Weblog

Bookstan Sarajevo

Bookstan Sarajevo

24 juli 2017 - Mireille Berman

Van 4 tot 7 juli vond in Sarajevo het literaire festival Bookstan plaats onder het motto ‘No east, no west’. Het festival is een vrijplaats waar alles draait om mensen en de verhalen die zij vertellen.

Lees meer
Wind & concentratie

Wind & concentratie

Reisverhalen #1

19 juli 2017 - Arthur Langeveld

Ik zou niet op het idee zijn gekomen in deze woelige tijden naar de Verenigde Staten te reizen, maar het voorstel van het Nederlands Letterenfonds (bij monde van Fleur van Koppen) was te mooi om af te slaan. Een maand lang geheel verzorgd verblijven in New York State. Vier maanden Trump hebben de VS gelukkig nog niet ingrijpend veranderd. Ledig House wordt gefinancierd door een filantroop en gaat gewoon op de oude voet door. Trump is hier zacht gezegd niet populair, dit is Bernie Sanders country.

Lees meer
The Riddle of Literary Quality

The Riddle of Literary Quality

12 juli 2017 - Karina van Dalen-Oskam

Op uitnodiging van het Letterenfonds presenteerden wetenschappers Karina van Dalen-Oskam en Joris van Zundert (Huygens ING) tijdens een beleidsmiddag voor de Raad van Toezcht, de Raad van advies en de medewerkers van het fonds resultaten van hun computationele onderzoek naar literaire kwaliteit. Ook vertelden ze over hun bijdrage aan een pilot-onderzoek naar het voorspellen van bestsellers waarover momenteel veel gediscussieerd wordt. Vooruitlopend op publicaties waaraan beiden werken, volgt hieronder een samenvatting van de presentatie van Van Dalen-Oskam en Zundert.

Lees meer
Heen en weer naar Zuid-Korea

Heen en weer naar Zuid-Korea

Een bezoek aan de Seoul International Bookfair

6 juli 2017 - Barbara den Ouden

Voor de derde keer bezocht ik dit jaar Zuid-Korea. Ik was door het Literature Translation Institute of Korea (LTIK) uitgenodigd om een presentatie te houden tijdens de 16th International Workshop for Translation and Publication of Korean Literature. Tijdens deze workshop, onder de titel ‘Cooperation and Expertise Sharing among Cultural Institutions’, spraken, zoals de president van LTIK aankondigde, ‘distinguished leaders of literary organizations from around the world’ over de wijze waarop zij hun literatuur internationaal zichtbaar maken.

Lees meer
Vertaalworkshop Nederlands-Spaans

Vertaalworkshop Nederlands-Spaans

19 en 20 mei 2017

21 juni 2017 - Peter Bergsma

De workshop, die plaatsvond in de Madrileense Residencia de Estudiantes, was mede georganiseerd vanwege het bezoek van Frank Westerman aan Madrid naar aanleiding van het verschijnen van de Spaanse vertaling van zijn boek Stikvallei (El valle asesino) bij uitgeverij Siruela, in de vertaling van Goedele De Sterck.

Lees meer
Vertaalatelier Parijs

Vertaalatelier Parijs

Nederlands-Frans-Nederlands, 1 juni

9 juni 2017 - Peter Bergsma

In 2017 en 2018 richten het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren hun pijlen extra op Frankrijk, onder de geuzennaam ‘Les Phares du Nord’. Als opening van het offensief vond op 1 juni ‘Le Boekenbal’ plaats in het Atelier Néerlandais in Parijs, met zo’n 350 Nederlandse en Franse auteurs, uitgevers en vertalers. En voorafgaand aan het bal werd op donderdagmiddag in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs een vertaalatelier gehouden voor literair vertalers Nederlands-Frans en Frans-Nederlands.

Lees meer
Een gelukkige vertaler is altijd gelukkig op zijn eigen manier

Een gelukkige vertaler is altijd gelukkig op zijn eigen manier

Lezingen Vertalersgeluktournee 2017

7 juni 2017 - Hanneke Marttin

Ongelukkige vertalers lijken allemaal op elkaar, maar een gelukkige vertaler is altijd gelukkig op zijn eigen manier. Karol Lesman, recent gelauwerd met de Martinus Nijhoffprijs, vatte het vertalersóngeluk kernachtig samen: ongelukkig ben ik als ik niet kan vertalen wat er staat op de manier hoe het er staat.

Lees meer
Heel Nederland viert feest!

Heel Nederland viert feest!

16 mei 2017 - Marlies Hoff

Het is Annie M.G. Schmidt-week. Tot en met zaterdag 20 mei, de geboortedag van Annie, staan Jip en Janneke in het hele land centraal. Onder het thema Heel Nederland viert feest met Jip en Janneke worden alle boeken van ons bekendste kleuterduo in het zonnetje gezet.

Lees meer
Schrijven met je oren

Schrijven met je oren

3 mei 2017 - Hélène Gelèns

Leer in geluid te denken. Sluit eens je ogen als je op een terras zit. Luister. Je hoort flarden gesprek, grindgeknerp. Luister goed. Gewoonlijk filteren we een groot deel van het geluid weg. Met vijf andere schrijvers luister ik naar Peter te Nuyl, regisseur, schrijver en maker van onder meer muziektheater en hoorspelen. Het Letterenfonds selecteerde ons om een hoorspel te schrijven voor Radio 1. Niemand van ons heeft ooit eerder een hoorspel geschreven. De workshop van Te Nuyl dient om ons op weg te helpen. Zijn aansporing om in geluid te denken lijkt voor de hand te liggen maar blijkt toch niet overbodig, we zijn zo gewend om in beelden te denken.

Lees meer
Een eigen plank in de Franse boekwinkels

Een eigen plank in de Franse boekwinkels

Het Letterenfonds op Livre Paris 2017

11 april 2017 - Lucette Châtelain

De komende twee jaar richten het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren hun aandacht in het bijzonder op Frankrijk en de Franse markt. Dit doen zij door prominent aanwezig te zijn op tal van literaire festivals en boekenbeurzen die jaarlijks in Frankrijk worden georganiseerd. Als voorbereiding op dit grote project stond het Letterenfonds samen met de Nederlandse ambassade met een stand op Livre Paris, de grootste boekenbeurs van Frankrijk.

Lees meer