Schrijver

Louise O. Fresco

Louise O. Fresco (b. 1952) werkte jaren in Rome bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, onder andere als adjunct-directeur-generaal. Sinds juni 2006 is ze universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam met als aandachtsgebied duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Ook is zij kroonlid van de SER en lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank.

Ondanks deze drukke werkzaamheden publiceert zij met enige regelmaat essaybundels en romans. In 1990 debuteerde Fresco met de verhalenbundel Bambusa. Daarna verschenen diverse bundels beschouwingen, zoals De ondraaglijke lichtheid van de vleermuis (1997), Schaduwdenkers & Lichtzoekers (1998) en Nieuwe spijswetten (2005). Haar twee romans De Kosmopolieten (2003) en De Tuin van de Sultan in Rome (2006) werden lovend ontvangen.

De utopisten

De utopisten

(Prometheus, 2007, 350 pagina's)

Deze idee├źnroman draait om de aloude vraag van het vuile handen maken: Hoe houd je je principes overeind als je meedoet met de macht? Michiel van Straten begon zijn loopbaan als milieuactivist, nu is hij staatssecretaris van Technologie en Milieu. Hij geniet van zijn nieuwe rol maar gaandeweg deze roman wordt ook zijn worsteling duidelijk.

Lees meer
Hamburgers in het paradijs

Hamburgers in het paradijs

Voedsel in tijden van schaarste en overvloed

(Prometheus, 2012, 540 pagina's)

What is on our plate? Vegetables, meat or fish? Organic food, slow or fast food, vegetarian, vegan or omnivore fare? Although we may not often stop to think about it, we are inextricably linked to the planet on which we live by our need to eat to survive. This makes the issues involved all the more complicated. In Hamburgers in Paradise, Louise Fresco serves up that complexity as a menu that invites us to sample history and culture, science and politics.

Lees meer