Nieuws

Translation Grants

Eerste ronde 2023

6 juni 2023 - Toekenningen

In de eerste ronde van 2023 zijn 52 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie, kinder- en jeugdliteratuur, non-fictie en poëzie. In totaal is € 136.111 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Projectsubsidies literaire vertalingen

Toekenningen 2023/01

5 juni 2023 - Toekenningen

In de eerste ronde van de regeling Projectsubsidies literaire vertalingen in 2023 werd een bedrag van 676.457 euro besteed. In totaal konden 86 aanvragen (waarvan twee afkomstig van beginnende vertalers) konden worden gehonoreerd, vier aanvragen zijn afgewezen. Over een aanvraag is nog geen definitief besluit genomen.

Lees meer

Paul Tran als WiR in Nederland

Writer in residenceprogramma 2023

1 juni 2023

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt dichter Paul Tran (Verenigde Staten, 1992) als writer in residence in Amsterdam. Tran zal van 1 tot 22 juni 2023 in de schrijversresidentie verblijven op uitnodiging van het Letterenfonds en Poetry International, waar hen zal optreden tijdens het jaarlijkse poëziefestival.

Lees meer

Vacature: Directeur-bestuurder

31 mei 2023

In verband met het komende vertrek van de huidige directeur-bestuurder Tiziano Perez tegen het eind van dit jaar, is de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds op zoek naar een opvolger (m/v/x).

Lees meer

Vertalersgeluktournee 2023

31 mei 2023 - Persberichten, Vertalers, Algemeen en Evenementen

Literair vertalers toeren in juni en oktober door Nederland om hun vertaalgeluk te delen. Deze vertalers zijn samen met hun auteurs genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. De Vertalersgeluktournee biedt een uniek inkijkje in het vertaalproces en hoe vertalers een Nederlandse stem geven aan romans uit onder meer de  Spaanse, Franse, Zweedse, Engelse en Italiaanse literatuur.

Lees meer

Projectsubsidies Literaire activiteiten

2023/01

30 mei 2023 - Toekenningen

In de eerste aanvraagronde van 2023 van de regeling Projectsubsidies literaire en literatuur-educatieve activiteiten zijn 24 aanvragen ingediend. Negen aanvragen zijn gehonoreerd.

Lees meer

Inloopspreekuur Biografieregeling

22 mei 2023

Ben je bezig met het schrijven van een biografie en ben je van plan om voor 1 september een aanvraag in te dienen voor de biografieregeling van het Letterenfonds, en heb je vragen over je aanvraag of het proces? Dan nodigen we je graag uit voor ons inloopspreekuur, waar je live of online al je vragen kunt stellen. Het spreekuur zal plaatsvinden op donderdag 6 juli 2023.

Lees meer

#NieuweStukken

Vierde lichting schrijvers van start

22 mei 2023 - Toekenningen

Deze maand gaat een vierde lichting schrijvers van start met #NieuweStukken. Als onderdeel van dit ontwikkelingstraject krijgen veertien beginnende schrijvers de ruimte om nieuwe verhalen voor het theater te schrijven.

Lees meer

Makers buiten het boek

Eerste toekenningen

17 mei 2023 - Toekenningen

In het eerste half jaar van de pilotregeling Makers buiten het boek kwamen er 15 aanvragen binnen van evenveel makers voor 13 projecten. Hiervan zijn er op dit moment nog zes in behandeling, de overige negen aanvragen konden worden gehonoreerd. Tot nu toe is € 90.000 besteed; dat is bijna de helft van het beschikbare budget dus wacht niet te lang met het indienen van een aanvraag.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties

2023/1

9 mei 2023 - Toekenningen

In de eerste ronde Projectsubsidies voor publicaties van 2023, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘ervaren schrijvers’, is een bedrag van € 985.500 besteed. Van de 40 ingediende aanvragen konden er 39 worden gehonoreerd. De verleende projectsubsidies variëren in deze ronde van € 11.000 tot € 33.000. In totaal zijn zeven aanvragen voor een kinder- of jeugdboek gehonoreerd, zes aanvragen voor een non-fictieboek, dertien aanvragen voor een dichtbundel en dertien aanvragen voor proza.

Lees meer

Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs

Het lied van ooievaar en dromedaris bekroond

9 mei 2023 - Prijzen

Op maandag 8 mei is bekendgemaakt dat Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage) de 30ste winnaar is van de Libris Literatuur Prijs. De jury omschreef het boek als een ‘roman van internationale allure die grens- en genre-overstijgend is’. Het boek kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Annet Huizing wint Premio Cento

8 mei 2023 - Prijzen

Kinderboekenschrijver Annet Huizing is de winnaar van de Premio di Letteratura per Ragazzi ‘Fondazione Cassa di Risparmio di Cento’ 2023, de prijs voor het beste oorspronkelijke of vertaalde Italiaanse kinderboek. Ze ontving de prestigieuze ‘Premio Cento’ of ‘Cento-prijs’ voor Het Pungelhuis (Lemniscaat, 2020), vertaald in het Italiaans door Anna Patrucco Becchi als La casa del contrabbandiere (La Nuova Frontiera, 2022).

Lees meer

Ananda Serné resident bij Jan van Eyck Academie

3 mei 2023

Ananda Serné verblijft in het kader van het talent­ontwikkelings­programma van het Letterenfonds in de maanden mei, juni en juli als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens deze periode werkt ze in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2023

2 mei 2023 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

Veertien romans, vertaald uit tien talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2023. De prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De schrijver ontvangt € 10.000, de vertaler(s) € 5.000. De longlist is samengesteld door dertig boekhandels uit heel Nederland.

Lees meer

Verhalen van Manon Uphoff en Marcel van Driel bij piratengame Skull and Bones

Vervolg Readification

1 mei 2023 - Algemeen

Gamers die al meer dan twee jaar wachten op de piratengame Skull and Bones kunnen zich nu alvast onderdompelen in deze wereld dankzij Readification. Vandaag zijn twee nieuwe Verborgen Verhalen vrijgegeven via de Ubisoft Special-app. De verhalen zijn speciaal bij deze nog niet gepubliceerde game geschreven door bestsellerschrijvers Manon Uphoff en Marcel van Driel. In de Verborgen Verhalen komen de werelden van literatuur en gaming op unieke wijze samen. De vorige editie, met verhalen van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart bij de game Assassin’s Creed Valhalla, zorgde in korte tijd voor ruim 84.000 enthousiaste leeservaringen.

Lees meer

Jaarverslag 2022

1 mei 2023 - Toekenningen

Het is zaak de kunsten te vieren en ze de aandacht te geven die ze verdienen. Ze […] wijzen de weg vooruit, bevragen alle thema’s, en zijn relevanter en noodzakelijker dan ooit. Ze spreken tot de lezer en kijker van nu, zorgen voor beweging en verandering, zijn luis in de pels en brenger van schoonheid, troost en ontspanning ineen. De emotionele en maatschappelijke waarde van een goed boek, voorstelling of kunstwerk valt nauwelijks te overschatten. Ten aanzien van de literatuur en de kunsten is er geen reden tot bescheidenheid”, aldus Letterenfonds-directeur Tiziano Perez in het voorwoord van het jaarverslag over 2022.

Lees meer

Vice versa-vertaalworkshop Italiaans

Open oproep

26 april 2023 - Vertalers

In het kader van FuturoPresente, de campagne die hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten dit jaar in Italië in de spotlights zet, zal het Nederlands Letterenfonds najaar 2023 een vice versa-vertaalworkshop Italiaans organiseren. Belangstellenden die zich verder willen ontwikkelen in het vertalen van kinder- en jeugdliteratuur (Nederlands-Italiaans of Italiaans-Nederlands) kunnen zich tot en met maandag 15 mei aanmelden met een cv en motivatiebrief. In de tweede selectieronde zal een aantal kandidaten worden uitgenodigd om een proefvertaling te maken.

Lees meer

Leipziger Buchmesse & Leipzig Liest

24 april 2023 - Buitenland

In 2024 zijn Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland van de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland. Een jaar van tevoren, tijdens de Leipziger Buchmesse 2023, wordt middels een diverse selectie aan optredens en activiteiten een tipje van de sluier opgelicht.

Lees meer

Nominaties C. Buddingh’-prijs 2023

20 april 2023 - Prijzen

De shortlist voor de C. Buddingh’-prijs 2023 zijn bekend. De prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar gaat naar Alara Adilow, Laura Broekhuysen, Babeth Fonchie Fotchind of Astrid Haerens. De winnaar wordt op zondag 11 juni bekend gemaakt tijdens het uitreikingsprogramma op het 53ste Poetry International Festival in Rotterdam.

Lees meer

Maak kennis met de jury van de Toneel­schrijf­prijs 2023

19 april 2023

De Toneelschrijfprijs klokt dit jaar af op 93 inzendingen. De Vlaams-Nederlandse jury van deze 35ste editie kan nu met haar leeswerk beginnen. We stellen de jury graag aan je voor.

Lees meer

Babs Gons nieuwe Dichter des Vaderlands

17 april 2023

Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Zij volgt in die functie Lieke Marsman op, wier termijn eind januari eindigde. Babs Gons (1971) werd tot Dichter des Vaderlands benoemd op voordracht van een comité van dichters en poëziekenners. Zij zal, in het ambt van Dichter des Vaderlands, optreden als ambassadeur voor de poëzie, onder andere door te dichten bij landelijke (nieuws)gebeurtenissen.

Lees meer

Tiziano Perez vertrekt eind 2023 als directeur-bestuurder

14 april 2023 - Algemeen

Tiziano Perez heeft aangekondigd eind 2023 te zullen stoppen als directeur-bestuurder van het Nederlands Letterenfonds. Hij heeft dan tien jaar leiding gegeven aan het rijkscultuurfonds en was eerder in andere rollen bij het fonds betrokken. De Raad van toezicht gaat op zoek naar een opvolger.

Lees meer

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen bekroond

12 april 2023 - Prijzen

De Woutertje Pieterse Prijs, de jaarlijkse prijs voor het mooiste kinderboek, gaat naar Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van schrijver Bibi Dumon Tak en illustrator Annemarie van Haeringen. Het duo ontvangt een geldprijs van € 15.000.

Lees meer

Najaar: online cursussen literair vertalen

Nederlands-Fins en Nederlands-Zweeds

6 april 2023 - Vertalers en Algemeen

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert dit najaar twee online cursussen literair vertalen uit het Nederlands. De doeltalen zijn het Zweeds en het Fins. De cursussen vinden online plaats en duren van half september tot half november 2023. Aanmelden kan tot en met zondag 7 mei 2023.

Lees meer

Prix des Phares du Nord naar Emmanuelle Tardif

4 april 2023 - Prijzen

De Prix des Phares du Nord gaat naar Emmanuelle Tardif voor Vintage queen, haar vertaling van de biografische roman De voddenkoningin van Saskia Goldschmidt. Met de Prix des Phares du Nord, waaraan een bedrag van 5.000 euro is verbonden, bekroont het Nederlands Letterenfonds eens in de drie jaar de beste Franse vertaling van een Nederlandstalig literair werk. De prijs wordt op 23 mei 2023 uitgereikt in de residentie van de Franse ambassadeur in Den Haag.

Lees meer

Shortlist De Grote Poëzieprijs 2023

29 maart 2023 - Prijzen

De genomineerden voor De Grote Poëzieprijs 2023 zijn bekend. De beste Nederlandstalige dichtbundel van vorig jaar is geschreven door Alara Adilow, Hélène Gelèns, Frank Keizer, Mustafa Stitou of marwin vos. De jury selecteerde hun werk uit ‘een rijkdom’ van 110 ingezonden dichtbundels van bijzonder hoog niveau. Wie daadwerkelijk De Grote Poëzieprijs zal ontvangen, wordt duidelijk op woensdag 17 mei in het radioprogramma Opium op NPO Klassiek.

Lees meer

Sang Young Park als WiR in Nederland

Writer in residenceprogramma 2023

16 maart 2023

De Koreaanse schrijver Sang Young Park verblijft in maart op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam. Tegelijkertijd verschijnt de Nederlandse vertaling van zijn tweede roman, Maak me eendimensionaal. Park zal tijdens zijn residentieperiode meerdere optredens verzorgen in Nederland en België.

Lees meer

Huizinga compleet

Duits vertaalproject afgerond

7 maart 2023

Het volledig verzameld werk van Nederlandse historicus Johan Huizinga is in het Duits uitgegeven, in vertaling van Annette Wunschel. Onlangs verscheen het zevende en laatste deel van de omvangrijke reeks Huizinga Schriften bij uitgeverij Brill | Fink. Het vertaalproject, geïnitieerd door Maarten Valken, was een van de langstlopende ondersteunde vertaalprojecten van het Nederlands Letterenfonds: het eerste deel verscheen in 2011.

Lees meer

Shortlist Libris Literatuur Prijs 2023

6 maart 2023 - Prijzen

De shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2023 is bekendgemaakt. Van de zes genomineerde titels zijn er twee geschreven door Vlaamse auteurs en vier door Nederlandse. Op maandag 8 mei 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Lees meer

Heropening Vertalershuis Amsterdam

Aanmelden nu weer mogelijk

28 februari 2023 - Vertalers en Algemeen

Op woensdag 21 juni 2023 wordt het Vertalershuis Amsterdam feestelijk heropend. De residentie voor vertalers uit het Nederlands moest in het eerste coronajaar door alle (reis)beperkingen de deuren sluiten; een periode die is benut om het huis ingrijpend te renoveren. Vanaf nu is het mogelijk om een aanvraag voor een verblijf in 2023 of 2024 te dienen.

Lees meer

Stripmakers

Nieuw bij de Schrijverscentrale

27 februari 2023 - Schrijvers en Algemeen

Vanaf dit jaar is een groot aantal stripmakers aangesloten bij de Schrijverscentrale. De gevarieerde groep makers is uit te nodigen voor interactieve workshops, lezingen en interviews, bijvoorbeeld in het onderwijs of de bibliotheek. Dankzij het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zijn stripmakers in 2023 tegen een gereduceerd tarief te boeken.

Lees meer

Nederlandse jeugd­kunsten een jaar in de spotlights in Italië

FuturoPresente

21 februari 2023

Vandaag start in Italië FuturoPresente, een internationaal programma dat een jaar lang de spotlight zet op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Een selectie van Nederlandse theatermakers, schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers presenteert zich hierin aan het Italiaanse publiek en professionals. Met als doel het netwerk tussen de landen te versterken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ervaringen te delen.

Lees meer

Nieuwe subsidie voor beginnende vertalers

20 februari 2023 - Vertalers en Persberichten

Om het opbouwen van een literaire vertaalcarrière eenvoudiger te maken, introduceert het Nederlands Letterenfonds de startersbeurzen. Vertalers die aan hun eerste literaire vertaling in het Nederlands of Fries gaan werken, kunnen nu een startersbeurs aanvragen voor hun debuutvertaling. De hoogte van de beurs is gelijk aan het honorarium dat in het modelcontract met de uitgeverij is afgesproken en bedraagt maximaal € 5.000.

Lees meer

J.M.A. Biesheuvelprijs voor Hedda Martens

20 februari 2023 - Prijzen

Hedda Martens heeft de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 gewonnen voor de verhalenbundel Bij wijze van leven (Querido). Op zondag 19 februari tijdens een feestelijke avond in Spui25 ontving ze € 5.172; dit bedrag is geheel door middel van crowdfunding bijeengebracht. De J.M.A. Biesheuvelprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste verhalenbundel.

Lees meer

De Boon shortlists

10 februari 2023 - Prijzen

Na de longlists voor de Boon 2023 blijken nu ook de nominaties voor de shortlist zo’n beetje fifty fifty over de twee lage landen verdeeld. Zeven Nederlanders hebben de shortlist gehaald. Emy Koopman en Nina Weijers zijn genomineerd in de categorie fictie en non-fictie; Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap, Marco Kunst en Marit Törnqvist staan op de shortlist kinder- en jeugdliteratuur. Twee van de genomineerde titels kwamen mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand. De Boon beleeft dit jaar zijn tweede editie en maakt op 30 maart op Canvas voor beide categorieen bekend welke titel met € 50.000 euro wordt bekroond.

Lees meer

Letterenfonds steunt Pim Lammers

9 februari 2023 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds veroordeelt de aanvallen via sociale media op Pim Lammers om dat wat hij schrijft. Vrijheid van literaire expressie moet te allen tijde verdedigd worden. Uiteraard met inachtneming van ieders individuele verantwoordelijkheid ten aanzien van de wet.

Lees meer

Slow Writing Lab VIII

Twaalf talenten geselecteerd

9 februari 2023

Twaalf schrijftalenten, met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding, krijgen dit jaar in het Slow Writing Lab alle ruimte om zich te ontwikkelen. In de afgelopen zeven jaar is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject dat makers uit het hele Nederlandse taalgebied de kans biedt hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren.

Lees meer

Max Greyson als WiR in Nederland

Writer in residenceprogramma 2023

7 februari 2023 - Algemeen en Persberichten

Dichter, performer en theatermaker Max Greyson is in februari als writer in residence in Amsterdam, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds. Hij werkt tijdens zijn verblijf aan twee projecten: een nieuwe gedichtenbundel, De dramaturgie van het loslaten, en een muziektheatervoorstelling.

Lees meer

Toneelschrijfprijs 2023 zoekt winnaar

Open oproep

2 februari 2023 - Algemeen

Schrijf je toneel? Ging een van je teksten in première tussen 1 januari en 31 december 2022? Dan kun je die tekst insturen voor de Toneelschrijfprijs 2023. Die bekroont elk jaar de auteur van het beste oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk. De winnaar maakt kans op een geldprijs van € 10.000. De genomineerden winnen elk € 1.000.

Lees meer

Residentie Jan van Eyck Academie 2023/24

Open oproep

1 februari 2023

Vanaf november 2023 is er plek voor een schrijver die zes maanden wil werken aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De academie is op zoek naar schrijvers die (affiniteit hebben met) onderzoeksgericht werken en die bereid zijn hun werk open te stellen naar de groep. Schrijvers uit alle genres en met uiteenlopende benaderingen van literatuur kunnen zich aanmelden. Aanmelden kan tot en met vrijdag 24 februari.

Lees meer

Longlist Libris Literatuur Prijs 2023

30 januari 2023

De longlist van de Libris Literatuur Prijs 2023 is bekendgemaakt. Van de achttien genomineerde titels zijn er twee geschreven door Vlaamse auteurs en zestien door Nederlandse. Op maandag 8 mei 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Lees meer

Spreekuur voor debutanten

17 januari 2023 - Schrijvers

Ben je literair schrijver en ben je onlangs gedebuteerd? Dan voldoe je wellicht aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je tweede boek. Als je dit jaar voor het eerst een aanvraag wil indienen en hier vragen over hebt, kun je deze - live of online - voorleggen tijdens het spreekuur op woensdag 8, dinsdag 14 februari of woensdag 15 februari 2023. Aanmelden kan tot en met vrijdag 3 februari. De aanvragen zelf dienen uiterlijk woensdag 15 maart 2023 te zijn ingediend.

Lees meer

Writer in Residence - NIAS 2023-2024

Open oproep

17 januari 2023 - Algemeen en Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2023-2024. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot woensdag 15 maart 2022 worden ingediend.

Lees meer

Duitse uitgevers bezoeken Nederland

Gastlandschap Leipziger Buchmesse 2024

12 januari 2023 - Buitenland en Algemeen

Van woensdag 18 tot en met vrijdag 20 januari komen afgevaardigden van negen Duitse uitgevers naar Amsterdam, om kennis te maken met Nederlandstalige literatuur, schrijvers en uitgevers. Dit programma vindt plaats in het kader van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap rondom en op de Leipziger Buchmesse 2024, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland.

Lees meer

Tom Hofland wint BNG Bank Literatuurprijs

12 januari 2023 - Prijzen

De BNG Bank Literatuurprijs, de prijs voor jong schrijverstalent, gaat dit jaar naar Tom Hofland voor zijn roman De menseneter. De jury prijst de laureaat om zijn unieke stijl, zijn vormexperiment, zijn gevoel voor humor en zijn originaliteit. Medegenomineerde Luuk Imhann won met zijn roman Loutering de publieksprijs.

Lees meer

Roland Holsthuis Bergen

Bert Schierbeekfonds

2 januari 2023 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Schrijvers, dichters en literair vertalers kunnen het Roland Holsthuis in Bergen (NH) een kalendermaand lang huren als werkplek. Het Bert Schierbeekfonds biedt hen de mogelijkheid om op deze literair-historisch unieke locatie tegen een gereduceerd tarief in alle rust te werken. Dit pand, het voormalige woonhuis van de dichter, wordt sinds 2022 door het Bert Schierbeekfonds gehuurd van de Stichting A. Roland Holst Fonds.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Tiziano Perez of Hanneke Marttin.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kunt u zich gratis abonneren.