden. In zijn jongste roman De helaasheid der dingen opent hij de poorten naar zijn jeugd opnieuw, en deze keer wagenwijd. De hoofdpersoon is een jongen in een ontregeld gezin in een vergeten dorp. De hooghartige moeder, die haar zoon na de moeilijke bevalling nooit koesterde, heeft man en kind verlaten, en de zoon woont nu samen met zijn vader en drie ooms in bij zijn grootmoeder. Ze zijn ongemanierd en boertig, onberekenbaar en onhandelbaar. Bengelend onder aan de sociale ladder maken ze van hun leven een zootje.

In episodische hoofdstukken brengt Verhulst de anekdotiek van dit leven in ongemeen grappige taferelen in beeld. De slemppartijen in het café, het gedweep met Roy Orbison, de schaamteloze rokkenjagerij. Als de vertegenwoordigster van de Dienst Bijzondere Jeugdzorg naar de levensomstandigheden van de jongen komt informeren, wordt ze begluurd als een goedkope scharrel. Iedereen lijkt zich welgezind te schikken in dit besloten en uitzichtloos bestaan. Toch schuilt onder de uitgelaten anarchie bij enkele personages een groot gemis. De vader besluit een ontwenningskuur te volgen, maar als hij na drie maanden naar huis terugkeert, halen de vaste gewoonten van vroeger zijn goede bedoelingen snel onderuit. Alleen de zoon slaagt er als jonge volwassene in enige afstand te nemen en dit leven achter zich te laten, zij het niet zonder emotionele pijn en melancholie.

Dimitri Verhulst neemt de lezer zonder terughoudendheid mee in een wereld zonder schaamte of manieren, door sociale armoede vervreemd van de gewone samenleving. Hij slaagt er wonderlijk in een wankel evenwicht te bewaren. Geeft hij zich in zijn verhalen over onbehouwen mensen enerzijds gewillig over aan de hilarische overdrijving, anderzijds wisselen aanhankelijkheid en medeleven elkaar af in een subtiel emotioneel tegenwicht. De helaasheid der dingen vormt een nieuw hoogtepunt in het werk van Dimitri Verhulst.

Vertalingen

Details

De helaasheid der dingen (2006). Fictie, 207 pagina's.

Uitgeverij

Contact

Keizersgracht 205
NL - 1016 DS Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 535 25 35
Fax: +31 20 535 25 49

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.uitgeverijcontact.…

lees meer