agenda

Grote denkers: Anna Achmatova

21 februari 2020

Hoe blijf je schrijven als je jezelf en anderen daarmee in gevaar brengt? De Russische dichter Anna Achmatova bleef, ondanks publicatieverboden en het verdwijnen van familieleden en vrienden, altijd doorwerken aan haar gedichten. Ze verliet haar thuisland Rusland nooit. Op 21 februari worden haar werk en geschiedenis tot leven gebracht in De Balie in Amsterdam.

“Mensen van mijn generatie hoeven niet bang te zijn voor een treurige thuiskomst - wij hebben geen huis om naar terug te keren.”

Anna Achmatova (1889-1966) werd geboren tijdens het regime van de voorlaatste tsaar, en overleed 13 jaar na Stalin. Haar leven werd getekend door de gebeurtenissen van de turbulente twintigste eeuw: de Oktoberrevolutie, beide Wereldoorlogen, de Koude Oorlog. Deze vonden hun weerklank in haar omvangrijke oeuvre. Achmatova geldt als één van de belangrijkste dichters van Rusland van de twintigste eeuw. In 1965 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs.

Portret van Achmatova, Nathan Altman

Op 21 februari wordt haar werk in De Balie tot leven gebracht. Ester Naomi Perquin, die een bloemlezing samenstelde van het werk van Achmatova (De dag veinst de nacht te zijn), Hans Boland, die promoveerde op het werk van Achmatova, en Hester den Boer, onderzoeksjournalist, zullen spreken. De Russisch celliste Maya Fridman zet samen met zangeres Diana van der Bent de gedichten van Achmatova op muziek. Alicja Gesinska schreef voor deze avond een essay, geïnspireerd door de ontmoeting tussen filosoof Isaiah Berlin en Anna Achmatova.

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. De afgelopen twee seizoenen gingen de afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Forough Farrokhzad en Anais Nin.

De reeks Grote Denkers is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie en tickets: