Schrijver

Jan van Aken

Jan van Aken (b. 1961) publiceerde in Optima en Nieuw wereldtijdschrift maar had zijn werkelijke debuut met de historische roman Het oog van de Basilisk (2000). ‘Een elegant stilist, die zijn heldere zinnen en alinea’s met onderkoelde humor smeert’ vond het NRC Handelsblad. Later publiceerde hij De dwaas van Palmyra (2003). In 2005 kwam het Fluwelen labyrint uit. De roman Koning voor een dag werd in 2008 gepubliceerd. Jan van Aken woont sinds 1980 in Amsterdam.

De valse dageraad

De valse dageraad

(Bert Bakker, 2001, 535 pagina's)

‘Ik ben ouder dan ik ooit had willen worden.’ Zo begint Hroswith van Wikala, wereldreiziger en geleerde, zijn verhaal in de vuistdikke historische roman De valse dageraad van Jan van Aken.

Lees meer
De dwaas van Palmyra

De dwaas van Palmyra

(Bert Bakker, 2003, 233 pagina's)

In zijn derde roman voert Jan van Aken de lezer terug naar het begin van de jaartelling. Held van het verhaal is Damis. Hij reist zijn leermeester, de beroemde wijsgeer Apollonius van Tyana, per schip achterna naar Rome. Jarenlang hebben ze samen rondgezworven door de Arabische wereld. Vanuit Armenië, waar Damis vandaan komt, naar Mesopotamië en Perzië – helemaal tot aan de oevers van Ganges.

Lees meer
Het fluwelen labyrint

Het fluwelen labyrint

(Prometheus, 2005, 347 pagina's)

Na enkele historische romans over het verre verleden te hebben geschreven, richt Jan van Aken zich met Het Fluwelen Labyrint op de recente geschiedenis: de jaren tachtig van de vorige eeuw. De titel is een metaforische aanduiding van de Amsterdamse Wallen. Aan de rafelranden van dit epicentrum bevindt zich de Brown Bar, een klein universum van hoeren, junks, dealers, kleine criminelen, krakers, kunstenaars en drop-outs.

Lees meer
Koning voor een dag

Koning voor een dag

(Querido, 2008, 277 pagina's)

In Het fluwelen labyrint beschreef Van Aken de lotgevallen van een club vrienden in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Al kan dat boek misschien ook gelden als een historische roman, met Koning voor een dag voert hij de lezer weer terug naar de voorchristelijke, antieke wereld zoals hij die eerder beschreef in bijvoorbeeld De dwaas van Palmyra uit 2003.

Lees meer

Vertalingen