Schrijver

Jan Siebelink

Jan Siebelink (1942) is een van de meest succesvolle schrijvers uit de Nederlandse literatuur. Hij wist van meet af aan trouwe lezers aan zich te binden, maar vond in 2004, in de herfst van zijn carrière, de weg naar het grote publiek na het overrompelende succes van zijn roman Knielen op een bed violen, een sensitieve autobiografische roman over de religieuze extase en verdwazing van zijn vader. Dat boek beleefde meer dan vijftig drukken. Sindsdien zijn alle boeken van Jan Siebelink bestsellers.

Vera

Vera

(Meulenhoff Boekerij, 1997, 291 pagina's)

Through eighty tightly-orchestrated scenes, we follow the life of a woman who, at the end of the book – when we have arrived in the present – is about forty-five and sits alone outside a café overlooking the beach near The Hague. Vera Melchers-Dornseiffer is a former Dutch teacher, a wife and a mother. Her whole life she has considered her aloofness to be the secret of her attractiveness.

Lees meer
Knielen op een bed violen

Knielen op een bed violen

(De Bezige Bij, 2005, 446 pagina's)

Na dertig jaar schrijverschap beleeft Jan Siebelink een ongekende triomf met Knielen op een bed violen. Het boek domineert sinds verschijnen de bestsellerlijsten, werd genomineerd voor de Publieksprijs en is inmiddels bekroond met de AKO Literatuurprijs. Meer prijzen gaan ongetwijfeld volgen voor deze grootse roman, die volgens een Vlaamse criticus ‘la Hollande profonde’ in haar ziel raakt.

Lees meer
Suezkade

Suezkade

(De Bezige Bij, 2008, 382 pagina's)

Zoals Jan Siebelink in de bestseller Knielen op een bed violen opnieuw terugkeerde naar zijn streng gelovige jeugd in een dorpje aan de oever van de rivier de IJssel, zo keert hij in zijn nieuwe, kloeke roman Suezkade ook terug op vertrouwd terrein. In het verhaal van Marc Cordelius, de jonge docent Frans op het Descartes College in Den Haag, valt veel te herkennen van zijn verhalen – zoals in de bundel Laatste schooldag – en romans die zich af spelen op een middelbare school. Verwonderlijk is dat niet, voor wie de biografie van de schrijver kent: Siebelink was zelf vijfentwintig jaar lang leraar Frans op het Marnix College in Ede.

Lees meer
Het lichaam van Clara

Het lichaam van Clara

(De Bezige Bij, 2010, 272 pagina's)

In de roman, Het lichaam van Clara, keert Jan Siebelink terug naar de betoverende en duistere sfeer van zijn debuut Nachtschade uit 1975. Siebelink begon ooit met schrijven nadat hij A rebours van Huysmans had vertaald en de ‘verblindende stijl, religieuze preoccupatie en verheerlijking van het kwaad’ van de ‘bijbel van de decadenten’ een verpletterende indruk op hem hadden gemaakt. Zijn schrijverschap beklijfde – en de zwarte romantiek is nimmer uit zijn werk geweken.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.jansiebelink.nl