Weblog

De eerste bewoners na de verbouwing

De eerste bewoners na de verbouwing

Deel I: Judit Gera en Hazim Kamaledin

21 november 2023 - Andrea Kluitmann

De heropening van het Vertalershuis was een geweldig feest met naast veel bekende ook veel nieuwe gezichten. Het pand puilde uit van de feestgangers. In de keuken was zelfs een beeldscherm neergezet om het programma te volgen dat beneden in de bibliotheek plaatsvond. Boekblad was er ook bij.

De eerste vertalers die in het ‘nieuwe’ Vertalershuis verbleven, waren Maria Encheva uit Bulgarije, Judit Gera uit Hongarije, Cati Ginard uit Spanje, Hazim Kamaledin uit Antwerpen/Irak, Jihie Moon uit Zuid-Korea en Stefan Wieczorek uit Duitsland. Voor dit stukje sprak ik met twee van hen: Judit Gera en Hazim Kamaledin.

Lees meer
Liefdevolle nauwkeurigheid

Liefdevolle nauwkeurigheid

Een verslag van de vice versa-vertaalworkshop

9 november 2023 - Camilla Pargentino

Op 2 en 3 oktober vond in Milaan de vice versa-vertaalworkshop Nederlands-Italiaans plaats. De workshop, een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal in Italië, was onderdeel van het FuturoPresente-programma, dat een jaar lang de spotlight zet op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Literatuur Vlaanderen heeft financiële ondersteuning geboden. Tien vertalers, die middels een open oproep werden geselecteerd (waarbij een proefvertaling onderdeel was van de procedure), konden zich twee dagen lang onderdompelen in de wereld van literair vertalen. Een verslag van Letterenfonds-medewerker Camilla Pargentino.

Lees meer
Tumult, vertrouwdheid en afscheid op de Frankfurter Buchmesse 2023

Tumult, vertrouwdheid en afscheid op de Frankfurter Buchmesse 2023

30 oktober 2023 - Victor Schiferli

Dit jaar deelde het Nederlands Letterenfonds zijn stand met Literatuur Vlaanderen, om aan te kondigen dat ons gezamenlijke gastlandprogramma op de Leipziger Buchmesse eraan komt. De titel: Alles außer flach (alles behalve vlak), wat natuurlijk een verwijzing is naar ons landschap, maar ook iets zegt over de Nederlandstalige literatuur. Maar eigenlijk geldt het sowieso voor de tijden waarin we leven. Er is overal iets aan de hand: onrust in het boekenvak door tegenvallende resultaten, minder en/of kleinere stands op de beurs, en dan is ook nog eens de wereld in rep en roer door de verschillende oorlogen en klimaatcrisis.

Lees meer
Op een zee van boeken

Op een zee van boeken

Een verslag van het 28e Internationale Boekenfestival van Boedapest

11 oktober 2023 - Krisztina Gracza

Nederland was dit jaar eregast op het 28ste Internationaal Boekenfestival in Boedapest dat plaatsvond tussen 28 september en 1 oktober in het Millenáris Park. Het festival wordt elk jaar door de Vereniging van Hongaarse Uitgevers en Boekverkopers (MKKE) georganiseerd. Het gastlandschap werd door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Boedapest met steun van de vakgroepen Nederlands van de Eötvös Loránd Universiteit (ELTE) en de Károli Gáspár Gereformeerde Universiteit georganiseerd. Het Nederlands Letterenfonds heeft financiële ondersteuning geboden.

Lees meer
Een reisverslag

Een reisverslag

Writer in residence aan de Jan van Eyck Academie

27 september 2023 - Dorien de Wit

Mijn nieuwe fiets is oranje met een mandje aan het stuur. Over de keien van de binnenstad rammelt hij de hele route tot aan mijn tijdelijke huis op de berg. Als ik een paar weken later met een geschaafde elleboog bij de fietsenmaker sta, omdat na een bocht mijn voorwiel mijn stuur niet meer gehoorzaamt, vertelt hij me dat het door die keien komt. Alles trilt hier los.

Lees meer
Letteratura con Sprezzatura

Letteratura con Sprezzatura

Een reisverslag van Festivaletteratura Mantova

14 september 2023 - Jan Steinz

Jaarlijks vindt in het Noord-Italiaanse Mantua (of Mantova) het prestigieuze Festivaletteratura plaats. Vier dagen lang is het pittoreske stadje van nog geen 50.000 inwoners een bruisend centrum waar heel literatuurminnend Italië op afkomt. Tijdens deze 27ste editie vinden op 31 locaties in het centro storico evenementen plaats: in paleizen, kerken, musea, theaters en tuinen, en op de vele prachtige pleinen die Mantua rijk is. Een verslag van Letterenfonds-medewerkers Jan Steinz en Agnes Vogt.

Lees meer
The European Festival of the first novel in Kiel

The European Festival of the first novel in Kiel

Een verslag

7 september 2023 - Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp (Het aanbidden van Louis Claus (2021) en Antiboy (2022)) bezocht op uitnodiging van Literaturhaus Schleswig-Holstein The European Festival of the first novel in Kiel: een festival gericht op debutanten, waar zij samen met hun uitgevers buitenlandse uitgevers, auteurs en vertalers kunnen ontmoeten. Hoogenkamp ontving voor dit bezoek een reisbeurs van het Letterenfonds en deed hierover verslag.

Lees meer
U zult koppig zijn

U zult koppig zijn

16 augustus 2023 - Mohamedou Ould Slahi

Als je voor het eerst in je leven in Nederland aankomt en het is december, dan is het makkelijk de indruk te krijgen dat er maar één test is om Nederlands te zijn, één manier om erbij te horen: schaatsen. Je kunt het niet vermijden of doen alsof het niet bestaat.

Lees meer
Productieve dagen, inspirerend gezelschap

Productieve dagen, inspirerend gezelschap

Schrijversresidentie Ledig House

18 juli 2023 - Astrid Huisman

Als een hogesnelheidstrein die piepend en schokkend tot stilstand komt: zo zou ik mijn allereerste verblijf in een schrijvershuis willen omschrijven.

Lees meer
Wanneer een stiff upper lip gaat trillen

Wanneer een stiff upper lip gaat trillen

Een verslag van het Boswell Book Festival

22 juni 2023 - Pieter van Os

Eigenlijk was ik slechts uitgenodigd voor één event. Iemand zou me ondervragen over mijn eigen, in het Engels vertaalde boek. Maar een uitnodiging om naar Schotland te komen krijg ik niet dagelijks. Eerlijker: zo’n uitnodiging had ik nog nooit gekregen. Bovendien weet ik niet zeker of een volgend boek van mij ooit in Engelse vertaling zal verschijnen. Dus besloot ik het ervan te nemen en het hele Boswell Book Festival bij te wonen. Ik kon toch ook naar andere schrijvers gaan luisteren? Met ze dineren, lezers aanschieten, Schotland zien?

Lees meer

Weblog auteurs