Programma's

Amsterdam Vluchtstad

Schrijvers

Het initiatief Amsterdam Vluchtstad bestaat sinds 1997. In dat jaar sloot Amsterdam zich officieel aan bij het internationale netwerk van Vluchtsteden, dat door Salman Rushdie in het leven is geroepen. Amsterdam Vluchtstad biedt op initiatief van de gemeente Amsterdam telkens voor een periode van een jaar onderdak aan een schrijver, dichter of journalist die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd of bedreigd, dan wel in zijn schrijverschap wordt belemmerd.

Vijf schrijvers zijn inmiddels te gast geweest in Amsterdam. In 1997 en 1998 verbleef de Algerijnse journalist, politiek commentator en schrijver Ahmed Ancer in Amsterdam. In 1999 werd gastvrijheid geboden aan Ragip Duran, een Turkse journalist die gespecialiseerd is in de Koerdische kwestie en de media in Turkije. In 2001 ging de Iraanse schrijver, dichter en essayist Kaveh Goharin na een verblijf van een jaar terug naar zijn thuisland. In 2003 was de Cubaanse dichter en tijdschriftredacteur Ernesto Ortiz Hernandéz in Amsterdam te gast. Nelly Bekus Goncharova, schrijfster en journaliste uit Wit-Rusland, was de laatste gast in het voormalige pand van de stichting.

Het Nederlands Letterenfonds huurt sinds september 2005 de gerenoveerde woning van de familie Frank aan het Merwedeplein. De Algerijnse dichter/schrijver El-Mahdi Acherchour is de eerste bewoner van het voormalig woonhuis van Anne Frank. Hierna volgden Maha Hassan (Syrië), Koulsy Lamko (Tjaad), Ye Fu (China), Masresha Mammo (Ethiopië), Lety Elvir (Honduras) en Samer Alkadri (Syrië).

Het Amsterdam Vluchtstad-appartement zal in 2017 door de woningbouwvereniging Ymere worden verkocht aan de Anne Frank Stichting. Dit zal geen gevolgen hebben voor de functie van de woning. Het appartement, het voormalige woonhuis van de familie Frank, waar Anne ooit haar dagboek begon, zal blijven fungeren als veilige woon- en werkplaats voor vervolgde schrijvers en journalisten.

Martine Bibo

Contact

Martine Bibo

Afdelingshoofd

m.bibo@letterenfonds.nl