Nieuws

Ger Verrips overleden

In memoriam

3 september 2015 - Schrijvers

Schrijver Ger Verrips is op 86-jarige leeftijd overleden. Verrips schreef essays, gebundeld in Vrees en vrijheid (1990) en romans als Zorg dat je ‘n gekkenbriefje krijgt (1973) en Nathalie (1974). Voor radio en televisie schreef hij hoorspelen en scenario’s.

Lees meer

Art of Impact

Tweede oproep

28 augustus 2015 - Algemeen

The Art of Impact doet een tweede oproep aan kunstenaars (beeldend kunstenaars, schrijvers en dichters, podiumkunstenaars, filmmakers), ontwerpers, bemiddelaars, instellingen en opdrachtgevers binnen én buiten de culturele sector om voorstellen in te dienen die de relatie tussen kunst en maatschappij verkennen, versterken en beter zichtbaar maken.

Lees meer

Roland Holsthuis Bergen

21 juli 2015

Sinds 2002 is het voor schrijvers, dichters en literair vertalers mogelijk het A. Roland Holsthuis in Bergen (NH) gedurende een kalendermaand te huren als werkplek. Dit historische pand, het voormalige woonhuis van de dichter, wordt door het Bert Schierbeekfonds gehuurd van de Stichting A. Roland Holst Fonds. Het Bert Schierbeekfonds biedt schrijvers, dichters en literair vertalers de mogelijkheid om een maand te wonen en te werken op deze literair-historisch unieke locatie tegen een gereduceerd tarief.

Lees meer

Drie nominaties Gysbert Japicxpriis

20 augustus 2015 - Prijzen en Schrijvers

Drie proza-titels maken kans op de Gysbert Japicxpriis, de grote literaire prijs van de Friese literatuur: Einum van Koos Tiemersma, In kop as in almenak van Elske Schotanus en Littenser Merke van Ale S. van Zandbergen. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt; de ene keer voor proza, de andere voor poëzie.

Lees meer

Nieuwe leden Raad van advies

19 augustus 2015 - Algemeen

Onlangs zijn zeven nieuwe leden toegetreden tot de Raad van advies van het Nederlands Letterenfonds. Jan Willem Anker en Roel Bentz van den Berg gaan adviseren binnen de commissie Projectsubsidies auteurs, Ilke Froyen en Harminke Medendorp nemen zitting in de adviescommissie Literaire projecten en manifestaties; Mireille Geus, Marlous Schrijvers en Joost Swarte vormen de nieuwe commissie Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur. Hieronder stellen wij hen in alfabetische volgorde aan u voor.

Lees meer

Vondel Translation Prize 2015

Shortlist bekend

19 augustus 2015 - Prijzen en Vertalers

Zes vertalers zijn genomineerd voor de Vondel Translation Prize 2015. Deze tweejaarlijkse prijs van het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren bekroont de beste Engelstalige vertaling van een Nederlandstalig literair of cultuurhistorisch werk. Genomineerd zijn:

Lees meer

Een handvol sneeuw

Aanbod voor leesclubs & leeskringen

11 augustus 2015 - Vertalers, Evenementen en Algemeen

De Europese Literatuurprijs 2015 gaat naar de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck en vertaalster Elly Schippers voor Een handvol sneeuw (uitgeverij Van Gennep). Daarom bieden we leesclubs en leeskringen in Nederland graag de mogelijkheid om dit najaar met Elly Schippers in gesprek te gaan over deze roman, het vertalersvak en het contact met de auteur.

Lees meer

Nederlandse auteurs en filmmakers naar Brazilië

4 augustus 2015 - Persberichten, Evenementen, Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Zeven Nederlandse auteurs en drie filmmakers treden van 26 augustus t/m 5 september op in São Paulo en Rio de Janeiro in Brazilië. Het tiendaagse festival Café Amsterdã staat in het teken van Nederlandse literatuur en film en is georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en EYE International. Naast optredens van de auteurs is er een filmprogramma voor jong en oud en een expositie met hedendaagse Nederlandse kinderboekillustraties, die zal worden geopend door Marjan Hammersma (directeur-generaal Cultuur en Media, OCW).

Lees meer

Projectsubsidies voor literaire vertalingen

2015/2

3 augustus 2015 - Toekenningen

In de tweede ronde van 2015 werden door 56 vertalers 58 ontvankelijke aanvragen ingediend voor 51 vertaalprojecten. Van dit totaal aan aanvragen waren er 5 afkomstig van beginnende vertalers. De taalgebieden waren Duits (4 projecten), Engels (20 projecten), Frans (8 projecten), Italiaans (2 projecten), Scandinavische talen (2 projecten), Slavische talen (4 projecten: Russisch (3) en Tsjechisch (1)), Spaans (5 projecten waarvan 1 Catalaans) en Overige talen (6 projecten: Arabisch (3), Fins (1), Hebreeuws (1) en Hongaars (1)).

Lees meer

The Art of Impact

36 projecten gehonoreerd

31 juli 2015 - Algemeen en Toekenningen

De eerste open oproep van The Art of Impact heeft geresulteerd in 36 gehonoreerde aanvragen.

Maar liefst 428 aanvragers dienden een projectplan in; een heterogene groep van organisaties, samenwerkingsverbanden en individuele kunstenaars. De aanvragen waren verdeeld over alle kunstdisciplines en alle geselecteerde maatschappelijke domeinen, te weten zorg & welzijn, leefbare wijk & stad, energie & klimaat en circulaire economie.

Lees meer

Sybren Polet (1924-2015)

In Memoriam

29 juli 2015 - Schrijvers en Algemeen

Met droefenis hebben wij kennisgenomen van het bericht dat schrijver en dichter Sybren Polet op 91-jarige leeftijd is overleden.

Lees meer

Letterenfonds vraagt nieuwe leden voor Raad van advies

24 juli 2015

Het Nederlands Letterenfonds is op zoek naar adviseurs op het terrein van digitale literaire projecten en interdisciplinaire talentontwikkeling. Voor de adviescommissie Digitale Literatuur zoekt het Letterenfonds vijf nieuwe adviseurs. Kandidaten kunnen tot vrijdag 28 augustus 2015 reageren.

Lees meer

Joost de Vries en Bregje Hofstede naar Van Eyck Academie

Wanderlust-programma 2016

23 juli 2015 - Schrijvers en Algemeen

Joost de Vries en Bregje Hofstede zullen in 2016 elk twee a drie maanden op de Jan van Eyck-Academie in Maastricht verblijven. De schrijvers zijn in het kader van Wanderlust, het nieuwe programma voor talentontwikkeling in internationale context door het Letterenfonds uitgenodigd om een periode in een studio op de Van Eyck te werken, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Lees meer

Language Library uitgebreid

TU Delft

21 juli 2015 - Algemeen

De Language Library aan de TU Delft is uitgebreid met een tweede kast, vol Nederlandse literatuur in buitenlandse vertaling. De uitbreiding werd mogelijk door een donatie van het Letterenfonds.

Lees meer

Rogi Wieg (1962-2015)

In memoriam

16 juli 2015

Dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Rogi Wieg is woensdag 15 juli op 52-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Zijn leven en loopbaan werden gekenmerkt door ernstige depressies. Vorig jaar vroeg hij om euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden en dat verzoek is gehonoreerd.

Lees meer

Resultaat Oproep Literaire Games boven verwachting

15 juli 2015 - Toekenningen en Schrijvers

Uit nieuwsgierigheid naar de interactiemogelijkheden tussen literatuur en games, schreven het Nederlands Letterenfonds en het Gamefonds eind april de Open Oproep Literaire Games uit. Auteurs en gameontwikkelaars konden binnen deze Open Oproep een voorstel indienen voor de gezamenlijke ontwikkeling van een literaire spelervaring.

Lees meer

Longlist ECI Literatuurprijs 2015

10 juli 2015 - Prijzen en Schrijvers

De ECI Literatuurprijs - voorheen de AKO Literatuurprijs - heeft uit 400 boeken een longlist samengesteld van 25 fictie- en non-fictiewerken. Van de genomineerde titels kwamen er elf tot stand met een investering van het Nederlands Letterenfonds. Het gaat daarbij om proza van Naomi Rebekka Boekwijt, Jeroen Brouwers, Stephan Enter, Rob van Essen, Wim Huijser, Marie Kessels, Bart Koubaa, Gustaaf Peek, Arie Storm, P.F. Thomése en L.H. Wiener.

Lees meer

Besluiten Wanderlust

talentontwikkeling in internationale context

10 juli 2015 - Toekenningen

Wanderlust richt zich op de internationale ontwikkeling van (jonge) schrijvers en bemiddelaars in de literatuur. Programmamakers en redacteuren van (internet)tijdschriften kunnen een voorstel voorleggen. Mei 2015 is een tweede ronde aanvragen behandeld. Najaar 2014 werden reeds twee voorstellen van programmeurs gehonoreerd.

Lees meer

Winnaar Europese Literatuurprijs

Een handvol sneeuw

9 juli 2015 - Prijzen

De Europese Literatuurprijs 2015 gaat naar Een handvol sneeuw van Jenny Erpenbeck, in de vertaling van Elly Schippers. Dit werd bekendgemaakt in het radioprogramma Opium op 4 door juryvoorzitter Margot Dijkgraaf. De prijs bekroont zowel auteur als vertaler van het winnende boek, de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000.

Lees meer

Talentbeurzen 2015 bekend

9 juli 2015 - Toekenningen

Woensdag 8 juli zijn de winnaars van de Talentbeurzen 2015 bekendgemaakt. De Nederlandse beurzen worden mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en gaan naar Heleen Oomen (Spaans) en Jeske van der Velden (Engels). De Vlaamse beurs gaat naar Dieter de Wilde (Engels) en wordt aangeboden door de Orde van den Prince.

Lees meer

Anna Woltz wint LUCHS-prijs

8 juli 2015 - Prijzen en Buitenland

Het Duitse opinieblad Die Zeit en Radio Bremen kennen de LUCHS-prijs van juli toe aan Anna Woltz voor haar jeugdroman Meine wunderbar seltsame Woche mit Tess, in het Duits vertaald door Andrea Kluitmann en uitgegeven door Carlsen Verlag.

Lees meer

Samenwerking rond theaterteksten

Fonds Podiumkunsten en Nederlands Letterenfonds

8 juli 2015 - Algemeen en Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten gaan gezamenlijk een regeling ontwikkelen voor de totstandkoming van nieuwe theaterteksten.

Lees meer

Verfilming Belcampo genomineerd

7 juli 2015 - Schrijvers

De verfilming van Belcampo’s De surprise is een van de kanshebbers voor de Parel voor de beste boekverfilming. Van de zes genomineerde films is dit de enige die is gebaseerd op een werk van Nederlandstalig auteur.

Lees meer

Pam Emmerik

In memoriam

7 juli 2015 - Schrijvers

Vrijdag 3 juli jl. is schrijfster en beeldend kunstenares Pam Emmerik in haar woonplaats Rotterdam overleden; zij is 51 jaar geworden.

Lees meer

Derde lichting

Acht talentvolle debutanten geselecteerd

6 juli 2015 - Schrijvers

De derde lichting geselecteerde debutanten is bekend. Het Nederlands Letterenfonds investeert in acht talentvolle schrijvers die onlangs zijn gedebuteerd. Met ondersteuning van een beurs kunnen deze debutanten aan een tweede literair boek werken. De acht talenten werden geselecteerd uit een groep van 26 auteurs in alle literaire genres.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties

2015, tweede ronde

6 juli 2015 - Toekenningen

In de tweede subsidieronde van 2015, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘starters’, is (vooralsnog) in totaal € 240.000 verleend aan 21 auteurs voor 21 literaire projecten. De verleende bedragen variëren in deze ronde per project van € 10.000 tot € 20.000.

Lees meer

Zilveren Griffels

De negen beste kinderboeken

30 juni 2015 - Prijzen

Negen kinderboeken zijn bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor het beste kinderboek - in verschillende categorieën - van het afgelopen jaar. De prijzen gingen naar oorspronkelijk werk van Sylvia Vanden Heede, Annet Huizing, Stine Jensen, Sjoerd Kuyper, Daan Remmerts de Vries, Dirk Weber en Bette Westera, en naar vertaald werk van Drew Daywalt en Håkon Øvreås.

Lees meer

Programmeurs op uitwisseling

Wanderlust

30 juni 2015 - Algemeen en Buitenland

Hoe werkt een festivalorganisatie aan de andere kant van Europa? Noortje Kessels (Wintertuin) en de Italiaanse Silvia Della Porta zijn de eerste ‘bemiddelaars in de literatuur’ die binnen het Wanderlust-programma een uitwisseling aangaan. Silvia Della Porta werkte in juni drie weken bij Wintertuin in Nijmegen en Noortje Kessels reist in het najaar af naar Italië voor het Pisa Book Festival.

Lees meer

Literaire Vertaaldagen 2015

Vooraankondiging

24 juni 2015 - Vertalers en Evenementen

De zeventiende Literaire Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 11 december (symposiumdag) en zaterdag 12 december (workshopdag) in Amsterdam. Thema is dit jaar Verzinnen wat er staat.

Lees meer

Arjen van Veelen wint Jan Hanlo Essayprijs

20 juni 2015 - Prijzen en Schrijvers

Arjen van Veelen heeft de Jan Hanlo Essayprijs 2015 ontvangen voor de essaybundel En hier een plaatje van een kat (Atlas/Contact). Van Veelen ontving van het Letterenfonds een beurs voor het schrijven van deze bundel. De Jan Hanlo Essayprijs Klein, een prijs van 1.500 euro voor een nog niet eerder gepubliceerd essay, ging naar Miriam Rasch met haar essay Een kleine biologische banaan: fonofilia in twaalf scenes.

Lees meer

Zorgen om hoge BTW-tarief

19 juni 2015 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds deelt de zorgen die de Federatie Cultuur zich maakt om de plannen voor een hoger BTW-tarief. Boeken maar ook festivals, theatervoorstellingen en concerten worden flink duurder als de plannen van het kabinet doorgaan.

Lees meer

Vertaler George Hall overleden

19 juni 2015 - Vertalers

Vertaler George Hall is deze week overleden. Voor het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds vertaalde hij veel teksten voor de website, de 10 Books en Quality Non-Fiction-brochures en voor de programmafolders van de festivals die het fonds in het buitenland organiseerde.

Lees meer

Straelener Übersetzerpreis naar Gerrit Bussink

Stipendium voor Anne Folkertsma

16 juni 2015 - Vertalers en Prijzen

Gerrit Bussink ontvangt op donderdag 18 juni de Straelener Übersetzerpreis 2015, ter hoogte van € 25.000, voor zijn gehele vertaaloeuvre waarin hij ‘op een hoog niveau tal van belangrijke boeken uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland voor een Nederlandstalig publiek toegankelijk heeft gemaakt’. Tegelijkertijd wordt Anne Folkertsma bekroond met het stipendium van de Kunststiftung Nordrhein-Westfalen voor haar ‘soevereine vertaling’ Bloedbroeders van Ernst Haffner.

Lees meer

Anne Franks ‘andere huis’ vervult unieke functie

Amsterdam Vluchtstad

11 juni 2015 - Algemeen

Sinds begin juni is het Amsterdam Vluchtstad-appartement weer in gebruik als schuilhaven voor een schrijver of journalist die in eigen land in de uitoefening van zijn schrijverschap wordt bedreigd.

Lees meer

Duitsland thema van de Boekenweek 2016

11 juni 2015 - Evenementen, Buitenland en Algemeen

In het jaar dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, richt de Boekenweek zich op Duitsland, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte. Dat meldt het CPNB vandaag in een persbericht.

Lees meer

Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur

2015/1

11 juni 2015 - Toekenningen

Vanuit de regeling voor Geïllustreerde Kinder- en Jeugdboeken worden bijzondere prentenboeken en andere rijk geïllustreerde uitgaves voor kinderen gesubsidieerd. Mei 2015 werd besloten over zeventien titels. Elf aanvragen zijn afgewezen. De volgende zes aanvragen zijn gehonoreerd voor een totaal subsidiebedrag van € 29.471:

Lees meer

Biografe Mieke Koenen bekroond met de OIKOS publieksprijs

10 juni 2015 - Prijzen en Schrijvers

De biografie Dwars tegen de keer. Leven en werk van Ida Gerhardt (Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2014) van classicus Mieke Koenen is bekroond met de OIKOS Publieksprijs. De biografe ontving een beurs van het Nederlands Letterenfonds voor het schrijven van dit werk.

Lees meer

Hannah van Wieringen tweemaal bekroond

10 juni 2015

De vijfde Debuutprijs Het Liegend Konijn is toegekend aan Hannah van Wieringen voor haar bundel Hier kijken we naar, uitgegeven door De Harmonie in Amsterdam. Het is de tweede bekroning voor Van Wieringen; eerder won zij met haar verhalenbundel De kermis van Gravezuid de Academica Literatuurprijs 2014.

Lees meer

Brockway Prize naar Ard Posthuma

10 juni 2015 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De Brockway Prize, een tweejaarlijkse prijs voor poëzievertalers uit het Nederlands, is toegekend aan Ard Posthuma. Aan de prijs, die is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds, is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. De prijsuitreiking vindt op 12 juni a.s. plaats tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2015 bekend

De zes kanshebbers

9 juni 2015

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2015 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De jury selecteerde dit jaar in plaats van vijf titels, zes boeken die allemaal aanspraak maken op de prijs. Deze zes zijn zeer aan elkaar gewaagd en verdienen een groot lezerspubliek. De verhalen ontvouwen zich in verschillende uithoeken van Europa.

Lees meer

Schwobfest Haarlem

de 10 mooiste vergeten klassiekers voor de zomer

4 juni 2015 - Vertalers en Evenementen

Tijdens Schwobfest Haarlem zullen tien ambassadeurs hun favoriete klassieker pitchen zodat deze nooit meer in vergetelheid zullen raken. Het feest vindt op zondag 21 juni, aanvang 16.30, plaats in de Lichtfabriek te Haarlem.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2015

Feestelijke bekendmaking

28 mei 2015 - Vertalers en Prijzen

Op dinsdagavond 9 juni wordt de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2015 bekendgemaakt in Spui25 in Amsterdam. De kanshebbers worden geselecteerd door een vakjury onder voorzitterschap van Margot Dijkgraaf. Tijdens de feestelijke bekendmaking worden er lofredes voor de genomineerden uitgesproken door lezers, schrijvers, critici en vertalers. De entree is gratis, maar reserveren is noodzakelijk.

Lees meer

Verssmokkel

Poesiefestival Berlin

19 mei 2015 - Evenementen, Schrijvers en Buitenland

Zes Nederlandstalige dichters zijn uitgenodigd om in Berlijn deel te nemen aan ‘VERSschmuggel’, de meerdaagse vertaalworkshop die onderdeel is van het jaarlijkse Poesiefestival Berlin.

Lees meer

Wieringa en Hertmans op shortlist

Premio Strega Europeo

18 mei 2015 - Schrijvers

Tommy Wieringa met Questi sono nomi (Dit zijn de namen, vertaald door Claudia Di Palermo en Claudia Cozzi voor Iperborea) en Stefan Hertmans met Guerra e trementina (Oorlog en terpentijn, vertaald door Laura Pignatti voor Marsilio) staan op de shortlist van de prestigieuze Italiaanse literatuurprijs Premio Strega Europeo.

Lees meer

Luk Van Haute wint Filter Vertaalprijs

17 mei 2015 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

Luk Van Haute heeft de Filter Vertaalprijs 2015 gewonnen met zijn bloemlezing Liefdesdood in Kamara. En andere Japanse verhalen (Atlas|Contact). De prijs ter waarde van €10.000 is uitgereikt tijdens het literatuurfestival City2Cities in Utrecht. De vertaling kwam tot stand met een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Open Oproep Literaire Games

deadline ma 8 juni 2015

5 mei 2015 - Schrijvers en Algemeen

Uit nieuwsgierigheid naar de interactiemogelijkheden tussen literatuur en games, schrijven het Nederlands Letterenfonds en het Gamefonds de Open Oproep Literaire Games uit. Deze eenmalige ronde zal in juni 2015 plaatsvinden en is exclusief voor de ontwikkeling en productie van Nederlandstalige literaire games. Auteurs en gameontwikkelaars kunnen binnen deze Open Oproep een voorstel indienen voor de gezamenlijke ontwikkeling van een literaire spelervaring.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties

2015, eerste ronde

5 mei 2015 - Toekenningen

In de eerste subsidieronde van 2015, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘ervaren schrijvers’, zijn in totaal 45 aanvragen van 41 auteurs ontvangen. Eén aanvraag werd vóór de behandeling door de adviescommissie door de auteur ingetrokken; 43 aanvragen van 39 auteurs konden worden gehonoreerd, 1 aanvraag werd afgewezen.

Lees meer

L.H. Wiener geridderd

28 april 2015 - Prijzen

L.H. Wiener is in zijn woonplaats Haarlem benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving voor het schrijven van een groot deel van zijn oeuvre beurzen van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Projectsubsidies voor literaire vertalingen

2015/1

23 april 2015 - Toekenningen

In de eerste ronde van 2015 werden door 86 vertalers 93 aanvragen ingediend voor 84 vertaalprojecten; daarvan waren er 13 afkomstig van beginnende literair vertalers. De aanvragen waren verdeeld over de volgende taalgebieden: Duits (5 projecten), Engels (31 projecten), Frans (15 projecten), Italiaans (7 projecten), Scandinavische talen (6 projecten), Slavische talen (5 projecten: Russisch (3) en Tsjechisch (2)), Spaans (8 projecten) en Overige talen (7 projecten: Chinees (1), Hebreeuws (2), Hongaars (1), Grieks (1), Latijn (1) en Portugees (1)).

Lees meer

Besluiten Literaire Manifestaties en Projecten

2015/1

22 april 2015 - Toekenningen

In maart zijn de aanvragen uit de eerste ronde van 2015 van de regeling Literaire projecten en manifestaties behandeld. Er werden 28 aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 349.320 euro. Het budgetplafond voor deze regeling in 2015 is 250.000 euro. In deze subsidieronde is in totaal 112.000 euro toegekend aan acht literaire organisaties. Eén aanvraag is nog aangehouden.

Lees meer

Aleida Schotprijs voor Madeleine Mes

18 april 2015 - Prijzen

Madeleine Mes heeft de Aleida Schotprijs 2015 ontvangen voor haar vertaling Abrikozen op sap en andere verhalen van Alexander Solzjenitsyn (Nieuw Amsterdam). In haar fraaie dankwoord, dat u hieronder kunt lezen, vergeleek ze het vertaalwerk met dwangarbeid, “ik vorderde drie alinea’s per dag, en gaf mijn sociale leven op”. De nu bekroonde vertaling kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Gideon Samson wint Gouden Lijst

16 april 2015 - Prijzen

Op de Dag van de Jonge Jury zijn twee prijzen voor jeugdboeken uitgereikt. Gideon Samson en Julius ‘t Hart wonnen met Overspoeld de Gouden Lijst 2015 in de categorie oorspronkelijk; in de categorie vertaald werd Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher (Moon, vertaald door Ellis Post Uiterweer) bekroond. De Prijs voor de Jonge Jury 2015 ging naar Wreed van Mel Wallis de Vries. De jeugdroman van Gideon Samson kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Weve en Westera bekroond met Woutertje Pieterse Prijs

14 april 2015 - Prijzen

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam is op 11 april de Woutertje Pieterse Prijs 2015 uitgereikt aan Bette Westera en Sylvia Weve voor Doodgewoon. De dichtbundel kwam mede tot stand met ondersteuning van een werkbeurs van het Letterenfonds; Bette Westera ontving een beurs voor het schrijven van gedichten en Gottmer ontving een bijdrage voor de uitgave van geïllustreerde kinder- en jeugdboekliteratuur.

Lees meer

ELV-cursussen voor vertalers in het Nederlands

literaire non-fictie & filosofie

7 april 2015 - Vertalers en Algemeen

Van 25 tot en met 28 augustus organiseert het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV) maar liefst twee cursussen voor vertalers in het Nederlands: een Intensieve Cursus voor vertalers uit het Engels en Italiaans met als genre non-fictie en een Intensieve Cursus voor vertalers uit het Duits en Frans met als genre filosofie. Aanmelden voor een Intensieve Cursus kan tot 19 april 2015.

Lees meer

Gouden Tulp voor Pieter Steinz

Bekroning Made in Europe

2 april 2015 - Algemeen en Prijzen

De Gouden Tulp is toegekend aan Made in Europe van Pieter Steinz (verschenen bij Nieuw Amsterdam). Deze prijs bekroont het beste informatieve boek dat het afgelopen jaar is verschenen. De jury omschrijft het boek als een culturele reisgids, een ‘heerlijk bladerboek’ dat steeds weer verrast in het beschrijven van de verbinding tussen Europeanen.

Lees meer

Filter Vertaalprijs 2015

Nominaties bekend

31 maart 2015 - Vertalers

De nominaties voor de Filter Vertaalprijs 2015 zijn bekend. Dit zijn de zes vertalers en de titels die ze vertaalden.

Lees meer

Vertalersgeluktournee 2015

Maandag 13 april t/m dinsdag 19 mei 2015

30 maart 2015 - Vertalers, Evenementen en Algemeen

Twaalf literair vertalers vertellen in vijf boekhandels, verspreid door Nederland, over tien romanvertalingen uit acht verschillende talen: dat is in een notendop de Vertalersgeluktournee 2015. De tournee begint op maandag 13 april in Groningen, en eindigt op 19 mei in Velp. In de tussenliggende weken worden Gouda, Haarlem en Amsterdam bezocht.

Lees meer

Burak Sengir (1971-2015)

In memoriam

30 maart 2015 - Vertalers

Afgelopen zaterdag bereikte ons het ontstellende bericht dat Burak Sengir is overleden. Nog maar nauwelijks terug uit het Vertalershuis in Amsterdam is hij op zondag 8 maart in Ankara geschept door een auto.

Lees meer

Reiskosten buitenland 2015/1

30 maart 2015 - Toekenningen

Begin 2015 zijn in het kader van de regeling Reiskosten buitenland elf aanvragen ingediend voor een reisbeurs. Vier aanvragen zijn afgewezen. Zeven aanvragen zijn toegekend voor een totaalbedrag van 12.120 euro. Deze schrijvers en vertalers ontvingen een reisbeurs:

Lees meer

Dioraphte Literatour Prijs

Birk en De veteraan bekroond

28 maart 2015 - Vertalers, Prijzen en Schrijvers

De winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs 2015 zijn bekend: Birk van Jaap Robben (De Geus) heeft de Publieksprijs ontvangen, de jury bekroonde in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig De veteraan van Johan Faber (Nijgh & Van Ditmar). Het Nederlands Letterenfonds investeerde in de totstandkoming van beide titels.

Lees meer

Jan Paul Schutten nieuwe Kinderboekenambassadeur

27 maart 2015 - Algemeen en Schrijvers

Tijdens Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, is Jan Paul Schutten geïnstalleerd als de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. Schutten volgt Jacques Vriens op die in 2013 als eerste deze functie vervulde; Schutten blijft kinderboekenambassadeur tot 2017.

Lees meer

Judith Uyterlinde programmacoördinator

Frankfurter Buchmesse 2016

26 maart 2015

Judith Uyterlinde is aangesteld als programmacoördinator voor het gezamenlijke Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016.

Lees meer

Taalunie Toneelschrijfprijs

Oproep insturen toneelteksten

25 maart 2015 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Graag attenderen we u op de mogelijkheid om nieuwe toneelteksten die in het seizoen 2014-2015 (tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015) in première zijn gegaan, in te zenden voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015, die mogelijk wordt gemaakt door de Nederlandse Taalunie, Stichting Lira, Sabam en deAuteurs.

Lees meer

Zomercursus voor vertalers uit het Nederlands

Aanmelden uiterlijk zo 12 april

24 maart 2015 - Vertalers en Buitenland

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert in augustus een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands. Doeltalen zijn Engels en Italiaans. De cursus is toegankelijk voor kandidaten die voldoen aan onderstaande voorwaarden. Voor toelating van belangstellenden tot de cursus vindt een selectie plaats, onder meer op grond van een proefvertaling, motivatie, een vragenlijst, en de uit de aanmelding daadwerkelijk gebleken ambitie voor een literaire vertaalloopbaan.

Lees meer

Theo Thijssen-prijs naar Martha Heesen

24 maart 2015 - Prijzen

Martha Heesen ontvangt de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2015, zo heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt. Het Letterenfonds investeerde tot 2000 via aanvullende honoraria in boeken van Heesen; recent werd een werkbeurs verleend voor het schrijven van de jeugdroman Bajaar (Querido 2011). Ook werd haar werk vertaald in vijf talen, waaronder het Duits en Frans.

Lees meer

International Literary Translation Initiative Award

Nederlands Letterenfonds genomineerd

19 maart 2015 - Buitenland en Algemeen

We zijn trots. Het Nederlands Letterenfonds is genomineerd voor de International Literary Translation Initiative Award 2015. De winnaar wordt op 14 april a.s., op een gala-avond tijdens de London Book Fair bekendgemaakt.

Lees meer

Eerste Boekhandelsprijs voor Jaap Robben

18 maart 2015 - Prijzen

Jaap Robben heeft met Birk de eerste Boekhandelsprijs gewonnen. De roman is ook genomineerd voor de Dioraphte Literatourprijs 2015. Birk kwam met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand; de titel werd ook opgenomen in 10 Books from Holland, najaar 2014; inmiddels zijn een Duitse en Engelse vertaling in voorbereiding.

Lees meer

Deutscher Jugendliteraturpreis

Vier Nederlandstalige titels genomineerd

16 maart 2015 - Prijzen

Maar liefst vier Duitse vertalingen van Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken zijn genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis.

Lees meer

Ilja Leonard Pfeijffer wint De Inktaap

11 maart 2015 - Prijzen

De literaire jongerenprijs De Inktaap 2015 is uitgereikt aan Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn roman La Superba werd door ruim 1.250 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet. Het boek werd eerder bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Tzum-prijs, en was genomineerd voor de Gouden Boekenuil en de AKO Literatuurprijs. Pfeijffers roman kwam mede met ondersteuning van een werkbeurs van het Letterenfonds tot stand; in de VS, Duitsland en Macedonië zijn vertalingen in voorbereiding.

Lees meer

H.H. ter Balkt overleden

11 maart 2015 - Algemeen en Schrijvers

Dichter/schrijver H.H. ter Balkt (1938-2015) is maandagnacht 9 maart in zijn woonplaats Nijmegen in zijn slaap overleden. Hij is 76 jaar geworden. Bijna een halve eeuw lang bouwde hij met exuberante verzen aan een weergaloos universum van taal.

Lees meer

Aanbod voor leesclubs

Nodig een vertaler van de longlist Europese Literatuurprijs 2015 uit

2 maart 2015 - Vertalers en Algemeen

Vertalers zijn misschien wel de aandachtigste lezers van een roman – elk woord is door hun handen gegaan. En wat ligt er dan meer voor de hand om als leesclub met de vertaler van de gelezen roman in gesprek te gaan? Het Nederlands Letterenfonds en SSS doen leesclubs daarom een uniek aanbod en bieden hen de mogelijkheid om in april of mei 2015 een van de voor de Europese Literatuurprijs 2015 genomineerde vertalers uit te nodigen.

Lees meer

Succesvolle Poëzieweek

Stijging aantal optredens door actie Boek een dichter

26 februari 2015 - Algemeen en Schrijvers

Tijdens de Poëzieweek 2015 is de omzet van poëzie in Nederland met 152% gestegen ten opzichte van de periode voordien, zo maakte het CPNB vandaag bekend. Daarmee was de derde Poëzieweek succesvoller dan ooit. De actie Boek een dichter die door het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met SSS werd georganiseerd, zorgde bovendien voor een stijging van het aantal optredens.

Lees meer

Open oproep van The Art of Impact

24 februari 2015 - Algemeen

Vandaag is de open oproep van The Art of Impact van start gegaan. Het programma voor kunstprojecten met grote maatschappelijke impact roept beeldend kunstenaars, schrijvers en dichters, podiumkunstenaars, filmmakers, bemiddelaars, instellingen en opdrachtgevers binnen én buiten de culturele sector op om vanaf nu voorstellen in te dienen die de relatie tussen kunst en maatschappij verkennen, versterken en beter zichtbaar maken.

Lees meer

Hoe De Avonden tot The Evenings werd

12 februari 2015 - Buitenland en Schrijvers

Men kan gerust spreken van een blijde tijding, om met Gerard Reve te spreken: voor het eerst sinds de verschijning in 1947 komt er een Engelse vertaling van De Avonden, de legendarische debuutroman van Gerard Reve. Sam Garrett, van geboorte Amerikaan en vertaler van onder meer Herman Koch en Arnon Grunberg, zal de Engelse editie van het boek verzorgen voor Pushkin Press, de Londense uitgeverij die eerder succes had met de uitgave van Tonke Dragts De brief aan de koning en Bonita Avenue van Peter Buwalda.

Lees meer

Tabo Goudswaard

Intendant The Art of Impact aangesteld

10 februari 2015 - Algemeen

Tabo Goudswaard is aangesteld als intendant bij The Art of Impact, het nieuwe stimulerings- en onderzoeksprogramma voor kunstprojecten met maatschappelijke impact van het ministerie van OCW en de zes landelijke publieke cultuurfondsen. Goudswaard is kunstenaar/social designer.

Lees meer

Remco Campert ontvangt Prijs der Nederlandse Letteren

8 februari 2015 - Prijzen

Het Nederlands Letterenfonds feliciteert Remco Campert met de Prijs der Nederlandse Letteren die hem dit najaar zal worden uitgereikt. Minister Jet Bussemaker heeft zojuist de toekenning namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekendgemaakt. De jury noemt Campert een ‘groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés’.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2015

20 romans uit 11 talen

4 februari 2015 - Persberichten en Prijzen

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2015 is bekend. Een jury van Nederlandse en Vlaamse kwaliteitsboekhandels nomineerde twintig romans uit elf verschillende talen, variërend van bekende schrijvers als Ian McEwan en Karl Ove Knausgård tot onbekendere als Rafael Chirbes en Pierre Lemaitre. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het winnende boek.

Lees meer

Longlist Gouden Boekenuil

4 februari 2015 - Prijzen

Twintig literaire fictie- en non-fictietitels zijn genomineeerd voor de Gouden Boekenuil 2015, vijf daarvan kwamen met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand. Ook Made in Europa van Pieter Steinz staat op de longlist. Onder de kanshebbers zijn dit jaar 4 Vlaamse en 16 Nederlandse auteurs.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2015/1

1 februari 2015 - Toekenningen

46 subsidies zijn toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (11), kinder- en jeugdliteratuur (19), non-fictie (11), poëzie (3) en graphic novels (2). In totaal is € 108.140 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Hester Knibbe

Winnaar VSB Poëzieprijs 2015

29 januari 2015 - Prijzen

De 2015-editie van de VSB Poëzieprijs gaat naar de Rotterdamse dichter Hester Knibbe. De prijs is een bekroning van haar bundel Archaïsch de dieren (De Arbeiderspers, 2014), die met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand kwam.

Lees meer

Fluiten in het donker

Vanaf 6 maart op de radio

28 januari 2015 - Persberichten

Bijna een jaar geleden kregen zes literaire auteurs de opdracht een hoorspel te schrijven voor de publieke omroep. De schrijvers werden gekoppeld aan radioregisseurs en producenten. Het resultaat van deze samenwerking is vanaf vrijdagnacht 6 maart wekelijks te beluisteren tijdens het hoorspelhalfuur op NPO Radio 1, elke vrijdag van 12 tot half 1 ‘s nachts.

Lees meer

Publishers Tour

Blogs & Video

28 januari 2015 - Evenementen

Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 januari waren 10 Duitse uitgevers te gast in Antwerpen en Amsterdam om kennis te maken met de Nederlandstalige boekenwereld. De Duitse uitgevers kregen tijdens deze tour de gelegenheid om hun uitgeverij te presenteren.

Lees meer

Alfred Schaffer wint Awater Poëzieprijs

Mens Dier Ding bekroond

28 januari 2015 - Prijzen

De dichtbundel Mens Dier Ding van Alfred Schaffer heeft de Awater Poëzieprijs 2014 gewonnen. Dat wordt vandaag bekend gemaakt in het nieuwe nummer van poëzietijdschrift Awater. Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Mens Dier Ding van Alfred Schaffer, verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij, werd met een ruime meerderheid als winnaar verkozen.

Lees meer

BNG Literatuurprijs voor Maartje Wortel

27 januari 2015 - Prijzen

Afgelopen donderdag werd de BNG Bank Literatuurprijs toegekend aan schrijfster Maartje Wortel. Ze krijgt de oeuvreprijs voor jong talent naar aanleiding van haar roman IJstijd.

Lees meer

Longlist Libris Literatuurprijs

27 januari 2015 - Prijzen

De longlist van de Libris Literatuurprijs is bekendgemaakt. Uit een recordaantal van bijna 200 inzendingen koos de jury, onder leiding van Wim Pijbes, een longlist van 18 titels, waaronder twee debuten. Van de 18 genonimeerde titels kwamen er 12 met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Peter Pontiac (1951-2015)

In memoriam

22 januari 2015

Striptekenaar en auteur van graphic novels Peter Pontiac is op 20 januari op 63-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Hij was al geruime tijd ziek.

Lees meer

DBC Pierre, Michaïl Sjisjkin, Eleanor Catton en Rachel Kushner

Writer in residence programma eerste helft 2015

22 januari 2015 - Persberichten

DBC Pierre, Michaïl Sjisjkin, Eleanor Catton en Rachel Kushner komen in de eerste helft van 2015 één a twee maanden naar Amsterdam om er te wonen en werken. Zij openen zo het tiende jaar van de schrijversresidentie aan het Spui, dat in 2006 door het Nederlands Letterenfonds werd geïnitieerd: eerder schreef Etienne van Heerden er 30 nachten in Amsterdam, Charles Lewinsky werkte er aan zijn roman Terugkeer ongewenst en ook Een weeffout in onze sterren van John Green kwam in de schrijversresidentie van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Ontwikkelingsbeurzen

Eerste mentoraatstrajecten gestart

20 januari 2015 - Algemeen

Ter aanvulling op het succesvolle mentoraatsprogramma starten het ELV, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren met een pilot voor een nieuw programma: ontwikkelingsbeurzen. Eind 2014 zijn de eerste beurzen uitgereikt aan vertalers Anne Habermann (Nederlands-Duits), Lisete Rodrigues (Nederlands-Portugees) en Renske Wiltink (Deens-Nederlands).

Lees meer

Oproep: WiR-programma NIAS

20 januari 2015 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds nodigt uitgeverijen uit om schrijvers voor te dragen voor de positie van writer-in-residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) voor het academisch jaar 2015-2016. De deadline voor de voordrachten is 27 februari 2015.

Lees meer

Rapport visitatiecommissie

14 januari 2015 - Algemeen

In opdracht van het ministerie van OCW heeft een commissie van vijf onderzoek gedaan naar het beleid en de dagelijkse praktijk van de cultuurfondsen, te weten het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Fonds Podiumkunsten, het Mondriaan Fonds, het Nederlands Filmfonds, het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Lees meer

Gouden Ganzenveer voor Geert Mak

13 januari 2015 - Prijzen

Journalist en schrijver Geert Mak wordt bekroond met de Gouden Ganzenveer 2015. De Academie eert Mak vanwege zijn zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 16 april a.s. in Amsterdam.

Lees meer

Maartje Wortel op Van Eyck-academie

Wanderlust-programma

8 januari 2015 - Algemeen

Maartje Wortel verblijft twee maanden als writer-in-residence aan de Van Eyck academie in Maastricht. Het writer-in-residence programma is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Van Eyck-academie. De gastschrijvers werken tijdens hun verblijf in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2014/7

4 januari 2015 - Toekenningen

32 subsidies zijn toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (15), kinder- en jeugdliteratuur (11), non-fictie (5) en graphic novels (1). In totaal is € 86.430 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Een terugblik

23 december 2014 - Evenementen en Schrijvers

Op zaterdag 13 december presenteerden het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de resultaten van hun programma Literatuur op het Scherm. Vier duo’s die de mogelijkheden van digitale literatuur onderzochten, werden zowel inhoudelijk als financieel ondersteund. Kon u niet aanwezig zijn bij de presentatie? Bekijk dan hier de introductiefilmpjes van de vier projecten en de beelden van de middag.

Lees meer

Projectwerkbeurzen vertalers 2014, derde ronde

23 december 2014 - Vertalers en Toekenningen

In de derde ronde van 2014 zijn 66 aanvragen van 63 vertalers voor 58 vertaalprojecten in behandeling genomen. De taalgebieden waren Duits (9 projecten), Engels (21 projecten), Frans (4 projecten), Italiaans (3 projecten), Scandinavische talen (4 projecten), Slavische talen (5 projecten: Kroatisch (1), Russisch (3) en Slowaaks (1)), Spaans (3 projecten) en Overige talen (9 projecten): Afrikaans (2), Arabisch (1), Ests (1), Fins (1), Hebreeuws (2), Hongaars (1), Portugees (1).

Lees meer

Marie Hooghe ontvangt Prix Scam

22 december 2014 - Vertalers en Prijzen

Vertaalster Marie Hooghe heeft de Belgische vertaalprijs Prix Scam de la Traduction littéraire gewonnen voor haar vertalingen Nederlands-Frans.

Lees meer

Else Otten Übersetzerpreis voor Bettina Bach en Rainer Kersten

17 december 2014 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Buitenland

De jury van de Else Otten Übersetzerpreis heeft besloten de prijs voor 2014 toe te kennen aan twee vertalers: Bettina Bach voor haar vertaling van Hotel Linda van Arjan Visser, in februari 2014 verschenen als Der blaue Vogel kehrt zurück bij Deutscher Taschenbuch Verlag in München, en Rainer Kersten voor zijn vertaling van De laatkomer van Dimitri Verhulst, in april 2014 verschenen als Der Bibliothekar, der lieber dement war als zu Hause bei seiner Frau bij Luchterhand Verlag in München.

Lees meer

P.C. Hooftprijs naar Anneke Brassinga

16 december 2014 - Prijzen en Schrijvers

De P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste bekroningen voor literatuur in Nederland, gaat naar dichteres Anneke Brassinga (1948), wier oeuvre met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds tot stand is gekomen. Ook werd haar poëzie vertaald in tien talen vertaald waaronder het Duits, Frans en Litouws. De P.C. Hooftprijs wordt jaarlijks toegekend; afwisselend voor proza, essays en poëzie. Brassinga ontvangt de prijs op donderdag 21 mei 2015.

Lees meer

Biografieregeling

10 december 2014 - Toekenningen

In het kader van de Biografieregeling zijn september 2014 twintig aanvragen ingediend voor in totaal zestien projecten. De commissie en het bestuur adviseerden positief over negen van de zestien projecten; zeven projecten zijn afgewezen. De toegekende beurzen variëren van € 10.000 tot € 40.000; in totaal is € 190.000 toegekend waarvan € 10.000 ter beschikking is gesteld door de Provincie Fryslân.

Lees meer

BesteBuren matchingfonds

Tweede aanvraagronde geopend

2 december 2014

Tot 1 februari 2015 kunnen via DutchCulture aanvragen worden ingediend voor de tweede - en laatste - ronde van het BesteBuren matchingfonds. Het matchingfonds staat open voor nieuwe culturele en creatieve samenwerkingsprojecten van Nederlandse en Vlaamse bodem.

Lees meer

The Art of Impact van start

1 december 2014 - Algemeen

Op initiatief van het ministerie van OCW gaat vandaag The Art of Impact van start. Dit programma onderzoekt en stimuleert bestaande en nieuwe kunstprojecten die een duidelijk maatschappelijk effect hebben. Hoe kan kunst verschil maken voor een leefbare wijk en stad, energie en klimaat, zorg, welzijn, life sciences en circulaire economie? Het ministerie van OCW heeft hiervoor de komende twee jaar € 7 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lees meer

Martinus Nijhoff Vertaalprijs

Christiane Kuby en Hans Boland bekroond

19 november 2014 - Vertalers en Prijzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat volgend jaar 75 jaar; aanleiding voor een dubbele uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2015. Christiane Kuby ontvangt de prijs voor haar vertalingen uit het Nederlands in het Duits, en Hans Boland wordt onderscheiden voor zijn vertalingen uit het Russisch in het Nederlands.

Lees meer

Meerjarige Manifestaties 2015–2016

17 november 2014 - Toekenningen

In het kader van de Regeling meerjarige subsidies zijn aan zes literaire manifestaties en twee literair-educatieve organisaties subsidies toegekend voor de jaren 2015 en 2016.

Lees meer

Literaire Manifestaties en Projecten 2014, tweede ronde

17 november 2014 - Toekenningen

In oktober zijn de aanvragen uit de tweede en laatste ronde van 2014 van de regeling Literaire projecten en manifestaties behandeld. Er werden 24 aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 351.595 euro. Tijdens deze subsidieronde is in totaal 134.550 euro toegekend aan negen literaire organisaties.

Lees meer

Joost de Wit

In memoriam

14 november 2014

Joost de Wit is op vijfenzeventigjarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Muntendam. De Wit (1938-2014) was directeur van de Stichting ter Bevordering van de Vertaling van Nederlands Letterkundig Werk, de voorloper van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF).

Lees meer

Literatuur op het Scherm

presentatie 13 december 2014

13 november 2014 - Evenementen en Schrijvers

Op zaterdag 13 december organiseren het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de presentatie Literatuur op het Scherm. Wat gebeurt er wanneer een auteur en vormgever samen digitale literatuur maken? De schrijver of dichter krijgt te maken met een 3D-omgeving, algoritmes of invloed van de lezer. Ook de vormgever wordt uit zijn comfortzone gehaald door de toepassing van interaction design op een literair verhaal of gedicht. Vier duo’s zijn de uitdaging aangegaan en presenteren hun werk c.q. prototypes in een speciaal middagprogramma in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Lees meer

Ken uw klassiekers

10 herontdekkingen voor de winter

11 november 2014 - Vertalers, Evenementen en Algemeen

De succesvolle actie ’Ken uw klassiekers! – 10 herontdekkingen voor deze zomer’ krijgt een winters vervolg. Samen met tien uitgeverijen heeft Schwob een selectie gemaakt van bijzondere herontdekkingen uit de twintigste eeuw die dit najaar verschijnen. Van 15 januari t/m 7 maart 2015 presenteren een groot aantal Nederlandse en Vlaamse boekhandels deze titels in hun winkel of in hun etalage.

Lees meer

Annelies van Hees wint Amy van Marken vertaalprijs

10 november 2014 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

Annelies van Hees zal op 28 november a.s. de Amy van Marken vertaalprijs ontvangen voor haar vertaling uit het Deens van Jens Peter Jacobsens Niels Lyhne (Wereldbibliotheek). De roman was een van de 10 herontdekkkingen die Schwob deze zomer in samenwerking met tachtig boekhandels en tien uitgeverijen presenteerde.

Lees meer

Jan Campert-prijzen

Jan van Mersbergen en Mensje van Keulen bekroond

5 november 2014 - Schrijvers en Prijzen

De Jan Campert Stichting heeft de vier jaarlijkse literaire prijzen van de gemeente Den Haag uitgereikt: de Constantijn Huygens-prijs 2014 werd toegekend aan Mensje van Keulen voor haar hele oeuvre dat bestaat uit romans, verhalen en gedichten. Daarnaast zijn de dichtbundel Vlinderslag van Piet Gerbrandy, de roman De laatste ontsnapping van Jan van Mersbergen en het essay Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen van Bas Heijne bekroond. Van Mersbergen ontving voor het schrijven van deze roman een beurs van het Letterenfonds. Het werk van Van Keulen werd in zes talen vertaald; ook haar boeken kwamen (veelal) tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Inschrijving Roland Holsthuis 2015

28 oktober 2014 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Wilt u als schrijver, dichter of literair vertaler gebruik maken van de mogelijkheid om in 2015 een maand lang te wonen en werken op een unieke literair-historische locatie? Tot en met 21 november 2014 kunt u een aanvraag indienen voor een verblijf in het Adriaan Roland Holsthuis, Bergen (NH).

Lees meer

Jelica Novaković en Paul Beers

Winnaars Letterenfonds Vertaalprijzen 2014

9 oktober 2014 - Prijzen, Vertalers en Persberichten

De Letterenfonds Vertaalprijzen gaan dit jaar naar Paul Beers en naar Jelica Novaković. Novaković vertegenwoordigt op vele manieren de Nederlandse literatuur in Servië; Paul Beers vertaalde grote oeuvres zoals dat van Witold Gombrowicz, Ingeborg Bachmann en Robert Menasse. De prijzen worden op vrijdag 12 december a.s. in Amsterdam uitgereikt. Aan beide bekroningen is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees meer

Marente de Moor wint Europese Unie Literatuurprijs

8 oktober 2014 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Marente de Moor (42) wint de Europese Unie Literatuurprijs voor haar roman De Nederlandse maagd, zo werd op de Frankfurter Buchmesse bekendgemaakt. De Moor schreef het boek met ondersteuning van een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Halewijn Literatuurprijs naar Pauline van de Ven

3 oktober 2014 - Prijzen en Schrijvers

De Halewijn Literatuurprijs 2014 is toegekend aan Pauline van de Ven (1956) mede voor haar laatste roman Lily Dumont, onderdeel van een meerdelige cyclus over het leven en lot van een Nijmeegse fabrikantenfamilie. De roman kwam met ondersteuning van een projectsubsidie van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2014/5

1 oktober 2014 - Toekenningen

In ronde 2014/5 zijn 54 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (17), kinder- en jeugdliteratuur (15), non-fictie (15), graphic novels (4), poëzie (1) en bloemlezingen (2). In totaal is € 166.670 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Twee keer goud voor Schutten en Rieder

‘Het raadsel van alles wat leeft’

1 oktober 2014 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

Voor het eerst sinds 1985 gaan de Gouden Griffel en het Gouden Penseel naar één boek. Destijds was dat voor Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en The Tjong Khing; nu naar Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel van Jan Paul Schutten en Floor Rieder (Gottmer), waarin het evolutieverhaal op geestige, feitelijke, technische en anekdotische wijze wordt gepresenteerd.

Lees meer

Boek een dichter

& verander de Poëzieweek in een maand

30 september 2014 - Persberichten

In de aanloop naar de Poëzieweek 2015 brengt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de CPNB en Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) de poëzie dichter bij lezers en luisteraars. Via de speciale PoëzieBiebapp kan iedereen tien dichtbundels gratis vier weken lang digitaal lezen. En omdat poëzie aan kracht wint als ze wordt voorgelezen kunnen boekhandels, bibliotheken en scholen via de actie Boek een dichter dichters laten optreden voor het extra aantrekkelijke Poëzieweektarief - niet alleen tijdens de Poëzieweek maar gedurende de hele maand januari!

Lees meer

Tzum-prijs naar ‘La Superba’

30 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Ilja Leonard Pfeijffer wint voor de tweede maal de Tzum-prijs, de jury verkoos een zin uit La Superba tot de mooiste van het afgelopen jaar. De roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds en werd met succes in het buitenland onder de aandacht gebracht: een Duitse, Engelse en Macedonische vertaling zijn in voorbereiding.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties

2014, derde ronde

25 september 2014 - Toekenningen en Schrijvers

In de derde subsidieronde van 2014, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘oeuvrebouwers’, is een bedrag van € 1.220.000 besteed; 59 projectsubsidieaanvragen van 58 auteurs konden worden gehonoreerd. De verleende bedragen variëren in deze ronde per project van € 5.000 tot € 50.000, het maximaal te verlenen subsidiebedrag voor deze groep aanvragers.

Lees meer

Nederlandse literatuur in 35 talen

TU Delft Library

24 september 2014 - Algemeen

De dochter van Jessica Durlacher in het Zweeds of De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch in het Engels. Vanaf 1 oktober zijn, dankzij een donatie van het Nederlands Letterenfonds, 120 vertaalde boeken van Nederlandse schrijvers te lezen in de TU Delft Library.

Lees meer

Pieter Steinz schrijft Boekenweekessay

24 september 2014 - Algemeen

Pieter Steinz schrijft op verzoek van de CPNB het Boekenweekessay 2015. Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans zal hij hierin een rondleiding geven door het “dolhuis van de wereldliteratuur”.

Lees meer

Hannah van Wieringen

Winnaar Academica Literatuurprijs

22 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Hannah van Wieringen heeft met haar prozadebuut De kermis van Gravezuid de Academica Literatuurprijs 2014 gewonnen. Op basis van deze verhalenbundel ontving ze vorig jaar ook een projectsubsidie van het Letterenfonds voor het schrijven van een tweede prozawerk. Van Wieringen schreef eerder toneelstukken en poëzie; haar eerste dichtbundel Hier kijken we naar werd genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs 2014.

Lees meer

Literaire Vertaaldagen 2014

Inschrijving geopend

17 september 2014 - Vertalers

Het programma voor de zestiende Literaire Vertaaldagen is bekend gemaakt op de site van het Vertalershuis Amsterdam. Ook de inschrijving is geopend. Aanmeldingen dienen vóór 20 oktober 2014 per te worden toegestuurd. De Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 12 (symposiumdag) en zaterdag 13 (workshopdag) december 2014 in Amsterdam en het thema is dit jaar ‘Vertalers met de billen bloot - mythes en taboes van het literair vertalen’.

Lees meer

Nelleke van Maaren (1941-2014)

In memoriam

16 september 2014 - Vertalers en Algemeen

Op donderdag 11 september heeft vertalend Nederland een van zijn prominenten verloren, Nelleke van Maaren. Behalve vertaler van een groot literair oeuvre en vele kunstcatalogi uit het Duits, Engels en Frans was ze een onvermoeibare pleitbezorger voor de belangen van literair vertalers, zowel in binnen- als buitenland. Ze was jarenlang bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen, het voormalige Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF), de Stichting LIRA en de VertalersVakschool en bracht regelmatig adviezen uit aan het voormalige Fonds voor de Letteren.

Lees meer

AKO Tiplijst

15 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

De jury van de AKO Literatuurprijs 2014 heeft de Tiplijst bekendgemaakt. De Toplijst, de shortlist met zes boeken volgt op 26 september. Van de 25 nu genomineerde titels kwamen er zeven tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Charlotte Köhler Stipendium naar Mischa Andriessen

12 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan dichter Mischa Andriessen.

Lees meer

Marianne Kaas bekroond

vertaler van Jean-Philippe Toussaint

11 september 2014

Marianne Kaas heeft op 30 augustus j.l. de Grand Prix de la traduction littéraire van de Federatie Wallonië-Brussel gekregen voor haar vertalingen van het werk van Jean-Philippe Toussaint. Ze verzorgde en verzorgt alle Nederlandse vertalingen van zijn werk.

Lees meer

Gerrit Kouwenaar

In memoriam

7 september 2014 - Schrijvers

Dichter Gerrit Kouwenaar is op 4 september op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Kouwenaar was een van de belangrijkste dichters die de Nederlandse literatuur heeft voortgebracht. Hij was een van de Vijftigers die de Nederlandse poëzie voor altijd veranderden.

Lees meer

Jannah Loontjens naar NIAS

5 september 2014 - Schrijvers

Van 1 september 2014 tot en met 31 januari 2015 verblijft Jannah Loontjens op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds aan het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study) in Wassenaar als writer-in-residence. Zij zal daar werken aan een non-fictieboek met de werktitel Heidegger en ik, waarin zij een autobiografische verkenning doet in haar denken en leven naar de rol van het werk van Martin Heidegger. Jannah Loontjens werd voor deze positie voorgedragen door uitgeverij Ambo|Anthos.

Lees meer

Jenny Smelik-IBBY prijs naar Hans Hagen en Philip Hopman

5 september 2014 - Prijzen en Schrijvers

Hans Hagen en Philip Hopman winnen de Jenny Smelik-IBBY prijs 2014 voor Het hanengevecht (Querido). Het idee voor het boek ontstond tijdens een reis naar de Filippijnen. Voor het schrijven van deze jeugdroman ontving Hagen een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Ken je buren

4 september 2014 - Persberichten, Evenementen en Schrijvers

Hoe goed kennen Nederlandse en Vlaamse lezers elkaars schrijvers? Onder de titel Ken je buren organiseren de Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren dit najaar voor de derde keer een tournee met verwante Vlaamse en Nederlandse auteurs langs podia in Vlaanderen en Nederland.

Lees meer

Nieuwe Vertalingendatabase

Nog in bèta

29 augustus 2014

Nog niet alles doet het maar sinds gisteren is de bèta-versie van de nieuwe Vertalingendatabase beschikbaar. De database is een belangrijk instrument om gegevens over vertalingen van Nederlandstalige literatuur op te vragen.

Lees meer

Blogs over Beijing Book Fair

Tiziano Perez en Agnes Vogt over hun beurservaringen

28 augustus 2014

Het Letterenfonds is dit jaar voor de tiende keer aanwezig op de Beijing Book Fair. Ter gelegenheid van deze grote boekenbeurs schrijven fondsmedewerkers Tiziano Perez en Agnes Vogt samen met Marijke Nagtegaal - rechtenmanager bij De Bezige Bij - om beurten over hun ervaringen.

Lees meer

Sieb Posthuma overleden

4 augustus 2014 - Schrijvers

Gisteren bereikte ons het droevige nieuws dat illustrator en auteur Sieb Posthuma in zijn woonplaats Amsterdam is overleden. Hij is 54 jaar oud geworden.

Lees meer

Projectwerkbeurzen vertalers 2014, tweede ronde

1 augustus 2014 - Toekenningen en Vertalers

In de tweede ronde van 2014 zijn van 57 vertalers 59 aanvragen voor 48 vertaalprojecten in behandeling genomen. De taalgebieden waren Duits (6 projecten), Engels (19 projecten), Frans (7 projecten), Italiaans (1 project), Scandinavische talen (4 projecten), Slavische talen (3 projecten: Russisch (2) en Tsjechisch (1)), Spaans (4 projecten) en Overige talen (4 projecten): Oud-Grieks (1), Hongaars (1), Portugees (1) en Afrikaans (1).

Lees meer

Op zoek naar beelden

Interview met Carrasco

31 juli 2014 - Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Het geweldige succes van zijn debuut De vlucht overweldigde hem in het begin, zo vertelt Jesús Carrasco in het video-interview dat Marieke Kessel met hem maakte tijdens zijn verblijf als writer in residence in Amsterdam. Hij werkte er aan zijn tweede roman, “een onderzoek naar de relatie tussen een mens en zijn land. Als je alles van iemand afneemt: relaties, materiële zaken, veiligheid. Wat gebeurt er dan?”

Lees meer

Europese eer voor Pamuk en Steinz’ Made in Europe

25 juli 2014 - Prijzen

De Turkse schrijver Ohran Pamuk, de Portugese kunsthistoricus José-Augusto França en Pieter Steinz worden dit jaar gelauwerd als voornaamste pleitbezorgers van bewustwording van het Europese culturele erfgoed.

Lees meer

Fellowship Duitse uitgevers van kinder- en jeugdliteratuur

17 juli 2014

Van 15 tot en met 19 september bezoeken tien Duitse kinderboekenuitgevers Amsterdam en Antwerpen ter voorbereiding op het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Zij ontmoeten auteurs, uitgevers, redacteuren, vertalers en boekenorganisaties en krijgen zo de kans om nader kennis te maken met de Nederlandstalige literatuur en met de Nederlandse en Vlaamse uitgeverswereld.

Lees meer

Denk mee over Cultuur in Beeld 2014

17 juli 2014 - Algemeen

Op 1 december 2014 organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de jaarlijkse kunst- en cultuurconferentie Cultuur in Beeld. Dit jaar is het thema ‘In beweging’. U wordt uitgenodigd om mee te denken over de vormgeving van de conferentie.

Lees meer

Raad pleit voor handhaving vaste boekenprijs

4 juli 2014 - Algemeen

De Raad voor Cultuur adviseert de Wet op de vaste boekenprijs te handhaven, voorlopig voor een periode van vier jaar. De economische situatie maakt het op dit moment onverstandig om de wet af te schaffen. In het advies ziet de raad een belangrijke taak voor het Letterenfonds weggelegd.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties 2014, tweede ronde

3 juli 2014 - Toekenningen

In de tweede subsidieronde van 2014, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘starters’, is (vooralsnog) in totaal € 242.500 verleend aan 21 auteurs voor 21 literaire projecten. De verleende bedragen variëren in deze ronde per project van € 7.500 tot € 30.000, het maximaal te verlenen subsidiebedrag voor deze groep aanvragers.

Lees meer

Negen talentvolle debutanten geselecteerd

Tweede lichting

2 juli 2014 - Toekenningen

De tweede lichting Letterenfonds-debutanten is bekend. Het Nederlands Letterenfonds investeert in negen talentvolle schrijvers die onlangs hebben gedebuteerd. Met ondersteuning van een beurs kunnen deze debutanten aan een tweede literair boek werken. De negen talenten werden geselecteerd uit een groep van 22 auteurs in alle literaire genres.

Lees meer

12 auteurs schrijven aan nieuw radiodrama

2 juli 2014 - Schrijvers

Het Mediafonds heeft een volgende stap gezet om een impuls te geven aan het schrijven van radiodrama. Na de eerdere opdracht aan zes auteurs om een nieuw hoorspel te schrijven - een project dat in samenwerking met het Letterenfonds werd opgezet - heeft het fonds nu de medewerking van twaalf schrijvers aan een gemeenschappelijk radiodrama ondersteund.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2014/4

1 juli 2014 - Toekenningen

Juli 2014 zijn 28 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (10), kinder- en jeugdliteratuur (7), non-fictie (10) en graphic novels (1). In totaal is € 88.605 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Bart Moeyaert artistiek intendant Frankfurt 2016

27 juni 2014 - Persberichten

Bart Moeyaert wordt de artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Dat werd zojuist beslist door de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Jérôme Ferrari wint Europese Literatuurprijs 2014

Bekroning van De preek over de val van Rome

25 juni 2014 - Persberichten

Woensdag 25 juni werd in het radioprogramma Opium op 4 door Alexander Rinnooy Kan bekendgemaakt dat de Europese literatuurprijs 2014 is toegekend aan Franse schrijver Jérôme Ferrari en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos voor De preek over de val van Rome (verschenen bij De Bezige Bij).

Lees meer

Verfilming bestseller John Green

Geschreven in schrijversresidentie

25 juni 2014 - Evenementen

Op 10 juli zal de film The Fault in our Stars, naar John Greens bestseller Een weeffout in onze sterren, in Nederland in première gaan. Green schreef de young adult roman in 2011 toen hij als writer in residence op het Spui in Amsterdam verbleef. Amsterdam speelt een belangrijke rol in het boek.

Lees meer

Literaire uitgaven 2014/1

23 juni 2014 - Toekenningen

Nederlandse en Friese uitgevers kunnen bij het Nederlands Letterenfonds een tegemoetkoming in de kosten aanvragen voor de uitgave van moeilijk te exploiteren titels, die bestemd zijn voor een algemeen lezerspubliek en die de kwaliteit en diversiteit van het boekenaanbod vergroten. In de eerste zes maanden van 2014 zijn 15 aanvragen ingediend. Eén aanvraag is op formele gronden niet in behandeling genomen, één aanvraag is aangehouden en drie aanvragen zijn afgewezen. De volgende 10 aanvragen zijn gehonoreerd voor een totaalbedrag van € 39.942:

Lees meer

Daan Heerma van Voss over Ledig House

Writer in residence in New York

18 juni 2014 - Schrijvers

De Nederlandse schrijver en journalist Daan Heerma van Voss verbleef gedurende de maand mei als writer in residence in het Ledig House ten noorden van New York City. De reis- en verblijfskosten werden door het Nederlands Letterenfonds vergoed.

Lees meer

Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur 2014/1

17 juni 2014 - Toekenningen

Vanuit de regeling voor Geïllustreerde Kinder- en Jeugdboeken worden bijzondere prentenboeken en andere rijk geïllustreerde uitgaves voor kinderen gesubsidieerd. Mei 2014 is besloten over acht aanvragen, over vier aanvragen kon nog niet worden besloten. Vijf aanvragen zijn afgewezen, de volgende drie aanvragen zijn gehonoreerd voor een totaal subsidiebedrag van € 28.374:

Lees meer

Pieter Steinz EuroNederlander 2014

13 juni 2014 - Prijzen

Gisteren is auteur en Fonds-collega Pieter Steinz door de Europese beweging Nederland bekroond tot EuroNederlander 2014 voor zijn “bijzondere en constructieve bijdrage aan het Europese debat in Nederland in 2013. Met zijn boek Made in Europe heeft hij velen geïnspireerd”.

Lees meer

Vaste boekenprijs

Discussie in NRC Handelsblad

12 juni 2014 - Algemeen

In NRC Handelsblad van 11 juni j.l. wordt een discussie gevoerd over de vaste boekenprijs. De werking van de Wet op de vaste boekenprijs is onlangs op verzoek van het ministerie van OCW geëvalueerd door bureaus Ape en Dialogic; de Raad voor Cultuur komt binnen enkele weken met een advies over de Wet op de Vaste Boekenprijs aan minister Bussemaker (Cultuur).

Lees meer

Wanderlust

Talentontwikkeling in internationale context

12 juni 2014 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds presenteert een nieuw programma voor talentontwikkeling in internationale context: Wanderlust. De minister van OCW, Jet Bussemaker, heeft het Letterenfonds hiervoor extra middelen ter beschikking gesteld. Het programma biedt talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans zich verder te ontwikkelen door samen te werken met buitenlandse kunstenaars of een verblijf in een internationale omgeving. Jaarlijks is een bedrag van € 100.000 euro beschikbaar. Wanderlust loopt van 2014 tot en met 2016.

Lees meer

Ken uw klassiekers!

Tien herontdekkingen voor de zomer

11 juni 2014 - Persberichten

Tien uitgeverijen slaan deze zomer de handen ineen en stellen een keuze samen uit prachtige literaire klassiekers. Samen met Schwob (een initiatief van het Nederlands Letterenfonds) organiseren zij Ken uw klassiekers. Tien herontdekkingen voor deze zomer.

Lees meer

Leerlijn Literair Vertalen

6 juni 2014 - Vertalers

Het ELV presenteerde op 3 juni in Utrecht de publicatie ‘Leerlijn Literair Vertalen’. Opleiders krijgen hiermee een handvat aangereikt om hun programma op maat in te richten; vertalers kunnen hun eigen niveau inschatten en zich gericht verder professionaliseren.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2014 bekend

3 juni 2014 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Algemeen

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2014 is zojuist feestelijk bekendgemaakt in SPUI25 in Amsterdam. De jury selecteerde uit de longlist van 20 vertalingen vijf titels die in aanmerking komen voor de prijs. Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman bekroont. De prijs wordt uitgereikt op zondag 7 september, tijdens Manuscripta op het Utrechts Uitfeest.

Lees meer

Bob den Uyl Prijs voor Lieve Joris

1 juni 2014 - Prijzen

Op zaterdag 24 mei werd in Amstderdam de elfde VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire reisboek uitgereikt aan Lieve Joris voor Op de vleugels van de draak. Reizen tussen Afrika en China. Joris schreef het boek (deels) aan het NIAS in Wassenaar, waar ze op uitnodiging van het Letterenfonds een half jaar als writer in residence werkte.

Lees meer

Intensieve cursus literair vertalen

Brontalen: Engels en Spaans

21 mei 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert van 3 tot 7 november 2014 een Intensieve Cursus Literair Vertalen voor vertalers in het Nederlands. Brontalen zijn dit keer het Engels en het Spaans. Aanmelden kan tot en met zondag 29 juni 2014.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2014/3

18 mei 2014 - Toekenningen

Mei 2014 zijn 49 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (12), kinder- en jeugdliteratuur (23), non-fictie (9), graphic novels (1) en poëzie (4). In totaal is € 122.600 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties 2014, eerste ronde

15 mei 2014 - Toekenningen en Schrijvers

In de eerste subsidieronde van 2014, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘ervaren schrijvers’, is (vooralsnog) in totaal € 794.000 verleend aan 36 auteurs voor 39 literaire projecten. De verleende bedragen variëren in deze ronde per project van € 5.000 tot € 30.000, het maximaal te verlenen subsidiebedrag voor deze groep aanvragers.

Lees meer

La Superba bekroond

Pfeijffer wint Librisprijs

14 mei 2014 - Prijzen en Schrijvers

Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Libris Literatuur Prijs 2014 gewonnen met de roman La Superba. De jury, onder leiding van Paul Witteman, prees de manier waarop de auteur met de lezer “een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt”.

Lees meer

Studiemiddag voor beginnende vertalers

Vertalers en uitgevers

7 mei 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen in Utrecht organiseert op donderdag 5 juni a.s. een studiemiddag voor beginnende literair vertalers, waarbij de relatie tussen vertaler en uitgever centraal staat. Aanmelden kan tot maandag 12 mei 2014.

Lees meer

Gouden Boekenuil naar Joost de Vries

25 april 2014 - Prijzen

Joost de Vries heeft de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen, de Gouden Boekenuil, gewonnen. Hij ontving de prijs voor De republiek, zijn tweede roman, die mede met ondersteuning van een stimuleringsbeurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand kwam.

Lees meer

DJP 2014

Ineke Riem, Michiel Stroink, Pieter van der Drift en Davide Longo bekroond

24 april 2014 - Prijzen

De Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs, de prijs voor boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen, is voor de vijfde keer uitgereikt. De jury bekroonde in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig het debuut van Ineke Riem, Zeven pogingen om een geliefde te wekken (Arbeiderspers). In de categorie vertaalde literatuur ging de juryprijs naar schrijver Davide Longo en vertaler Pieter van der Drift voor De verticale man (De Geus). Michiel Stroink won met Tilt (Meulenhoff) de publieksprijs.

Lees meer

VvL-penning naar Andrea Kluitmann

Uitreiking op 7 juni 2014

22 april 2014 - Vertalers en Prijzen

De VvL-Penning 2014 zal worden uitgereikt aan Andrea Kluitmann voor haar grote inzet voor het vertalersvak.

Lees meer

Grunberg en Slauerhoff in finale

Best Translated Books Awards

16 april 2014 - Buitenland

De Engelse vertalingen van Tirza van Arnon Grunberg (vert. Sam Garrett voor Open Letter Books) en Het verboden rijk van Jan Jacob Slauerhoff (vert. Paul Vincent voor Pushkin) zijn doorgedrongen tot de finale van de 2014 Best Translated Book Awards in Fiction.

Lees meer

Projectwerkbeurzen vertalers 2014, eerste ronde

15 april 2014 - Toekenningen

In de eerste ronde van 2014 zijn van 53 vertalers 61 aanvragen in behandeling genomen voor 55 vertaalprojecten. De verdeling over de taalgebieden was als volgt: Duits (5 projecten), Engels (17 projecten), Frans (7 projecten), Italiaans (4 projecten), Scandinavische talen (2 projecten), Slavische talen (5 projecten: Russisch (4) en Pools (1)), Spaans (4 projecten) en Overige talen (11 projecten): Chinees (2), Ests (1), Hebreeuws (2), Hongaars (1), Middelnederlands (1), Nieuwgrieks (1), Portugees (1), Turks (2).

Lees meer

Reiskosten buitenland 2014/1

14 april 2014 - Toekenningen

Begin 2014 zijn in het kader van de regeling Reiskosten buitenland twee aanvragen ingediend voor een reisbeurs. Beide aanvragen zijn toegekend voor een totaalbedrag van 4.834 euro:

Lees meer

Brusseprijs voor Marcel van Engelen

10 april 2014 - Prijzen

Marcel van Engelen is door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten bekroond met de M.J. Brusseprijs 2014 voor zijn historisch reisverslag Het kasteel van Elmina, in het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika. Van Engelen (1971) ontving voor het schrijven van dit tweede boek een stimuleringsbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Filter Vertaalprijs naar Mari Alföldy

9 april 2014 - Prijzen

Mari Alföldy is bekroond met de Filter Vertaalprijs 2014 voor haar vertaling van Satanstango van de Hongaarse schrijver László Krasznahorkai, zo werd gisterenavond bekend gemaakt tijdens het City2Cities-festival in Utrecht. Aföldy ontvangt daarmee het onlangs dankzij uitgevers naar 10.00 euro vertienvoudigde prijzengeld. De vertaling kwam met ondersteuning van een projectwerkbeurs van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Intensieve cursus literair vertalen

Doeltalen: Frans en Duits

4 april 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert ook dit jaar een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands. Doeltalen zijn dit keer Duits en Frans. De cursus is een masterclass voor gevorderden, die van 18 augustus tot en met 22 augustus plaats zal vinden in Utrecht. Aanmelden kan tot en met zondag 13 april 2014.

Lees meer

Filter Vertaalprijs

Prijzengeld vertienvoudigd

2 april 2014 - Vertalers

Door bijdragen van verschillende uitgeverijen is het prijzengeld van de Filter Vertaalprijs vertienvoudigd. De winnaar ontvangt voor de meest bijzondere vertaling van het jaar € 10.000 in plaats van € 1.000.

Lees meer

Literaire projecten en manifestaties, 2014 eerste ronde

Incidentele subsidies

1 april 2014 - Toekenningen en Evenementen

Op 20 maart vond de commissievergadering van de regeling Literaire projecten en manifestaties plaats. Tijdens deze subsidieronde werd in totaal 113.000 euro toegekend aan de volgende literaire organisaties voor de volgende projecten:

Lees meer

Tiziano Perez aangesteld als directeur-bestuurder

Nederlands Letterenfonds over naar Raad van Toezicht-model

31 maart 2014 - Persberichten

Per 1 april 2014 verandert het bestuur van het Nederlands Letterenfonds in een Raad van Toezicht. Tegelijkertijd wordt Tiziano Perez door de minister van OCW aangesteld als directeur-bestuurder.

Lees meer

Toekenningen 2013

29 maart 2014 - Toekenningen

Alle toekenningen van 2013 vindt u in het Jaarverslag van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers 2014/2

28 maart 2014 - Toekenningen

Maart 2014 zijn 24 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (9), kinder- en jeugdliteratuur (8), non-fictie (6) en poëzie (1). In totaal is € 58.595 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

C.C.S. Croneprijs voor Esther Jansma

28 maart 2014 - Prijzen

Dichteres Esther Jansma wordt bekroond met de C.C.S. Cronepijs 2014, de literaire oeuvreprijs van de stad Utrecht. In 1988 debuteerde ze met Stem onder mijn bed, in 2010 verscheen haar meest recente dichtbundel Eerst. Vier van haar in totaal acht dichtbundels, het prozawerk Picknick op de wenteltrap en de essayverzameling Mag ik Orpheus zijn kwamen met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Inktaap naar Tommy Wieringa

27 maart 2014 - Prijzen

De literaire jongerenprijs De Inktaap is uitgereikt aan Tommy Wieringa. Zijn roman Dit zijn de namen werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet.

Lees meer

Boskma wint Ida Gerhardtprijs

Dichtbundel ‘Mensenhand’ bekroond

26 maart 2014 - Prijzen

Pieter Boskma heeft met Mensenhand de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014 gewonnen. De prijs wordt sinds 1998 eens in de twee jaar uitgereikt door de gemeente Zutphen en bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro. Boskma schreef de dichtbundel met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Drie Letterenfonds-debutanten naar buitenland

21 maart 2014 - Persberichten

Drie talentvolle recent gedebuteerde schrijvers, die vorig jaar een startersbeurs ontvingen van het Letterenfonds, vliegen dit voorjaar uit naar het buitenland. Patrick Bassant, Annemarie de Gee en Kira Wuck zijn geprogrammeerd door internationale literaire festivals in Kiel, Boedapest en Zagreb.

Lees meer

Frankfurter Buchmesse 2016

Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland

17 maart 2014 - Persberichten

De Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur, Jet Bussemaker en Joke Schauvliege, ondertekenden op maandag 17 maart een overeenkomst met Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse. Daarmee is het officieel: Nederland en Vlaanderen zullen zich in 2016 gezamenlijk presenteren als gastland op de belangrijkste internationale vakboekenbeurs. Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren zullen de praktische organisatie van de gastlandpresentatie op zich nemen. Ze ontvangen een belangrijk deel van de benodigde middelen van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Vlaamse Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Lees meer

Schwob-regeling 2013, tweede ronde

16 maart 2014 - Toekenningen

In de tweede ronde 2013 van de Schwob-subsidieregeling werden vijftien aanvragen ingediend. Tien daarvan konden worden gehonoreerd met een productiesubsidie. In totaal is € 55.260 toegekend aan de volgende literaire uitgeverijen voor deze literaire vertalingen:

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Open oproep

11 maart 2014 - Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zoeken ontwerpers, ontwikkelaars, (kinderboeken)schrijvers en dichters voor deelname aan het programma Literatuur op het Scherm. Stuur je idee, portfolio en motivatie in vóór 24 april 2014.

Lees meer

Marjolijn Hof wint Woutertje Pieterse Prijs

7 maart 2014 - Prijzen

Marjolijn Hof heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2014 gekregen voor De regels van drie (Querido). De jaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdboeken werd voor de 27ste keer uitgereikt. Hof schreef De regels van drie onder meer in Berlijn en in een houten huis aan de IJslandse kust, onder zeer winterse omstandigheden; het boek kwam mede tot stand met ondersteuning van een reis- en werkbeurs van het Letterenfonds. Ook wordt de titel via de nieuwe brochure Children’s Books from Holland geïntroduceerd bij buitenlandse uitgevers.

Lees meer

Gouden Ereveer voor Pieter Steinz

4 maart 2014 - Algemeen

Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, ontving vandaag uit handen van voorzitter Paul Schnabel een gouden ereveertje.

Lees meer

Zes auteurs schrijven nieuwe hoorspelen

4 maart 2014 - Algemeen

Zes auteurs hebben de opdracht gekregen een nieuw hoorspel van 30 minuten te schrijven. De opdrachten zijn mede verstrekt in het kader van Woord.nl, een nieuw online platform voor verhalende radio dat deze week is gelanceerd door het Mediafonds en de publieke omroep. De site biedt niet alleen toegang tot radiohistorie maar presenteert ook gloednieuwe experimentele verhalende radio, geluidskunst en poëzie.

Lees meer

Nieuw audiodrama

Bekendmaking zes auteurs

4 maart 2014 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Zes auteurs hebben de opdracht gekregen een nieuw hoorspel van 30 minuten te schrijven. Dit initiatief is vanmiddag gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de lancering van Woord.nl, het nieuwe online platform voor verhalende radio. Ook werd bekendgemaakt dat het complete toneelwerk van Hugo Claus voor radio wordt bewerkt.

Lees meer

shortlist Libris Literatuur Prijs

3 maart 2014 - Prijzen

Drie Nederlandse en drie Vlaamse schrijvers maken in mei kans op het winnen van de 21ste Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro: Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans, Gelukkige slaven van Tom Lanoye, Roundhay, tuinscène van Marente de Moor, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, De omwegen van Jeroen Theunissen en Het verdwijnen van Robbert van Robbert Welagen. De drie Nederlandse titels kwamen tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers 2014/1

28 februari 2014 - Toekenningen

Begin 2014 zijn 44 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (15), graphic novels (1), kinder- en jeugdliteratuur (5), geïllustreerde kinderboeken (9) en non-fictie (14). In totaal is € 146.135 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

‘Boek een dichter’ succesvol

26 februari 2014 - Evenementen

De actie Boek een dichter die ter gelegenheid van de Poëzieweek 2014 werd georganiseerd, is succesvol verlopen. Het Letterenfonds bood in samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) bibliotheken en boekwinkels de gelegenheid om dichters voorafgaand aan en tijdens de Poëzieweek tegen een speciaal tarief te boeken.

Lees meer

Gouden Boekenuil

shortlist bekend

26 februari 2014 - Prijzen

Vijf romans zijn geselecteerd voor de shortlist van de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Hiervan zijn er vier door Nederlandse en één door een Vlaamse auteur geschreven. De Nederlandse titels kwamen tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Leo Vroman overleden

10 april 1915 - 22 februari 2014

24 februari 2014 - Algemeen en Schrijvers

Zaterdag 22 februari jl. is dichter, schrijver en bioloog Leo Vroman in zijn woonplaats Fort Worth, Texas overleden. Hij werd 98 jaar.

Lees meer

Aanpassing vertaaltarief

24 februari 2014 - Vertalers en Algemeen

De Vereniging van Letterkundigen (VvL) en de Literaire Uitgeversgroep (LUG) van de Groep Algemene Uitgevers hebben overeenstemming bereikt over de aanpassing van het vertaaltarief zoals gehanteerd in het Modelcontract voor de uitgave van een vertaling van een literair werk. Het vertaaltarief bedraagt, met terugwerkende kracht, per 1 januari 2014 €0,064 per woord. Voor de vertaling van poëzie geldt een tarief van €2,24 per regel met een minimum van €39,17 per gedicht.

Lees meer

Uitreiking Prix des Phares du Nord 2013

Alain van Crugten bekroond

21 februari 2014 - Prijzen

Op maandag 10 februari is de Prix des Phares du Nord 2013 uitgereikt aan Alain van Crugten voor La Langue de ma mère, zijn vertaling in het Frans van Sprakeloos van Tom Lanoye die in 2011 bij de Parijse uitgeverij La Différence verscheen.

Lees meer

Uitreiking Vondel Prize

David Colmer bekroond

17 februari 2014 - Vertalers, Prijzen en Buitenland

Op woensdag 12 februari 2014 is in het Europe House in Londen de Vondel Translation Prize 2013 uitgereikt aan David Colmer voor The Misfortunates (Portobello Books), zijn vertaling van De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst.

Lees meer

Mister Orange bekroond in VS

Mildred L. Batchelder Award

3 februari 2014 - Prijzen en Schrijvers

De Amerikaanse vertaling van Mister Orange van Truus Matti (Enchanted Lion Books) is bekroond met de prestigieuze Batchelder Award.

Lees meer

Awater Poëzieprijs voor Stitou

1 februari 2014

De Awater Poëzieprijs 2013 gaat naar Tempel van Mustafa Stitou. Vijfentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Tempel, de vierde bundel van Stitou, kwam tot stand met ondersteuning van een werkbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

P-o-ë-z-i-e-w-e-ek

voordrachten en interviews

30 januari 2014

Vanavond, do 30/1, zendt het digitale televisiekanaal Cultura om 19.40 de poëzie-special van de talkshow Letteren &cetera uit; daarin interviews met Menno Wigman, Annemieke Gerrist en Ester Naomi Perquin. Op het You Tube-kanaal van het Letterenfonds kunt u, anytime, tien korte video’s bekijken én delen met voordrachten door Micha Hamel, Delphine Lecompte, Leonard Nolens, Ester Naomi Perquin, Mustafa Stitou, Toon Tellegen, Anne Vegter, Edward van de Vendel, Menno Wigman en Kira Wuck.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2014 bekend

28 januari 2014 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2014 is bekend en telt twintig in het Nederlands vertaalde romans uit maar liefst twaalf verschillende talen. Een jury van Nederlandse en Vlaamse kwaliteitsboekhandels selecteerde deze titels als de beste, vertaalde Europese romans van het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 voor de schrijver van het bekroonde boek en €5.000 voor de vertaler.

Lees meer

Libris Longlist

12 van de 18 genomineerde titels ondersteund

28 januari 2014 - Prijzen en Schrijvers

Achttien titels zijn geselecteerd voor de longlist van de Libris Literatuurprijs 2014; vier boeken van Vlaamse auteurs en veertien van Nederlandse schrijvers. Van die veertien boeken kwamen er twaalf mede tot stand met ondersteuning van een stimulerings- of werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Wytske Versteeg wint BNG Literatuurprijs

24 januari 2014 - Prijzen

Wytske Versteeg is voor haar roman Boy bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs. De prijs is bedoeld als stimulans voor jonge prozaschrijvers en bestaat uit een bedrag van €15.000 en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik.

Lees meer

Nieuws archief

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Tiziano Perez of Hanneke Marttin.

Nieuwsbrief

U kunt zich hieronder abonneren op onze nieuwsbrief.