Schrijver

Robbert Welagen

Robbert Welagen (b. 1981) studeerde in 2004 af aan de Kunstacademie van Den Bosch met een serie verhalen. Hij debuteerde op 25-jarige leeftijd met de novelle Lipari (Selexyz Debuutprijs 2007, Charlotte Köhler Stipendium). In 2008 verscheen Philippes middagen, gevolgd door Verre vrienden (2009) en Porta Romana (2011). De voor zijn eerdere werk kenmerkende eenling die in een dromerige, verstilde sfeer nostalgisch terugblikt lijkt Welagen in De verdwijning van Robbert achter te laten.

Lipari

Lipari

(Nijgh & Van Ditmar, 2006, 92 pagina's)

Tijdens een van zijn verwoede pogingen de tijd te doden ontmoet de ik-verteller aan een hotelzwembad op een Italiaans eiland het stel Gerard en Chaphine. Gerard is zo’n twintig jaar ouder dan zijn fraai uitgevoerde maîtresse. Hoewel ze meestal samen zijn, hebben ze elkaar weinig te zeggen.

Lees meer
Porta Romana

Porta Romana

(Nijgh & Van Ditmar, 2011, 160 pagina's)

Met een fikse geheugenstoornis ontwaakt de vrijgezelle vijftigplusser, Emilio Lastrucci, in het ziekenhuis. Wat is er gebeurd? Slechts vage herinneringen heeft hij aan het verleden. Wie kan hem wijzer maken over zichzelf? In Porta Romana beschrijft Robbert Welagen de zoektocht van zijn personage. Die leidt van het Zwitserse Vevey naar Rome en Florence en voert via hotels en pensions langs oude huizen, vrienden en een enkel familielid. Ook ontmoet hij een gewezen geliefde, een vrouw met wie hij drie jaar lang samen was. ‘Kijk naar me,’ zei ze fluisterend. ‘Ziet u dan niet wie ik ben?’

Lees meer
Het verdwijnen van Robbert

Het verdwijnen van Robbert

(Nijgh & Van Ditmar, 2013, 160 pagina's)

In Het verdwijnen van Robbert speelt Welagen een geestig spel, vol zelfspot, met zijn eigen schrijversbestaan. De Robbert die verdwijnt, heeft namelijk als achternaam Welagen en is een 25-jarige schrijver die net als de auteur een roman heeft geschreven die Lipari heet, ook in de fictieve werkelijkheid bekroond met een debuutprijs.

Lees meer
Antoinette

Antoinette

(Nijgh & Van Ditmar, 2019, 111 pagina's)

The relationship between a man and a woman changes dramatically when their deepest desire to have a child is not fulfilled. This is the drama in Robbert Welagen’s eighth novel. In the languid, summery, nostalgic atmosphere that has become the trademark of his work, a moving love story unfolds.

Lees meer
Raam, sleutel

Raam, sleutel

(Nijgh & Van Ditmar, 2021, 208 pagina's)

For a female author, life as she has known it comes to an abrupt halt one day when she meets another woman she’s instantly drawn to, but then also loses her boyfriend in an accident for which she blames herself. A novel about attraction and guilt, about grief, life and literature.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.robbertwelagen.nl/