Weblog

Tien vragen over 10 Books

Tien vragen over 10 Books

28 mei 2014 - Pieter Steinz

Het Nederlands Letterenfonds zet zich in voor de Nederlandse en Friese literatuur in binnen- en buitenland. Een belangrijk hulpmiddel bij het laatste vormen de zogeheten buitenlandbrochures. Wat staat daar in, en hoe wordt dat geselecteerd? Een (nadere) kennismaking in tien vragen.

Lees meer

Nergens is het stil

Café Amsterdam op de Feria van Buenos Aires

6 mei 2013 - Pieter Steinz

‘De Argentijnen geven ons Máxima, Messi en de Paus; het wordt tijd dat we iets terugdoen,’ grapt een lid van het reisgenootschap op het vliegveld van Buenos Aires. Twee schrijvers, vier Letterenfondsers en vijf vertegenwoordigers van uitgeverijen hebben vijftien uur gevlogen om op de Feria del Libro – met 1,2 miljoen bezoekers in drie weken de grootste boekenbeurs van Zuid-Amerika – de Nederlandse literatuur aan de Argentijnen te presenteren. Zes andere schrijvers zullen nog volgen; in wisseldienst bevolken zij de lezingen en discussies die van dinsdag 23 april tot en met zaterdag 4 mei in het Nederlands paviljoen op de Feria en enkele zalen daarbuiten geprogrammeerd zijn.

Lees meer
Overal Polleke

Overal Polleke

Nederland op de Fiera del Libro

2 april 2013 - Pieter Steinz

Op de 50ste kinderboekenbeurs van Bologna presenteerde het Letterenfonds aan zestig buitenlandse uitgevers twaalf nieuwe Nederlandse titels, waaronder Zwarte Zwaan van Gideon Samson en Rebel met vleugels van Marcel Rooijaards. Joke van Leeuwen en Annie M.G. Schmidt waren opnieuw de meest verkochte auteurs, en Guus Kuijer vierde zijn laatste dagen als recentste winnaar van de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. Fondsdirecteur Pieter Steinz maakte ‘Bologna’ voor het eerst mee en doet verslag.

Lees meer
Cairo Book Fair 2013

Cairo Book Fair 2013

Het boek in ‘The Age of Darkness’

11 februari 2013 - Pieter Steinz

Levendiger dan Abu Dhabi, beter bezocht dan Beiroet – de Cairo Book Fair is de beste plaats om boeken aan de man te brengen. Voor Arabische uitgevers, maar ook voor de fictie- en nonfictiespecialisten van de afdeling vertaalbeleid van het Nederlands Letterenfonds. Een verslag van drie dagen op het Manifesta van de Arabische wereld: boekenliefde in tijden van revolutie en islamitische contrarevolutie. “I’ll fight them in my books, in my illustrations.

Lees meer

Tussen Shakespeare en Savile

Zes Nederlandstalige schrijvers veroveren Engeland

21 januari 2013 - Pieter Steinz

‘St. Agnes’ Eve – Ah, bitter chill it was,’ dichtte John Keats in zijn romantische meesterwerk ‘The Eve of St Agnes’. En alsof de duvel ermee speelde: in de week voorafgaand aan het feest van Sint Agnes (21 januari) maakten zes Nederlandse en Vlaamse schrijvers in de bittere kou een tournee door Engeland.

Lees meer
Ons Büro in Berlijn

Ons Büro in Berlijn

27 november 2012 - Pieter Steinz

Een volle zaal in de Nederlandse ambassade in Berlijn werd dinsdag ondergedompeld in de wereld van J.J. Voskuil. Ter gelegenheid van de Duitse vertaling van deel 1 van Het Bureau, de romancyclus in zeven delen over de beslommeringen van de wetenschappelijk ambtenaar Maarten Koning, discussieerden Duitsers en Nederlanders over het succes van Voskuil in Nederland en de kansen van Das Büro op de Duitse markt. De kritieken zijn goed, de lezersreacties ook, nu de verkopen nog.

Lees meer

Frankfurt Revisited

15 oktober 2012 - Pieter Steinz

Frankfurt 2012 werd beheerst door crisisverhalen en de fall-out van Fifty Shades of Grey. maar ook voor de Nederlandse literatuur was veel belangstelling, merkte Pieter Steinz tijdens zijn eerste Buchmesse als Letterenfondser.

Lees meer

De Stem van Holland

7 september 2012 - Pieter Steinz

“Dit boek is ons te dun,” zegt de uitgeefster van Horizon Media. In haar handen heeft ze de Duitse vertaling van Oeroeg van Hella S. Haasse, een schrijfster van wie nooit iets in het Chinees gepubliceerd werd. Als ze hoort dat Haasse drie beroemde boeken over Nederlands-Indië heeft geschreven, ziet ze nieuwe mogelijkheden. Misschien kunnen ze Der schwarze See, The Tea Lords en het niet in het Duits of Engels vertaalde Sleuteloog in één band uitgeven.

Lees meer
Brasil 2014

Brasil 2014

25 juli 2012 - Pieter Steinz

Luxe boekhandels, enthousiaste uitgevers, uitverkochte festivals, chique klassiekenreeksen. Ondanks een relatief klein lezerspubliek floreren de letteren in Brazilië. Maar is er ook interesse in nieuwe Nederlandse literatuur?

Lees meer

Pieter Steinz

Directeur

bureau

Pieter Steinz (1963-2016) was van maart 2012 tot augustus 2013 directeur van het Nederlands Letterenfonds. Van de reizen die hij maakte voor het fonds deed hij verslag in een serie blogs. Pieter publiceerde non-fictie bij Nieuw Amsterdam en artikelen op de weblog Read Around the Globe, in de boekenbijlage van NRC Handelsblad en in het muziektijdschrift Heaven.

[email protected]