Weblog

Heel Nederland viert feest!

Heel Nederland viert feest!

16 mei 2017 - Marlies Hoff

Het is Annie M.G. Schmidt-week. Tot en met zaterdag 20 mei, de geboortedag van Annie, staan Jip en Janneke in het hele land centraal. Onder het thema Heel Nederland viert feest met Jip en Janneke worden alle boeken van ons bekendste kleuterduo in het zonnetje gezet.

Lees meer
Schrijven met je oren

Schrijven met je oren

3 mei 2017 - Hélène Gelèns

Leer in geluid te denken. Sluit eens je ogen als je op een terras zit. Luister. Je hoort flarden gesprek, grindgeknerp. Luister goed. Gewoonlijk filteren we een groot deel van het geluid weg. Met vijf andere schrijvers luister ik naar Peter te Nuyl, regisseur, schrijver en maker van onder meer muziektheater en hoorspelen. Het Letterenfonds selecteerde ons om een hoorspel te schrijven voor Radio 1. Niemand van ons heeft ooit eerder een hoorspel geschreven. De workshop van Te Nuyl dient om ons op weg te helpen. Zijn aansporing om in geluid te denken lijkt voor de hand te liggen maar blijkt toch niet overbodig, we zijn zo gewend om in beelden te denken.

Lees meer
Een eigen plank in de Franse boekwinkels

Een eigen plank in de Franse boekwinkels

Het Letterenfonds op Livre Paris 2017

11 april 2017 - Lucette Châtelain

De komende twee jaar richten het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren hun aandacht in het bijzonder op Frankrijk en de Franse markt. Dit doen zij door prominent aanwezig te zijn op tal van literaire festivals en boekenbeurzen die jaarlijks in Frankrijk worden georganiseerd. Als voorbereiding op dit grote project stond het Letterenfonds samen met de Nederlandse ambassade met een stand op Livre Paris, de grootste boekenbeurs van Frankrijk.

Lees meer
Vertaalworkshop Nederlands-Engels

Vertaalworkshop Nederlands-Engels

24 en 25 maart 2017

6 april 2017 - Peter Bergsma

Doel van deze workshop, die plaatsvond in het Vertalershuis Amsterdam, was om Engelstaligen die hun eerste schreden op het literaire vertaalpad hebben gezet zich gezamenlijk over een aantal vertaalproblemen te laten buigen en meer in het algemeen over vakinhoudelijke zaken te praten.

Lees meer
‘The book is alive and kicking’

‘The book is alive and kicking’

London book fair 2017

21 maart 2017 - Mireille Berman

De boekenbeurs in Londen stond dit jaar sterk in het teken van de actuele politieke situatie. De Engelse uitgevers zaten duidelijk in hun maag met de aanstaande Brexit: onvermijdelijk als het weer – dat onverwacht prachtig was, hoewel de beurs een maand eerder dan gewoonlijk plaatsvond, heel dicht op de Leipziger Buchmesse en de Salon du Livre in Parijs.

Lees meer
Een oase van rust op de Amsterdamse Wallen

Een oase van rust op de Amsterdamse Wallen

9 maart 2017 - Matthijs van Boxsel

Schrijver en patafysicus Matthijs van Boxsel werkte zes maanden, van september 2016 tot februari 2017, als Writer in Residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), dat onlangs van Wassenaar naar Amsterdam verhuisde.

Lees meer
Bloot of bedekt in Caïro

Bloot of bedekt in Caïro

6 maart 2017 - Mineke Schipper

Begin maart was Mineke Schipper te gast bij het Caïro Literatuur Festival 2017 voor de presentatie van haar – met steun van het Letterenfonds – in het Arabisch vertaalde boek Bloot of bedekt. Van niets om het lijf naar strak in het pak (2015), dat eerder in Nederland bij Prometheus/Bert Bakker verscheen en later dit jaar ook in India wordt uitgegeven bij Speaking Tiger in Delhi. Voor het Letterenfonds deed ze verslag.

Lees meer
Rondleiding Kranenburgh

Rondleiding Kranenburgh

1 maart 2017 - Peter Swanborn

Waarom tekende Charley Toorop, na ruim veertig jaar vriendschap, Adriaan Roland Holst als een oude, uitgebluste man? Die vraag kwam bij me op toen ik me voorbereidde op de rondleiding die ik als tijdelijke bewoner van het Roland Holst Huis in Museum Kranenburgh zou geven. Een nieuw initiatief van de stichting Roland Holst Fonds in samenwerking met het Bert Schierbeekfonds en Museum Kranenburgh.

Lees meer
Oude meesters en actuele politiek

Oude meesters en actuele politiek

Festival International de la Bande Dessinée

12 februari 2017 - Barbara den Ouden

Voor de zesde keer was Barbara den Ouden namens het Nederlands Letterenfonds op het jaarlijkse stripfestival in Angoulême, wereldwijd een van de belangrijkste beurzen. In de Marché des Droits & Licenses sprak ze ruim 25 uitgevers, acquirerend redacteuren en organisatoren van stripfestivals. Een blog over de 13 vertalingen van Barbara Stoks Vincent, de durf van een Duitse uitgever, 1968, wol, Andy, Arjan en Aimée.

Lees meer
Een passie voor delen

Een passie voor delen

de ‘Dutch edition’ van tijdschrift Five Dials

7 februari 2017 - Philip Huff

Onlangs introduceerde literair tijdschrift Five Dials met de ‘Dutch Edition’ een reeks jonge Nederlandse dichters en schrijvers - en hun vertalers - aan de Engelse lezer. Hoe het zo kwam? Gastredacteur en schrijver Philip Huff vertelt.

Lees meer