Nieuws

Filter Vertaalprijs 2015

Nominaties bekend

31 maart 2015 - Vertalers

De nominaties voor de Filter Vertaalprijs 2015 zijn bekend. Dit zijn de zes vertalers en de titels die ze vertaalden.

Lees meer

Burak Sengir (1971-2015)

In memoriam

30 maart 2015 - Vertalers

Afgelopen zaterdag bereikte ons het ontstellende bericht dat Burak Sengir is overleden. Nog maar nauwelijks terug uit het Vertalershuis in Amsterdam is hij op zondag 8 maart in Ankara geschept door een auto.

Lees meer

Vertalersgeluktournee 2015

Maandag 13 april t/m dinsdag 19 mei 2015

29 maart 2015 - Vertalers, Evenementen en Algemeen

Twaalf literair vertalers vertellen in vijf boekhandels, verspreid door Nederland, over tien romanvertalingen uit acht verschillende talen: dat is in een notendop de Vertalersgeluktournee 2015. De tournee begint op maandag 13 april in Groningen, en eindigt op 19 mei in Velp. In de tussenliggende weken worden Gouda, Haarlem en Amsterdam bezocht.

Lees meer

Dioraphte Literatour Prijs

Birk en De veteraan bekroond

28 maart 2015 - Vertalers, Prijzen en Schrijvers

De winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs 2015 zijn bekend: Birk van Jaap Robben (De Geus) heeft de Publieksprijs ontvangen, de jury bekroonde in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig De veteraan van Johan Faber (Nijgh & Van Ditmar). Het Nederlands Letterenfonds investeerde in de totstandkoming van beide titels.

Lees meer

Judith Uyterlinde programmacoördinator

Frankfurter Buchmesse 2016

26 maart 2015

Judith Uyterlinde is aangesteld als programmacoördinator voor het gezamenlijke Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016.

Lees meer

Taalunie Toneelschrijfprijs

Oproep insturen toneelteksten

25 maart 2015 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Graag attenderen we u op de mogelijkheid om nieuwe toneelteksten die in het seizoen 2014-2015 (tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015) in première zijn gegaan, in te zenden voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015, die mogelijk wordt gemaakt door de Nederlandse Taalunie, Stichting Lira, Sabam en deAuteurs.

Lees meer

Zomercursus voor vertalers uit het Nederlands

Aanmelden uiterlijk zo 12 april

24 maart 2015 - Vertalers en Buitenland

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert in augustus een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands. Doeltalen zijn Engels en Italiaans. De cursus is toegankelijk voor kandidaten die voldoen aan onderstaande voorwaarden. Voor toelating van belangstellenden tot de cursus vindt een selectie plaats, onder meer op grond van een proefvertaling, motivatie, een vragenlijst, en de uit de aanmelding daadwerkelijk gebleken ambitie voor een literaire vertaalloopbaan.

Lees meer

Theo Thijssen-prijs naar Martha Heesen

24 maart 2015 - Prijzen

Martha Heesen ontvangt de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2015, zo heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt. Het Letterenfonds investeerde tot 2000 via aanvullende honoraria in boeken van Heesen; recent werd een werkbeurs verleend voor het schrijven van de jeugdroman Bajaar (Querido 2011). Ook werd haar werk vertaald in vijf talen, waaronder het Duits en Frans.

Lees meer

International Literary Translation Initiative Award

Nederlands Letterenfonds genomineerd

19 maart 2015 - Buitenland en Algemeen

We zijn trots. Het Nederlands Letterenfonds is genomineerd voor de International Literary Translation Initiative Award 2015. De winnaar wordt op 14 april a.s., op een gala-avond tijdens de Londen Book Fair bekendgemaakt.

Lees meer

Eerste Boekhandelsprijs voor Jaap Robben

18 maart 2015 - Prijzen

Jaap Robben heeft met Birk de eerste Boekhandelsprijs gewonnen. De roman is ook genomineerd voor de Dioraphte Literatourprijs 2015. Birk kwam met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand; de titel werd ook opgenomen in 10 Books from Holland, najaar 2014; inmiddels zijn een Duitse en Engelse vertaling in voorbereiding.

Lees meer

Deutscher Jugendliteraturpreis

Vier Nederlandstalige titels genomineerd

16 maart 2015 - Prijzen

Maar liefst vier Duitse vertalingen van Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken zijn genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis.

Lees meer

Ilja Leonard Pfeijffer wint De Inktaap

11 maart 2015 - Prijzen

De literaire jongerenprijs De Inktaap 2015 is uitgereikt aan Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn roman La Superba werd door ruim 1.250 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet. Het boek werd eerder bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Tzum-prijs, en was genomineerd voor de Gouden Boekenuil en de AKO Literatuurprijs. Pfeijffers roman kwam mede met ondersteuning van een werkbeurs van het Letterenfonds tot stand; in de VS, Duitsland en Macedonië zijn vertalingen in voorbereiding.

Lees meer

H.H. ter Balkt overleden

11 maart 2015 - Algemeen en Schrijvers

Dichter/schrijver H.H. ter Balkt (1938-2015) is maandagnacht 9 maart in zijn woonplaats Nijmegen in zijn slaap overleden. Hij is 76 jaar geworden. Bijna een halve eeuw lang bouwde hij met exuberante verzen aan een weergaloos universum van taal.

Lees meer

Aanbod voor leesclubs

Nodig een vertaler van de longlist Europese Literatuurprijs 2015 uit

2 maart 2015 - Vertalers en Algemeen

Vertalers zijn misschien wel de aandachtigste lezers van een roman – elk woord is door hun handen gegaan. En wat ligt er dan meer voor de hand om als leesclub met de vertaler van de gelezen roman in gesprek te gaan? Het Nederlands Letterenfonds en SSS doen leesclubs daarom een uniek aanbod en bieden hen de mogelijkheid om in april of mei 2015 een van de voor de Europese Literatuurprijs 2015 genomineerde vertalers uit te nodigen.

Lees meer

Succesvolle Poëzieweek

Stijging aantal optredens door actie Boek een dichter

26 februari 2015 - Algemeen en Schrijvers

Tijdens de Poëzieweek 2015 is de omzet van poëzie in Nederland met 152% gestegen ten opzichte van de periode voordien, zo maakte het CPNB vandaag bekend. Daarmee was de derde Poëzieweek succesvoller dan ooit. De actie Boek een dichter die door het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met SSS werd georganiseerd, zorgde bovendien voor een stijging van het aantal optredens.

Lees meer

Open oproep van The Art of Impact

24 februari 2015 - Algemeen

Vandaag is de open oproep van The Art of Impact van start gegaan. Het programma voor kunstprojecten met grote maatschappelijke impact roept beeldend kunstenaars, schrijvers en dichters, podiumkunstenaars, filmmakers, bemiddelaars, instellingen en opdrachtgevers binnen én buiten de culturele sector op om vanaf nu voorstellen in te dienen die de relatie tussen kunst en maatschappij verkennen, versterken en beter zichtbaar maken.

Lees meer

Hoe De Avonden tot The Evenings werd

12 februari 2015 - Buitenland en Schrijvers

Men kan gerust spreken van een blijde tijding, om met Gerard Reve te spreken: voor het eerst sinds de verschijning in 1947 komt er een Engelse vertaling van De Avonden, de legendarische debuutroman van Gerard Reve. Sam Garrett, van geboorte Amerikaan en vertaler van onder meer Herman Koch en Arnon Grunberg, zal de Engelse editie van het boek verzorgen voor Pushkin Press, de Londense uitgeverij die eerder succes had met de uitgave van Tonke Dragts De brief aan de koning en Bonita Avenue van Peter Buwalda.

Lees meer

Tabo Goudswaard

Intendant The Art of Impact aangesteld

10 februari 2015 - Algemeen

Tabo Goudswaard is aangesteld als intendant bij The Art of Impact, het nieuwe stimulerings- en onderzoeksprogramma voor kunstprojecten met maatschappelijke impact van het ministerie van OCW en de zes landelijke publieke cultuurfondsen. Goudswaard is kunstenaar/social designer.

Lees meer

Remco Campert ontvangt Prijs der Nederlandse Letteren

8 februari 2015 - Prijzen

Het Nederlands Letterenfonds feliciteert Remco Campert met de Prijs der Nederlandse Letteren die hem dit najaar zal worden uitgereikt. Minister Jet Bussemaker heeft zojuist de toekenning namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekendgemaakt. De jury noemt Campert een ‘groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés’.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2015

20 romans uit 11 talen

4 februari 2015 - Persberichten en Prijzen

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2015 is bekend. Een jury van Nederlandse en Vlaamse kwaliteitsboekhandels nomineerde twintig romans uit elf verschillende talen, variërend van bekende schrijvers als Ian McEwan en Karl Ove Knausgård tot onbekendere als Rafael Chirbes en Pierre Lemaitre. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het winnende boek.

Lees meer

Longlist Gouden Boekenuil

4 februari 2015 - Prijzen

Twintig literaire fictie- en non-fictietitels zijn genomineeerd voor de Gouden Boekenuil 2015, vijf daarvan kwamen met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand. Ook Made in Europa van Pieter Steinz staat op de longlist. Onder de kanshebbers zijn dit jaar 4 Vlaamse en 16 Nederlandse auteurs.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2015/1

1 februari 2015 - Toekenningen

46 subsidies zijn toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (11), kinder- en jeugdliteratuur (19), non-fictie (11), poëzie (3) en graphic novels (2). In totaal is € 108.140 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Hester Knibbe

Winnaar VSB Poëzieprijs 2015

29 januari 2015 - Prijzen

De 2015-editie van de VSB Poëzieprijs gaat naar de Rotterdamse dichter Hester Knibbe. De prijs is een bekroning van haar bundel Archaïsch de dieren (De Arbeiderspers, 2014), die met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand kwam.

Lees meer

Fluiten in het donker

Vanaf 6 maart op de radio

28 januari 2015 - Persberichten

Bijna een jaar geleden kregen zes literaire auteurs de opdracht een hoorspel te schrijven voor de publieke omroep. De schrijvers werden gekoppeld aan radioregisseurs en producenten. Het resultaat van deze samenwerking is vanaf vrijdagnacht 6 maart wekelijks te beluisteren tijdens het hoorspelhalfuur op NPO Radio 1, elke vrijdag van 12 tot half 1 ‘s nachts.

Lees meer

Publishers Tour

Blogs & Video

28 januari 2015 - Evenementen

Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 januari waren 10 Duitse uitgevers te gast in Antwerpen en Amsterdam om kennis te maken met de Nederlandstalige boekenwereld. De Duitse uitgevers kregen tijdens deze tour de gelegenheid om hun uitgeverij te presenteren.

Lees meer

Alfred Schaffer wint Awater Poëzieprijs

Mens Dier Ding bekroond

28 januari 2015 - Prijzen

De dichtbundel Mens Dier Ding van Alfred Schaffer heeft de Awater Poëzieprijs 2014 gewonnen. Dat wordt vandaag bekend gemaakt in het nieuwe nummer van poëzietijdschrift Awater. Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Mens Dier Ding van Alfred Schaffer, verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij, werd met een ruime meerderheid als winnaar verkozen.

Lees meer

BNG Literatuurprijs voor Maartje Wortel

27 januari 2015 - Prijzen

Afgelopen donderdag werd de BNG Bank Literatuurprijs toegekend aan schrijfster Maartje Wortel. Ze krijgt de oeuvreprijs voor jong talent naar aanleiding van haar roman IJstijd.

Lees meer

Longlist Libris Literatuurprijs

27 januari 2015 - Prijzen

De longlist van de Libris Literatuurprijs is bekendgemaakt. Uit een recordaantal van bijna 200 inzendingen koos de jury, onder leiding van Wim Pijbes, een longlist van 18 titels, waaronder twee debuten. Van de 18 genonimeerde titels kwamen er 12 met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Peter Pontiac (1951-2015)

In memoriam

22 januari 2015

Striptekenaar en auteur van graphic novels Peter Pontiac is op 20 januari op 63-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Hij was al geruime tijd ziek.

Lees meer

DBC Pierre, Michaïl Sjisjkin, Eleanor Catton en Rachel Kushner

Writer in residence programma eerste helft 2015

22 januari 2015 - Persberichten

DBC Pierre, Michaïl Sjisjkin, Eleanor Catton en Rachel Kushner komen in de eerste helft van 2015 één a twee maanden naar Amsterdam om er te wonen en werken. Zij openen zo het tiende jaar van de schrijversresidentie aan het Spui, dat in 2006 door het Nederlands Letterenfonds werd geïnitieerd: eerder schreef Etienne van Heerden er 30 nachten in Amsterdam, Charles Lewinsky werkte er aan zijn roman Terugkeer ongewenst en ook Een weeffout in onze sterren van John Green kwam in de schrijversresidentie van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Ontwikkelingsbeurzen

Eerste mentoraatstrajecten gestart

20 januari 2015 - Algemeen

Ter aanvulling op het succesvolle mentoraatsprogramma starten het ELV, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren met een pilot voor een nieuw programma: ontwikkelingsbeurzen. Eind 2014 zijn de eerste beurzen uitgereikt aan vertalers Anne Habermann (Nederlands-Duits), Lisete Rodrigues (Nederlands-Portugees) en Renske Wiltink (Deens-Nederlands).

Lees meer

Oproep: WiR-programma NIAS

20 januari 2015 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds nodigt uitgeverijen uit om schrijvers voor te dragen voor de positie van writer-in-residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) voor het academisch jaar 2015-2016. De deadline voor de voordrachten is 27 februari 2015.

Lees meer

Rapport visitatiecommissie

14 januari 2015 - Algemeen

In opdracht van het ministerie van OCW heeft een commissie van vijf onderzoek gedaan naar het beleid en de dagelijkse praktijk van de cultuurfondsen, te weten het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Fonds Podiumkunsten, het Mondriaan Fonds, het Nederlands Filmfonds, het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Lees meer

Gouden Ganzenveer voor Geert Mak

13 januari 2015 - Prijzen

Journalist en schrijver Geert Mak wordt bekroond met de Gouden Ganzenveer 2015. De Academie eert Mak vanwege zijn zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 16 april a.s. in Amsterdam.

Lees meer

Maartje Wortel op Van Eyck-academie

Wanderlust-programma

8 januari 2015 - Algemeen

Maartje Wortel verblijft twee maanden als writer-in-residence aan de Van Eyck academie in Maastricht. Het writer-in-residence programma is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Van Eyck-academie. De gastschrijvers werken tijdens hun verblijf in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2014/7

4 januari 2015 - Toekenningen

32 subsidies zijn toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (15), kinder- en jeugdliteratuur (11), non-fictie (5) en graphic novels (1). In totaal is € 86.430 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Een terugblik

23 december 2014 - Evenementen en Schrijvers

Op zaterdag 13 december presenteerden het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de resultaten van hun programma Literatuur op het Scherm. Vier duo’s die de mogelijkheden van digitale literatuur onderzochten, werden zowel inhoudelijk als financieel ondersteund. Kon u niet aanwezig zijn bij de presentatie? Bekijk dan hier de introductiefilmpjes van de vier projecten en de beelden van de middag.

Lees meer

Projectwerkbeurzen vertalers 2014, derde ronde

23 december 2014 - Vertalers en Toekenningen

In de derde ronde van 2014 zijn 66 aanvragen van 63 vertalers voor 58 vertaalprojecten in behandeling genomen. De taalgebieden waren Duits (9 projecten), Engels (21 projecten), Frans (4 projecten), Italiaans (3 projecten), Scandinavische talen (4 projecten), Slavische talen (5 projecten: Kroatisch (1), Russisch (3) en Slowaaks (1)), Spaans (3 projecten) en Overige talen (9 projecten): Afrikaans (2), Arabisch (1), Ests (1), Fins (1), Hebreeuws (2), Hongaars (1), Portugees (1).

Lees meer

Marie Hooghe ontvangt Prix Scam

22 december 2014 - Vertalers en Prijzen

Vertaalster Marie Hooghe heeft de Belgische vertaalprijs Prix Scam de la Traduction littéraire gewonnen voor haar vertalingen Nederlands-Frans.

Lees meer

Else Otten Übersetzerpreis voor Bettina Bach en Rainer Kersten

17 december 2014 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Buitenland

De jury van de Else Otten Übersetzerpreis heeft besloten de prijs voor 2014 toe te kennen aan twee vertalers: Bettina Bach voor haar vertaling van Hotel Linda van Arjan Visser, in februari 2014 verschenen als Der blaue Vogel kehrt zurück bij Deutscher Taschenbuch Verlag in München, en Rainer Kersten voor zijn vertaling van De laatkomer van Dimitri Verhulst, in april 2014 verschenen als Der Bibliothekar, der lieber dement war als zu Hause bei seiner Frau bij Luchterhand Verlag in München.

Lees meer

P.C. Hooftprijs naar Anneke Brassinga

16 december 2014 - Prijzen en Schrijvers

De P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste bekroningen voor literatuur in Nederland, gaat naar dichteres Anneke Brassinga (1948), wier oeuvre met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds tot stand is gekomen. Ook werd haar poëzie vertaald in tien talen vertaald waaronder het Duits, Frans en Litouws. De P.C. Hooftprijs wordt jaarlijks toegekend; afwisselend voor proza, essays en poëzie. Brassinga ontvangt de prijs op donderdag 21 mei 2015.

Lees meer

Biografieregeling

10 december 2014 - Toekenningen

In het kader van de Biografieregeling zijn september 2014 twintig aanvragen ingediend voor in totaal zestien projecten. De commissie en het bestuur adviseerden positief over negen van de zestien projecten; zeven projecten zijn afgewezen. De toegekende beurzen variëren van € 10.000 tot € 40.000; in totaal is € 190.000 toegekend waarvan € 10.000 ter beschikking is gesteld door de Provincie Fryslân.

Lees meer

BesteBuren matchingfonds

Tweede aanvraagronde geopend

2 december 2014

Tot 1 februari 2015 kunnen via DutchCulture aanvragen worden ingediend voor de tweede - en laatste - ronde van het BesteBuren matchingfonds. Het matchingfonds staat open voor nieuwe culturele en creatieve samenwerkingsprojecten van Nederlandse en Vlaamse bodem.

Lees meer

The Art of Impact van start

1 december 2014 - Algemeen

Op initiatief van het ministerie van OCW gaat vandaag The Art of Impact van start. Dit programma onderzoekt en stimuleert bestaande en nieuwe kunstprojecten die een duidelijk maatschappelijk effect hebben. Hoe kan kunst verschil maken voor een leefbare wijk en stad, energie en klimaat, zorg, welzijn, life sciences en circulaire economie? Het ministerie van OCW heeft hiervoor de komende twee jaar € 7 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lees meer

Martinus Nijhoff Vertaalprijs

Christiane Kuby en Hans Boland bekroond

19 november 2014 - Vertalers en Prijzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat volgend jaar 75 jaar; aanleiding voor een dubbele uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2015. Christiane Kuby ontvangt de prijs voor haar vertalingen uit het Nederlands in het Duits, en Hans Boland wordt onderscheiden voor zijn vertalingen uit het Russisch in het Nederlands.

Lees meer

Meerjarige Manifestaties 2015–2016

17 november 2014 - Toekenningen

In het kader van de Regeling meerjarige subsidies zijn aan zes literaire manifestaties en twee literair-educatieve organisaties subsidies toegekend voor de jaren 2015 en 2016.

Lees meer

Literaire Manifestaties en Projecten 2014, tweede ronde

17 november 2014 - Toekenningen

In oktober zijn de aanvragen uit de tweede en laatste ronde van 2014 van de regeling Literaire projecten en manifestaties behandeld. Er werden 24 aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 351.595 euro. Tijdens deze subsidieronde is in totaal 134.550 euro toegekend aan negen literaire organisaties.

Lees meer

Joost de Wit

In memoriam

14 november 2014

Joost de Wit is op vijfenzeventigjarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Muntendam. De Wit (1938-2014) was directeur van de Stichting ter Bevordering van de Vertaling van Nederlands Letterkundig Werk, de voorloper van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF).

Lees meer

Literatuur op het Scherm

presentatie 13 december 2014

13 november 2014 - Evenementen en Schrijvers

Op zaterdag 13 december organiseren het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de presentatie Literatuur op het Scherm. Wat gebeurt er wanneer een auteur en vormgever samen digitale literatuur maken? De schrijver of dichter krijgt te maken met een 3D-omgeving, algoritmes of invloed van de lezer. Ook de vormgever wordt uit zijn comfortzone gehaald door de toepassing van interaction design op een literair verhaal of gedicht. Vier duo’s zijn de uitdaging aangegaan en presenteren hun werk c.q. prototypes in een speciaal middagprogramma in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Lees meer

Ken uw klassiekers

10 herontdekkingen voor de winter

11 november 2014 - Vertalers, Evenementen en Algemeen

De succesvolle actie ’Ken uw klassiekers! – 10 herontdekkingen voor deze zomer’ krijgt een winters vervolg. Samen met tien uitgeverijen heeft Schwob een selectie gemaakt van bijzondere herontdekkingen uit de twintigste eeuw die dit najaar verschijnen. Van 15 januari t/m 7 maart 2015 presenteren een groot aantal Nederlandse en Vlaamse boekhandels deze titels in hun winkel of in hun etalage.

Lees meer

Annelies van Hees wint Amy van Marken vertaalprijs

10 november 2014 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

Annelies van Hees zal op 28 november a.s. de Amy van Marken vertaalprijs ontvangen voor haar vertaling uit het Deens van Jens Peter Jacobsens Niels Lyhne (Wereldbibliotheek). De roman was een van de 10 herontdekkkingen die Schwob deze zomer in samenwerking met tachtig boekhandels en tien uitgeverijen presenteerde.

Lees meer

Jan Campert-prijzen

Jan van Mersbergen en Mensje van Keulen bekroond

5 november 2014 - Schrijvers en Prijzen

De Jan Campert Stichting heeft de vier jaarlijkse literaire prijzen van de gemeente Den Haag uitgereikt: de Constantijn Huygens-prijs 2014 werd toegekend aan Mensje van Keulen voor haar hele oeuvre dat bestaat uit romans, verhalen en gedichten. Daarnaast zijn de dichtbundel Vlinderslag van Piet Gerbrandy, de roman De laatste ontsnapping van Jan van Mersbergen en het essay Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen van Bas Heijne bekroond. Van Mersbergen ontving voor het schrijven van deze roman een beurs van het Letterenfonds. Het werk van Van Keulen werd in zes talen vertaald; ook haar boeken kwamen (veelal) tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Inschrijving Roland Holsthuis 2015

28 oktober 2014 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Wilt u als schrijver, dichter of literair vertaler gebruik maken van de mogelijkheid om in 2015 een maand lang te wonen en werken op een unieke literair-historische locatie? Tot en met 21 november 2014 kunt u een aanvraag indienen voor een verblijf in het Adriaan Roland Holsthuis, Bergen (NH).

Lees meer

Jelica Novaković en Paul Beers

Winnaars Letterenfonds Vertaalprijzen 2014

9 oktober 2014 - Prijzen, Vertalers en Persberichten

De Letterenfonds Vertaalprijzen gaan dit jaar naar Paul Beers en naar Jelica Novaković. Novaković vertegenwoordigt op vele manieren de Nederlandse literatuur in Servië; Paul Beers vertaalde grote oeuvres zoals dat van Witold Gombrowicz, Ingeborg Bachmann en Robert Menasse. De prijzen worden op vrijdag 12 december a.s. in Amsterdam uitgereikt. Aan beide bekroningen is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees meer

Marente de Moor wint Europese Unie Literatuurprijs

8 oktober 2014 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Marente de Moor (42) wint de Europese Unie Literatuurprijs voor haar roman De Nederlandse maagd, zo werd op de Frankfurter Buchmesse bekendgemaakt. De Moor schreef het boek met ondersteuning van een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Halewijn Literatuurprijs naar Pauline van de Ven

3 oktober 2014 - Prijzen en Schrijvers

De Halewijn Literatuurprijs 2014 is toegekend aan Pauline van de Ven (1956) mede voor haar laatste roman Lily Dumont, onderdeel van een meerdelige cyclus over het leven en lot van een Nijmeegse fabrikantenfamilie. De roman kwam met ondersteuning van een projectsubsidie van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2014/5

1 oktober 2014 - Toekenningen

In ronde 2014/5 zijn 54 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (17), kinder- en jeugdliteratuur (15), non-fictie (15), graphic novels (4), poëzie (1) en bloemlezingen (2). In totaal is € 166.670 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Twee keer goud voor Schutten en Rieder

‘Het raadsel van alles wat leeft’

1 oktober 2014 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

Voor het eerst sinds 1985 gaan de Gouden Griffel en het Gouden Penseel naar één boek. Destijds was dat voor Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en The Tjong Khing; nu naar Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel van Jan Paul Schutten en Floor Rieder (Gottmer), waarin het evolutieverhaal op geestige, feitelijke, technische en anekdotische wijze wordt gepresenteerd.

Lees meer

Boek een dichter

& verander de Poëzieweek in een maand

30 september 2014 - Persberichten

In de aanloop naar de Poëzieweek 2015 brengt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de CPNB en Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) de poëzie dichter bij lezers en luisteraars. Via de speciale PoëzieBiebapp kan iedereen tien dichtbundels gratis vier weken lang digitaal lezen. En omdat poëzie aan kracht wint als ze wordt voorgelezen kunnen boekhandels, bibliotheken en scholen via de actie Boek een dichter dichters laten optreden voor het extra aantrekkelijke Poëzieweektarief - niet alleen tijdens de Poëzieweek maar gedurende de hele maand januari!

Lees meer

Tzum-prijs naar ‘La Superba’

30 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Ilja Leonard Pfeijffer wint voor de tweede maal de Tzum-prijs, de jury verkoos een zin uit La Superba tot de mooiste van het afgelopen jaar. De roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds en werd met succes in het buitenland onder de aandacht gebracht: een Duitse, Engelse en Macedonische vertaling zijn in voorbereiding.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties

2014, derde ronde

25 september 2014 - Toekenningen en Schrijvers

In de derde subsidieronde van 2014, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘oeuvrebouwers’, is een bedrag van € 1.220.000 besteed; 59 projectsubsidieaanvragen van 58 auteurs konden worden gehonoreerd. De verleende bedragen variëren in deze ronde per project van € 5.000 tot € 50.000, het maximaal te verlenen subsidiebedrag voor deze groep aanvragers.

Lees meer

Nederlandse literatuur in 35 talen

TU Delft Library

24 september 2014 - Algemeen

De dochter van Jessica Durlacher in het Zweeds of De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch in het Engels. Vanaf 1 oktober zijn, dankzij een donatie van het Nederlands Letterenfonds, 120 vertaalde boeken van Nederlandse schrijvers te lezen in de TU Delft Library.

Lees meer

Pieter Steinz schrijft Boekenweekessay

24 september 2014 - Algemeen

Pieter Steinz schrijft op verzoek van de CPNB het Boekenweekessay 2015. Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans zal hij hierin een rondleiding geven door het “dolhuis van de wereldliteratuur”.

Lees meer

Hannah van Wieringen

Winnaar Academica Literatuurprijs

22 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Hannah van Wieringen heeft met haar prozadebuut De kermis van Gravezuid de Academica Literatuurprijs 2014 gewonnen. Op basis van deze verhalenbundel ontving ze vorig jaar ook een projectsubsidie van het Letterenfonds voor het schrijven van een tweede prozawerk. Van Wieringen schreef eerder toneelstukken en poëzie; haar eerste dichtbundel Hier kijken we naar werd genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs 2014.

Lees meer

Literaire Vertaaldagen 2014

Inschrijving geopend

17 september 2014 - Vertalers

Het programma voor de zestiende Literaire Vertaaldagen is bekend gemaakt op de site van het Vertalershuis Amsterdam. Ook de inschrijving is geopend. Aanmeldingen dienen vóór 20 oktober 2014 per te worden toegestuurd. De Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 12 (symposiumdag) en zaterdag 13 (workshopdag) december 2014 in Amsterdam en het thema is dit jaar ‘Vertalers met de billen bloot - mythes en taboes van het literair vertalen’.

Lees meer

Nelleke van Maaren (1941-2014)

In memoriam

16 september 2014 - Vertalers en Algemeen

Op donderdag 11 september heeft vertalend Nederland een van zijn prominenten verloren, Nelleke van Maaren. Behalve vertaler van een groot literair oeuvre en vele kunstcatalogi uit het Duits, Engels en Frans was ze een onvermoeibare pleitbezorger voor de belangen van literair vertalers, zowel in binnen- als buitenland. Ze was jarenlang bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen, het voormalige Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF), de Stichting LIRA en de VertalersVakschool en bracht regelmatig adviezen uit aan het voormalige Fonds voor de Letteren.

Lees meer

AKO Tiplijst

15 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

De jury van de AKO Literatuurprijs 2014 heeft de Tiplijst bekendgemaakt. De Toplijst, de shortlist met zes boeken volgt op 26 september. Van de 25 nu genomineerde titels kwamen er zeven tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Charlotte Köhler Stipendium naar Mischa Andriessen

12 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan dichter Mischa Andriessen.

Lees meer

Marianne Kaas bekroond

vertaler van Jean-Philippe Toussaint

11 september 2014

Marianne Kaas heeft op 30 augustus j.l. de Grand Prix de la traduction littéraire van de Federatie Wallonië-Brussel gekregen voor haar vertalingen van het werk van Jean-Philippe Toussaint. Ze verzorgde en verzorgt alle Nederlandse vertalingen van zijn werk.

Lees meer

Gerrit Kouwenaar

In memoriam

7 september 2014 - Schrijvers

Dichter Gerrit Kouwenaar is op 4 september op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Kouwenaar was een van de belangrijkste dichters die de Nederlandse literatuur heeft voortgebracht. Hij was een van de Vijftigers die de Nederlandse poëzie voor altijd veranderden.

Lees meer

Jannah Loontjens naar NIAS

5 september 2014 - Schrijvers

Van 1 september 2014 tot en met 31 januari 2015 verblijft Jannah Loontjens op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds aan het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study) in Wassenaar als writer-in-residence. Zij zal daar werken aan een non-fictieboek met de werktitel Heidegger en ik, waarin zij een autobiografische verkenning doet in haar denken en leven naar de rol van het werk van Martin Heidegger. Jannah Loontjens werd voor deze positie voorgedragen door uitgeverij Ambo|Anthos.

Lees meer

Jenny Smelik-IBBY prijs naar Hans Hagen en Philip Hopman

5 september 2014 - Prijzen en Schrijvers

Hans Hagen en Philip Hopman winnen de Jenny Smelik-IBBY prijs 2014 voor Het hanengevecht (Querido). Het idee voor het boek ontstond tijdens een reis naar de Filippijnen. Voor het schrijven van deze jeugdroman ontving Hagen een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Ken je buren

4 september 2014 - Persberichten, Evenementen en Schrijvers

Hoe goed kennen Nederlandse en Vlaamse lezers elkaars schrijvers? Onder de titel Ken je buren organiseren de Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren dit najaar voor de derde keer een tournee met verwante Vlaamse en Nederlandse auteurs langs podia in Vlaanderen en Nederland.

Lees meer

Nieuwe Vertalingendatabase

Nog in bèta

29 augustus 2014

Nog niet alles doet het maar sinds gisteren is de bèta-versie van de nieuwe Vertalingendatabase beschikbaar. De database is een belangrijk instrument om gegevens over vertalingen van Nederlandstalige literatuur op te vragen.

Lees meer

Blogs over Beijing Book Fair

Tiziano Perez en Agnes Vogt over hun beurservaringen

28 augustus 2014

Het Letterenfonds is dit jaar voor de tiende keer aanwezig op de Beijing Book Fair. Ter gelegenheid van deze grote boekenbeurs schrijven fondsmedewerkers Tiziano Perez en Agnes Vogt samen met Marijke Nagtegaal - rechtenmanager bij De Bezige Bij - om beurten over hun ervaringen.

Lees meer

Sieb Posthuma overleden

4 augustus 2014 - Schrijvers

Gisteren bereikte ons het droevige nieuws dat illustrator en auteur Sieb Posthuma in zijn woonplaats Amsterdam is overleden. Hij is 54 jaar oud geworden.

Lees meer

Projectwerkbeurzen vertalers 2014, tweede ronde

1 augustus 2014 - Toekenningen en Vertalers

In de tweede ronde van 2014 zijn van 57 vertalers 59 aanvragen voor 48 vertaalprojecten in behandeling genomen. De taalgebieden waren Duits (6 projecten), Engels (19 projecten), Frans (7 projecten), Italiaans (1 project), Scandinavische talen (4 projecten), Slavische talen (3 projecten: Russisch (2) en Tsjechisch (1)), Spaans (4 projecten) en Overige talen (4 projecten): Oud-Grieks (1), Hongaars (1), Portugees (1) en Afrikaans (1).

Lees meer

Op zoek naar beelden

Interview met Carrasco

31 juli 2014 - Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Het geweldige succes van zijn debuut De vlucht overweldigde hem in het begin, zo vertelt Jesús Carrasco in het video-interview dat Marieke Kessel met hem maakte tijdens zijn verblijf als writer in residence in Amsterdam. Hij werkte er aan zijn tweede roman, “een onderzoek naar de relatie tussen een mens en zijn land. Als je alles van iemand afneemt: relaties, materiële zaken, veiligheid. Wat gebeurt er dan?”

Lees meer

Europese eer voor Pamuk en Steinz’ Made in Europe

25 juli 2014 - Prijzen

De Turkse schrijver Ohran Pamuk, de Portugese kunsthistoricus José-Augusto França en Pieter Steinz worden dit jaar gelauwerd als voornaamste pleitbezorgers van bewustwording van het Europese culturele erfgoed.

Lees meer

Fellowship Duitse uitgevers van kinder- en jeugdliteratuur

17 juli 2014

Van 15 tot en met 19 september bezoeken tien Duitse kinderboekenuitgevers Amsterdam en Antwerpen ter voorbereiding op het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Zij ontmoeten auteurs, uitgevers, redacteuren, vertalers en boekenorganisaties en krijgen zo de kans om nader kennis te maken met de Nederlandstalige literatuur en met de Nederlandse en Vlaamse uitgeverswereld.

Lees meer

Denk mee over Cultuur in Beeld 2014

17 juli 2014 - Algemeen

Op 1 december 2014 organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de jaarlijkse kunst- en cultuurconferentie Cultuur in Beeld. Dit jaar is het thema ‘In beweging’. U wordt uitgenodigd om mee te denken over de vormgeving van de conferentie.

Lees meer

Raad pleit voor handhaving vaste boekenprijs

4 juli 2014 - Algemeen

De Raad voor Cultuur adviseert de Wet op de vaste boekenprijs te handhaven, voorlopig voor een periode van vier jaar. De economische situatie maakt het op dit moment onverstandig om de wet af te schaffen. In het advies ziet de raad een belangrijke taak voor het Letterenfonds weggelegd.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties 2014, tweede ronde

3 juli 2014 - Toekenningen

In de tweede subsidieronde van 2014, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘starters’, is (vooralsnog) in totaal € 242.500 verleend aan 21 auteurs voor 21 literaire projecten. De verleende bedragen variëren in deze ronde per project van € 7.500 tot € 30.000, het maximaal te verlenen subsidiebedrag voor deze groep aanvragers.

Lees meer

Negen talentvolle debutanten geselecteerd

Tweede lichting

2 juli 2014 - Toekenningen

De tweede lichting Letterenfonds-debutanten is bekend. Het Nederlands Letterenfonds investeert in negen talentvolle schrijvers die onlangs hebben gedebuteerd. Met ondersteuning van een beurs kunnen deze debutanten aan een tweede literair boek werken. De negen talenten werden geselecteerd uit een groep van 22 auteurs in alle literaire genres.

Lees meer

12 auteurs schrijven aan nieuw radiodrama

2 juli 2014 - Schrijvers

Het Mediafonds heeft een volgende stap gezet om een impuls te geven aan het schrijven van radiodrama. Na de eerdere opdracht aan zes auteurs om een nieuw hoorspel te schrijven - een project dat in samenwerking met het Letterenfonds werd opgezet - heeft het fonds nu de medewerking van twaalf schrijvers aan een gemeenschappelijk radiodrama ondersteund.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2014/4

1 juli 2014 - Toekenningen

Juli 2014 zijn 28 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (10), kinder- en jeugdliteratuur (7), non-fictie (10) en graphic novels (1). In totaal is € 88.605 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Bart Moeyaert artistiek intendant Frankfurt 2016

27 juni 2014 - Persberichten

Bart Moeyaert wordt de artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Dat werd zojuist beslist door de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Jérôme Ferrari wint Europese Literatuurprijs 2014

Bekroning van De preek over de val van Rome

25 juni 2014 - Persberichten

Woensdag 25 juni werd in het radioprogramma Opium op 4 door Alexander Rinnooy Kan bekendgemaakt dat de Europese literatuurprijs 2014 is toegekend aan Franse schrijver Jérôme Ferrari en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos voor De preek over de val van Rome (verschenen bij De Bezige Bij).

Lees meer

Verfilming bestseller John Green

Geschreven in schrijversresidentie

25 juni 2014 - Evenementen

Op 10 juli zal de film The Fault in our Stars, naar John Greens bestseller Een weeffout in onze sterren, in Nederland in première gaan. Green schreef de young adult roman in 2011 toen hij als writer in residence op het Spui in Amsterdam verbleef. Amsterdam speelt een belangrijke rol in het boek.

Lees meer

Literaire uitgaven 2014/1

23 juni 2014 - Toekenningen

Nederlandse en Friese uitgevers kunnen bij het Nederlands Letterenfonds een tegemoetkoming in de kosten aanvragen voor de uitgave van moeilijk te exploiteren titels, die bestemd zijn voor een algemeen lezerspubliek en die de kwaliteit en diversiteit van het boekenaanbod vergroten. In de eerste zes maanden van 2014 zijn 15 aanvragen ingediend. Eén aanvraag is op formele gronden niet in behandeling genomen, één aanvraag is aangehouden en drie aanvragen zijn afgewezen. De volgende 10 aanvragen zijn gehonoreerd voor een totaalbedrag van € 39.942:

Lees meer

Daan Heerma van Voss over Ledig House

Writer in residence in New York

18 juni 2014 - Schrijvers

De Nederlandse schrijver en journalist Daan Heerma van Voss verbleef gedurende de maand mei als writer in residence in het Ledig House ten noorden van New York City. De reis- en verblijfskosten werden door het Nederlands Letterenfonds vergoed.

Lees meer

Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur 2014/1

17 juni 2014 - Toekenningen

Vanuit de regeling voor Geïllustreerde Kinder- en Jeugdboeken worden bijzondere prentenboeken en andere rijk geïllustreerde uitgaves voor kinderen gesubsidieerd. Mei 2014 is besloten over acht aanvragen, over vier aanvragen kon nog niet worden besloten. Vijf aanvragen zijn afgewezen, de volgende drie aanvragen zijn gehonoreerd voor een totaal subsidiebedrag van € 28.374:

Lees meer

Pieter Steinz EuroNederlander 2014

13 juni 2014 - Prijzen

Gisteren is auteur en Fonds-collega Pieter Steinz door de Europese beweging Nederland bekroond tot EuroNederlander 2014 voor zijn “bijzondere en constructieve bijdrage aan het Europese debat in Nederland in 2013. Met zijn boek Made in Europe heeft hij velen geïnspireerd”.

Lees meer

Vaste boekenprijs

Discussie in NRC Handelsblad

12 juni 2014 - Algemeen

In NRC Handelsblad van 11 juni j.l. wordt een discussie gevoerd over de vaste boekenprijs. De werking van de Wet op de vaste boekenprijs is onlangs op verzoek van het ministerie van OCW geëvalueerd door bureaus Ape en Dialogic; de Raad voor Cultuur komt binnen enkele weken met een advies over de Wet op de Vaste Boekenprijs aan minister Bussemaker (Cultuur).

Lees meer

Wanderlust

Talentontwikkeling in internationale context

12 juni 2014 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds presenteert een nieuw programma voor talentontwikkeling in internationale context: Wanderlust. De minister van OCW, Jet Bussemaker, heeft het Letterenfonds hiervoor extra middelen ter beschikking gesteld. Het programma biedt talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans zich verder te ontwikkelen door samen te werken met buitenlandse kunstenaars of een verblijf in een internationale omgeving. Jaarlijks is een bedrag van € 100.000 euro beschikbaar. Wanderlust loopt van 2014 tot en met 2016.

Lees meer

Ken uw klassiekers!

Tien herontdekkingen voor de zomer

11 juni 2014 - Persberichten

Tien uitgeverijen slaan deze zomer de handen ineen en stellen een keuze samen uit prachtige literaire klassiekers. Samen met Schwob (een initiatief van het Nederlands Letterenfonds) organiseren zij Ken uw klassiekers. Tien herontdekkingen voor deze zomer.

Lees meer

Leerlijn Literair Vertalen

6 juni 2014 - Vertalers

Het ELV presenteerde op 3 juni in Utrecht de publicatie ‘Leerlijn Literair Vertalen’. Opleiders krijgen hiermee een handvat aangereikt om hun programma op maat in te richten; vertalers kunnen hun eigen niveau inschatten en zich gericht verder professionaliseren.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2014 bekend

3 juni 2014 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Algemeen

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2014 is zojuist feestelijk bekendgemaakt in SPUI25 in Amsterdam. De jury selecteerde uit de longlist van 20 vertalingen vijf titels die in aanmerking komen voor de prijs. Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman bekroont. De prijs wordt uitgereikt op zondag 7 september, tijdens Manuscripta op het Utrechts Uitfeest.

Lees meer

Bob den Uyl Prijs voor Lieve Joris

1 juni 2014 - Prijzen

Op zaterdag 24 mei werd in Amstderdam de elfde VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire reisboek uitgereikt aan Lieve Joris voor Op de vleugels van de draak. Reizen tussen Afrika en China. Joris schreef het boek (deels) aan het NIAS in Wassenaar, waar ze op uitnodiging van het Letterenfonds een half jaar als writer in residence werkte.

Lees meer

Intensieve cursus literair vertalen

Brontalen: Engels en Spaans

21 mei 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert van 3 tot 7 november 2014 een Intensieve Cursus Literair Vertalen voor vertalers in het Nederlands. Brontalen zijn dit keer het Engels en het Spaans. Aanmelden kan tot en met zondag 29 juni 2014.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers

2014/3

18 mei 2014 - Toekenningen

Mei 2014 zijn 49 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (12), kinder- en jeugdliteratuur (23), non-fictie (9), graphic novels (1) en poëzie (4). In totaal is € 122.600 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties 2014, eerste ronde

15 mei 2014 - Toekenningen en Schrijvers

In de eerste subsidieronde van 2014, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘ervaren schrijvers’, is (vooralsnog) in totaal € 794.000 verleend aan 36 auteurs voor 39 literaire projecten. De verleende bedragen variëren in deze ronde per project van € 5.000 tot € 30.000, het maximaal te verlenen subsidiebedrag voor deze groep aanvragers.

Lees meer

La Superba bekroond

Pfeijffer wint Librisprijs

14 mei 2014 - Prijzen en Schrijvers

Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Libris Literatuur Prijs 2014 gewonnen met de roman La Superba. De jury, onder leiding van Paul Witteman, prees de manier waarop de auteur met de lezer “een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt”.

Lees meer

Studiemiddag voor beginnende vertalers

Vertalers en uitgevers

7 mei 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen in Utrecht organiseert op donderdag 5 juni a.s. een studiemiddag voor beginnende literair vertalers, waarbij de relatie tussen vertaler en uitgever centraal staat. Aanmelden kan tot maandag 12 mei 2014.

Lees meer

Gouden Boekenuil naar Joost de Vries

25 april 2014 - Prijzen

Joost de Vries heeft de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen, de Gouden Boekenuil, gewonnen. Hij ontving de prijs voor De republiek, zijn tweede roman, die mede met ondersteuning van een stimuleringsbeurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand kwam.

Lees meer

DJP 2014

Ineke Riem, Michiel Stroink, Pieter van der Drift en Davide Longo bekroond

24 april 2014 - Prijzen

De Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs, de prijs voor boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen, is voor de vijfde keer uitgereikt. De jury bekroonde in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig het debuut van Ineke Riem, Zeven pogingen om een geliefde te wekken (Arbeiderspers). In de categorie vertaalde literatuur ging de juryprijs naar schrijver Davide Longo en vertaler Pieter van der Drift voor De verticale man (De Geus). Michiel Stroink won met Tilt (Meulenhoff) de publieksprijs.

Lees meer

VvL-penning naar Andrea Kluitmann

Uitreiking op 7 juni 2014

22 april 2014 - Vertalers en Prijzen

De VvL-Penning 2014 zal worden uitgereikt aan Andrea Kluitmann voor haar grote inzet voor het vertalersvak.

Lees meer

Grunberg en Slauerhoff in finale

Best Translated Books Awards

16 april 2014 - Buitenland

De Engelse vertalingen van Tirza van Arnon Grunberg (vert. Sam Garrett voor Open Letter Books) en Het verboden rijk van Jan Jacob Slauerhoff (vert. Paul Vincent voor Pushkin) zijn doorgedrongen tot de finale van de 2014 Best Translated Book Awards in Fiction.

Lees meer

Projectwerkbeurzen vertalers 2014, eerste ronde

15 april 2014 - Toekenningen

In de eerste ronde van 2014 zijn van 53 vertalers 61 aanvragen in behandeling genomen voor 55 vertaalprojecten. De verdeling over de taalgebieden was als volgt: Duits (5 projecten), Engels (17 projecten), Frans (7 projecten), Italiaans (4 projecten), Scandinavische talen (2 projecten), Slavische talen (5 projecten: Russisch (4) en Pools (1)), Spaans (4 projecten) en Overige talen (11 projecten): Chinees (2), Ests (1), Hebreeuws (2), Hongaars (1), Middelnederlands (1), Nieuwgrieks (1), Portugees (1), Turks (2).

Lees meer

Reiskosten buitenland 2014/1

14 april 2014 - Toekenningen

Begin 2014 zijn in het kader van de regeling Reiskosten buitenland twee aanvragen ingediend voor een reisbeurs. Beide aanvragen zijn toegekend voor een totaalbedrag van 4.834 euro:

Lees meer

Brusseprijs voor Marcel van Engelen

10 april 2014 - Prijzen

Marcel van Engelen is door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten bekroond met de M.J. Brusseprijs 2014 voor zijn historisch reisverslag Het kasteel van Elmina, in het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika. Van Engelen (1971) ontving voor het schrijven van dit tweede boek een stimuleringsbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Filter Vertaalprijs naar Mari Alföldy

9 april 2014 - Prijzen

Mari Alföldy is bekroond met de Filter Vertaalprijs 2014 voor haar vertaling van Satanstango van de Hongaarse schrijver László Krasznahorkai, zo werd gisterenavond bekend gemaakt tijdens het City2Cities-festival in Utrecht. Aföldy ontvangt daarmee het onlangs dankzij uitgevers naar 10.00 euro vertienvoudigde prijzengeld. De vertaling kwam met ondersteuning van een projectwerkbeurs van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Intensieve cursus literair vertalen

Doeltalen: Frans en Duits

4 april 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert ook dit jaar een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands. Doeltalen zijn dit keer Duits en Frans. De cursus is een masterclass voor gevorderden, die van 18 augustus tot en met 22 augustus plaats zal vinden in Utrecht. Aanmelden kan tot en met zondag 13 april 2014.

Lees meer

Filter Vertaalprijs

Prijzengeld vertienvoudigd

2 april 2014 - Vertalers

Door bijdragen van verschillende uitgeverijen is het prijzengeld van de Filter Vertaalprijs vertienvoudigd. De winnaar ontvangt voor de meest bijzondere vertaling van het jaar € 10.000 in plaats van € 1.000.

Lees meer

Literaire projecten en manifestaties, 2014 eerste ronde

Incidentele subsidies

1 april 2014 - Toekenningen en Evenementen

Op 20 maart vond de commissievergadering van de regeling Literaire projecten en manifestaties plaats. Tijdens deze subsidieronde werd in totaal 113.000 euro toegekend aan de volgende literaire organisaties voor de volgende projecten:

Lees meer

Tiziano Perez aangesteld als directeur-bestuurder

Nederlands Letterenfonds over naar Raad van Toezicht-model

31 maart 2014 - Persberichten

Per 1 april 2014 verandert het bestuur van het Nederlands Letterenfonds in een Raad van Toezicht. Tegelijkertijd wordt Tiziano Perez door de minister van OCW aangesteld als directeur-bestuurder.

Lees meer

Toekenningen 2013

29 maart 2014 - Toekenningen

Alle toekenningen van 2013 vindt u in het Jaarverslag van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers 2014/2

28 maart 2014 - Toekenningen

Maart 2014 zijn 24 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (9), kinder- en jeugdliteratuur (8), non-fictie (6) en poëzie (1). In totaal is € 58.595 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

C.C.S. Croneprijs voor Esther Jansma

28 maart 2014 - Prijzen

Dichteres Esther Jansma wordt bekroond met de C.C.S. Cronepijs 2014, de literaire oeuvreprijs van de stad Utrecht. In 1988 debuteerde ze met Stem onder mijn bed, in 2010 verscheen haar meest recente dichtbundel Eerst. Vier van haar in totaal acht dichtbundels, het prozawerk Picknick op de wenteltrap en de essayverzameling Mag ik Orpheus zijn kwamen met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Inktaap naar Tommy Wieringa

27 maart 2014 - Prijzen

De literaire jongerenprijs De Inktaap is uitgereikt aan Tommy Wieringa. Zijn roman Dit zijn de namen werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet.

Lees meer

Boskma wint Ida Gerhardtprijs

Dichtbundel ‘Mensenhand’ bekroond

26 maart 2014 - Prijzen

Pieter Boskma heeft met Mensenhand de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014 gewonnen. De prijs wordt sinds 1998 eens in de twee jaar uitgereikt door de gemeente Zutphen en bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro. Boskma schreef de dichtbundel met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Drie Letterenfonds-debutanten naar buitenland

21 maart 2014 - Persberichten

Drie talentvolle recent gedebuteerde schrijvers, die vorig jaar een startersbeurs ontvingen van het Letterenfonds, vliegen dit voorjaar uit naar het buitenland. Patrick Bassant, Annemarie de Gee en Kira Wuck zijn geprogrammeerd door internationale literaire festivals in Kiel, Boedapest en Zagreb.

Lees meer

Frankfurter Buchmesse 2016

Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland

17 maart 2014 - Persberichten

De Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur, Jet Bussemaker en Joke Schauvliege, ondertekenden op maandag 17 maart een overeenkomst met Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse. Daarmee is het officieel: Nederland en Vlaanderen zullen zich in 2016 gezamenlijk presenteren als gastland op de belangrijkste internationale vakboekenbeurs. Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren zullen de praktische organisatie van de gastlandpresentatie op zich nemen. Ze ontvangen een belangrijk deel van de benodigde middelen van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Vlaamse Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Open oproep

11 maart 2014 - Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zoeken ontwerpers, ontwikkelaars, (kinderboeken)schrijvers en dichters voor deelname aan het programma Literatuur op het Scherm. Stuur je idee, portfolio en motivatie in vóór 24 april 2014.

Lees meer

Marjolijn Hof wint Woutertje Pieterse Prijs

7 maart 2014 - Prijzen

Marjolijn Hof heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2014 gekregen voor De regels van drie (Querido). De jaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdboeken werd voor de 27ste keer uitgereikt. Hof schreef De regels van drie onder meer in Berlijn en in een houten huis aan de IJslandse kust, onder zeer winterse omstandigheden; het boek kwam mede tot stand met ondersteuning van een reis- en werkbeurs van het Letterenfonds. Ook wordt de titel via de nieuwe brochure Children’s Books from Holland geïntroduceerd bij buitenlandse uitgevers.

Lees meer

Gouden Ereveer voor Pieter Steinz

4 maart 2014 - Algemeen

Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, ontving vandaag uit handen van voorzitter Paul Schnabel een gouden ereveertje.

Lees meer

Zes auteurs schrijven nieuwe hoorspelen

4 maart 2014 - Algemeen

Zes auteurs hebben de opdracht gekregen een nieuw hoorspel van 30 minuten te schrijven. De opdrachten zijn mede verstrekt in het kader van Woord.nl, een nieuw online platform voor verhalende radio dat deze week is gelanceerd door het Mediafonds en de publieke omroep. De site biedt niet alleen toegang tot radiohistorie maar presenteert ook gloednieuwe experimentele verhalende radio, geluidskunst en poëzie.

Lees meer

Nieuw audiodrama

Bekendmaking zes auteurs

4 maart 2014 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Zes auteurs hebben de opdracht gekregen een nieuw hoorspel van 30 minuten te schrijven. Dit initiatief is vanmiddag gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de lancering van Woord.nl, het nieuwe online platform voor verhalende radio. Ook werd bekendgemaakt dat het complete toneelwerk van Hugo Claus voor radio wordt bewerkt.

Lees meer

shortlist Libris Literatuur Prijs

3 maart 2014 - Prijzen

Drie Nederlandse en drie Vlaamse schrijvers maken in mei kans op het winnen van de 21ste Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro: Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans, Gelukkige slaven van Tom Lanoye, Roundhay, tuinscène van Marente de Moor, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, De omwegen van Jeroen Theunissen en Het verdwijnen van Robbert van Robbert Welagen. De drie Nederlandse titels kwamen tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers 2014/1

28 februari 2014 - Toekenningen

Begin 2014 zijn 44 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (15), graphic novels (1), kinder- en jeugdliteratuur (5), geïllustreerde kinderboeken (9) en non-fictie (14). In totaal is € 146.135 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

‘Boek een dichter’ succesvol

26 februari 2014 - Evenementen

De actie Boek een dichter die ter gelegenheid van de Poëzieweek 2014 werd georganiseerd, is succesvol verlopen. Het Letterenfonds bood in samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) bibliotheken en boekwinkels de gelegenheid om dichters voorafgaand aan en tijdens de Poëzieweek tegen een speciaal tarief te boeken.

Lees meer

Gouden Boekenuil

shortlist bekend

26 februari 2014 - Prijzen

Vijf romans zijn geselecteerd voor de shortlist van de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Hiervan zijn er vier door Nederlandse en één door een Vlaamse auteur geschreven. De Nederlandse titels kwamen tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Leo Vroman overleden

10 april 1915 - 22 februari 2014

24 februari 2014 - Algemeen en Schrijvers

Zaterdag 22 februari jl. is dichter, schrijver en bioloog Leo Vroman in zijn woonplaats Fort Worth, Texas overleden. Hij werd 98 jaar.

Lees meer

Aanpassing vertaaltarief

24 februari 2014 - Vertalers en Algemeen

De Vereniging van Letterkundigen (VvL) en de Literaire Uitgeversgroep (LUG) van de Groep Algemene Uitgevers hebben overeenstemming bereikt over de aanpassing van het vertaaltarief zoals gehanteerd in het Modelcontract voor de uitgave van een vertaling van een literair werk. Het vertaaltarief bedraagt, met terugwerkende kracht, per 1 januari 2014 €0,064 per woord. Voor de vertaling van poëzie geldt een tarief van €2,24 per regel met een minimum van €39,17 per gedicht.

Lees meer

Uitreiking Prix des Phares du Nord 2013

Alain van Crugten bekroond

21 februari 2014 - Prijzen

Op maandag 10 februari is de Prix des Phares du Nord 2013 uitgereikt aan Alain van Crugten voor La Langue de ma mère, zijn vertaling in het Frans van Sprakeloos van Tom Lanoye die in 2011 bij de Parijse uitgeverij La Différence verscheen.

Lees meer

Uitreiking Vondel Prize

David Colmer bekroond

17 februari 2014 - Vertalers, Prijzen en Buitenland

Op woensdag 12 februari 2014 is in het Europe House in Londen de Vondel Translation Prize 2013 uitgereikt aan David Colmer voor The Misfortunates (Portobello Books), zijn vertaling van De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst.

Lees meer

Mister Orange bekroond in VS

Mildred L. Batchelder Award

3 februari 2014 - Prijzen en Schrijvers

De Amerikaanse vertaling van Mister Orange van Truus Matti (Enchanted Lion Books) is bekroond met de prestigieuze Batchelder Award. Deze prijs wordt in de Verenigde Staten jaarlijks uitgereikt aan de uitgever van het beste kinderboek dat oorspronkelijk elders en in een andere taal dan het Engels werd gepubliceerd. Laura Watkinson tekende voor de vertaling van het jeudboek; bovendien ging één van de drie eervolle vermeldingen naar het eveneens door haar vertaalde The War Within These Walls van schrijfster Aline Sax en illustrator Caryl Strzelecki (Eerdmans Books for Young Readers).

Lees meer

Awater Poëzieprijs voor Stitou

1 februari 2014

De Awater Poëzieprijs 2013 gaat naar Tempel van Mustafa Stitou. Vijfentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Tempel, de vierde bundel van Stitou, kwam tot stand met ondersteuning van een werkbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

P-o-ë-z-i-e-w-e-ek

voordrachten en interviews

30 januari 2014

Vanavond, do 30/1, zendt het digitale televisiekanaal Cultura om 19.40 de poëzie-special van de talkshow Letteren &cetera uit; daarin interviews met Menno Wigman, Annemieke Gerrist en Ester Naomi Perquin. Op het You Tube-kanaal van het Letterenfonds kunt u, anytime, tien korte video’s bekijken én delen met voordrachten door Micha Hamel, Delphine Lecompte, Leonard Nolens, Ester Naomi Perquin, Mustafa Stitou, Toon Tellegen, Anne Vegter, Edward van de Vendel, Menno Wigman en Kira Wuck.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2014 bekend

28 januari 2014 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2014 is bekend en telt twintig in het Nederlands vertaalde romans uit maar liefst twaalf verschillende talen. Een jury van Nederlandse en Vlaamse kwaliteitsboekhandels selecteerde deze titels als de beste, vertaalde Europese romans van het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 voor de schrijver van het bekroonde boek en €5.000 voor de vertaler.

Lees meer

Libris Longlist

12 van de 18 genomineerde titels ondersteund

28 januari 2014 - Prijzen en Schrijvers

Achttien titels zijn geselecteerd voor de longlist van de Libris Literatuurprijs 2014; vier boeken van Vlaamse auteurs en veertien van Nederlandse schrijvers. Van die veertien boeken kwamen er twaalf mede tot stand met ondersteuning van een stimulerings- of werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Wytske Versteeg wint BNG Literatuurprijs

24 januari 2014 - Prijzen

Wytske Versteeg is voor haar roman Boy bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs. De prijs is bedoeld als stimulans voor jonge prozaschrijvers en bestaat uit een bedrag van €15.000 en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik.

Lees meer

Nieuwe leden Raad van advies

23 januari 2014

Begin 2014 zijn acht nieuwe leden in de Raad van advies benoemd: Peter Claessens, Maarten Dessing, Annelies Fontijne, Michele Hutchison, Leen Laconte, Benny Lindenlauf, Ester Naomi Perquin en Reinier Speelman. Hieronder stellen wij hen in omgekeerde volgorde aan u voor.

Lees meer

Genomineerden VSB Poëzieprijs

Op tournee

16 januari 2014 - Prijzen

Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam Van hee en Antoine de Kom zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2014. De vijf dichters maken deze maand een tournee door Nederland en Vlaanderen om hun genomineerde bundels te presenteren. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 januari, tijdens de Poëzieweek, in het stadhuis van Rotterdam.

Lees meer

Groot in Kroatië

Lof voor Bakker en Westerman

15 januari 2014 - Vertalers

Gerbrand Bakker en Frank Westerman hadden onlangs de eer om in het Kroatische dagblad Jutarnji list te worden vermeld in de top 10 van beste boeken die in 2013 werden gepubliceerd.

Lees meer

Informatiebijeenkomst voor uitgevers

Nieuw cultuurprogramma EU

10 januari 2014

Onlangs werd het nieuwe Europese cultuurprogramma bekendgemaakt, dat onder meer een aantal wijzigingen bevat in de ondersteuning van vertalingen van Europese literatuur. In samenwerking met Dutch Culture organiseert het Letterenfonds hierover een informatiebijeenkomst op donderdag 16 januari 2014.

Lees meer

Van Reybrouck ontvangt Gouden Ganzenveer

7 januari 2014 - Prijzen

David Van Reybrouck ontvangt de Gouden Ganzenveer 2014, zo maakte juryvoorzitter Paul Schnabel afgelopen zondag bekend in het programma Kunststof TV. De jaarlijkse prijs wordt aan Van Reybrouck toegekend op basis van zijn veelzijdige oeuvre en “bezielende wijze van schrijven”.

Lees meer

Gouden Vullings voor Van Aken

3 januari 2014 - Prijzen

Jan van Aken ontvangt voor zijn historische roman De Afvallige de Gouden Vullings 2013: de literaire prijs zónder prijzengeld of fotomoment van Vrij Nederland-recensent en enig jurylid Jeroen Vullings voor de beste Nederlandse (Nl/Vl) roman van het afgelopen jaar.

Lees meer

Jelica Novaković-Lopušina bekroond met Letterenfonds Vertaalprijs

1 januari 2014 - Vertalers, Prijzen en Buitenland

Op vrijdag 12 december 2014 zijn Jelica Novaković-Lopušina en Paul Beers bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijzen voor de vertaler als cultureel ambassadeur. Jelica Novaković-Lopušina staat al meer dan twee decennia pal voor de Nederlandse taal en literatuur in Servië: als samensteller van bloemlezingen en tijdschriften, als docent van talentvolle jonge vertalers en als veelzijdig vertaler van Nederlandstalige literatuur. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd een kleine publicatie uitgedeeld onder de bezoekers van de Literaire Vertaaldagen en de genodigden van de laureaten met daarin onder meer een interview met Jelica Novaković-Lopušina. Publicatie, laudatio en dankwoord kunt u hieronder nalezen of downloaden.

Lees meer

Paul Beers bekroond met Letterenfonds Vertaalprijs 2014

1 januari 2014 - Vertalers en Prijzen

Op vrijdag 12 december 2014 zijn Paul Beers en Jelica Novaković-Lopušina bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijzen voor de vertaler als cultureel ambassadeur. Beers is een echte oeuvre-vertaler, hij vertaalde onder anderen proza en poëzie van Robert Menasse, Ingeborg Bachmann en Witold Gombrowicz. Uitgeverij Van Gennep bracht deze dagen nog een heruitgave van Bachmann’s beroemde roman Malina – inclusief een nawoord van de vertaler. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd een kleine publicatie uitgedeeld onder de bezoekers van de Literaire Vertaaldagen en de genodigden van de laureaten met daarin onder meer een interview met Paul Beers. Publicatie, laudatio en dankwoord kunt u hieronder nalezen of downloaden.

Lees meer

Officieuze vertaalwedstrijd

Nederlands-Spaans

23 december 2013 - Vertalers

Traditiegetrouw is er voor de liefhebbers van de Spaanse taal een officieuze vertaalwedstrijd uitgeschreven. De vierde editie biedt een gezien het seizoen en de klimatologische vertaalslag toepasselijke uitdaging: deelnemers dienen de tekst van het liedje ‘t Is weer voorbij die mooie zomer te vertalen in het Spaans. Het nummer werd geschreven en vertolkt door Gerard Cox; het was een hit in 1973. De inzendtermijn sluit op 22 januari 2014. De winnaar wordt met € 150 aan boekenbonnen beloond.

Lees meer

Debutanten op Amsterdamse podia

i.s.m. Mediamatic en Shut Up & Write

19 december 2013 - Evenementen en Schrijvers

In de eerste maanden van 2014 presenteren acht debutanten hun werk op twee Amsterdamse podia. Bij Mediamatic lezen de schrijvers in januari op maandag voor uit eigen werk. Boekwinkel Books&Bubbles organiseert van januari tot en met april schrijfsessies voor aspirant-schrijvers. Alle avonden bieden ruim gelegenheid om met de debutanten in gesprek te gaan.

Lees meer

Kellendonkprijs 2014 voor Esther Gerritsen

18 december 2013 - Prijzen

De Frans Kellendonkprijs zal op 24 februari 2014 worden uitgereikt aan Esther Gerritsen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro, en wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur met een originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek.

Lees meer

P.C. Hooftprijs naar Willem Jan Otten

16 december 2013 - Prijzen

De P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste bekroningen voor literatuur in Nederland, gaat naar schrijver, dichter en essayist Willem Jan Otten (1951) voor zijn beschouwend proza. De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor proza, essays en poëzie. Otten ontvangt de prijs op donderdag 22 mei 2014 in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers 2013/6

15 december 2013 - Toekenningen

Eind 2013 zijn 27 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (7), graphic novels (1), kinder- en jeugdliteratuur (8), geïllustreerde kinderboeken (2), non-fictie (8) en poëzie (1). In totaal is € 121.435 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Boek een dichter

12 december 2013 - Persberichten, Evenementen en Schrijvers

Ter gelegenheid van de Poëzieweek 2014 heeft het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de CPNB een brochure samengesteld voor de boekhandel waarin tien recente dichtbundels worden uitgelicht. Bovendien worden, in samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving, boekhandels en bibliotheken via het speciale Poëzieweektarief gestimuleerd om dichters te laten optreden - niet alleen tijdens de Poëzieweek maar gedurende de hele maand januari.

Lees meer

Mance Post overleden

3 december 2013 - Algemeen

Op 2 december 2013 is in haar woonplaats Amsterdam illustratrice Mance Post overleden. Ze werd 88 jaar. Post heeft veel boeken geïllustreerd, van onder meer Annie M.G. Schmidt, Rita Törnqvist-Verschuur en Han G. Hoekstra. Het bekendst zijn haar illustraties voor de boeken van Guus Kuijer en Toon Tellegen.

Lees meer

Dragt en Kuijer tentoongesteld

Nieuwe expositie in Airport Library

2 december 2013 - Algemeen

Sinds vorige week is er weer een nieuwe expositie in de Airport Library. Eerder waren al kleine overzichtstentoonstellingen van vertalingen van Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt, Het diner van Herman Koch en Boven is het stil van Gerbrand Bakker op Schiphol te zien. In samenwerking met uitgeverijen Querido en Leopold worden nu diverse vertalingen van twee andere Nederlandse bestsellers getoond: De brief voor de koning van Tonke Dragt en Het boek van alle dingen van Guus Kuijer.

Lees meer

Oek de Jong wint Zeeuwse Boekenprijs 2013

28 november 2013 - Prijzen

Dit jaar is Oek de Jong met zijn roman Pier en oceaan de winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs. Deze prijs is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift, de Zeeuwse Bibliotheek en de Provinciale Zeeuwse Courant, en wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste boek met een Zeeuws onderwerp of van een auteur uit de kustprovincie.

Lees meer

C.C.S. Crone Stipendia uitgereikt

Ivo Bonthuis, Ellen Deckwitz en Peter Knipmeijer bekroond

28 november 2013 - Prijzen

Op 10 december ontvangen Ivo Bonthuis, Ellen Deckwitz en Peter Knipmeijer de C.C.S. Crone Stipendia uit handen van de Utrechtse wethouder van cultuur Frits Lintmeijer. De Gemeente Utrecht kent de aanmoedigingsprijs iedere twee jaar toe aan veelbelovende Utrechtse schrijvers.

Lees meer

Schwob in De Groene

28 pagina’s over herontdekte klassieken

28 november 2013 - Algemeen

De Groene Amsterdammer publiceert deze week een speciale bijlage over ‘herontdekte klassiekers”. Deze boekenbijlage met paginagrote recensies en achtergrond-artikelen kwam tot stand in samenwerking met boekhandel Athenaeum en het Letterenfonds. Pieter Steinz schreef voor deze bijlage een essay over de zoektocht naar klassieken en de eigenschappen die deze boeken gemeen hebben.

Lees meer

Erik Lindner poet-in-residence Van Eyck Maastricht

27 november 2013 - Schrijvers

Erik Lindner is de eerste dichter is in de door de Jan van Eyck Academie georganiseerde reeks Spiegelgrond, waarin kunstenaars en dichters elkaar zullen ontmoeten. Lindner zal van 1 december tot 1 januari op de academie verblijven als poet-in-residence en meedoen aan het programma, presentaties en discussies.

Lees meer

Phares du Nord voor Alain van Crugten

Vertaler Tom Lanoye bekroond

26 november 2013 - Persberichten

De Prix des Phares du Nord 2013 gaat naar Alain van Crugten voor zijn vertaling in het Frans van Sprakeloos van Tom Lanoye (La Langue de ma mère) dat in 2011 bij de Parijse uitgeverij La Différence verscheen.

Lees meer

Letterenfonds Vertaalprijs voor Martin de Haan

19 november 2013 - Persberichten en Vertalers

De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs gaat dit jaar naar Martin de Haan, literair vertaler Frans-Nederlands. De oeuvreprijs wordt op vrijdag 13 december a.s. in Amsterdam uitgereikt. Aan de bekroning is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees meer

In memoriam Olga Krijtová

13 november 2013 - Vertalers

Met leedwezen hebben wij kennis genomen van het overlijden van de Tsjechische vertaler Olga Krijtová, op donderdag 7 november in Praag op tweeëntachtigjarige leeftijd.

Lees meer

Prestigieuze Franse bekroning voor Toine Heijmans

Prix Médicis étranger naar Op zee

12 november 2013 - Prijzen

Toine Heijmans heeft met de Franse vertaling van zijn roman Op zee de Prix Médicis étranger gewonnen. Het is voor het eerst dat een Nederlandse auteur met deze prestigieuze Franse prijs wordt bekroond. De Franse vertaling, En mer, werd verzorgd door Danielle Losman en uitgegeven bij Christian Bourgois.

Lees meer

Vier Nederlandstalige nominaties voor IMPAC

11 november 2013 - Buitenland

Vier Nederlandstalige schrijvers op de longlist van de IMPAC Dublin Literary Award: Peter Terrin met The Guard (MacLehose Press, vertaling David Colmer), Herman Koch met The Dinner (Atlantic, vertaling Sam Garrett), Gerbrand Bakker met The Detour (Harvill Secker, vertaling David Colmer) en Threes Anna met Waiting for the Monsoon (Anansi, vertaling Barbara Potter Fasting).

Nijhoffprijs naar Hilde Pach

8 november 2013 - Vertalers en Prijzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft bekendgemaakt dat de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014 wordt toegekend aan Hilde Pach, voor haar vertalingen van Israëlische literatuur in het Nederlands. Pach vertaalt auteurs als Amos Oz, Nir Baram, A.B. Yehoshua, Assaf Gavron en David Grossman.

Lees meer

Vertaalsubsidies buitenlandse uitgevers 2013/5

6 november 2013 - Toekenningen

Op de vijfde vergadering, eind oktober 2013, zijn 29 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie (10), graphic novels (3), kinder- en jeugdliteratuur (4), geïllustreerde kinderboeken (1), non-fictie (9) en poëzie (2). In totaal is € 70.930 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Cultuur in Beeld

1 november 2013 - Evenementen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert op maandag 25 november voor de derde keer de conferentie Cultuur in Beeld. Dit jaar is het thema De Kracht van Cultuur. Wat betekent de maatschappelijke en economische verandering voor de relatie tussen kunst, cultuur en samenleving?

Lees meer

Jan Campert-prijzen 2013

Pier en oceaan en Bewegend doel bekroond

31 oktober 2013 - Prijzen

De Jan Campert Stichting heeft de vier jaarlijkse literaire prijzen van de gemeente Den Haag uitgereikt: Constantijn Huygens-prijs ging naar Tom Lanoye voor zijn gehele oeuvre, daarnaast zijn het jeugdboek Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten, de dichtbundel Bewegend doel van Micha Hamel en de roman Pier en Oceaan van Oek de Jong bekroond. De twee laatste titels kwamen tot stand met ondersteuning van een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

AKO-prijs naar Joke van Leeuwen

29 oktober 2013 - Prijzen

Joke van Leeuwen is verkozen tot winnaar van de AKO Literatuurprijs 2013. Zij ontving de prijs gisteravond in museum Beelden aan Zee in Scheveningen voor haar derde roman, Feest van het begin (Querido).

Lees meer

Spaans eerbetoon voor Nooteboom

29 oktober 2013 - Schrijvers

Cees Nooteboom merkte eens op dat hij slechte kritiek gemakkelijker verwerkt dan lof. Hij zal een zware dobber hebben aan Universo Nooteboom, een fraaie bundel die Astrid Roig en Erik Haasnoot samenstelden voor Spaanse uitgever Candaya.

Lees meer

Spinder nogmaals bekroond

Eerste Jan Wolkers Prijs uitgereikt

29 oktober 2013 - Prijzen

In het radioprogramma Vroege Vogels is de eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek uitgereikt aan Simon van der Geest voor Spinder. De jeugdroman werd tijdens de Kinderboekenweek al bekroond met de Gouden Griffel en was Selexyz Jeugdboek van het jaar 2012.

Lees meer

Debuut Kira Wuck bekroond

Eline van Haaren-prijs 2013

24 oktober 2013 - Prijzen

Kira Wuck wint met haar dichtbundel Finse Meisjes de Eline van Haaren-prijs 2013. De prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt voor de beste bundel van een dichteres onder de vijfendertig jaar.

Lees meer

Banff Centre in Canada

Vertalers Frans, Engels of Spaans

17 oktober 2013 - Vertalers

Het Nederlands Letterenfonds biedt in samenwerking met het Banff Centre jaarlijks aan literair vertalers de mogelijkheid om in juni drie weken in het Banff International Literary Translation Centre te verblijven.

Lees meer

Succesvolle Buchmesse voor Nederlandse literatuur

17 oktober 2013 - Persberichten

Een prestigieuze bloemlezing van Nederlandse verhalen bij Penguin, een Duitse doorstart van Voskuils Het Bureau en belangstelling voor Friese literatuur. Dat zijn drie van de opvallendste uitkomsten van de Frankfurter Buchmesse, de grootste internationale boekenbeurs ter wereld. Ook werd tijdens de Buchmesse aan beursdirecteur Jürgen Boos het bidbook overhandigd voor de Nederlands-Vlaamse organisatie van een Schwerpunkt in 2016.

Lees meer

Onjuistheden in artikel PC

13 oktober 2013 - Persberichten en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds betreurt de discussie die is ontstaan naar aanleiding van een artikel in het studenten-weekblad Propria Cures (PC). Het Letterenfonds wil bij dezen enkele van de feitelijke onjuistheden uit het artikel rechtzetten.

Lees meer

Opening Kinderboekenweek

2 oktober 2013 - Prijzen en Evenementen

De Kinderboekenweek 2013 is gisteravond officieel geopend met het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. De Gouden Griffel is tijdens het openingsprogramma uitgereikt aan Simon van der Geest voor Spinder (Querido).

Lees meer

AKO Literatuurprijs

Nominaties bekend

2 oktober 2013 - Prijzen

De shortlist voor de AKO Literatuurprijs 2013 is bekendgemaakt. Van de zes titels die kans maken op de bekroning zijn er vijf met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand gekomen. De ontknoping volgt op maandag 28 oktober a.s. tijdens de AKO-prijsuitreiking in Museum Beelden aan Zee in Den Haag.

Lees meer

Vondel Translation Prize naar David Colmer

2 oktober 2013 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De jury van de Vondel Translation Prize 2013 heeft de prijs toegekend aan David Colmer voor The Misfortunates, zijn vertaling in het Engels van De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst. De jury bestond uit de Engelse criticus Paul Binding (Times Literary Supplement) en de vertalers Sam Garrett en Paul Vincent.

Lees meer

Herdruk verhalen Isaak Babel

Veel lof voor Froukje Slofstra’s nieuwe vertaling

30 september 2013 - Vertalers

De verhalen van Isaak Babel zijn dit voorjaar in de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot verschenen. Voor deze uitgave werden ze opnieuw vertaald door Froukje Slofstra, die daarvoor veel lof kreeg toegezwaaid. Het boek werd zo’n succes dat het nu in dezelfde prachtige editie is herdrukt.

Lees meer

Henkes & Bindervoet op bezoek in Dronten

29 september 2013

Op 29 september vond het eerste vertalersbezoek van Vertalen in zicht plaats. Vertalers Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet bezochten het Ichthus College in Dronten.

Lees meer

Buitenlandse neerlandistiek

Gastschrijverprogramma

25 september 2013

De Nederlandse Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren presenteren gezamenlijk een nieuw gastschrijverprogramma. Het programma biedt buitenlandse vakgroepen Nederlands de gelegenheid om een gastschrijver te ontvangen. Naast vier vaste ‘standplaatsen’ zijn er ieder jaar twee roulerende plekken waarvoor elke vakgroep kan aanvragen.

Lees meer

Frans succes voor Jan Brokken

Enthousiaste ontvangst Baltische zielen

24 september 2013 - Algemeen

Jan Brokkens boek Baltische zielen - het bijzondere verslag van zijn reis door de geschiedenis en cultuur van de Baltische landen - krijgt veel aandacht in Frankrijk, waar het pas verscheen bij Denoël. Les Âmes Baltes, zoals het boek heet, werd overal enthousiast ontvangen en ook de vertaling van Mireille Cohendy werd geprezen.

Lees meer

Anton Valens wint Tzum-prijs

20 september 2013 - Prijzen en Schrijvers

De jury van de Tzum-prijs 2013 heeft de openingszin uit de roman Het boek Ont verkozen tot de mooiste zin van het jaar. Anton Valens wint daarmee een beker en een bedrag van 68 euro - precies het aantal woorden dat de zin telt:

Lees meer

Wim Hofman ontvangt Max Velthuijs-prijs

20 september 2013 - Prijzen

Illustrator Wim Hofman ontving op donderdag 19 september in het Letterkundig Museum de Max Velthuijs-prijs 2013. De Stichting Max Velthuijs reikte de driejaarlijkse oeuvreprijs uit in het Letterkundig Museum in Den Haag, waar ook een tentoonstelling aan zijn werk is gewijd.

Lees meer

Workshop voor docenten en vertalers

19 september 2013 - Vertalers

Docenten die (gaan) werken met de lesbrief en vertalers die later dit jaar op schoolbezoek gaan, kregen op 19 september de mogelijkheid een workshop te volgen bij het Letterenfonds.

Lees meer

Engelse Schwob website online

De beste onbekende boeken uit de wereldliteratuur

19 september 2013 - Persberichten

Vandaag wordt de Engelstalige Schwob website gelanceerd, een belangrijk onderdeel van een ambitieus Europees project om ‘Geheimtipps’ uit de wereldliteratuur te vinden en te promoten. Schwob ontsluit moderne klassieken, cultboeken en must-reads die tot nog toe té onbekend zijn gebleven: http://schwob-books.eu

Lees meer

Ledig House, New York

Oproep voor vertalers Engels

16 september 2013 - Vertalers

Wilt u als literair vertaler een maand lang deel uit maken van een internationaal gezelschap en heeft uw nieuwe vertaling baat bij een verblijf in Amerika? Tot 1 november 2013 kunnen literair vertalers een aanvraag indienen voor een verblijf in het Ledig House, upstate New York in mei 2014.

Lees meer

Academica Literatuurprijs 2013 voor Shira Keller

13 september 2013 - Prijzen

De Academica Literatuurprijs, een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut, is gisterenavond uitgereikt aan Shira Keller voor haar roman M. De vakjury selecteerde uit meer dan 100 Nederlandse en Vlaamse inzendingen drie genomineerden; het lezerspubliek koos de uiteindelijke winnaar.

Lees meer

Literaire Vertaaldagen 2013

Inschrijving geopend

11 september 2013 - Vertalers

Het programma voor de vijftiende Literaire Vertaaldagen is bekend gemaakt op de site van het Vertalershuis Amsterdam. Ook de inschrijving is vanaf vandaag geopend. Aanmeldingen dienen vóór 21 oktober 2013 per te worden toegestuurd. De Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 13 (symposiumdag) en zaterdag 14 (workshopdag) december 2013 in Amsterdam en het thema is dit jaar ‘De vertaler als rentmeester’.

Lees meer

Nederlandse selectie IBBY-Honourlist 2014

5 september 2013

IBBY-Nederland nomineert vertaler Esther Ottens, schrijver Ellen van Velzen en illustrator Henriette Boerendans voor de Honour List van 2014. De Honour List is een catalogus van kinder-en jeugdliteratuur, die de komende twee jaar wereldwijd wordt gepresenteerd op conferenties en boekenbeurzen. Twee van de drie IBBY-genomineerden ontvingen een beurs van het Letterfonds.

Lees meer

Tentoonstelling over Grunberg in 2014

Bij Bijzondere Collecties UvA

30 augustus 2013 - Algemeen

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zal in het najaar van 2014 een tentoonstelling rondom schrijver Arnon Grunberg te zien zijn. De tentoonstelling, gemaakt door de Bijzondere Collecties, het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds, biedt een exclusieve kijk in het universum van een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van nu.

Lees meer

Marcel Möring en Frederick Reiken

Writers in residence aan NIAS

28 augustus 2013 - Persberichten

Schrijver Marcel Möring (1957) verblijft op uitnodiging van het Letterenfonds vanaf september vijf maanden als writer in residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar. Hij zal zich daar concentreren op zijn nieuwe roman met de werktitel Eden, die samen met DIS (2006) en Louteringsberg (2011) een trilogie over duizend jaar joodse geschiedenis in Europa zal gaan vormen. Mörings werk wordt uitgegeven door De Bezige Bij en is onder meer vertaald in het Duits, Engels, Deens, Noors, Turks en Frans.

Lees meer

Directeur Pieter Steinz draagt taken over wegens ziekte

7 augustus 2013 - Persberichten

De directeur van het Nederlands Letterenfonds, Pieter Steinz, draagt met ingang van eind augustus een deel van zijn taken over aan zijn adjunct Tiziano Perez.

Lees meer

Europese Literatuurprijs 2013 naar Limonov van Emmanuel Carrère

4 augustus 2013 - Persberichten

De Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde roman van het afgelopen jaar, gaat naar Limonov van Emmanuel Carrère in vertaling van Katelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan zal op zaterdag 31 augustus a.s., tijdens Manuscripta op de Uitmarkt, in Amsterdam de prijs uitreiken aan Carrère en zijn vertalers.

Lees meer

Manuscripta

Ken je buren en Uitreiking Europese Literatuurprijs

2 augustus 2013 - Evenementen

Het programma van Manuscripta is nu bekend. De jaarlijkse opening van het boekenseizoen vindt ditmaal plaats tijdens de Uitmarkt, op het Museumplein in Amsterdam. Het Letterenfonds organiseert op zaterdag 31 augustus twee programma’s: om 11.30 wordt de Europese Literatuurprijs uitgereikt en om 12.45 vindt Ken je buren plaats. De entree is gratis.

Lees meer

Gebruikersonderzoek 2009-2012

22 juli 2013 - Algemeen

In de publicatie Gebruikersonderzoek 2009-2012 vindt u de resultaten van de enquête die januari 2013 aan de gebruikers van het Letterenfonds werd voorgelegd. Maar liefst 655 schrijvers, vertalers, uitgevers en adviseurs gaven hun mening over de communicatie, de verschillende subsidieregelingen en de activiteiten van het Fonds in de afgelopen beleidsperiode.

Lees meer

Op reis met Jip en Janneke

Yip ve-yaneke, Ippu to Yaneke, Saša i Maša, Tono dan Tini en Yiyi he Yaya

16 juli 2013 - Algemeen

Het beroemdste duo uit de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur heeft ook in het buitenland veel succes. Zo blijkt uit de expositie ‘Jip en Janneke in vertaling’ die nog tot september in de Schiphol Airport Library is te zien. De tentoonstelling biedt Nederlandse en internationale reizigers een feest van herkenning of een eerste kennismaking met het werk van Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp.

Lees meer

Nieuws archief

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Tiziano Perez of Hanneke Marttin.

Nieuwsbrief

U kunt zich hieronder abonneren op onze nieuwsbrief.