Weblog

Zeventiende Literaire Vertaaldagen

Zeventiende Literaire Vertaaldagen

11 en 12 december 2015

28 december 2015 - Peter Bergsma

Het thema van de symposiumdag op 11 december was ‘Verzinnen wat er staat’. Soms heb je als vertaler geen idee wat er in je brontekst staat en valt daar evenmin achter te komen, bijvoorbeeld omdat de auteur je vraag niet snapt of dood is. En soms weet je heel goed wat er staat maar kun je dat in je eigen taal niet zomaar letterlijk opschrijven.

Lees meer
Embrace the future now

Embrace the future now

Shanghai, 10-15 november 2015

2 december 2015 - Agnes Vogt

Series, maatschappelijke ambities, Amerikaanse import, gespecialiseerde prentenboekwinkels, een snel groeiende middenklasse en kinderen die negen uur per dag schoolgaan. Begin november kreeg Agnes Vogt een crash course in het Chinese uitgeeflandschap voor kinderen en jongeren. Op uitnodiging van de China Shanghai International Children’s Book Fair (CCBF) nam ze deel aan het internationale fellowship programma dat voor een select aantal internationale kinder- en jeugdboekenenspecialisten werd georganiseerd. Een impressie.

Lees meer
Een goed verhaal

Een goed verhaal

Göteborg Book Fair 2015

2 oktober 2015 - Mireille Berman

De boekenbeurs van Göteborg is bedoeld voor het Zweedse publiek en (buitenlandse) professionals, waar in het rustige Rights Center met kalmte en ingetogenheid over nieuwe titels en ontwikkelingen in het boekenvak wordt gesproken. Er is, anders dan op de beurzen in Frankfurt of Londen, meer tijd om langer door te praten. Maar deze keer was de sfeer toch anders: de openingssessie werd gedomineerd door een hoog oplopend politiek debat.

Lees meer
Het verhaal van Anne Frank in Brazilië

Het verhaal van Anne Frank in Brazilië

17 september 2015 - Janny van der Molen

Anne Frank, de kinderen in de Favela’s van Rio de Janeiro en leerlingen van de joodse scholen in São Paulo. Hun levens verschillen veel van elkaar. Maar tegelijkertijd delen ze veel verdriet en angst. Dankzij het Letterenfonds mocht ik tijdens Café Amsterdam op vele plekken vertellen over Buiten is het oorlog – Anne Frank en haar wereld dat onlangs verscheen in Brazilië.

Lees meer
São Paulo en Rio de Janeiro

São Paulo en Rio de Janeiro

17 september 2015 - Marjolijn Hof

São Paulo en Rio de Janeiro. De stad vanuit de auto. Een eindeloze samenklontering van flatgebouwen, zelfbouwhuizen, snelwegen en overal mensen, onderweg in auto’s, bussen, op toeterende motorfietsen of lopend langs de rand van de weg. Onder een viaduct liggen dekens en kartonnen dozen, spullen onder een afdakje van blauw zeil. In Rio rijden we over de weg langs het strand en dan verder de drukte in. Met de metro kan het ook, dan duik je onder en kom je ergens naar buiten en wat er bovengronds gebeurt sla je over.

Lees meer
Snowbirds in Florida

Snowbirds in Florida

Reisverslag #7: Florida

31 augustus 2015 - Threes Anna

De periode dat ik naar Florida ging was cruciaal. De zomer is er te heet en in de winter vertwee(drie, vier of zelfs vijf)voudigt het aantal inwoners in de bejaardenkolonies omdat pensionado’s uit Canada en het noorden van de USA in Florida overwinteren, zij worden de snowbirds genoemd.

Lees meer
Rampokan: Makassar

Rampokan: Makassar

Reisverslag #6: Indonesië

25 augustus 2015 - Peter van Dongen

Een jaar geleden was ik in Jakarta voor de presentatie van Rampokan: Jawa & Selebes, de Indonesische vertaling van mijn stripboeken (beeldverhalen / graphic novels, wat u maar wilt) Rampokan: Java en Rampokan: Celebes. Tijdens die promotietrip werd voorzichtig door mijn uitgever bij mij geïnformeerd of ik misschien belangstelling had in een schrijversfestival, later in het nieuwe jaar. Natuurlijk had ik dat. Een retourtje Indonesië sla ik nooit af!

Lees meer
Hof van Vreugderood, Rijstgeurendorp en Lotuswortelpaviljoen

Hof van Vreugderood, Rijstgeurendorp en Lotuswortelpaviljoen

Reisverslag #5: Beijing

19 augustus 2015 - Silvia Marijnissen

Als ik na tien uur vliegen aankom, staat er gelukkig een vriendelijke student me op te wachten die me naar een taxi loodst waarmee we naar de Beijing Normal University rijden. Daar zal ik de komende week verblijven om deel te nemen aan een tweedaags congres over Mo Yan, van wie ik net een tweede boek aan het vertalen ben, en om Beijing en de Chinese taal weer eens goed op te snuiven.

Lees meer
‘Kami bangsa Indonesia…’

‘Kami bangsa Indonesia…’

Reisverslag #4: Jakarta

13 augustus 2015 - Kester Freriks

Enkele keren eerder was ik in Indonesië, en elke keer stelde ik mezelf een andere opdracht. De eerste keer wilde ik in mijn geboortestad Jakarta het huis terugvinden aan de Jalan Manggarai waar ik mijn eerste levensjaren doorbracht.

Lees meer
Het fin de siècle van de jaren negentig

Het fin de siècle van de jaren negentig

Reisverslag #3: Wassenaar

6 augustus 2015 -

Bij aanvang van mijn writer in residence periode aan het NIAS was ik van plan een boek over Heideggers denken over Hölderlins dichtwerk te schrijven. Een onderwerp dat mij al sinds mijn filosofiestudie in de jaren negentig bezighoudt. Mijn idee was om dit werk te schrijven vanuit een persoonlijk, concreet vertrekpunt, vanuit anekdotes en ervaringen die mij in staat stelden om Heideggers metafysische gedachtengoed naar me toe te trekken en te verbinden aan alledaagse overpeinzingen. Het lommerrijke terrein van het NIAS vlak achter de Wassenaarse duinen, leek mij de ideale plek voor deze studie. Niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van de bibliotheek die elk boek dat je maar wenste voor je kon bestellen.

Lees meer

Weblog auteurs