Weblog

Waar alle wegen ophouden

Waar alle wegen ophouden

Reisblog #2: Sana Valiulina in Oeral, op zoek naar de geschiedenis van de Goelag Archipel

11 augustus 2018 - Sana Valiulina

Hoe arriveerde mijn vader tweeënzeventig jaar geleden in het plaatsje dat we straks binnenrijden? Per boot, per smal spoor? Het eerste lijkt waarschijnlijker. Want Nyrob, de nederzetting waar in 1601 Michail Romanov – een oom van de eerste Russische tsaar van het huis Romanov én een concurrent van diens opvolger Boris Goedoenov – in een kuil van honger en ontberingen de martelaarsdood is gestorven, ligt aan de rivier Kolva die weer met talloze andere riviertjes is verweven in deze barre streek driehonderd kilometer onder de poolcirkel. Maar zeker weten doe ik het niet. Dat heeft mijn vader me nooit verteld.

Lees meer
Chronische onvolledigheid

Chronische onvolledigheid

Reisverslag #2: Rome

30 juli 2015 - Sana Valiulina

Een maand in Rome lijkt veel, maar is eigenlijk niets. Toen ik weer op Fiumicino stond voor mijn terugreis loste de roes waarin ik een maand lang door die krankzinnige stad heb gelopen op en werd ik overvallen door het akelige gevoel terug te zijn bij af. Was mijn onderneming om iets van het oude Rome te begrijpen mislukt? Heb ik me, bedwelmd door de verpletterende schoonheid van beelden, fresco’s, sarcofagen, tempels en villa’s, nog iets van de geest van de oude Romeinen eigen kunnen maken? Heeft ‘de chaos van de ruïnes’ zoals Lord Byron het Forum noemde mij toch iets prijsgegeven van zijn vroegere macht en grandeur? Of heb ik als een kind, alleen maar bij de branding van de oceaan gespeeld?

Lees meer

Schrijver

Sana Valiulina

(1964) groeide op in Tallinn (Estland). Na haar studie Noorse taal- en letterkunde in Moskou emigreerde ze naar Nederland. Ze debuteerde in 2000 met de semi-autobiografische en veelbesproken roman Het kruis (Meulenhoff) over het leven in een Moskouse studentenflat, gevolgd door de novellenbundel Vanuit nergens met liefde. In 2006 kwam de doorbraak met het epische Didar en Faroek (Meulenhoff), gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van Stalin, dat werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Daarop volgden bij Prometheus de romans Honderd jaar gezelligheid en Kinderen van Brezjnev en de essaybundel Winterse buien, die werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs 2017. Volgend jaar verschijnt haar nieuwe, historische roman Keizer tegen wil en dank. Werk van haar hand is vertaald in het Duits en Russisch.