Schrijver

Otto de Kat

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (1946), uitgever in ruste. In 1998 verscheen zijn eerste roman Man in de verte. In 2004 volgde De inscheper, en Julia in 2008. Al deze romans zijn gesitueerd in jaren dertig en veertig, werden lovend ontvangen en genomineerd voor verschillende prijzen. Geroemd wordt zijn observerende, verstilde stijl. Een wat onthechte sfeer waar mensen de wereld bereizen zonder ooit te vinden wat ze zoeken en zonder te ontkomen aan hun lot.

De inscheper

De inscheper

(G.A. van Oorschot, 2004, 159 pagina's)

The story of Rob’s life is told in spare prose. Not for him a predictable existence in bourgeois Holland; he heads out into the world, in search of action and adventure. But he walks into the trap of historical events that he cannot hope to influence.

Lees meer
Bericht uit Berlijn

Bericht uit Berlijn

(G.A. van Oorschot, 2012, 216 pagina's)

Bern, juni 1941. De Nederlandse diplomaat Oscar Verschuur bevindt zich in het neutrale Zwitserland. Zijn gezin is over Europa verspreid: zijn vrouw in Londen en hun dochter Emma woont in Berlijn en is getrouwd met Carl, een ‘goede’ Duitser die werkt op het ministerie van buitenlandse zaken. Deze drie perspectieven wisselen elkaar af. Verschuur is op en top een diplomaat, een ‘beroepsverduisteraar’: ‘Een geheim bewaren kon hij als geen ander, het was zijn tweede natuur geworden.’

Lees meer

Vertalingen