Programma's

Boek een dichter

Speciaal tarief voor onderwijs, bibliotheken en boekhandels

Schrijvers

Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen. Klank en ritme nemen je mee. Met de actie Boek een dichter kunnen zowel scholen in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs als bibliotheken en boekhandels tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meer dichters programmeren. Het Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden dit speciale tarief aan voor optredens in de aanloop naar de Poëzieweek, van 1 januari t/m 6 februari 2019.

Scholen, boekhandels en bibliotheken uit Nederland die gebruik willen maken van de Boek een dichter-actie, kunnen contact opnemen met De Schrijverscentrale, per mail: info@deschrijverscentrale.nl of telefonisch op 020 623 49 23. Het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden de korting aan voor optredens en workshops die plaatsvinden van 1 januari tot en met 6 februari 2019, het einde van de Poëzieweek. Bij De Schrijverscentrale zijn alle Nederlandse en deels ook Vlaamse dichters aangesloten. Van debutanten tot gevestigde namen, van poetry slammers tot een workshop digitale poëzie: de Schrijverscentrale adviseert graag bij het kiezen van een dichter een dichter die precies bij uw doelgroep of publiek past - of het nu om een optreden voor volwassenen of jongeren gaat.

Zie ook de website van De Schrijverscentrale

actie fotos

5x Boek een dichter

De actie ‘Boek een dichter!’ wordt dit jaar voor de vijfde keer op rij georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale i.s.m. CPNB en het Vlaams Fonds voor de Letteren. De eerste editie van ‘Boek een dichter’ zorgde voor een toename van 15% van het aantal poëzievoordrachten; in totaal werden 74 optredens geboekt. Bij de tweede editie, begin 2015 was er een toename van 30%: in totaal vonden 96 optredens plaats op podia in de Nederlandse bibliotheken, boekwinkels en scholen. In 2016 werd het recordaantal van in totaal 133 optredens geboekt. Bijna een derde van deze optredens vond plaats op (middelbare) scholen. Vorig jaar vonden er totaal 113 optredens plaats van 52 dichters in scholen, bibliotheken en boekhandels door het hele land.

Poëzieweek

De Poëzieweek 2019 loopt van 31 januari t/m 6 februari in Nederland en Vlaanderen en wordt georganiseerd door de CPNB. Thema is dit jaar: vrijheid. Tom Lanoye schrijft het Poëziegeschenk. Dit krijgt u van de boekhandel cadeau bij aankoop van een gedichtenbundel ter waarde van ten minste € 12,50. Meer informatie over de Poëzieweek is te vinden op www.poezieweek.com. Ook kunt u daar lesmateriaal voor verschillende leeftijden en onderwijsniveaus downloaden of aanvragen (u ontvangt de nieuwste lesbrieven per ommegaande per mail).

Voortgezet onderwijs

Nieuwe manieren van poëzie lezen die interessant zijn voor middelbare scholieren zijn de app Puzzling Poetry van dichter Lucas Hirsch en studio Louter en de app DichtBij van dichter Mark Boog en John van der Wens (beide gratis te downloaden). Beide apps zijn behoorlijk verslavend, aldus recensenten en spelers.
De app DichtBij genereert – na het maken van een foto – een gedicht dat helemaal is toegesneden op het hier en nu van de lezer. Met de app Puzzling Poetry kan spelenderwijs ontdekt worden hoe poëzie in elkaar steekt. De speler gaat op zoek naar de plaats van de woorden, naar de verbanden tussen de woorden en naar het ritme. Eerdere spelers noemden de app net zo verslavend als Candy Crush. Lucas Hirsch begeleidt graag een Puzzling Poetry-workshop met uw leerlingen; ook hierbij kan De Schrijverscentrale u op weg helpen.

2017

2016

2015

2014

Speciaal voor de Poëzieweek 2014 lazen de (voor de brochure) geselecteerde dichters een gedicht voor uit hun bundel. De filmpjes werden gemaakt door Stijn van Loo in opdracht van het Nederlands Letterenfonds.

Micha Hamel

Delphine Lecompte

Leonard Nolens

Ester Naomi Perquin

Mustafa Stitou

Toon Tellegen

Anne Vegter

Edward van de Vendel

Kira Wuck

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

m.pereboom@letterenfonds.nl