Schrijver

Kees van Beijnum

Kees van Beijnum (b. 1954) debuteerde in 1991 met de true crime-roman Over het IJ. Met de gestage romanproductie die hierna volgde, met als hoogtepunten het autobiografische Dichter op de Zeedijk (1996) en het verliefde De oesters van Nam Kee (2000), groeide Van Beijnum uit tot een van de beste literaire vertellers van het Nederlands taalgebied. Van Beijnum, die eveneens filmscenario’s schrijft, heeft een scherp oog voor de wetten van het goede verhaal. Hij speelt geen intellectueel spel met zijn personages, maar voorziet ze van een warm kloppend hart en zintuigen die op scherp staan. Ondanks de ontnuchterende waarheden die zijn romans bevatten, zoals met name ook De vrouw die alles had (2002), een moeder-zoondrama, en Het verboden pad (2004), over de krochten van het welzijnswerk, laat zijn werk zich lezen alsof je naar een louterende film kijkt. ‘Je moet van je personages houden, maar je moet ze ook naar de rand van de afgrond voeren,’ zei Van Beijnum in een interview. ‘Daar zit toch het echte drama, de waarheid en de pijn.’

De ordening

De ordening

(Nijgh & Van Ditmar, 1998, 316 pagina's)

Waar houdt onschuld op en waar begint medeplichtigheid? In De ordening houdt de auteur zich bezig met het spanningsveld tussen Goed en Kwaad. Zijn hoofdpersoon, Stella, is een net afgestudeerde, werkeloze filosofe die in een Amsterdamse volksbuurt woont. Ze heeft geen carriéreplannen, geen vriend, idealen noch ambities. De relatie tot haar gescheiden ouders beperkt zich tot enkele telefoontjes per jaar. Ze is de verpersoonlijking van moderne onthechtheid en voelt zich vervreemd van de dolgedraaide wereld om haar heen, een wereld waarin zij geen rol wenst te spelen.

Lees meer
Het verboden pad

Het verboden pad

(De Bezige Bij, 2004, 451 pagina's)

In deze geslaagde roman vertelt Kees van Beijnum de geschiedenis van Philip Soek. Hij is net afgestudeerd als hulpverlener in de sociale zorg en gaat aan de slag in een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren waar men de discipline probeert te handhaven met een ingewikkeld beloningssysteem.

Lees meer
Paradiso

Paradiso

(De Bezige Bij, 2008, 293 pagina's)

Vanaf de eerste bladzijdes van zijn nieuwe roman zet Kees van Beijnum de situatie op scherp. Wetenschappelijk onderzoeker en geluksdeskundige Mart Hirtz, getrouwd, vader van een veertienjarige dochter, weet het na zes maanden zeker: hij gaat huis en haard verlaten voor zijn minnares. De natuur blijkt echter sterker dan hij: als hij terugkeert naar huis, vervuld van zijn boodschap, blijkt een dijk doorgebroken. De bewoners van het dorp zijn geëvacueerd naar de bowlinghal, zo ook Mart’s vrouw Dana. Als Mart haar daar niet kan vinden, begint een duistere, kronkelige speurtocht. Samen met de politie, zijn schoonouders en zijn dochter, volgt hij de aanwijzingen op van de spaarzame getuigen.…

Lees meer
23 seconden

23 seconden

(De Bezige Bij, 2019, 392 pagina's)

Anne Lieftinck grew up in Amsterdam’s Red Light District where twenty years ago her mother, who was a sex worker in one of the window brothels, was bludgeoned to death with a hammer. Haantje, a boy living nearby at the time, was charged with the crime. He had the motive, means and opportunity – Anne’s mother was constantly slandering him, and his fingerprints were found on the hammer.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.keesvanbeijnum.nl