Weblog

‘The book is alive and kicking’

‘The book is alive and kicking’

London book fair 2017

21 maart 2017 - Mireille Berman

De boekenbeurs in Londen stond dit jaar sterk in het teken van de actuele politieke situatie. De Engelse uitgevers zaten duidelijk in hun maag met de aanstaande Brexit: onvermijdelijk als het weer – dat onverwacht prachtig was, hoewel de beurs een maand eerder dan gewoonlijk plaatsvond, heel dicht op de Leipziger Buchmesse en de Salon du Livre in Parijs.

Lees meer
Een oase van rust op de Amsterdamse Wallen

Een oase van rust op de Amsterdamse Wallen

9 maart 2017 - Matthijs van Boxsel

Schrijver en patafysicus Matthijs van Boxsel werkte zes maanden, van september 2016 tot februari 2017, als Writer in Residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), dat onlangs van Wassenaar naar Amsterdam verhuisde.

Lees meer
Bloot of bedekt in Caïro

Bloot of bedekt in Caïro

6 maart 2017 - Mineke Schipper

Begin maart was Mineke Schipper te gast bij het Caïro Literatuur Festival 2017 voor de presentatie van haar – met steun van het Letterenfonds – in het Arabisch vertaalde boek Bloot of bedekt. Van niets om het lijf naar strak in het pak (2015), dat eerder in Nederland bij Prometheus/Bert Bakker verscheen en later dit jaar ook in India wordt uitgegeven bij Speaking Tiger in Delhi. Voor het Letterenfonds deed ze verslag.

Lees meer
Rondleiding Kranenburgh

Rondleiding Kranenburgh

1 maart 2017 - Peter Swanborn

Waarom tekende Charley Toorop, na ruim veertig jaar vriendschap, Adriaan Roland Holst als een oude, uitgebluste man? Die vraag kwam bij me op toen ik me voorbereidde op de rondleiding die ik als tijdelijke bewoner van het Roland Holst Huis in Museum Kranenburgh zou geven. Een nieuw initiatief van de stichting Roland Holst Fonds in samenwerking met het Bert Schierbeekfonds en Museum Kranenburgh.

Lees meer
Oude meesters en actuele politiek

Oude meesters en actuele politiek

Festival International de la Bande Dessinée

12 februari 2017 - Barbara den Ouden

Voor de zesde keer was Barbara den Ouden namens het Nederlands Letterenfonds op het jaarlijkse stripfestival in Angoulême, wereldwijd een van de belangrijkste beurzen. In de Marché des Droits & Licenses sprak ze ruim 25 uitgevers, acquirerend redacteuren en organisatoren van stripfestivals. Een blog over de 13 vertalingen van Barbara Stoks Vincent, de durf van een Duitse uitgever, 1968, wol, Andy, Arjan en Aimée.

Lees meer
Een passie voor delen

Een passie voor delen

de ‘Dutch edition’ van tijdschrift Five Dials

7 februari 2017 - Philip Huff

Onlangs introduceerde literair tijdschrift Five Dials met de ‘Dutch Edition’ een reeks jonge Nederlandse dichters en schrijvers - en hun vertalers - aan de Engelse lezer. Hoe het zo kwam? Gastredacteur en schrijver Philip Huff vertelt.

Lees meer
'Is Tirza nooit in het Spaans verschenen?'

‘Is Tirza nooit in het Spaans verschenen?’

Guadalajara International Book Fair

18 januari 2017 - Barbara den Ouden

Van 26 november tot en met 4 december vond de 30e editie plaats van de Feria Internacional del Libro de Guadalajara (FIL). Dit jaar was Latijns-Amerika gastland, wat sommigen gemakzuchtig vonden, en anderen juist heel goed. Je mag je eigen literatuur een keer in het middelpunt zetten, zeker wanneer die zo bloeiend, groot en interessant is als de Latijns-Amerikaanse.

Lees meer
De vertaler als schrijver

De vertaler als schrijver

Verslag 18e Literaire Vertaaldagen

21 december 2016 - Peter Bergsma

‘De vertaler als schrijver,’ zo luidde het thema van de achttiende Literaire Vertaaldagen. Er is een school die stelt dat vertalers per definitie schrijvers zijn, omdat ze van ‘iets’ ‘iets anders’ maken. Er is een andere school die stelt dat vertalers per definitie ambachtslieden zijn, omdat ze ‘iets anders’ maken van ‘iets bestaands’.

Lees meer
Nieuwsgierigheid en enthousiasme

Nieuwsgierigheid en enthousiasme

30ste Guadalajara International Book Fair

20 december 2016 - Mireille Berman

De Guadalajara International Book Fair, ook wel bekend als de “FIL” (Feria Internacional del Libro de Guadalajara) is een van de grootste boekenbeurzen ter wereld. Met 800.000 bezoekers, 1.600 internationale uitgevers uit 40 landen en 650 auteurs uit 44 landen was de dertigste editie spectaculair en spraakmakend.

Lees meer
Internationales Comix-Festival Fumetto

Internationales Comix-Festival Fumetto

Op reis #5: Lüzern

6 december 2016 -

Stripcollectief Lamelos ging naar het Internationales Comix-Festival Fumetto in Lüzern met een missie. Boris Peeters neemt je met hen mee op reis in stripvorm.

Lees meer