Schrijver

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid,die hem een jaar later het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. Hoogtepunten in zijn gestaag groeiend oeuvre zijn de drie succesvolle autobiografische romans Indische duinen (1994), winnaar De Gouden Uil en talloze binnen- en buitenlandse nominaties), Dubbelliefde (1999) en Familieziek (2002). Daarnaast publiceerde hij boeken met reisreportages over Afrika, China en Japan, zoals Het beloofde land (1990), In Afrika (1992) en Waar twee olifanten vechten – Mozambique in oorlog (1992). In 2000 verscheen de novelle Op oorlogspad in Japan, waarin de schrijver wordt geconfronteerd met het verleden van zijn vader in de Japanse gevangenkampen, in 2007 gevolgd door de zeer succesvolle, veelgeprezen roman De wandelaar.

Indische duinen

Indische duinen

(J.M. Meulenhoff, 1994, 315 pagina's)

The autobiographical nature of Adriaan van Dis’s work can be partly deduced from the fact that the surname of the main character in his debut novella, Nathan Sid, is an anagram of his own. Like his character Nathan Sid, Adriaan van Dis had a father who came from the former Dutch East Indies and lived in a house full of repatriated people in the dunes near the Dutch town of Bergen aan Zee.

Lees meer
Familieziek

Familieziek

(Augustus, 2002, 208 pagina's)

De Indonesische achtergrond van de familie van Adriaan van Dis speelt al in veel van zijn romans een belangrijke rol, zoals in zijn in vele talen vertaalde roman Indische duinen. Met Familieziek heeft hij een klein meesterwerk geschreven, dat nu al als ‘ klassiek’ in de Nederlandse pers bestempeld is. Zoals de ondertitel al aangeeft, ‘ een roman in taferelen’, bestaat Familieziek uit korte scènes uit het leven van een uit Indië naar Nederland gerepatrieerde familie.

Lees meer
De wandelaar

De wandelaar

(Augustus, 2007, 224 pagina's)

Op het eerste gezicht is meneer Mulder een keurige meneer, die onberispelijk gekleed gaat en zich afzijdig houdt van wat er in de wereld gebeurt. Door een erfenis is hij in staat om zijn dagen te slijten zonder dat hij hoeft te werken, en hij is vanuit Nederland verhuisd naar Parijs, waar hij een anoniem, eenzaam bestaan leidt. Op een avond is hij getuige van een grote, uitslaande brand in een pand waar illegalen en zwervers wonen. Mensen springen in paniek uit de ramen, vanaf de straat kijken toeschouwers machteloos toe.

Lees meer
Tikkop

Tikkop

(Augustus, 2010, 224 pagina's)

Na veertig jaar keert Mulder – het personage dat ook voorkwam in de laatste roman van Adriaan van Dis, een eenzelvige man vol goede bedoelingen voor de wereld waarop niemand lijkt te wachten – terug naar het land waar een deel van zijn geschiedenis ligt: Zuid Afrika. Aan het begin van de jaren zeventig werkte hij daar samen met zijn vriend Donald bij het verzet tegen het Apartheidsregime. Het was een tijd waarin plaats was voor idealen en voor romantiek – zo werd hij verliefd op de beeldschone activiste Catherine, die achter de tralies verdween en die hij daarna nooit meer terugzag.

Lees meer
Ik kom terug

Ik kom terug

(Atlas Contact, 2014, 288 pagina's)

Adriaan van Dis has explored his family history before but never so unflinchingly as in this memoir. In the final phase of his mother’s life she is at last prepared to talk about living through three wars and the death of her first husband, beheaded in a Japanese internment camp. Adriaan van Dis pieces together her past and his own in a brave and uncompromising book.

Lees meer
KliFi: Woede in de republiek Nederland

KliFi: Woede in de republiek Nederland

(Atlas Contact, 2021, 208 pagina's)

With its typographic experimentation, Adriaan van Dis’ explosive new novel is surprisingly different from his previous work. It’s not a book about his Indonesian family nor a travelogue, but a searing, sometimes grotesque dystopian novel about the Netherlands today.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.adriaanvandis.nl/