Programma's

Schrijversverblijven

Letterkundigen, Vertalers, Schrijvers

Er is een groot aantal mogelijkheden voor auteurs en vertalers om gedurende enige tijd de eigen werkplek te verruilen voor een andere werkomgeving in binnen- of buitenland. Deze residenties dienen uiteenlopende doelen. Nederlandse auteurs en vertalers wordt de mogelijkheid geboden om zich te begeven in een anderstalige literaire omgeving, een internationaal netwerk op te bouwen, onderwijs aan studenten te verzorgen en het eigen werk in het buitenland te promoten.

Andersom wordt aan bijzondere gastschrijvers uit het buitenland de kans geboden om in Nederland onderzoek te doen en een blijvende band met ons land op te bouwen. Sommige residenties zijn sterk aan het auteursbeleid gelieerd, met veel ruimte voor de schepping van nieuw werk, andere hebben een nauwe samenhang met het vertaal- en promotiebeleid en concentreren zich op de zichtbaarheid van vertaalde literatuur en op deskundigheidsbevordering.

Amsterdam (Vluchtstad)

Amsterdam Vluchtstad

In de voormalige woning van de familie van Anne Frank aan het Merwedeplein biedt het fonds jaarlijks een schrijver onderdak, die in eigen land in de uitoefening van zijn schrijverschap wordt belemmerd, in het kader van ‘Amsterdam Vluchtstad’. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Aanmelden   Kosten   Contact
Op uitnodiging   Geen   Martine Bibo
m.bibo@letterenfonds.nl

Amsterdam (Schrijversresidentie)

Amsterdam Schrijversresidentie Spui In centrum Amsterdam op het Spui bevindt zich de Amsterdamse Schrijversresidentie. Op deze plek worden sinds 2006 buitenlandse auteurs uitgenodigd om tijdelijk te wonen en te werken. Boven boekhandel Athenaeum, tegenover schrijverscafé De Zwart en academisch-cultureel centrum SPUI25, en met een wekelijkse boekenmarkt op het plein, bevinden bewoners van de residentie zich hier in het literaire hart van de stad.
Tientallen schrijvers, uit de hele wereld, hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. Voorbeelden hiervan zijn Een weeffout in onze sterren van de Amerikaanse schrijver John Green en de roman 30 nachten in Amsterdam van de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden.
De schrijversresidentie wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Meer informatie vindt u op de Engelstalige pagina over de residentie.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Geen Maaike Pereboom
m.pereboom@letterenfonds.nl

Jan Van Eyck Academie (Maastricht)

Van Eyck Academie In 2017-2020 wordt de residentieruimte voor talentvolle jonge auteurs aan de internationale Jan van Eyck Academie in Maastricht structureel aangeboden. Jaarlijks biedt het Letterenfonds één plek aan een schrijver voor een verblijf van minimaal twee maanden aan de Van Eyck-academie. Belangstellenden kunnen vóór 1 mei 2019 een werkplan/onderzoeksvoorstel indienen bij het Nederlands Letterenfonds. Het voorstel moet passend zijn bij de multidisciplinaire werkomgeving van de Van Eyck. Het verblijf start bij voorkeur op 1 september 2019 of 1 mei 2020. Najaar 2018 verblijft Sytske van Koeveringe op de Van Eyck; eerder werkten Maarten van der Graaff, Basje Boer, Bregje Hofstede, Rosan Hollak, Roos van Rijswijk, Wytske Versteeg, Joost de Vries, Niña Weijers en Maartje Wortel aan de academie. Voor meer informatie over deze residentie:

Aanmelden Kosten Contact
voor 1 mei Geen Maaike Pereboom
m.pereboom@letterenfonds.nl

NIAS (Amsterdam)

NIAS Het writer-in-residenceprogramma aan het NIAS is een gezamenlijk initiatief van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en het Nederlands Letterenfonds. Elk academisch jaar is er een periode van vijf maanden (één semester) gereserveerd voor twee literatoren: een Nederlandstalig schrijver, en een schrijver uit het buitenland wiens werk in vertaling is ondergebracht bij één van de Nederlandse uitgeverijen. Het betreft een prestigieuze positie waarbij de schrijver een semester in Amsterdam werkt (en woont) in een academische setting omringd door een groep (inter)nationale wetenschappers. De voertaal is Engels. Voordrachten van uitgevers van kandidaten (Nederlandstalige en buitenlandse schrijvers) worden zeer op prijs gesteld. De genodigden ontvangen bij aanvang een verblijfsbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Voor informatie over het NIAS: www.nias.nl.
Van januari tot juni 2019 werkt de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun aan het NIAS. Hij volgt Hélène Gelens op. Recent verbleven onder meer Jaroslav Rudiš, Atte Jongstra, Matthijs van Boxsel, Henk van der Waal en Jannah Loontjes als ‘Fonds-fellow’ op het NIAS.

Aanmelden Kosten Contact
Op uitnodiging Geen Greetje Heemskerk
g.heemskerk@letterenfonds.nl

Deltaworkers (New Orleans)

Deltaworkers In de beleidsperiode 2017-2020 werkt het Letterenfonds structureel samen met Deltaworkers. Olivier Willemsen ging in 2016 als ‘proefkonijn’ naar de residentie in New Orleans. Hij beveelt deze bruisende locatie zeer aan, maar benadrukt dat het geen plek is waar je als schrijver in stille afzondering kunt werken. In zijn voetsporen traden daarna Elfie Tromp, Jan van Tienen en Alma Mathijsen. Auteurs in alle literaire genres kunnen een voorstel indienen voor een residentie van twee maanden in New Orleans, daarbij wordt onder meer een gemotiveerd (onderzoeks)plan gevraagd. In 2020 is er weer ruimte bij Deltaworkers.

Aanmelden Kosten Contact
1 oktober 2019 geen Maaike Pereboom
m.pereboom@letterenfonds.nl

Banff Centre (Canada)

Banff Centre Het Nederland Letterenfonds biedt in samenwerking met het Banff Centre jaarlijks een literair vertaler de mogelijkheid om drie weken in het International Literary Translation Centre te Canada te verblijven. De aanmelding staat open voor vertalers die tenminste één literair boek hebben gepubliceerd en in de bewuste periode (juni) aan een vertaling werken uit het Frans, Engels of Spaans van een Canadese of Noord- of Zuid-Amerikaanse auteur. Alle literaire genres komen in aanmerking. Ten slotte is het ook mogelijk een joint-residency te realiseren van vertaler én auteur. Voor meer informatie over het Banff Centre: www.banffcentre.ca.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Geen Fleur van Koppen
f.van.koppen@letterenfonds.nl

Brussel

Brussel Passa Porta flat In samenwerking met de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta biedt het Nederlands Letterenfonds een verblijfsmogelijkheid in België. In het hart van Brussel staat een appartement ter beschikking in het bekende, meertalige literatuurhuis Passa Porta. Dit karaktervolle art-deco-appartement omvat 90 m2 en kijkt uit op de pittoreske Oude Graanmarkt. Niet alleen de Nederlandstalige en Franstalige letteren, maar alle literaturen zijn er thuis. De letteren krijgen er een vitrine, een podium en een werkplaats aangeboden. Passa Porta omvat naast het schrijversverblijf een literaire salon, een meertalige boekhandel, een lees-, praat- en ontmoetingshoek en een ruimte voor workshops. Voor meer informatie over Passa Porta: passaporta.be. Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds selecteren in gezamenlijk overleg de kandidaten. Nederlandse auteurs kunnen hun belangstelling voor een verblijf in Brussel rechtstreeks kenbaar maken bij Passa Porta. Vlaamse auteurs die geïnteresseerd zijn in een verblijf in Amsterdam kunnen zich rechtstreeks wenden tot Maaike Pereboom. In 2018 verblijft Jeroen Olyslagers in Amsterdam, eerder waren onder meer Maud Vanhauwaert, Tom Struyf, Roderik Six, Peter Terrin, Anne Provoost en Saskia de Coster te gast.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Geen Maaike Pereboom
m.pereboom@letterenfonds.nl

Ledig House (Verenigde Staten)

Ledig House Het Letterenfonds kent eveneens een samenwerkingsverband met het Amerikaanse Ledig House in de staat New York. Zowel schrijvers als vertalers kunnen een aanvraag indienen voor deze verblijfsmogelijkheid. Ieder jaar is er in mei ruimte voor één Nederlandse resident; in de even jaren voor een schrijver en in de oneven jaren voor een literair vertaler. Omwille van de dialoog gaat de voorkeur uit naar een vertaler van klassieke teksten of een internationaal bekende/vertaalde auteur. Indien u een Amerikaanse auteur vertaalt, kan de residentieperiode een goede basis bieden voor overleg. Eerder verbleven Jan Fastenau (vertaler van Frederick Reiken), Caroline Meijer (Maggie Shipstead) en Aai Prins (Boris Pasternak) in het Ledig House. Tot september 2019 kunnen auteurs een aanvraag indienen voor een verblijf in mei 2020.

Het Omi International Arts Center beheert het Ledig House in Columbia County, New York. Het Ledig House is een residentie voor beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Het dorpje Omi kijkt uit op de Catskill Mountains en ligt te midden van het glooiend akkerland van de Hudson River Valley, op zo’n tweeënhalf uur van New York (per trein). Per maand is er ruimte voor ongeveer tien bewoners die allemaal een eigen slaapkamer en werkplek hebben. Voor alle maaltijden wordt gezorgd en elke avond wordt er door een kok gekookt.

De Omi organisatie ziet het als haar missie om haar gasten te introduceren in de Amerikaanse culturele wereld en ze waar mogelijk te helpen in hun verdere carrière. Schrijvers en vertalers worden binnen het International Writers Residency programma ontvangen. Overdag werkt men, in stilte, aan eigen werk en ‘s avonds komt men bij elkaar voor bijvoorbeeld een bijeenkomst met New Yorkse uitgevers, redacteuren of literair agenten. Idealiter wordt het verblijf gecombineerd met een ontmoeting met de te vertalen auteur. De voertaal bij alle activiteiten is Engels. In 2016 verbleef dichter Lieke Marsman in het Ledig House, literair vertaler Arthur Langeveld volgde haar in 2017 op.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Geen Maaike Pereboom
m.pereboom@letterenfonds.nl

Gastschrijversprogramma

Taalunie

Dankzij het Gastschrijverprogramma van de Taalunie kunnen afdelingen neerlandistiek buiten het Nederlandse taalgebied een (Nederlandse of Vlaamse) gastschrijver ontvangen.

Het gastschrijverprogramma dient verschillende doelen, zoals de verrijking van het onderwijs Nederlands aan de afdeling die de aanvraag indient, en de verhoging van de zichtbaarheid en de verspreiding van de Nederlandstalige literatuur in het buitenland. Verder beoogt het programma de belangstelling voor literair vertalen onder studenten en docenten neerlandistiek te stimuleren. De gastschrijver verzorgt minimaal één les of college per week en ten minste één optreden voor een algemeen publiek.

Vakgroepen die een aanvraag willen indienen dienen eerst contact op te nemen met de Taalunie. Aanvragen worden uiterlijk op 1 oktober of 1 april voorafgaand aan het geplande programma ingediend.

Meer informatie over dit programma en de aanvraagprocedure is te vinden op de website van de Taalunie. De Taalunie werkt samen met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren om dit programma financieel mogelijk te maken.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Huisvesting gastschrijver Taalunie, Den Haag

Roland Holsthuis (Bergen)

Roland Holsthuis Sinds 2002 is het voor schrijvers, dichters en literair vertalers mogelijk het A. Roland Holsthuis in Bergen (NH) gedurende een kalendermaand te huren als werkplek. Dit historische pand, het voormalige woonhuis van de dichter, wordt door het Bert Schierbeekfonds gehuurd van de Stichting A. Roland Holst Fonds. Het Bert Schierbeekfonds biedt schrijvers, dichters en literair vertalers de mogelijkheid om een maand te wonen en te werken op deze literair-historisch unieke locatie tegen een gereduceerd tarief.
Het Bert Schierbeekfonds subsidieert tweederde van de maandlasten. Van de huurder wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 800,- per maand. Dit bedrag is inclusief gebruik van gas en licht, gebruik van computer met internet, en eenmalige (eind)schoonmaakkosten van € 50,-. Het huis wordt steeds per kalendermaand verhuurd. Daarbij gelden de volgende voorwaarden en selectiecriteria:

  • Van de aanvrager dient minimaal één literair werk in het Nederlands of Fries te zijn gepubliceerd bij een reguliere uitgeverij (of twee toneelstukken openbaar te zijn gemaakt door een professioneel theatergezelschap).

  • Bij aanmelding ontvangen we graag een beknopt werkplan (maximaal één A4). Hierin worden de voorgenomen werkzaamheden omschreven en wordt aangegeven in hoeverre het verblijf zal bijdragen aan de verwezenlijking hiervan. Voeg bij de aanvraag ook een korte biografische schets met vermelding van reeds gepubliceerd werk. Geef ook aan welke maand of periode uw voorkeur heeft.

  • De huurder verplicht zich bij aanvaarding om eventueel een bijdrage te leveren aan de publiciteit rond het Roland Holsthuis en het Bert Schierbeekfonds. Dit gebeurt in overleg en in alle redelijkheid.

  • Bij gelijke geschiktheid van kandidaten krijgen zij die nog niet eerder in het huis verbleven voorrang.

  • Huisdieren zijn niet toegestaan.

Ieder najaar is er een aanmeldingsronde voor het daaropvolgende kalenderjaar. Het bestuur van het Bert Schierbeekfonds selecteert de huurders en is verantwoordelijk voor de besluiten. Over deze selectie wordt niet gecorrespondeerd. Inschrijving voor 2020 is mogelijk tot uiterlijk 21 oktober 2019. In december krijgen aanvragers uitsluitsel. Op deze pagina vindt u meer informatie en verslagen van eerdere 'tijdelijke bewoners'.

Aanmelden Kosten Contact
21 oktober 2019 800 euro per maand Julia Priesman
j.priesman@letterenfonds.nl

TransArtists database

deel wereldkaart

Bent u op zoek naar een overzicht van residenties voor schrijvers en vertalers? Bezoek dan de Engelstalige website van TransArtists. Deze organisatie verzamelt informatie over residenties wereldwijd voor kunstenaars (en curatoren) in alle disciplines. De informatie wordt ontsloten via een database, die onder meer op regio, kunstvorm of thema doorzocht kan worden. Hier vindt u de directe link naar het voor schrijvers en vertalers relevante deel van de database. Daarnaast zijn er op de website ook verslagen te vinden over de verblijven. TransArtist biedt geen bemiddeling aan; u bent zelf verantwoordelijk voor eventuele aanvragen bij residentie(s).

TransArtists is een onderdeel van het in Amsterdam gevestigde DutchCulture, de Nederlandse informatiemakelaar voor professionals in de culturele en diplomatieke sector met internationale culturele ambities.