Weblog

Barbara Stok in Lucca

Comics & Games Festival 2012

19 december 2012 - Barbara Stok

Van 1 tot en met 4 november 2012 vond het Lucca Comics and Games festival plaats. De aanwezigheid van acht Nederlandse striptekenaars werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds. Zeven van hen maakten in het Palazzo Ducale schilderijen rondom het thema van de zeven hoofdzonden, Barbara Stok maakte een getekend verslag.

Lees meer
Geen literatuur zonder vrijheid

Geen literatuur zonder vrijheid

30 november 2012 - Mireille Berman

Meer dan zeshonderd Turkse en internationale professionals bezochten de 31ste editie van de Tüyap International Istanbul Book Fair, die dit jaar meer dan 450.000 bezoekers trok. Het beursthema was braaf – ‘My Childhood is my Homeland’ – maar de roerige opening stond vooral in het teken van politiek en vrijheid van meningsuiting.

Lees meer
Ons Büro in Berlijn

Ons Büro in Berlijn

27 november 2012 - Pieter Steinz

Een volle zaal in de Nederlandse ambassade in Berlijn werd dinsdag ondergedompeld in de wereld van J.J. Voskuil. Ter gelegenheid van de Duitse vertaling van deel 1 van Het Bureau, de romancyclus in zeven delen over de beslommeringen van de wetenschappelijk ambtenaar Maarten Koning, discussieerden Duitsers en Nederlanders over het succes van Voskuil in Nederland en de kansen van Das Büro op de Duitse markt. De kritieken zijn goed, de lezersreacties ook, nu de verkopen nog.

Lees meer
Een meisje met kippenvel op de armen

Een meisje met kippenvel op de armen

Bezoek aan het Banff Translation Centre

5 november 2012 - Jos den Bekker

In de afgelopen junimaand reisden twee vertalers af naar het Banff Translation Centre in Canada. Sjaak de Jong voor de voltooiing van zijn vertaling van Richard Ford’s roman Canada en Jos den Bekker om te werken aan de vertaling uit het Spaans van Los Almuerzos van Evelio Rosero uit Colombia. Het verslag van Den Bekker geeft een mooi beeld van het internationale vertalersgezelschap dat ieder jaar in Banff samenkomt.

Lees meer
Kaders Koran in bikini

Kaders Koran in bikini

Café Amsterdam in Istanbul

18 oktober 2012 - Mireille Berman

Volgens Geert Mak is het misschien wel de meest multiculturele stad aller tijden, maar ook een stad die ‘grotendeels is afgesneden van haar eigen geschiedenis.’ Die combinatie kan een verklaring zijn voor de nieuwsgierigheid waarmee Istanbul, de uitgevers in het bijzonder, open staat voor verhalen, ideeën en geschiedenissen uit de rest van de wereld. Dat Nederlandse literatuur booming is in Turkije, ligt dan ook niet alleen aan de kwaliteit van Nederlandse literatuur, of aan de inspanningen van Nederlandse uitgevers, agenten en het Letterenfonds. Vertaalde literatuur in Turkije doet het goed.

Lees meer

Frankfurt Revisited

15 oktober 2012 - Pieter Steinz

Frankfurt 2012 werd beheerst door crisisverhalen en de fall-out van Fifty Shades of Grey. maar ook voor de Nederlandse literatuur was veel belangstelling, merkte Pieter Steinz tijdens zijn eerste Buchmesse als Letterenfondser.

Lees meer

Happy faces, kralenkettingen en een boot naar de toekomst

8 oktober 2012 - Marit Törnqvist

Van 13 t/m 16 september 2012 vond in Kenia de vierde editie van het internationale Storymoja Hay Festival plaats, dat dichters, schrijvers, kunstenaars en denkers van vele continenten samenbrengt in hoofdstad Nairobi. Op uitnodiging van het festival verzorgde kinder- en jeugdboekenschrijfster en illustrator Marit Törnqvist in Nairobi lezingen en workshops, zowel met kinderen als collega-illustratoren. Het Letterenfonds ondersteunde het bezoek. Een verslag van haar indrukken en ervaringen.

Lees meer

Toots

Dagboek Stine Jensen - slot

4 oktober 2012 - Stine Jensen

Van 1 tot en met 4 oktober 2012 vindt in Istanbul het Istanbul Tanpınar Literature Festival plaats, waaraan Kader Abdolah, Gerbrand Bakker, Laia Fàbregas, Stine Jensen, Marjolijn Hof en Herman Koch deelnemen. In het programma ‘Café Amsterdam’ lezen en debatteren ze met hun internationale collega’s. Schrijver en filosoof Stine Jensen houdt voor deze site een weblog bij, vandaag het slot.

Lees meer

Dirty Tricks

Dagboek Stine Jensen - deel 3

3 oktober 2012 - Stine Jensen

Van 1 tot en met 4 oktober 2012 vindt in Istanbul het Istanbul Tanpınar Literature Festival plaats, waaraan Kader Abdolah, Gerbrand Bakker, Laia Fàbregas, Stine Jensen, Marjolijn Hof en Herman Koch deelnemen. In het programma ‘Café Amsterdam’ lezen en debatteren ze met hun internationale collega’s. Schrijver en filosoof Stine Jensen houdt voor deze site een weblog bij, vandaag deel drie.

Lees meer

Down & dier

Dagboek Stine Jensen - deel 2

2 oktober 2012 - Stine Jensen

Van 1 tot en met 4 oktober 2012 vindt in Istanbul het Istanbul Tanpınar Literature Festival plaats, waar meer dan 60 auteurs uit 22 landen optreden. Dit jaar gaat de aandacht uit naar Nederlandse literatuur; de schrijvers Kader Abdolah, Gerbrand Bakker, Laia Fàbregas, Stine Jensen, Marjolijn Hof en Herman Koch zullen in het programma ‘Café Amsterdam’ lezen en debatteren met hun internationale collega’s. Schrijver en filosoof Stine Jensen houdt voor deze site een weblog bij, vandaag deel twee.

Lees meer

Weblog auteurs