Weblog

Overal en nergens

Overal en nergens

Bookstan Sarajevo, een festival om naar terug te keren

21 juli 2018 - Guido Snel

Het internationale literaire festival Bookstan in Sarajevo beleefde onlangs zijn derde editie. Wat is de staat van de literatuur in Bosnië, 23 jaar na het einde van de oorlog?

Lees meer
Vertalers als schatbewaarders

Vertalers als schatbewaarders

Zes vertalers over het vertalen van Anne Frank

2 juli 2018 - Esmé van den Boom

Het ziet er op het eerste gezicht alledaags uit, zes mensen aan een lange tafel die zich buigen over papieren, maar schijn bedriegt. Het is namelijk zeldzaam dat zoveel vertalers van dezelfde tekst bij elkaar zijn. En niet zomaar een tekst, maar een van de bijzonderste werken uit de Nederlandse canon.

Lees meer
Een week in Tokyo

Een week in Tokyo

21 juni 2018 - Akane Luiken

Tussen 14 en 18 mei brachten Tiziano Perez, Agnes Vogt en Akane Luiken een bezoek aan Tokyo met het doel Japanse uitgevers kennis te laten maken met hedendaagse Nederlandse literatuur en hen warm te maken voor vertaling daarvan in het Japans. In vijf dagen waren er niet minder dan 26 afspraken met vertegenwoordigers van evenzoveel uitgevers. Akane doet verslag.

Lees meer
Literaire hackathon

Literaire hackathon

25 en 26 mei

15 juni 2018 - Suzanne Meeuwissen

We hadden ze van tevoren nauwelijks ingelicht over wat er 25 en 26 mei stond te gebeuren. Hackathons, een samentrekking van hacken en marathon, werken nu eenmaal het best als de deelnemers er onbevangen invliegen.

Lees meer
Stream of translator-consciousness

Stream of translator-consciousness

Mike McCormacks Dag der zielen

8 juni 2018 - Robbert-Jan Henkes

In aanloop naar de bekendmaking van de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2018 organiseerde Athenaeum Boekhandel drie ELP-leesclubs. Vertaler Robbert-Jan Henkes sloot de reeks af en hield voor een reeds enthousiast gehoor een bevlogen betoog over (de vertaling van) Dag der zielen van Mike McCormack, een roman uit één zin.

Lees meer
Saai zijn is onvergeeflijk

Saai zijn is onvergeeflijk

Op zoek naar nieuwe verhalen bij de conferentie True Stories

31 mei 2018 - Esmé van den Boom

Tijdens de conferentie True Stories op 20 april spraken meer dan dertig schrijvers en journalisten over de internationale kant van verhalende journalistiek, oftewel: literaire non-fictie. Het Nederlands Letterenfonds organiseerde in samenwerking met de Stichting Verhalende Journalistiek het onderdeel Going un-Dutch. De Nederlandse, Zweedse en Engelse uitgevers van Joris Luyendijks Dit kan niet waar zijn: onder bankiers bespraken culturele verschillen aan de hand van het boek.

Lees meer
Canon Kletz @ Poetry

Canon Kletz @ Poetry

19 mei 2018 - Raoul Markaban

Vier dichters die op haast elke denkbare wijze van elkaar verschilden gingen op woensdagavond 25 april in het MONO in Rotterdam, op zoek naar een nieuwe canon van de internationale poëzie.

Lees meer
Nederlandse succesnummers, Finse gezelligheid en Engelse plannen

Nederlandse succesnummers, Finse gezelligheid en Engelse plannen

London Book Fair 2018

24 april 2018 - Mireille Berman

De London Book Fair is als vanouds levendig en opwindend – er is altijd wel een buzz. Het internationale boekenvak heeft zich na de crisis duidelijk gestabiliseerd. Uitgevers zijn ‘in acquisition mode’, aldus Jamie Byng van uitgeverij Canongate. Dat merken wij zeker ook, aan onze tafeltjes in het rechtencentrum van de beurs: het is druk, de sfeer is goed, onze afsprakenschema’s zitten voller dan ooit, en voortdurend komen er mensen tussendoor iets vragen of naar een interessant klinkende titel informeren.

Lees meer
Hobbeldebobbel over de kinderkopjes

Hobbeldebobbel over de kinderkopjes

Livre Paris 2018

10 april 2018 - Mireille Berman

Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren waren van 15 tot en met 19 maart met een tiental auteurs en een grote stand aanwezig op Livre Paris, Frankrijks grootste boekenbeurs. De aanwezigheid van de fondsen stond dit jaar in het teken van de door hen georganiseerde Les Phares du Nord-campagne, waarin meer dan 100 auteurs uit de Lage Landen zich gedurende het jaar op zo’n twintig literaire festivals door heel Frankrijk presenteren.

Lees meer
In Hollandse sfeer

In Hollandse sfeer

Bologna 2018

4 april 2018 - Agnes Vogt

Van maandag 26 tot en met donderdag 29 maart vond de 55ste editie van de internationale kinderboekenbeurs in Bologna (BCBF) plaats. Met meer dan 26.000 bezoekers uit 100 landen en 1.390 stands is het de grootste beurs ter wereld die zich volledig richt op kinderboeken en -media. Zo’n 14 Nederlandse uitgevers(groepen) hadden dit jaar een stand, in een nieuwe, lichte hal. De stand van het Nederlands Letterenfonds was op en top in Hollandse sfeer met beelden van koeien en velden van Hans van der Meer uit Het koeienparadijs met tekst van Bibi Dumon Tak.

Lees meer