Weblog

Oude meesters en actuele politiek

Oude meesters en actuele politiek

Festival International de la Bande Dessinée

12 februari 2017 - Barbara den Ouden

Voor de zesde keer was Barbara den Ouden namens het Nederlands Letterenfonds op het jaarlijkse stripfestival in Angoulême, wereldwijd een van de belangrijkste beurzen. In de Marché des Droits & Licenses sprak ze ruim 25 uitgevers, acquirerend redacteuren en organisatoren van stripfestivals. Een blog over de 13 vertalingen van Barbara Stoks Vincent, de durf van een Duitse uitgever, 1968, wol, Andy, Arjan en Aimée.

Lees meer
Een passie voor delen

Een passie voor delen

de ‘Dutch edition’ van tijdschrift Five Dials

7 februari 2017 - Philip Huff

Onlangs introduceerde literair tijdschrift Five Dials met de ‘Dutch Edition’ een reeks jonge Nederlandse dichters en schrijvers - en hun vertalers - aan de Engelse lezer. Hoe het zo kwam? Gastredacteur en schrijver Philip Huff vertelt.

Lees meer
'Is Tirza nooit in het Spaans verschenen?'

‘Is Tirza nooit in het Spaans verschenen?’

Guadalajara International Book Fair

18 januari 2017 - Barbara den Ouden

Van 26 november tot en met 4 december vond de 30e editie plaats van de Feria Internacional del Libro de Guadalajara (FIL). Dit jaar was Latijns-Amerika gastland, wat sommigen gemakzuchtig vonden, en anderen juist heel goed. Je mag je eigen literatuur een keer in het middelpunt zetten, zeker wanneer die zo bloeiend, groot en interessant is als de Latijns-Amerikaanse.

Lees meer
De vertaler als schrijver

De vertaler als schrijver

Verslag 18e Literaire Vertaaldagen

21 december 2016 - Peter Bergsma

‘De vertaler als schrijver,’ zo luidde het thema van de achttiende Literaire Vertaaldagen. Er is een school die stelt dat vertalers per definitie schrijvers zijn, omdat ze van ‘iets’ ‘iets anders’ maken. Er is een andere school die stelt dat vertalers per definitie ambachtslieden zijn, omdat ze ‘iets anders’ maken van ‘iets bestaands’.

Lees meer
Nieuwsgierigheid en enthousiasme

Nieuwsgierigheid en enthousiasme

30ste Guadalajara International Book Fair

20 december 2016 - Mireille Berman

De Guadalajara International Book Fair, ook wel bekend als de “FIL” (Feria Internacional del Libro de Guadalajara) is een van de grootste boekenbeurzen ter wereld. Met 800.000 bezoekers, 1.600 internationale uitgevers uit 40 landen en 650 auteurs uit 44 landen was de dertigste editie spectaculair en spraakmakend.

Lees meer
Internationales Comix-Festival Fumetto

Internationales Comix-Festival Fumetto

Op reis #5: Lüzern

6 december 2016 -

Stripcollectief Lamelos ging naar het Internationales Comix-Festival Fumetto in Lüzern met een missie. Boris Peeters neemt je met hen mee op reis in stripvorm.

Lees meer
Het Bologna van Azië

Het Bologna van Azië

Agnes Vogt bezoekt kinderboekenbeurs van Shanghai

30 november 2016 - Agnes Vogt

Agnes Vogt bezocht deze maand namens het Letterenfonds de Shanghai Children’s Book Fair. De Nederlandse illustrator Loes Riphagen viel onverwachts in de prijzen met haar prentenboek Bij de neus genomen. Ook was er veel aandacht voor het werk van Fiep Westendorp, met een tentoonstelling naar aanleiding van de publicatie van Chinese vertalingen van twaalf titels van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp.

Lees meer
Stil verzet

Stil verzet

Op reis #4: Indonesië

17 november 2016 - Tessa Leuwsha

Ik wilde naar Indonesië. Ik woon alweer twintig jaar in Suriname en wist weinig van die andere voormalige Nederlandse kolonie. Nederlands-Indië leek zich dieper in het koloniale geheugen van Nederland te hebben gegrift dan de kolonie in de West. Over Indië was veel geschreven. De publicaties die ik had gelezen kwamen op mij vaak nostalgisch over, of verdrietig en vol verbazing over het verlies van de gordel van smaragd. Bij Suriname waren die emoties geheel niet aan de orde. Ik had de indruk dat het al lang niet meer winstgevende rijksdeel al vóór de onafhankelijkheid in 1975 uit het collectieve Nederlandse bewustzijn was geschrapt. Ik kon over Nederlands-Indië tientallen boeken lezen, nog dacht ik niet de blik van binnenuit te verkrijgen, zoals ik die wonend in Suriname over dat land had opgedaan.

Lees meer
Ledig House 6 september - 6 oktober

Ledig House 6 september - 6 oktober

Op reis #3: New York

5 november 2016 - Lieke Marsman

Het is iets wat iedereen denk ik wel heeft: voordat je ergens heen gaat, met name wanneer het een bestemming betreft waar je je op verheugt, stel je je vast voor hoe het er zal zijn. Je baseert je op verhalen, een enkele foto die je misschien hebt gezien, maakt in je hoofd een plattegrond van de verschillende ruimtes, meubileert ze, beeldt je de omgeving in - en zodra je de plek in het echt bereikt, is het onmogelijk om de fantasie ooit nog voor de geest te halen. Hoe kon je ooit denken dat de plek anders was dan ze daadwerkelijk is? Afijn, hoe ik me het Ledig House van te voren had voorgesteld, weet ik dus niet meer. Maar zeker is dat de plek mijn verwachtingen overtrof.

Lees meer
Achter de beesten aan

Achter de beesten aan

Op reis #2: Zuid-Afrika

14 oktober 2016 - Joukje Akveld

Kinderboekenschrijfster Joukje Akveld reisde naar Zuid-Afrika om het human wildlife conflict te zien om daar een boek over te schrijven. Ze deed verslag van wat ze meemaakte en hoe door deze ervaringen haar boek stap voor stap vorm kreeg. Een reis die vaak niet verliep zoals verwacht, maar haar bracht naar bijzondere plekken en verhalen.

Lees meer