Schrijver

Mariëtte Haveman

Mariëtte Haveman (1957) is kunsthistoricus en schrijfster. Ze is hoofdredacteur van het tijdschrift Kunstschrift en schreef Ateliergeheimen over de werkplaats van Nederlandse kunstenaars vanaf 1200. De foto van Faye Finsbury is haar debuut als romanschrijfster. In 1978 woonde Haveman een jaar in Londen. Op haar website schrijft ze: ‘Daar ligt de kiem van het boek De foto van Faye Finsbury. Maar Maria van Enschede is geen zelfportret uit die periode. Haar belevenissen zijn verzonnen. Hooguit kun je zeggen dat het een verhoogde, sterk gedramatiseerde en in volkomen fictieve banen geleide versie is van een veel gewoner, en veel rommeliger leven dat ooit tussen 1978 en 1979 heeft plaatsgevonden.’

Ateliergeheimen

Ateliergeheimen

Over de werkplaats van de Nederlandse kunstenaar vanaf 1200 tot heden

(Kunst en Schrijven, 2006, 368 pagina's)

Hoe gaat het er aan toe in een kunstenaarsatelier? Werkplaatsen waar schilderijen, sculpturen of prenten tot stand komen, onttrekken zich grotendeels aan de waarneming van het kunstpubliek. Toch ziet Ateliergeheimen kans een fascinerend en veelomvattend inzicht te geven in de praktijk van de Nederlandse kunstproductie van 1200 tot heden.

Lees meer
De foto van Faye Finsbury

De foto van Faye Finsbury

(Cossee, 2008, 288 pagina's)

De foto van Faye Finsbury is een moderne Bildungsroman. Hoofdpersoon Maria van Enschede verandert van een goedwillend middleclass schoolmeisje in een passieve, introverte, bijna vanzelf verdwijnende zwerfjongere. Zonder moeite gaat de lezer mee met deze ontwikkeling. En dat maakt de roman, geschreven in de ik-persoon, beklemmend en verontrustend. Zo gemakkelijk is het dus om bijna dood te vriezen in de straten van Londen.

Lees meer

Website

http://www.mariettehaveman.com