vacatures

Stages

1 januari 2019

Het Nederlands Letterenfonds is één van de zes publieke kunstfondsen in Nederland: het investeert in de totstandkoming van literatuur in alle genres in de Nederlandse en Friese taal, en in de verspreiding daarvan in binnen- en buitenland. Binnen het fonds is regelmatig behoefte aan stagiairs (m/v). Onze voorkeur gaat uit naar studenten (wo/hbo) die in het kader van hun opleiding werkervaring in de literaire sector willen opdoen.

We maken graag kennis met enthousiaste literatuurliefhebbers met een analytische en flexibele geest, die praktisch en zelfstandig kunnen werken. Omdat het Letterenfonds voor en met uitgevers, schrijvers en literair vertalers werkt, verwachten we van alle stagiairs een uitstekende schriftelijke beheersing van de Nederlandse (en Engelse) taal.

Eerdere stagiairs werkten drie tot zes maanden bij het fonds, fulltime of parttime (3 tot 5 dagen per week). We bieden de mogelijkheid kennis van het literair bedrijf en cultuurbeleid op te doen, een netwerk op te bouwen en desgewenst binnen de stage een onderzoek uit te voeren. Daarnaast is er voldoende begeleiding en een stagevergoeding.

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden. Bij iedere stageplek is een korte omschrijving van de betreffende afdeling en werkzaamheden gegeven. Daarbij vind je links naar relevante delen van deze website en naar de contactpersoon/stagebegeleider.

Stagiair buitenland

De afdeling buitenland van het Nederlands Letterenfonds houdt zich bezig met de promotie van Nederlandse literatuur wereldwijd. Er werken hier ongeveer tien mensen, waaronder de zgn. genre-specialisten op het gebied van fictie, literaire non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur, poëzie en graphic novels. Samen onderhouden en informeren zij – onder meer via brochures als de 10Books en op boekenbeurzen - een uitgebreid internationaal netwerk van uitgevers, agenten, festivals en andere literaire organisaties. Daarnaast worden jaarlijks een of meer manifestaties met Nederlandse auteurs georganiseerd in het buitenland, zo loopt nu, in 2018-2019, in Frankrijk de campagne Les Phares du Nord. Tot slot worden er translation grants verstrekt aan buitenlandse uitgevers en bijdragen in reiskosten aan Nederlandse auteurs en buitenlandse festivals.

Als stagiair bied je praktische ondersteuning bij het maken van de verschillende brochures voor het buitenland (10 Books, Quality Non-Fiction, Children’s Books, etc), schrijf je voor de website signalementen van nieuwe buitenlandse vertalingen van Nederlands werk, en help je bij de voorbereiding van de jaarlijkse bezoeken aan de belangrijkste boekenbeurzen zoals de Frankfurter Buchmesse (oktober), de London Book Fair (april) of Bologna (maart). Tevens lever je een bijdrage aan de organisatie van de halfjaarlijkse rechtenborrel voor Nederlandse uitgevers en andere evenementen zoals de fellowships voor buitenlandse uitgevers of de Literaire Vertaaldagen.

Na eind juni 2020 is er op het Letterenfonds ruimte voor een stagiair buitenland.

Contactpersoon: Barbara den Ouden, beleidsmedewerker afdeling buitenland

Interesse?

Stuur je motivatie en cv per mail naar Barbara den Ouden: b.den.ouden@letterenfonds.nl. Grote kans dat we je daarna voor een gesprek uitnodigen.

Uiteraard kun je ook eerst contact opnemen om nadere informatie te vragen over een specifieke stage.

Het Nederlands Letterenfonds is samen met de twee andere, voor het letterenveld beleidmakende organisaties Stichting Lezen en SSS (stichting Schrijvers School Samenleving) gevestigd in het centrum van Amsterdam aan de Nieuwe Prinsengracht 89. Ook Amsterdam University Press en Nationaal Comité 4 & 5 mei zijn hier gehuisvest.