Schrijver

Franca Treur

Franca Treur (1979) is geboren en opgegroeid in Zeeland. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Ze schrijft voor het landelijke dagblad NRC Handelsblad. Met de publicatie van haar debuutroman Dorsvloer vol confetti heeft ze het afgelopen jaar voor een ongekend succes gezorgd. Haar boek is het best verkochte debuut van de eenentwintigste eeuw.

Dorsvloer vol confetti

Dorsvloer vol confetti

(Prometheus, 2009, 224 pagina's)

In het enorme succes van Franca Treurs debuutroman Dorsvloer vol confetti is om te beginnen het onderwerp een factor van belang: de streng gereformeerde jeugd van een dromerig boerenmeisje in Zeeland. Katelijne, de heldin van de roman, groeit op te midden van zes broers op een boerderij in het verlaten Zeeuwse landschap. Graag zou ze meedoen met de jongens, het vee voeren, de koeien melken, het gieren en het hooien. Maar dat gebeurt slechts zelden. Als meisje wordt zij vooral ingezet voor de typische vrouwelijke bezigheden op de boerderij. Haar vader wijst haar bars op haar verantwoordelijkheden: haar moeder helpen met het huishoudelijke taken.

Lees meer
Hoor nu mijn stem

Hoor nu mijn stem

(Prometheus, 2017, 320 pagina's)

Religion plays a large part in Franca Treur’s writing. In her new novel - narrated in alternating chapters through the life of a growing girl and the grown- up woman she has become, Treur shows us liberation from faith and the emptiness that ensues.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.francatreur.nl