Weblog

We staan pas aan het begin

We staan pas aan het begin

Vertalershuis kamer #4: Anton de Kom

28 mei 2023 - Andrea Kluitmann

Volgende maand, op 21 juni 2023, wordt het Vertalershuis Amsterdam feestelijk heropend. De grondig gerenoveerde kamers dragen elk de naam van een klassieke auteur. Na Andreas Burnier, Annie M.G. Schmidt en W.F. Hermans is het nu tijd om nummer vier te onthullen: Anton de Kom (1898–1945).

Lees meer
De London Book Fair 2023

De London Book Fair 2023

Een verslag

8 mei 2023 - Victor Schiferli

Boven het beursgebouw Olympia waar de London Bookfair plaatsvindt torenen hoge kranen boven het gebouw uit, er stonden lange rijen voor alle deuren, binnenin het gebouw was de drukte enorm. Barbara den Ouden en ik kwamen met elk een nieuwe brochure in de hand New Dutch Fiction en Dutch Non-Fiction, Spring issue 2023) en een strak gepland afsprakenschema, en begonnen aan wat een prachtige taak is: het aanraden van nieuwe titels aan buitenlandse redacteuren en uitgevers, ze wijzen op de mogelijkheden voor subsidie en waar gevraagd suggesties doen voor vertalers.

Lees meer
Van Elfje Twaalfje naar De tranen der acacia’s

Van Elfje Twaalfje naar De tranen der acacia’s

Vertalershuis kamer #3: W.F. Hermans

28 april 2023 - Andrea Kluitmann

Op 21 juni is het zover: dan gaat het volledig gerenoveerde Vertalershuis Amsterdam weer open. De vijf kamers zijn thematisch ingericht rond een klassieke auteur; elke maand maken we hier een ‘kamernaam’ bekend. Nummer drie: Willem Frederik Hermans (1921-1995).

Lees meer
De meest vertaalde kinderboekenschrijver

De meest vertaalde kinderboekenschrijver

Vertalershuis kamer #2: Annie M.G. Schmidt

30 maart 2023 - Andrea Kluitmann

In het grondig gerenoveerde Vertalershuis Amsterdam krijgen de vijf kamers elk een thematische inrichting rond een klassieke auteur. In de aanloop naar de feestelijke heropening maken we iedere maand een ‘kamernaam’ bekend. Nummer twee is Annie M.G. Schmidt (1911-1995). Omdat haar werk zo onafscheidelijk is verbonden met dat van illustratrice Fiep Westendorp, zal de kamer de Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp-kamer gaan heten.

Lees meer
Een gelukkig toeval

Een gelukkig toeval

Vertalershuis kamer #1: Andreas Burnier

28 februari 2023 - Andrea Kluitmann

Deze zomer wordt het Vertalershuis Amsterdam feestelijk heropend. Heel veel vertalers kijken er ontzettend naar uit om tijdelijk hun intrek te nemen in een van de geheel gerenoveerde kamers, die alle vijf thematisch worden ingericht rond een klassieke auteur.

Wie? De eerste is Andreas Burnier, het literair pseudoniem van Catharina Irma Dessaur (1931-2002). In de Tweede Wereldoorlog leefde zij als kind (van haar elfde tot haar veertiende) gescheiden van haar ouders op tal van onderduikadressen in heel Nederland. Haar roman Het jongensuur uit 1969, die ze beschouwde als haar meest autobiografische werk, speelt zich af in deze periode. Net als in haar debuutroman Een tevreden lach (1965) gaat het in Het jongensuur ook om Burniers verlangen naar een leven als man en de miserabele maatschappelijke positie van de vrouw.

Lees meer

Kunstenaars verdedigen de kunst

Verslag NIAS residentie

6 februari 2023 - Michael Tedja

Tijdens de opening van het academisch jaar in de presentatiezaal van het Trippenhuis, een zaal die ik al kende omdat ik er in 2021 mijn inauguratie als lid van de Akademie van Kunsten had meegemaakt, las ik een essay voor. Het was een maand eerder in NRC verschenen. Ik kreeg ongeveer tien minuten de tijd om te spreken, dus moest ik het essay inkorten. Het waren achttienhonderd woorden die ik teruggebracht naar ongeveer duizend.

Lees meer
Verbinden en loslaten

Verbinden en loslaten

18 januari 2023 - Dorien Dijkhuis

De Canadese auteur Sheila Heti noemt schrijven een relatie. Daardoor ben je volgens haar nooit eenzaam als je schrijft. Ik denk dat ik begrijp wat ze bedoelt. Schrijven verbindt me met mezelf. Toch kan de eenzaamheid die schrijven vereist me soms naar de keel grijpen. Daarom is optreden zo’n fijne bijkomstigheid van het dichterschap. Schrijven verbindt me met mezelf. Optreden verbindt me met de wereld.

Lees meer

Weblog auteurs