Programma's

Schrijversverblijven

Letterkundigen, Vertalers, Schrijvers

Er is een groot aantal mogelijkheden voor auteurs en vertalers om gedurende enige tijd de eigen werkplek te verruilen voor een andere werkomgeving in binnen- of buitenland. Deze residenties dienen uiteenlopende doelen. Nederlandse auteurs en vertalers wordt de mogelijkheid geboden om zich te begeven in een anderstalige literaire omgeving, een internationaal netwerk op te bouwen, onderwijs aan studenten te verzorgen en het eigen werk in het buitenland te promoten.

Andersom wordt aan bijzondere gastschrijvers uit het buitenland de kans geboden om in Nederland onderzoek te doen en een blijvende band met ons land op te bouwen. Sommige residenties zijn sterk aan het auteursbeleid gelieerd, met veel ruimte voor de schepping van nieuw werk, andere hebben een nauwe samenhang met het vertaal- en promotiebeleid en concentreren zich op de zichtbaarheid van vertaalde literatuur en op deskundigheidsbevordering.

Amsterdam (Vluchtstad)

Amsterdam Vluchtstad

In de voormalige woning van de familie van Anne Frank aan het Merwedeplein biedt het fonds jaarlijks een schrijver onderdak, die in eigen land in de uitoefening van zijn schrijverschap wordt belemmerd, in het kader van ‘Amsterdam Vluchtstad’. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Aanmelden   Kosten   Contact
Op uitnodiging   Geen   Martine Bibo
m.bibo@letterenfonds.nl

Amsterdam (Schrijversresidentie)

Amsterdam Schrijversresidentie Spui In centrum Amsterdam op het Spui bevindt zich de Amsterdamse Schrijversresidentie. Op deze plek worden sinds 2006 buitenlandse auteurs uitgenodigd om tijdelijk te wonen en te werken. Boven boekhandel Athenaeum, tegenover schrijverscafé De Zwart en Academisch-cultureel centrum SPUI25, en met een wekelijkse boekenmarkt op het plein, bevinden bewoners van de residentie zich hier in het literaire hart van de stad.
Tientallen schrijvers, uit de hele wereld, hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. Voorbeelden hiervan zijn Een weeffout in onze sterren van de Amerikaanse schrijver John Green en de roman 30 nachten in Amsterdam van de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden.
De Schrijversresidentie wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Meer informatie vindt u op de Engelstalige pagina over de residentie.

w
Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Geen Maaike Pereboom
m.pereboom@letterenfonds.nl

Jan Van Eyck Academie (Maastricht)

Van Eyck Academie In 2017-2020 wordt de residentieruimte voor talentvolle jonge auteurs aan de internationale Jan van Eyck Academie in Maastricht structureel aangeboden. Jaarlijks biedt het Letterenfonds één plek aan een schrijver voor een verblijf van minimaal twee maanden aan de Van Eyck-academie. Belangstellenden kunnen vóór 1 november 2017 een werkplan/onderzoeksvoorstel indienen bij het Nederlands Letterenfonds. Het voorstel moet passend zijn bij de multidisciplinaire werkomgeving van de Van Eyck. Het verblijf start bij voorkeur op 1 mei of 1 september 2018. Najaar 2017 verblijft Basje Boer op de Van Eyck; eerder werkten Bregje Hofstede, Rosan Hollak, Roos van Rijswijk, Wytske Versteeg, Joost de Vries, Niña Weijers en Maartje Wortel aan de academie. Voor meer informatie over deze residentie:

Aanmelden Kosten Contact
voor 1 november Geen Pieter Jan van der Veen
pj.vander.veen@letterenfonds.nl

NIAS (Amsterdam)

NIAS Het writer-in-residence programma aan het NIAS is een gezamenlijk initiatief van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en het Nederlands Letterenfonds. Elk academisch jaar is er een periode van vijf maanden (één semester) gereserveerd voor twee literatoren: een Nederlandstalig schrijver, en een schrijver uit het buitenland wiens werk in vertaling is ondergebracht bij één van de Nederlandse uitgeverijen. Het betreft een prestigieuze positie waarbij de schrijver een semester in Amsterdam werkt (en woont) in een academische setting omringd door een groep (inter)nationale wetenschappers. De voertaal is Engels. Voordrachten van uitgevers van kandidaten (Nederlandstalige en buitenlandse schrijvers) worden zeer op prijs gesteld. De genodigden ontvangen bij aanvang een verblijfsbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Voor informatie over het NIAS: www.nias.nl.
In het academisch jaar 2017/2018 werken auteur Atte Jongstra en de Tsjechische schrijver Jaroslav Rudiš aan het NIAS. Recent verbleven onder meer Matthijs van Boxsel, Henk van der Waal en Jannah Loontjes als ‘Fonds-fellow’ op het NIAS. Van februari tot juli 2017 deed de Amerikaanse biografe en schrijfster Sherill Tippins onderzoek aan het NIAS in Amsterdam.

Aanmelden Kosten Contact
Op uitnodiging Geen Greetje Heemskerk
g.heemskerk@letterenfonds.nl

Deltaworkers (New Orleans)

Deltaworkers In de nieuwe beleidsperiode 2017-2020 gaat het Letterenfonds structureel samenwerken met Deltaworkers. Vorig jaar ging schrijver Olivier Willemsen als ‘proefkonijn’ naar de residentie in New Orleans. Hij beveelt deze bruisende locatie zeer aan, maar benadrukt dat het geen plek is waar je als schrijver in stille afzondering kunt werken. Auteurs in alle literaire genres kunnen een voorstel indienen voor een residentie van twee maanden in New Orleans, daarbij wordt onder meer een gemotiveerd (onderzoeks)plan gevraagd. In 2017 verbleven Elfie Tromp en Jan van Tienen bij Deltaworkers.

Aanmelden Kosten Contact
voor 20 november 2017 geen Pieter Jan van der Veen
pj.vd.veen@letterenfonds.nl

Banff Centre (Canada)

Banff Centre Het Nederland Letterenfonds biedt in samenwerking met het Banff Centre jaarlijks een literair vertaler de mogelijkheid om drie weken in het International Literary Translation Centre te Canada te verblijven. De aanmelding staat open voor vertalers die tenminste één literair boek hebben gepubliceerd en in de bewuste periode (juni) aan een vertaling werken uit het Frans, Engels of Spaans van een Canadese of Noord- of Zuid-Amerikaanse auteur. Alle literaire genres komen in aanmerking. Ten slotte is het ook mogelijk een joint-residency te realiseren van vertaler én auteur. Voor meer informatie over het Banff Centre: www.banffcentre.ca.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Geen Fleur van Koppen
f.van.koppen@letterenfonds.nl

Brussel

Brussel Passa Porta flat In samenwerking met de Vlaamse literaire organisatie Het Beschrijf biedt het Nederlands Letterenfonds een verblijfsmogelijkheid in België. In het hart van Brussel staat een appartement ter beschikking in het literatuurhuis Passa Porta. Dit karaktervolle art deco appartement omvat 90 m2 en kijkt uit op de pittoreske Oude Graanmarkt. Passa Porta is een bekend meertalig literatuurhuis in het hart van Brussel. Niet alleen de Nederlandstalige en Franstalige letteren, maar alle literaturen zijn er thuis. De letteren krijgen er een vitrine, een podium en een werkplaats aangeboden. Passa Porta omvat naast het schrijversverblijf een literaire salon, een meertalige boekhandel, een lees-, praat- en ontmoetingshoek en een ruimte voor workshops. Voor meer informatie over Het Beschrijf: www.beschrijf.be
Het Beschrijf en het Nederlands Letterenfonds selecteren in gezamenlijk overleg de kandidaten. Nederlandse auteurs kunnen hun belangstelling voor een verblijf in Brussel rechtstreeks kenbaar maken bij Het Beschrijf. Vlaamse auteurs die geïnteresseerd zijn in een verblijf in Amsterdam kunnen zich rechtstreeks wenden tot Maaike Pereboom. In 2018 verblijft Jeroen Olyslagers in Amsterdam, eerder waren onder meer Maud Vanhauwaert, Tom Struyf, Roderik Six, Peter Terrin, Anne Provoost en Saskia de Coster te gast.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Geen Maaike Pereboom
m.pereboom@letterenfonds.nl

Ledig House (Verenigde Staten)

Ledig House Het Letterenfonds kent eveneens een samenwerkingsverband met het Amerikaanse Ledig House in de staat New York. Zowel schrijvers als vertalers kunnen een aanvraag indienen voor deze verblijfsmogelijkheid. Ieder jaar is er in mei ruimte voor één Nederlandse resident; in de even jaren voor een schrijver en in de oneven jaren voor een literair vertaler. Omwille van de dialoog gaat de voorkeur uit naar een vertaler van klassieke teksten of een internationaal bekende/vertaalde auteur. Indien u een Amerikaanse auteur vertaalt, kan de residentieperiode een goede basis bieden voor overleg. Eerder verbleven Jan Fastenau (vertaler van Frederick Reiken), Caroline Meijer (Maggie Shipstead) en Aai Prins (Boris Pasternak) in het Ledig House. Tot vrijdag 29 september 2017 kunnen schrijvers een aanvraag indienen voor een verblijf in mei 2018.

Het Omi International Arts Center beheert het Ledig House in Columbia County, New York. Het Ledig House is een residentie voor beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Het dorpje Omi kijkt uit op de Catskill Mountains en ligt te midden van het glooiend akkerland van de Hudson River Valley, op zo’n tweeënhalf uur van New York (per trein). Per maand is er ruimte voor ongeveer tien bewoners die allemaal een eigen slaapkamer en werkplek hebben. Voor alle maaltijden wordt gezorgd en elke avond wordt er door een kok gekookt.

De Omi organisatie ziet het als haar missie om haar gasten te introduceren in de Amerikaanse culturele wereld en ze waar mogelijk te helpen in hun verdere carrière. Schrijvers en vertalers worden binnen het International Writers Residency programma ontvangen. Overdag werkt men, in stilte, aan eigen werk en ‘s avonds komt men bij elkaar voor bijvoorbeeld een bijeenkomst met New Yorkse uitgevers, redacteuren of literair agenten. Idealiter wordt het verblijf gecombineerd met een ontmoeting met de te vertalen auteur. De voertaal bij alle activiteiten is Engels. In 2016 verbleef dichter Lieke Marsman in het Ledig House, literair vertaler Arthur Langeveld volgde haar in 2017 op.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag Geen Fleur van Koppen en Anne Swarttouw
f.van.koppen@letterenfonds.nl

Roland Holst Huis (Bergen)

Roland Holst Huis Sinds 2002 is het voor schrijvers, dichters en literair vertalers mogelijk het A. Roland Holsthuis in Bergen (NH) gedurende een kalendermaand te huren als werkplek. Dit historische pand, het voormalige woonhuis van de dichter, wordt door het Bert Schierbeekfonds gehuurd van de Stichting A. Roland Holst Fonds. Het Bert Schierbeekfonds biedt schrijvers, dichters en literair vertalers de mogelijkheid om een maand te wonen en te werken op deze literair-historisch unieke locatie tegen een gereduceerd tarief.
Het Bert Schierbeekfonds subsidieert tweederde van de maandlasten. Van de huurder wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 800,- per maand. Dit bedrag is inclusief gebruik van gas en licht, gebruik van computer met internet, en eenmalige (eind)schoonmaakkosten van € 50,-. Het huis wordt steeds per kalendermaand verhuurd. Daarbij gelden de volgende voorwaarden en selectiecriteria:

  • Van de aanvrager dient minimaal één literair werk in het Nederlands of Fries te zijn gepubliceerd bij een reguliere uitgeverij (of twee toneelstukken openbaar te zijn gemaakt door een professioneel theatergezelschap).

  • Bij aanmelding ontvangen we graag een beknopt werkplan (maximaal één A4). Hierin worden de voorgenomen werkzaamheden omschreven en wordt aangegeven in hoeverre het verblijf zal bijdragen aan de verwezenlijking hiervan. Voeg bij de aanvraag ook een korte biografische schets met vermelding van reeds gepubliceerd werk. Geef ook aan welke maand of periode uw voorkeur heeft.

  • De huurder verplicht zich bij aanvaarding om eventueel een bijdrage te leveren aan de publiciteit rond het Roland Holsthuis en het Bert Schierbeekfonds. Dit gebeurt in overleg en in alle redelijkheid.

  • Bij gelijke geschiktheid van kandidaten krijgen zij die nog niet eerder in het huis verbleven voorrang.

  • Huisdieren zijn niet toegestaan.

Ieder najaar is er een aanmeldingsronde voor het daaropvolgende kalenderjaar. Het bestuur van het Bert Schierbeekfonds selecteert de huurders en is verantwoordelijk voor de besluiten. Over deze selectie wordt niet gecorrespondeerd. Inschrijving voor 2019 is mogelijk tot uiterlijk vrijdag 23 november 2018. In december krijgen aanvragers uitsluitsel. Op deze pagina vindt u meer informatie en verslagen van eerdere ‘tijdelijke bewoners’.

Aanmelden Kosten Contact
Op aanvraag 800 euro per maand Julia Priesman
j.priesman@letterenfonds.nl