Schrijver

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (b. 1961) woont reeds 15 jaar afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. Hij kent het moderne Rusland dan ook als geen ander, en zijn habitat speelt dan ook altijd een grote rol in zijn werk. Hij debuteerde in 1998 met de roman Danslessen, die onmiddellijk met veel lof werd ontvangen. Daarna volgden de romans Liebmans ring en Een Hollandse romance, en de verhalenbundel Montagne Russe. De doorbraak kwam met de roman Duitse bruiloft, dat werd vertaald in het Engels, Duits en Russisch werd genomineerd voor de Gerard Walschapprijs. Onlangs werden ook de internationale filmrechten van de roman verkocht.

Een Hollandse romance

Een Hollandse romance

(De Arbeiderspers, 2003, 335 pagina's)

Anders dan de titel wellicht suggereert, speelt Een Hollandse romance zich grotendeels af in het hedendaagse, mondaine Moskou. Waterdrinker vertelt in zijn derde roman het verhaal van een verscheurde dertiger, Joost Schlingemann – een succesvolle maar manisch depressieve zakenman, een man in crisis. Het verhaal begint wanneer Joost wordt verlaten door zijn vrouw Suzette, net op het moment dat hij het succes bereikt dat zij altijd van hem heeft verlangd. Hij is consultant bij een bedrijf dat Russische bedrijven adviseert over nieuwe producten. Joost verdient veel geld, heel veel geld. Met zijn vrouw en hun zoon Max woont hij in Moskou. Ze hebben een fraai buitenhuis, een kindermeisje en…

Lees meer
De dood van Mila Burger

De dood van Mila Burger

(De Arbeiderspers, 2010, 398 pagina's)

Al in de proloog van De dood van Mila Burger lezen we dat het onheil altijd op de loer ligt en toeslaat wanneer je het niet verwacht: als Mila nog een kind is wordt haar grootvader in een centrifugeketel vermalen als een dronken medewerker een verkeerde hendel overhaalt.Mila groeit op bij haar grootmoeder in de Russische stad Kazan in de nadagen van het Sovjettijdperk. Na een troosteloze studententijd ontmoet ze de Nederlandse Nico Burger en besluit hem naar zijn thuisland te volgen.

Lees meer
Lenin’s balsem

Lenin’s balsem

(Prometheus, 2012, 400 pagina's)

Lenin’s Balsam describes a young man’s animated search for a mysterious cream. The story takes place in Russia in the period immediately following the Cold War when fortune hunters and profiteers made their move.

Lees meer
De rat van Amsterdam

De rat van Amsterdam

(Nijgh & Van Ditmar, 2020, 592 pagina's)

Pieter Waterdrinker’s panoramic new book is a hellish indictment of the charity industry, the fraudulent use of EU funds, and shysters who pay gratuitous lip service to altruism but are really just looking to line their own pockets.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.pieterwaterdrinker…