Weblog

Mijn eerste vertaling, mijn eerste tournee

Mijn eerste vertaling, mijn eerste tournee

Roman Helinski in Tsjechië

5 november 2018 - Roman Helinski

Maandag

Laat ik eerlijk zijn: mijn roman De wafelfabriek belandde per toeval op het bureau van mijn Tsjechische redactrice, die óók Fins vertaalster is. ‘Hier’, zei de uitgever van Albatros Media Plus. ‘Een boek over Helsinki. Misschien kunnen we er wat mee.’ Het is niet de eerste keer dat mijn achternaam voor de hoofdstad van Finland wordt aangezien, maar wel de meest fortuinlijke. Want hier zit ik: met een espresso voor mijn neus op een pleintje in Praag, aan het begin van een week vol lezingen.

Lees meer
Bericht uit Frankfurt

Bericht uit Frankfurt

26 oktober 2018 - Victor Schiferli

Het zijn berichten die de Duitse krantenlezer niet ontgaan: de ontlezing grijpt om zich heen. Volgens recent onderzoek van de Börsenverein des Deutschen Buchhandels zijn er sinds 2012 meer dan zes miljoen mensen die het boek hebben ingeruild voor Netflix en de smartphone. Nog een getal: vorig jaar zat de gemiddelde Duitser 47 minuten per dag op zijn telefoon, nu zijn het er 196. Een dramatische daling dus in het lezerspubliek, die effecten heeft op de productie van nieuwe boeken. Dat zou je tenminste denken.

Lees meer
Échappement

Échappement

Reisblog #8: Miriam Rasch vanuit het Van Doesburghuis bij Parijs

24 september 2018 - Miriam Rasch

‘Er is ook een piano (merk Sellier) aanwezig.’ De tijd dat ik met regelmaat pianospeelde ligt al meer dan tien jaar achter me. Soms mis ik het, de samenkomst van lichaam en geest waar het om vraagt en de vergetelheid die die samenkomst je even kan geven. Ik besloot wat van mijn oude bladmuziek mee te nemen naar het Van Doesburghuis, waar ik twee maanden zou verblijven. Dat moest genoeg tijd zijn om weer wat oefening te krijgen en het zou een goede manier zijn om de gedachten te verzetten tussen het schrijven door. Een van de laatste stukken die ik had gespeeld was ‘Clair de lune’ van Débussy. Romantisch en ook supermodern – passend, daarom, bij een residentie in de atelierwoning.

Lees meer
Kilometers langs een Deens-Friese horizon

Kilometers langs een Deens-Friese horizon

Reisblog #7: Geart Tigchelaar per fiets naar Denemarken

14 september 2018 - Geart Tigchelaar

Het plan voor een nieuwe roman had ik allang in mijn hoofd, maar ik kon op mijn manier maar niet de tijd vinden om eraan te beginnen. Om die en andere redenen ben ik vorig jaar in oktober op de fiets gestapt en richting Denemarken afgereisd, in de hoop niet alleen op de fiets, maar ook op papier heel wat kilometers af te leggen.

Lees meer
Ondoorgrondelijke stad

Ondoorgrondelijke stad

Reisblog #6: Kim van Kaam in de VS en Canada

8 september 2018 - Kim van Kaam

Toen ik vorige week aankwam herkende ik het vrolijke gebouw meteen. Antenna, de organisatie die ik hier in New Orleans bezoek startte vorig jaar november de Paper Machine, een printcentrum aan de rand van de stad. Ze kregen een beurs om de boel op te knappen, printers aan te schaffen, een residentie in te richten en een grote muurschildering te laten maken.

Lees meer
Metaforen voor de geest

Metaforen voor de geest

Reisblog #5: Tim Enthoven in Bogotá

31 augustus 2018 - Tim Enthoven

Voor de Colombiaanse uitgave van Binnenskamers, Puertas Adentro (uitgeverij Cain Press, 2018) reisde beeldend kunstenaar Tim Enthoven op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Colombia en het Nederlands Letterenfonds eerder dit jaar naar Bogotá om de boekenbeurs Feria Internacional del Libro de Bogotá (FILBO) te bezoeken. Een verslag.

Lees meer
Leven in een ansichtkaart

Leven in een ansichtkaart

Reisblog #4: Lisa Thunnissen in Banff

24 augustus 2018 - Lisa Thunnissen

Soms word je in buitenlanden plots geconfronteerd met aspecten van je Nederlanderschap die je niet eerder waren opgevallen. In Canada kwam ik erachter dat ik kennelijk nogal gehecht ben aan het vlakke landschap in ons kikkerlandje. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het Banff Centre verbleef ik drie weken in de Rocky Mountains, in het kader van het Banff International Literary Translation Centre.

Lees meer
De boeken van mijn vader

De boeken van mijn vader

Reisblog #3: Sander Kollaard van Zweden naar Nederland per auto

19 augustus 2018 - Sander Kollaard

Mijn vader, 90, leest al een leven lang. Hij las als jongen in een hoekje van de benauwde woonkamer in Den Helder, in de Ambonstraat. Toen ik hem laatst opzocht, in het nieuwe ‘echtparenappartement’ in Hilversum waar mijn ouders sinds kort wonen, zat hij aan zijn bureau en bestudeerde een boek met middeleeuwse miniaturen. In het huis aan de Pluimessenlaan in Amstelveen, waar ik ben geboren en opgegroeid, had hij een eigen kamer, een studeerkamer, waarvan datzelfde bureau het centrum was. Het was aan drie kanten omgeven door wanden met boeken, gesorteerd per categorie. Samen vormden ze de neerslag van zijn intellectuele leven: theologie, natuurwetenschap, Israël, kunstgeschiedenis. De literatuur stond beneden in de woonkamer, een wand vol, grotendeels Nederlands.

Lees meer
Waar alle wegen ophouden

Waar alle wegen ophouden

Reisblog #2: Sana Valiulina in Oeral, op zoek naar de geschiedenis van de Goelag Archipel

11 augustus 2018 - Sana Valiulina

Hoe arriveerde mijn vader tweeënzeventig jaar geleden in het plaatsje dat we straks binnenrijden? Per boot, per smal spoor? Het eerste lijkt waarschijnlijker. Want Nyrob, de nederzetting waar in 1601 Michail Romanov – een oom van de eerste Russische tsaar van het huis Romanov én een concurrent van diens opvolger Boris Goedoenov – in een kuil van honger en ontberingen de martelaarsdood is gestorven, ligt aan de rivier Kolva die weer met talloze andere riviertjes is verweven in deze barre streek driehonderd kilometer onder de poolcirkel. Maar zeker weten doe ik het niet. Dat heeft mijn vader me nooit verteld.

Lees meer
Het echte leven al bijna ontwend

Het echte leven al bijna ontwend

Reisblog #1: Hanna Bervoets in Ledig House

2 augustus 2018 - Hanna Bervoets

Op dag twaalf vertelt Justin me over ‘the residency guy’. Zijn naam is Justin kwijt, maar residency guy is een Amerikaanse schrijver die het hele jaar door in residenties verblijft.

Lees meer

Auteurs