Boek

Tommy Wieringa

Joe Speedboot

Fenomenale verbeeldingskracht

Met een volledig aan een rolstoel gekluisterde, spastische verteller, Fransje Hermans, die bovendien alleen ongearticuleerde klanken kan uitstoten, is het Tommy Wieringa gelukt een wervelende roman te schrijven, waar de verbeeldingskracht van elke pagina afspat – een fraaie literaire prestatie. Motor achter de beweeglijkheid van het verhaal is Joe Speedboot, vriend en klasgenoot van de verteller en natuurlijk ook diens ondernemende tegenhanger.

Als nieuwkomer binnen de kleine dorpsgemeenschap Lomark, waar de gebeurtenissen zich afspelen, ontpopt Joe Speedboot zich tot de turbo die de bewoners met zijn spectaculaire acties telkens weer uit hun lethargie weet op te schrikken. Of het nu gaat om het plaatsen van onschuldige bommen of het bouwen van een vliegtuig om een glimp te kunnen opvangen van mevrouw Eilander die naakt zou zonnen in haar achtertuin – Joe is de middelpuntvliegende kracht van een reeks enerverende verwikkelingen. Het lukt hem zelfs van de immobiele verteller een sportieve held te maken door hem te laten meedoen aan wedstrijden in armworstelen.

‘Hij was niet zozeer een buitengewone jongen, hij was een kracht die vrijkwam. Je had verwachtingsvolle tintelingen in zijn buurt – er was een energie die vorm aannam in zijn handen, in een los verband toverde hij bommen, racebrommers en vliegtuigen tevoorschijn en jongleerde ermee als een lichtzinnige tovenaar. Ik had nooit iemand ontmoet bij wie het idee zo vanzelfsprekend leidde tot uitvoering, op wie angst en conventies zo weinig greep hadden’ – ziedaar het portret van de titelheld. Met al het spektakel rond diens persoon is Joe Speedboot ook een voorbeeldige ontwikkelingsroman over een hecht groepje jongeren dat zijn onschuld verliest. Een centrale rol daarbij is weggelegd voor de dochter van mevrouw Eilander, de beeldschone PJ, die met haar waterval van blonde krullen alle jongens het hoofd op hol brengt. Worden ze allemaal verliefd op haar – afgezien van Fransje weten ze niet precies met wie ze te maken hebben. Een en ander leidt tot een – door toedoen van Joe – chaotisch, volkomen uit de hand lopend huwelijksfeest. Want het is zoals de verteller stelt, ‘tot de laatste minuut spektakel met hem’.

Joe Speedboot heeft alles wat het lezen van een roman tot een unieke ervaring kan maken: intrigerende personages die tot leven komen in een sprankelend, tragikomisch verhaal dat werkelijk subliem is verteld – op elke pagina verrast Wieringa met prachtige beelden, treffende beschrijvingen en schitterende details. Wieringa geeft blijk te beschikken over een fenomenale verbeeldingskracht.

Vertalingen

Tommy Wieringa

In 1995 debuteerde Tommy Wieringa (1967) met de roman Dormantique’s manco. Hij brak door met Alles over Tristan (2002), bekroond met de Halewijn-prijs en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De echte doorbraak kwam met zijn volgende roman, Joe Speedboot. Hij won er de F. Bordewijk prijs mee…

lees meer

Details

Joe Speedboot (2005). Fictie, 316 pagina's.

Fragmentvertaling

English (PDF document)

Uitgeverij

De Bezige Bij

Van Miereveldstraat 1
NL - 1071 DW Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 305 98 10
Fax: +31 20 305 98 24

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.debezigebij.nl

lees meer