Weblog

Kilometers langs een Deens-Friese horizon

Kilometers langs een Deens-Friese horizon

Reisblog #7: Geart Tigchelaar per fiets naar Denemarken

14 september 2018 - Geart Tigchelaar

Het plan voor een nieuwe roman had ik allang in mijn hoofd, maar ik kon op mijn manier maar niet de tijd vinden om eraan te beginnen. Om die en andere redenen ben ik vorig jaar in oktober op de fiets gestapt en richting Denemarken afgereisd, in de hoop niet alleen op de fiets, maar ook op papier heel wat kilometers af te leggen.

Lees meer
Ondoorgrondelijke stad

Ondoorgrondelijke stad

Reisblog #6: Kim van Kaam in de VS en Canada

8 september 2018 - Kim van Kaam

Toen ik vorige week aankwam herkende ik het vrolijke gebouw meteen. Antenna, de organisatie die ik hier in New Orleans bezoek startte vorig jaar november de Paper Machine, een printcentrum aan de rand van de stad. Ze kregen een beurs om de boel op te knappen, printers aan te schaffen, een residentie in te richten en een grote muurschildering te laten maken.

Lees meer
Metaforen voor de geest

Metaforen voor de geest

Reisblog #5: Tim Enthoven in Bogotá

31 augustus 2018 - Tim Enthoven

Voor de Colombiaanse uitgave van Binnenskamers, Puertas Adentro (uitgeverij Cain Press, 2018) reisde beeldend kunstenaar Tim Enthoven op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Colombia en het Nederlands Letterenfonds eerder dit jaar naar Bogotá om de boekenbeurs Feria Internacional del Libro de Bogotá (FILBO) te bezoeken. Een verslag.

Lees meer
Leven in een ansichtkaart

Leven in een ansichtkaart

Reisblog #4: Lisa Thunnissen in Banff

24 augustus 2018 - Lisa Thunnissen

Soms word je in buitenlanden plots geconfronteerd met aspecten van je Nederlanderschap die je niet eerder waren opgevallen. In Canada kwam ik erachter dat ik kennelijk nogal gehecht ben aan het vlakke landschap in ons kikkerlandje. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het Banff Centre verbleef ik drie weken in de Rocky Mountains, in het kader van het Banff International Literary Translation Centre.

Lees meer
De boeken van mijn vader

De boeken van mijn vader

Reisblog #3: Sander Kollaard van Zweden naar Nederland per auto

19 augustus 2018 - Sander Kollaard

Mijn vader, 90, leest al een leven lang. Hij las als jongen in een hoekje van de benauwde woonkamer in Den Helder, in de Ambonstraat. Toen ik hem laatst opzocht, in het nieuwe ‘echtparenappartement’ in Hilversum waar mijn ouders sinds kort wonen, zat hij aan zijn bureau en bestudeerde een boek met middeleeuwse miniaturen. In het huis aan de Pluimessenlaan in Amstelveen, waar ik ben geboren en opgegroeid, had hij een eigen kamer, een studeerkamer, waarvan datzelfde bureau het centrum was. Het was aan drie kanten omgeven door wanden met boeken, gesorteerd per categorie. Samen vormden ze de neerslag van zijn intellectuele leven: theologie, natuurwetenschap, Israël, kunstgeschiedenis. De literatuur stond beneden in de woonkamer, een wand vol, grotendeels Nederlands.

Lees meer
Waar alle wegen ophouden

Waar alle wegen ophouden

Reisblog #2: Sana Valiulina in Oeral, op zoek naar de geschiedenis van de Goelag Archipel

11 augustus 2018 - Sana Valiulina

Hoe arriveerde mijn vader tweeënzeventig jaar geleden in het plaatsje dat we straks binnenrijden? Per boot, per smal spoor? Het eerste lijkt waarschijnlijker. Want Nyrob, de nederzetting waar in 1601 Michail Romanov – een oom van de eerste Russische tsaar van het huis Romanov én een concurrent van diens opvolger Boris Goedoenov – in een kuil van honger en ontberingen de martelaarsdood is gestorven, ligt aan de rivier Kolva die weer met talloze andere riviertjes is verweven in deze barre streek driehonderd kilometer onder de poolcirkel. Maar zeker weten doe ik het niet. Dat heeft mijn vader me nooit verteld.

Lees meer
Het echte leven al bijna ontwend

Het echte leven al bijna ontwend

Reisblog #1: Hanna Bervoets in Ledig House

2 augustus 2018 - Hanna Bervoets

Op dag twaalf vertelt Justin me over ‘the residency guy’. Zijn naam is Justin kwijt, maar residency guy is een Amerikaanse schrijver die het hele jaar door in residenties verblijft.

Lees meer
Overal en nergens

Overal en nergens

Bookstan Sarajevo, een festival om naar terug te keren

21 juli 2018 - Guido Snel

Het internationale literaire festival Bookstan in Sarajevo beleefde onlangs zijn derde editie. Wat is de staat van de literatuur in Bosnië, 23 jaar na het einde van de oorlog?

Lees meer
Vertalers als schatbewaarders

Vertalers als schatbewaarders

Zes vertalers over het vertalen van Anne Frank

2 juli 2018 - Esmé van den Boom

Het ziet er op het eerste gezicht alledaags uit, zes mensen aan een lange tafel die zich buigen over papieren, maar schijn bedriegt. Het is namelijk zeldzaam dat zoveel vertalers van dezelfde tekst bij elkaar zijn. En niet zomaar een tekst, maar een van de bijzonderste werken uit de Nederlandse canon.

Lees meer
Een week in Tokyo

Een week in Tokyo

21 juni 2018 - Akane Luiken

Tussen 14 en 18 mei brachten Tiziano Perez, Agnes Vogt en Akane Luiken een bezoek aan Tokyo met het doel Japanse uitgevers kennis te laten maken met hedendaagse Nederlandse literatuur en hen warm te maken voor vertaling daarvan in het Japans. In vijf dagen waren er niet minder dan 26 afspraken met vertegenwoordigers van evenzoveel uitgevers. Akane doet verslag.

Lees meer

Auteurs