Weblog

Klooster zonder god

Klooster zonder god

Reisverslag #1: writer in residence tussen kunstenaars uit alle werelddelen

25 juli 2015 - Wytske Versteeg

Iemand beschreef het leven op de Jan Van Eyck aan mij als leven in een klooster zonder god.

Van een kloosterlijk ritme was weliswaar geen sprake, deelnemers werkten tot diep in de nacht, activiteiten die werden afgewisseld met exotische maaltijden, incidentele feesten en lang uitgesponnen potjes pingpong onder de TL-balken in de kelder. Maar er werd aandachtig naar de wereld geluisterd, gehoor gegeven, er werd gezocht en volhard - de oude Benedictijnse principes, obedientia, conversio morum en stabilitas. Ik dompelde mij onder in het klooster voor de kunst en vond verhalen achter rijen gesloten deuren.

Lees meer

Schrijver

Wytske Versteeg

(1983) studeerde cum laude af in politicologie en debuteerde in het voorjaar van 2012 met de zeer goed ontvangen roman De Wezenlozen bij uitgeverij Prometheus. Eerder publiceerde Versteeg bij uitgeverij Lemniscaat het non-fictie boek Dit is geen dakloze, dat onder andere gebaseerd was op haar ervaringen als vrijwilliger in een crisisopvang. Dit is geen dakloze (2008) mengde filosofische literatuur met journalistieke observaties en de ervaringen van daklozen zelf, en werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Met haar tweede roman Boy won Versteeg de BNG Literatuurprijs 2014.

Wytske Versteeg werkt momenteel aan een nieuwe roman en aan een promotieonderzoek op het gebied van wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Twente. Ze verbleef van 20 mei tot 20 juli 2015 als writer in residence aan de Van Eyck Academie in Maastricht, in het kader van Wanderlust, het programma voor talentontwikkeling in internationale conext van het Nederlands Letterenfonds.