Nieuws

Tweejarige subsidies 2023-2024

Literaire en literair-educatieve activiteiten

23 december 2022 - Toekenningen

Acht organisaties die bij het Letterenfonds een aanvraag voor een tweejarige subsidie indienden, hebben een positief besluit ontvangen. In totaal is € 942.000 toegekend voor de jaren 2023-2024. Onder de acht literaire festivals en literair-educatieve organisaties die subsidie ontvangen, is één nieuwe aanvrager, De Nieuwe Liefde. Twee aanvragen zijn afgewezen.

Lees meer

Tijs Goldschmidt wint P.C. Hooftprijs

21 december 2022 - Prijzen

De P.C. Hooft-prijs 2023, voor beschouwend proza, is toegekend aan schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de viering van 75 jaar P.C. Hooft-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. De jury roemt de “essayist pur sang” om zijn buitengewoon diverse oeuvre en om zijn taal.

Lees meer

Woordtarief vertalingen

Minimum verhoogd per 2023

19 december 2022 - Vertalers en Algemeen

Het minimum vertaaltarief zoals gehanteerd in het Modelcontract voor de uitgave van een vertaling van een literair werk wordt verhoogd. De Literaire Uitgevers Groep (onderdeel van de GAU/Mediafederatie) en de Auteursbond zijn het eens geworden over een eenmalige afspraak over het woordtarief in 2023 en komen uit op een verhoging van het woordtarief met 3,7%. Per 1 januari 2023 wordt het nieuwe minimale woordtarief voor literaire vertalingen 7,24 eurocent (was 6,98 eurocent). Voor poëzievertalingen gaat het naar € 2,65 per regel met een minimum van € 46,52 per gedicht (was € 2,56 per regel en € 44,86 per gedicht).

Lees meer

Readification-campagne brengt literatuur en gaming opnieuw samen

13 december 2022

Vandaag lanceren de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft het vervolg op de succesvolle Readification-campagne. Readification werd vorig jaar gestart en is een nieuwe vorm van leesbevordering waarbij literatuur voor jongeren gekoppeld wordt aan populaire videogames en bijbehorende werelden. De nieuwe Verborgen Verhalen achter Assassin’s Creed Valhalla van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart zijn te lezen in de Ubisoft Special-app.

Lees meer

Lisa Weeda wint Bronzen Uil 2022

12 december 2022 - Prijzen

De Bronzen Uil 2022, de prijs voor Nederlandstalige literaire debuten van het Algemeen Nederlands Verbond en Willemsfonds, is uitgereikt aan Lisa Weeda voor haar debuutroman Aleksandra (De Bezige Bij). Met de juryprijs kreeg ze een beeldje van een uil en 10.000 euro overhandigd. Dit gebeurde tijdens Het Betere Boek, het literar festival van Willemsfonds in Gent. Genomineerde Frouke Arns won met haar roman De gelijktijdigheid der dingen (Arbeiderspers) de lezersprijs.

Lees meer

Imaginings bekroond

Poëzie in NGT

10 december 2022 - Algemeen en Prijzen

De video Veel zeggend / Imaginings van regisseur Anja Hiddinga en Geelprodukt Filmproducties is op het Zebra Poëzie Festival in Berlijn (Duitsland) bekroond met de Ritter Award en ontving de publieksprijs op het Ouaga Côté Court festival in Ouagadougou (Burkina Fasso). In dit project kregen dove jongeren een workshop rappen in gebarentaal. In de lange videoclip reageren zij op de geschiedenis van gebarentaal in Nederland en tonen hun ervaringen met doofzijn nu en hun toekomstdromen. De totstandkoming van deze NGT-poëzie werd mede ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Slow Writing Lab VI presenteert zichzelf

8 december 2022 - Schrijvers

De deelnemers die in 2021 het Slow Writing Lab volgden, presenteren zichzelf en hun werk op een eigen website. Ze vertellen waar ze momenteel mee bezig zijn, welke vragen ze zichzelf stellen, en ze delen een fragment uit eigen werk. De foto’s zijn verzorgd door fotograaf Wouter le Duc, die met het portret van Slow Writing Lab-deelnemer Daniëlle Zawadi onlangs de prijs voor het beste fotoportret won.

Lees meer

Regeling Stage Cultuur Inclusief verlengd

6 december 2022

Culturele organisaties kunnen gebruikmaken van platform Stage Cultuur Inclusief voor het plaatsen van vacatures voor stage- en startersplekken. Het platform is bedoeld om de instroom van divers talent te bevorderen. Stage Cultuur Inclusief is een initiatief van de zes Rijkscultuurfondsen, en is recentelijk verlengd tot 1 november 2023.

Lees meer

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Open Oproep

6 december 2022

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt extra aandacht besteed aan het slavernijverleden: een belangrijk, pijnlijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. In het kader van het herdenkingsjaar stelt de Rijksoverheid budget beschikbaar voor activiteiten en initiatieven die een bijdrage leveren aan het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden.

Lees meer

Hannes Meinkema

In memoriam

30 november 2022 - Algemeen en Schrijvers

Hannes Meinkema (1943-2022) is op 22 november j.l. in Amsterdam op 79-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Ze debuteerde in 1974 met de roman De maaneter en publiceerde meer dan 30 boeken, waaronder ook verhalenbundels, poëzie, jeugdboeken, en bloemlezingen. Haar bekendste werk is waarschijnlijk de roman En dan is er koffie uit 1976. Verhalen uit de bundel De naam van mijn moeder zijn vertaald in acht talen, waaronder het Duits, Engels, Frans, Hebreeuws en Italiaans. Meinkema ontving sinds 2000 een jaarlijks eregeld van het Nederlands Letterenfonds op grond van haar grote verdiensten voor de Nederlandstalige literatuur.

Lees meer

Residentie Jan van Eyck Academie 2023

Open oproep

28 november 2022

Vanaf mei 2023 is er plek voor een schrijver die drie maanden wil werken aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De academie is op zoek naar schrijvers die (affiniteit hebben met) onderzoeksgericht werken en die bereid zijn hun werk open te stellen naar de groep. Schrijvers uit alle genres en met uiteenlopende benaderingen van literatuur kunnen zich aanmelden, maar de voorkeur gaat uit naar een schrijver met minimaal één boekpublicatie. Aanmelden kan tot en met vrijdag 16 december.

Lees meer

Vermeer Prijs uitgereikt aan Arnon Grunberg

17 november 2022 - Prijzen

Schrijver Arnon Grunberg heeft de Johannes Vermeer Prijs 2022 ontvangen uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media. De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De jury, onder leiding van Andrée van Es, noemt Grunberg een ‘sterk denker en een moedig schrijver’, die behoort tot de meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaars van dit moment.

Lees meer

De Johnny 2022 uitgereikt

14 november 2022 - Prijzen

De Johnny 2022, oeuvreprijs voor podiumpoëzie, is uitgereikt in het Maaspodium in Rotterdam. Dit jaar ging de prijs naar twee winnaars, één voor het Nederlandse en één voor het Vlaamse taalgebied: Babs Gons en Seckou Ouologuem.

Lees meer

Boekenbon Literatuurprijs naar Anjet Daanje

11 november 2022 - Prijzen

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje is de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2022. “Een literaire tour de force”, aldus de jury onder voorzitterschap van Guy Verhofstadt. Hij overhandigde gisterenavond de prijs, waaraan een geldbedrag van 50.000 euro is verbonden, aan Daanje in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

Lees meer

Vier Haagse literatuurprijzen toegekend

9 november 2022 - Prijzen

Gisteren in het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van vier belangrijke Haagse literatuurprijzen, georganiseerd door het Literatuurmuseum. De laureaten zijn Marion Bloem, Dominique De Groen, Donald Niedekker en Marjan Slob. Op zondag 12 februari 2023 worden de prijzen uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag.

Lees meer

Winnaars &Awards

Alida Dors en Kleur bekroond

4 november 2022 - Prijzen en Algemeen

Vanmiddag zijn de winnaars van de &Awards 2022 bekendgemaakt op het event van Code Diversiteit & Inclusie. In Theater Zuilen in Utrecht is de Persoonsprijs uitgereikt aan Alida Dors en de Projectprijs aan Kleur. Deze prijzen worden jaarlijks toegekend aan een project én een professional die zich hebben ingezet voor diversiteit en inclusie in de culturele sector. De &Awards dienen als stimulering, voorbeeld en signaal naar andere culturele organisaties en worden mogelijk gemaakt door de zes rijskcultuurfondsen.

Lees meer

Prijzenregen voor biograaf Van Stipriaan

31 oktober 2022 - Prijzen

René van Stipriaan heeft in Gent de Leonard Willemsprijs 2018-2021 ontvangen voor De hartenjager (Querido). De bekroning van deze biografie over Bredero (1585-1618), die met een beurs van het Letterenfonds tot stand kwam, vormde voor Van Stipriaan de opmaat voor meer eerbetoon: in één weekend ontving hij zowel de Biografieprijs als de Libris Geschiedenisprijs voor De Zwijger (Querido Facto), zijn biografie over Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands en een tijdgenoot van Bredero.

Lees meer

Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs

24 oktober 2022 - Prijzen

Het boek Wolven op het ruiterpad van Tijs Goldschmidt wint dit jaar de prijs voor het beste natuurboek van Nederland. De tiende Jan Wolkers Prijs is uitgereikt tijdens de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest.

Lees meer

Productiekosten bijzondere uitgaven

Nieuwe subsidieregeling

13 oktober 2022 - Algemeen

Nederlandse en Friese uitgeverijen kunnen bij het Nederlands Letterenfonds een tegemoetkoming in de kosten aanvragen voor de uitgave van moeilijk te exploiteren maar bijzondere literaire titels, die bestemd zijn voor een algemeen lezerspubliek en die de kwaliteit en diversiteit van het boekenaanbod vergroten. De nieuwe regeling Productiekosten bijzondere uitgaven vervangt twee eerdere subsidieregelingen (Literaire uitgaven en Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur) en biedt onder meer ruimere mogelijkheden voor titels die de diversiteit in het aanbod aan kinderboeken verrijken en voor NGT-projecten.

Lees meer

El Hizjra Literatuurprijs 2022 uitgereikt

8 oktober 2022 - Prijzen

Op vrijdag 7 oktober zijn de winnaars van de 31e El Hizjra Literatuurprijs bekendgemaakt. Tijdens een feestelijk evenement in het Muziekgebouw aan ‘t IJ werd de prijs overhandigd aan de twee winnaars Karim Ellouta (poëzie) en Alara Adilow (proza).

Lees meer

Makers buiten het boek

Nieuwe subsidieregeling

7 oktober 2022 - Algemeen en Schrijvers

Het Letterenfonds stimuleert de kwaliteit en diversiteit van nieuwe literatuur in het Nederlands, Fries en Papiaments. Voor het schrijven of vertalen van literaire boeken in vele genres waren er al projectsubsidies. Nu kun je ook een projectsubsidie aanvragen als maker van nieuwe literatuur buiten het boek: van performance tot podcast en van spoken word tot virtual reality. De projectsubsidie biedt tijd, ruimte en middelen om nieuw werk te maken. Als je wilt kun je daarnaast een deel van het bedrag besteden aan je professionele ontwikkeling.

Lees meer

A.R. Holsthuis 2023

Open oproep

6 oktober 2022 - Algemeen

“Hoe prettig en hoe rustig, hoe fijn je hier kunt werken, en hoe heerlijk het is om ’s ochtends vroeg of juist aan het eind van de dag naar het strand te fietsen en daar wat tijd door te brengen”, zo noteerde schrijver Martijn Simons aan het eind van zijn werkmaand in het Roland Holsthuis. Ook in 2023 is het voor literaire auteurs, voor dichters, schrijvers, vertalers en illustratoren mogelijk het Roland Holsthuis in Bergen (NH) gedurende een kalendermaand te huren als werkplek. Heeft u belangstelling? U kunt uw verzoek tot uiterlijk woensdag 2 november 2022 aanstaande aan het Letterenfonds mailen.

Lees meer

Vertaalengel naar Filter, tijdschrift over vertalen

4 oktober 2022 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

De Vertaalengel 2022 wordt op dinsdagavond 4 oktober op het ILFU-festival uitgereikt aan Filter, tijdschrift over vertalen. “Het vaktijdschrift gaat dit jaar zijn negenentwintigste jaargang in en heeft zich in de tijd dat het bestaat onmisbaar gemaakt”, aldus de sectie Vertalers van de Auteursbond die de jaarlijkse engel en duivel organiseert. De Vertaalduivel, een speelse aanmoedigingsprijs voor een instantie die iets zou kunnen doen of nalaten in het belang van de vertaler, gaat dit jaar naar Netflix Nederland.

Lees meer

Winnaar Taalboekenprijs

‘Vertalen in de Nederlanden’

3 oktober 2022 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

De Taalboekenprijs 2022 gaat naar Vertalen in de Nederlanden (Boom). “Een indrukwekkende geschiedschrijving, gedegen én informatief, met aandacht voor de grote lijnen en de kleine details, waarin een boeiend en veelzijdig beeld wordt geschetst van de rijke vertaalcultuur in de Lage Landen vanaf de Middeleeuwen [door] vijf prominente vertaalkundigen: Theo Hermans, Cees Koster, Inger Leemans, Ton Naaijkens en Dirk Schoenaers.”

Lees meer

Filter Vertaalprijs 2022

Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen

29 september 2022 - Prijzen

De Filter Vertaalprijs 2022 is toegekend aan Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen voor hun vertaling De droom van de rode kamer van Cao Xueqin. De prijs werd uitgereikt tijdens een feestelijke avond rond de genomineerde vertalers en hun vertalingen op woensdag 28 september 2022 in TivoliVredenburg te Utrecht tijdens het ILFU-festival.

Lees meer

Johannes Vermeer Prijs 2022 naar schrijver Arnon Grunberg

27 september 2022 - Prijzen

De Johannes Vermeer Prijs 2022 is toegekend aan Arnon Grunberg. De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, heeft hem unaniem voorgedragen. Grunberg ontvangt de prijs vanwege zijn uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse kunsten. Hij heeft met zijn literaire bijdragen onmiskenbaar grote invloed gehad op zijn generatie. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt op woensdag 16 november aanstaande uitgereikt door Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media.

Lees meer

Winnaar Europese Literatuurprijs 2022

Agustín Fernández Mallo en Adri Boon bekroond

22 september 2022 - Persberichten, Prijzen en Evenementen

De Europese Literatuurprijs 2022 gaat naar de Nocilla-trilogie van de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo in de Nederlandse vertaling van Adri Boon, uitgegeven door Koppernik. ‘Een fantastisch boek dat de verbrokkeling en versnippering het hoofd biedt door te laten zien hoe dat wat ogenschijnlijk fragmentarisch is, op zichzelf staat, rondzingt, plotseling contact maakt en een amalgaam vormt dat onverwachte eigenschappen blijkt te hebben’, aldus de jury. Agustín Fernández Mallo en Adri Boon ontvangen de prijs op zaterdag 5 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff.

Lees meer

Beste Boek voor Jongeren

19 september 2022 - Prijzen

De dystopische Young Adult roman Lily van Tom De Cock en de debuutroman Het meisje met de luidende stem van Abi Daré in vertaling van Arjaan en Thijs van Nimwegen zijn bij de start van de Boekenweek van Jongeren uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren. Een jongerenjury selecteerde deze twee titels, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist opstelde. Voor beide winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2.500 euro.

Lees meer

Van Doesburghuis, Parijs

Open oproep

16 september 2022 - Schrijvers en Algemeen

In het voorjaar van 2023 biedt het Letterenfonds een bijzondere residency aan voor schrijvers en vertalers in het Van Doesburghuis in Meudon/Parijs. Zij worden opgeroepen uiterlijk op woensdag 12 oktober 2022 een voorstel in te dienen voor ofwel de gehele verblijfsperiode van vier maanden van maart tot en met juni ofwel voor twee maanden (maart-april of mei-juni 2023).

Lees meer

Hebban Debuutprijs voor Koen Caris

14 september 2022 - Prijzen

De debuutroman Stenen eten van Koen Caris won op 10 september de Hebban Debuutprijs 2022. Caris nam de award in de Chocoladefabriek in Gouda in ontvangst, samen met een cheque van 1.000 euro. Daarnaast wordt er een promotiecampagne voor het winnende debuut gestart op Hebban.nl ter waarde van 2.500 euro.

Lees meer

Kopje Koffie #11: Jessica Durlacher

Duitse podcast over Nederlandse literatuur

14 september 2022

Te gast in de elfde aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: schrijfster Jessica Durlacher. Ze spreekt in de Literaire Maatschappij in Bielefeld met Katharina Borchardt over haar boek De stem (De Arbeiderspers, 2021), dat in mei 2022 in het Duits werd gepubliceerd door Diogenes Verlag als Die Stimme, vertaald door Annelie Bogener.

Lees meer

Henriëtte de Beaufortprijs voor Mirjam van Hengel

13 september 2022 - Prijzen en Algemeen

Mirjam van Hengel ontvangt de Henriëtte de Beaufortprijs 2022 voor haar portret van Remco Campert, Een knipperend ogenblik (De Bezige Bij). De jury selecteerde haar boek uit de rijke oogst aan (auto)biografisch werk van de afgelopen zes jaar. De prijs, een oorkonde en € 3.000, wordt op zaterdag 15 oktober in Leiden door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgereikt. Op deze middag wordt ook de Debutantenprijs overhandigd aan Sholeh Rezazadeh voor De hemel is altijd paars (Ambo|Anthos).

Lees meer

Gouden Ganzenveer 2022 voor Nelleke Noordervliet

Nina Polak ontvangt eerste Jonge Veer

12 september 2022 - Prijzen

Op maandag 12 september heeft De Academie De Gouden Ganzenveer de Gouden Ganzenveer 2022 uitgereikt aan schrijver Nelleke Noordervliet. Eerder dit jaar maakte Jet Bussemaker de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. De Jonge veer, een nieuwe prijs voor jonge schrijvers, ging naar Nina Polak.

Lees meer

Longlist Boekenbon Literatuurprijs

8 september 2022 - Algemeen en Prijzen

Uit het recordaantal van 565 fictie en non-fictie inzendingen selecteerde de jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 vijftien titels voor haar longlist. Merendeels fictie, waaronder twee verhalenbundels en vier debuten, en daarnaast twee non-fictie werken. Onder de kanshebbers zijn twee Vlaamse en dertien Nederlandse schrijvers; negen vrouwen en zes mannen. Vijf zagen hun recente werk eerder dit jaar genomineerd voor die andere grote (fictie) prijs, de Libris Literatuurprijs. De shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs wordt bekendgemaakt op donderdag 29 september, de winnaar op 10 november 2022.

Lees meer

Aanvragen HR-voucher weer mogelijk: laatste ronde

5 september 2022 - Algemeen

Culturele en creatieve instellingen kunnen voor de derde en laatste keer een HR-voucher aanvragen voor ondersteuning bij hun HR- en organisatiebeleid. Met de voucher kun je voor maximaal € 20.000 een adviseur inhuren, die je verder helpt met HR-vraagstukken binnen jouw organisatie. Bijvoorbeeld voor advies over de toekomst van de organisatie en daarbij passend HR-beleid en HR-instrumenten, advies over een sociaal veilige werkomgeving, verschillende Fair Pay-contractvormen of begeleiding bij de uitvoering van diversiteitsbeleid.

Lees meer

Tollensprijs voor Ellen Deckwitz

3 september 2022 - Prijzen

Eens in de vijf jaar wordt de Tollensprijs, de oudste literaire prijs van Nederland, uitgereikt om een vooraanstaand letterkundige te eren. Op zondag 11 december valt deze eer te beurt aan dichteres, columnist en theatermaker Ellen Deckwitz. Haar oeuvre onderscheidt zich “door verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid”, aldus de jury.

Lees meer

Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong winnen de Toneelschrijfprijs

2 september 2022 - Persberichten, Prijzen en Schrijvers

Met hun toneeltekst Het waarom beantwoord zijn Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong uitgeroepen tot winnaars van de Toneelschrijfprijs 2022. De prijs is op 2 september 2022 uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Lees meer

‘Buitenleven’ van Nina Polak bekroond

22 augustus 2022 - Prijzen

Buitenleven van Nina Polak (Prometheus) is uitgeroepen tot het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022. Naast de roman van Polak waren ook De kapperszoon van Gerbrand Bakker (Cossee) en Wormmaan van Mariken Heitman (Atlas Contact) genomineerd voor de shortlist.

Lees meer

Steunfonds Oekraïense makers geopend

16 augustus 2022 - Persberichten en Algemeen

Het Steunfonds Oekraïense makers is geopend. Eerder maakte het kabinet bekend dit jaar een miljoen euro te reserveren om kunstenaars die voor de Russische agressie in Oekraïne gevlucht zijn en in Nederland verblijven tijdelijk te ondersteunen in de uitoefening van hun werkpraktijk. Het Steunfonds is zowel gericht op individuele makers als op gezelschappen. Aanvragen voor de regeling kan via het Nederlands Letterenfonds, via deze website.

Lees meer

Kopje Koffie #10: Lize Spit

Duitse podcast over Nederlandse en Vlaamse literatuur

10 augustus 2022 - Buitenland

Te gast in de tiende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: Vlaamse schrijver Lize Spit. Ze spreekt met Katharina Borchardt en Bettina Baltschev over haar boek Ik ben er niet (Das Mag, 2020), dat in juli 2022 in het Duits werd gepubliceerd door S. Fischer als Ich bin nicht da, vertaald door Helga van Beuningen.

Lees meer

Tien subsidies voor debutanten

Toekenningen startersbeurzen 2022

2 augustus 2022 - Persberichten

Tien onlangs gedebuteerde schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een eerste projectsubsidie van € 11.000 om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 26 aanvragers. Net als in het afgelopen jaar kon het budget voor de debutantenbeurzen dit jaar verhoogd worden uit het coronasteunpakket, waardoor er twee extra beurzen voor deze groep schrijvers verleend konden worden.

Lees meer

Ariel Magnus als WiR in Nederland

Writer in residenceprogramma 2022

1 augustus 2022

De Argentijnse auteur Ariel Magnus is in augustus op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een nieuwe roman en doet hij onderzoek voor een volgende.

Lees meer

Inzending &Awards 2022 open

15 juli 2022 - Algemeen en Prijzen

Wie verdient de &Awards 2022? Nomineer nu een project of persoon. Op vrijdag 4 november worden de &Awards en bijbehorende geldprijzen voor de derde keer uitgereikt. De &Awards zetten jaarlijks een project én een professional in de schijnwerpers die zich hebben ingezet voor diversiteit en inclusie. Ze dienen als stimulering, voorbeeld en signaal naar andere organisaties in de culturele sector. Aan de projectprijs is een bedrag van € 20.000 verbonden en de laureaat van de persoonsprijs ontvangt € 5.000.

Lees meer

Remco Campert

In memoriam

14 juli 2022 - Algemeen en Schrijvers

Met Remco Campert (1929-2022) verloor de Nederlandse literatuur een van haar meest geliefde schrijvers. Hij schreef gedichten, verhalen, romans, novelles en columns, en werd in 1976 bekroond met de P.C. Hooftprijs voor poëzie, in 2011 met een Gouden Ganzenveer en in 2015 met de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre. Vanwege zijn grote staat van dienst ontving Campert sinds 2004 een eregeld van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Innovatielabs #2

Open Call

14 juli 2022 - Algemeen

Het programma Innovatielabs zoekt makers, culturele instellingen en andere creatieve partijen die willen werken aan innovatie in de culturele en creatieve sector. Heb je een goed idee om de sector te versterken aan de hand van verdiepend onderzoek, activiteiten of experiment? Kun je de handen ineenslaan met minimaal twee samenwerkingspartners én sta je open om kennis en inzichten te delen? Doe mee aan de Open Call Innovatielabs #2! Tot en met 5 oktober 2022 kun je een voorstel indienen. Deelname staat open voor aanvragers uit alle artistieke en creatieve disciplines.

Lees meer

Opnieuw een run op Steunmaatregel voor Schrijvers

925 schrijversactiviteiten in twee maanden

7 juli 2022 - Persberichten en Algemeen

Om schrijvers een extra steuntje in de rug te geven hebben de Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds een vierde Steunmaatregel voor Schrijvers uitgevoerd om het schrijversbezoek te stimuleren. Het Nederlands Letterenfonds stelde € 250.000 beschikbaar om 50% korting te geven op schrijversbezoeken die via de Schrijverscentrale plaatsvinden tussen 21 maart en 1 oktober 2022. Ruim 450 organisaties maakten hier gebruik van, waarvan 10% nieuwe organisaties. Binnen twee maanden is het volledige subsidiebedrag toegekend. 

Lees meer

Nominaties Toneelschrijfprijs 2022 bekend

30 juni 2022 - Prijzen

,Rosa. van Koen Boesman, TAL van het collectief BOG., Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong en Trojan Wars van Peer Wittenbols zijn genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2022. De jury, onder voorzitterschap van Els Van Steenberghe, selecteerde hun nieuwe theaterteksten als de beste vier die in de afgelopen twee jaar in première gingen.

Lees meer

Charlotte Pothuizen wint Aleida Schotprijs

29 juni 2022 - Vertalers en Prijzen

De Aleida Schotprijs 2022 voor vertalingen uit een van de Slavische talen is toegekend aan Charlotte Pothuizen. De jury van de Aleida Schotprijs, bestaande uit Arthur Langeveld en Eric Metz, kent de prijs toe aan Charlotte Pothuizen voor haar vertalingen van moderne Poolse literatuur, in het bijzonder voor Szczepan Twardochs romans De koning (Nieuw Amsterdam, 2019) en Het zwarte koninkrijk (Nieuw Amsterdam, 2021).

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2022

22 juni 2022 - Algemeen

Juryvoorzitter Manon Uphoff heeft tijdens een feestelijke presentatie in Spui25 in Amsterdam de shortlist van de twaalfde editie van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Lees meer

Nominaties Filter Vertaalprijs 2022

17 juni 2022 - Vertalers en Prijzen

Vijf Nederlandse vertalingen zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2022. Deze jaarlijkse prijs bekroont de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk. Bij elkaar omspannen de vijf nominaties diverse werelddelen, op z’n minst drie wereldtalen en zo’n zeven eeuwen. De prijsuitreiking volgt op woensdag 28 september tijdens het Internationaal Literatuurfestival in Utrecht.

Lees meer

Kopje Koffie #9: Stefan Hertmans

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

15 juni 2022

Te gast in de negende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: Vlaamse schrijver Stefan Hertmans. Hij spreekt met Katharina Borchardt over zijn boek De Opgang (De Bezige Bij, 2020), dat in april 2022 in het Duits werd gepubliceerd door Diogenes als Der Aufgang, vertaald door Ira Wilhelm.

Lees meer

Peiling Leesvaardigheid bevestigt opnieuw belang leesbevordering

10 juni 2022 - Algemeen

De vaardigheid in begrijpend lezen bij leerlingen in het basisonderwijs (bo) en speciaal basisonderwijs (sbo) is deels nog onder niveau. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een peiling naar leesvaardigheid onder leerlingen van groep 8. Deze peiling is in het voorjaar van 2021 onder regie van de Inspectie van het Onderwijs uitgevoerd. De peiling laat ook zien dat leesplezier en leeszelfvertrouwen kunnen bijdragen aan een grotere leesvaardigheid. Volgens De Leescoalitie bevestigen de resultaten de noodzaak van leesbevordering.

Lees meer

Duitse literaire festivals bezoeken Nederland

Gastlandschap Leipziger Buchmesse 2024

7 juni 2022 - Buitenland en Algemeen

Van woensdag 8 tot zaterdag 11 juni bezoeken programmamakers en directeuren van meer dan tien Duitse literaire literatuurfestivals en podia Nederland, op uitnodiging van Flanders Literature en het Nederlands Letterenfonds. Dit Fellowship vindt plaats in het kader van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap rondom en op de Leipziger Buchmesse 2024. Tijdens deze intensieve dagen krijgen de organisatoren een breed overzicht van de literatuur uit de Lage Landen aangereikt en gelegenheid om meer dan vijftien schrijvers en illustratoren te ontmoeten; van alle auteurs zijn nieuwe Duitse vertalingen in voorbereiding.

Lees meer

Vier bekroningen op rij voor Readification

22 mei 2022 - Algemeen en Prijzen

In twee dagen viel Readification twee keer in de prijzen. Het leesbevorderingsproject van de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft is bekroond met Goud bij de AMMA’s, de mediaprijzen voor de opvallendste concepten en beste samenwerkingen, en het ontving een bronzen Esprix in de categorie ‘Media, Entertainment & Communications’.

Lees meer

Stage Cultuur Inclusief

Aan de slag voor divers talent!

18 mei 2022 - Algemeen

Culturele organisaties kunnen vanaf 15 mei 2022 gebruikmaken van platform Stage Cultuur Inclusief voor het plaatsen van een of meer vacatures voor stage- en startersplekken. Het platform is bedoeld om de instroom van divers talent te stimuleren. Sollicitaties lopen via het platform waarna de meest passende kandidaten worden doorgestuurd zodat de organisatie zelf de eindselectie kan maken. Daarna kan de organisatie een financiële bijdrage aanvragen van maximaal € 1.000 per ingevulde vacature.

Lees meer

Michael Tedja nieuwe writer in residence bij NIAS

17 mei 2022 - Algemeen

Michael Tedja zal van september 2022 tot februari 2023 als writer in residence verbonden zijn aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS zal Tedja hier werken aan zijn nieuwste roman, waarin hij de geschiedenis van zijn kunstenaarsfamilie onderzoekt.

Lees meer

Kopje Koffie #8: Gerbrand Bakker

Duitstalige boekenpodcast

12 mei 2022 - Algemeen en Buitenland

Vanuit Trier is schrijver Gerbrand Bakker te gast in Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur. Katharina Borchardt interviewt hem over Knecht, allein, de Duitse vertaling door Andreas Ecke voor Suhrkamp Verlag van Knecht alleen: de opvolger van het autobiografische Jasper en zijn knecht.

Lees meer

Veronika ter Harmsel Havlíková ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2022

10 mei 2022 - Vertalers, Prijzen en Persberichten

De Letterenfonds Vertaalprijs 2022 gaat naar Veronika ter Harmsel Havlíková. Aan de prijs is een bedrag van € 15.000 verbonden. Het fonds bekroont hiermee Ter Harmsel Havlíková’s excellente vertalingen van belangrijke Nederlandstalige titels in het Tsjechisch, en haar cruciale rol als begeleider van nieuwe vertalers en bemiddelaar voor de Nederlandse literatuur in Tsjechië.

Lees meer

Mariken Heitman wint Libris Literatuur Prijs

Wormmaan bekroond

10 mei 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Op maandag 9 mei is bekendgemaakt dat Mariken Heitman met Wormmaan (Atlas Contact) de 29ste winnaar is van de Libris Literatuur Prijs. De jury stelde dat het boek ‘getuigt van moed, literair meesterschap en grote denkkracht. Een uitdagende, onconventionele roman die zowel actueel als tijdloos is.’ De roman kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Museum van de Geest | Dolhuys

European Museum of the Year Award 2022

9 mei 2022 - Prijzen

Het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem, dat in 2020 werd geopend, is bekroond met de ‘European Museum of the Year Award 2022’ door het European Museum Forum. Het is de meest prestigieuze museumprijs in Europa voor innovatieve visies in de museumsector.

Lees meer

Hengameh Yaghoobifarah als WiR in Amsterdam

Writer in residence mei 2022

3 mei 2022 - Persberichten en Algemeen

In mei woont en werkt de Duitse schrijver Hengameh Yaghoobifarah, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, als writer in residence in Amsterdam. Yaghoobifarah zal hier werken aan een nieuwe roman. Ook wordt de Nederlandse vertaling van hun debuutroman gepresenteerd op Read My World.

Lees meer

Programma Literaire Vertaaldagen 2022

Inschrijving geopend

26 april 2022 - Vertalers en Algemeen

Het programma van de drieëntwintigste editie van de Literaire Vertaaldagen is bekend. Op de traditionele symposiumdag, op vrijdag 1 juli in de Rode Hoed in Amsterdam, gaan ervaren vertalers en anderen vanuit hun eigen specialisme in op het thema ‘Vertalen is een leven lang leren’. De symposiumdag kan dit jaar zowel live als online worden bijgewoond. Nieuw is ook dat er op zaterdag 2 juli maar liefst twintig workshops worden aangeboden, merendeels taaloverstijgend: van het vertalen van poëzie of straattaal tot strips of non-fictie, en van het pitchen van een nieuw vertaalproject tot slim zoeken op internet. De live workshops duren een dagdeel, u kunt op zaterdag dus naar eigen keuze een of twee workshops volgen. De inschrijving voor zowel de symposiumdag als de workshops is nu geopend. Als u wilt deelnemen aan een of meer workshops dient u zich uiterlijk in mei aan te melden.

Lees meer

122 inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2022

21 april 2022 - Algemeen

De open oproep voor de Toneelschrijfprijs 2022 heeft 122 theaterteksten opgeleverd. Het aantal inzendingen ligt aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren, omdat de Toneelschrijfprijs in 2021 vanwege corona niet werd uitgereikt.

Lees meer

Leraren inspireren elkaar om leesonderwijs te verbeteren

Bij ‘Springlezend’ staat advies van leraar tot leraar centraal

20 april 2022 - Persberichten

Leraren leveren een onmisbare bijdrage aan de leesopvoeding van kinderen. Onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK toont aan dat het overgrote deel van de leraren zich daarvan bewust is. Toch heeft maar iets meer dan de helft van de leraren in het basisonderwijs het gevoel voldoende tijd aan leesbevordering te kunnen besteden. In het voortgezet onderwijs is dat zelfs maar 34%. Verder geeft bijna 70% van de leraren in het basisonderwijs en 80% van de leraren in het voortgezet onderwijs aan extra middelen en ideeën voor leesbevordering enorm op prijs te stellen. De nieuwe campagne Springlezend, opgezet door de Leescoalitie, voorziet hierin door leraren een platform te geven waar ze inspiratie kunnen vinden én delen. De aftrap werd vandaag gevierd door leraren en leerlingen in een trampolinepark in Hilversum. Bekende schrijvers brachten daarbij een ode aan de leraar die hen vroeger springlezend heeft gemaakt.

Lees meer

Vertalersgeluktournee van start

Vertalers vertellen over hun voor de Europese Literatuurprijs genomineerde vertalingen

19 april 2022 - Vertalers, Prijzen, Evenementen, Algemeen en Persberichten

Kom live luisteren naar de Nederlandse stemmen van Paolo Cognetti, Roy Jacobson, Caleb Azumah Nelson, Maxim Osipov, Lydia Sangren en anderen tijdens de Vertalersgeluktournee 2022. Van vrijdag 29 april tot en met dinsdag 31 mei vertellen dertien literair vertalers over het vertalen van hun voor de longlist van de Europese Literatuurprijs genomineerde roman. De Vertalersgeluktournee trekt van Leeuwarden naar Groningen, Amsterdam en Rotterdam. Of log in op de livestreams!

Lees meer

Leescoalitie steunt pleidooi onderwijsinspectie

‘Roer moet radicaal om’

13 april 2022 - Algemeen

In de Staat van het Onderwijs 2022 pleit de Inspectie van het Onderwijs ervoor dat het taal- en rekenniveau van leerlingen binnen twee jaar verbeterd moet zijn. De Inspectie constateert dat de afgelopen twintig jaar het niveau van basisvaardigheden van leerlingen is gedaald. Daarom moet volgens de inspectie ‘het roer radicaal om’. Deze constatering sluit naadloos aan bij het pleidooi van de Leescoalitie voor een ambitieus leesoffensief om ervoor te zorgen dat in 2025 niemand met een leesachterstand van school komt. Het Nederlands Letterenfonds maakt samen met acht andere organisaties uit van het samenwerkingsverband De Leescoalitie.

Lees meer

Auteurs Boekenweekgeschenk van jongeren bekend

Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen en Gershwin Bonevacia

12 april 2022 - Algemeen

Schrijvers Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen en dichter Gershwin Bonevacia zullen dit jaar bijdragen aan 3PAK, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Het geschenk is tijdens deze speciale Boekenweek, van 16 tot en met 25 september, door jongeren gratis af te halen op school, in de boekhandel en in de bibliotheek. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Readification dubbel bekroond

twee SponsorRingen

12 april 2022 - Prijzen en Algemeen

Het project Readification is voor de tweede keer bekroond, nu met twee SponsorRingen: brons in de categorie Maatschappij en goud in het specialisme Innovatie. Readification zet een combinatie van games en verhalen in om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Vorig jaar ontving het initiatief, dat is ontwikkeld door de Leescoalitie, NBD Biblion en gameontwikkelaar Ubisoft, al een bronzen LEFfie Award.

Lees meer

Martijn van der Linden

Kinderboekenambassadeur 2022-2024

6 april 2022 - Algemeen

Illustrator Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal hij zich inzetten voor meer leesplezier bij kinderen en de promotie van kinder-­ en jeugdboeken. Dit werd vandaag bekendgemaakt op Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen in het Beatrix Theater in Utrecht. De Kinderboekenambassadeur is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Kinderboekenmuseum.

Lees meer

Van maker tot lezer

Nieuwe steunmaatregel

5 april 2022 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Makers van Nederlandse literatuur kunnen nu een beurs aanvragen in het kader van de tijdelijke steunmaatregel Van maker tot lezer 2022. De regeling is mogelijk gemaakt met extra geld dat het ministerie van OCW binnen het vijfde coronasteunpakket beschikbaar heeft gesteld voor makers. Van maker tot lezer 2022 staat open voor schrijvers, performers, graphic novelists, illustratoren en vertalers in het Nederlands, die van 1 januari 2017 tot 1 maart 2022 direct of indirect door het Letterenfonds zijn ondersteund. De beurs dient door de maker te worden ingezet om een brug te slaan naar potentiële lezers van haar of zijn werk. Aanvragen worden in behandeling genomen zolang het budget strekt.

Lees meer

Kopje Koffie #7: Gerda Blees

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

4 april 2022

Te gast in de zevende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur: Gerda Blees. Op het kantoor van het Letterenfonds in Amsterdam gaat zij met Bettina Baltschev in gesprek over de totstandkoming van haar debuutroman Wij zijn licht (Podium, 2020), die werd bekroond met De Boekhandelsprijs en de European Union Prize for Literature. In januari dit jaar verscheen het boek in het Duits bij uitgeverij Zsolnay, onder de titel Wir sind das Licht, in vertaling van Lisa Mensing.

Lees meer

Boek een schrijversoptreden met 50% korting

Nieuwe steunmaatregel

25 maart 2022 - Algemeen

Nu er gelukkig weer ontmoetingen mogelijk zijn tussen lezers en schrijvers in boekhandels, bibliotheken en op scholen en podia, komen het Nederlands Letterenfonds en de Schrijverscentrale met een nieuwe steunmaatregel waarmee schrijversoptredens worden gestimuleerd. Organisaties die via de Schrijverscentrale een of meer optredens boeken tussen 21 maart en 1 oktober 2022 ontvangen 50% korting, tot een maximum van € 500 (dit aanbod geldt zolang het budget strekt). Het Letterenfonds en de Schrijverscentrale hopen het aantal schrijversoptredens hiermee een impuls te geven, vooral met het oog op de Boekenweek 2022 die in april zal plaatsvinden.

Lees meer

Kopje Koffie #6: Tobi Lakmaker

Duitse boekenpodcast

24 maart 2022 - Algemeen

In de zesde aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over literatuur uit de Lage Landen, schuift Tobi Lakmaker aan. Met Bettina Baltschev heeft hij het over zijn roman De geschiedenis van mijn seksualiteit, die onlangs in de Duitse vertaling van Christina Brunnenkamp, onder de titel Die Geschichte meiner Sexualität, verscheen bij Piper Verlag.

Lees meer

Nederland en Vlaanderen gastland Leipziger Buchmesse 2024

23 maart 2022 - Persberichten

Nederland en Vlaanderen zullen in 2024 gezamenlijk gastland zijn van de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland. Dat is op de afgelopen Leipziger Buchmesse bekendgemaakt. Het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse ambassade en de vertegenwoordiging van Vlaanderen in Berlijn organiseren samen het aanstaande gastlandschap, dat nieuwe stemmen, nieuwe generaties en nieuwe genres in Duitsland zal introduceren.

Lees meer

Literatuur op het scherm

Projectpresentaties

17 maart 2022 - Algemeen en Schrijvers

Vier teams van schrijvers en ontwerpers hebben in het Huis Utrecht vier nieuwe digitale projecten gepresenteerd. De werken zijn in het afgelopen jaar tot stand gekomen in het kader van Literatuur op het Scherm, een programma van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Jaarverslag 2021

15 maart 2022 - Toekenningen

Het Jaarverslag biedt een overzicht van de activiteiten van het Nederlands Letterenfonds in binnen- en buitenland in het coronajaar 2021. In deze uitgebreide digitale versie van het jaarverslag vindt u ook alle reguliere subsidiebesluiten. Daarnaast zijn ook de besluiten opgenomen in het kader van de steunmaatregelen die konden worden gerealiseerd vanuit meerdere steunpakketten voor de cultuursector, van het omvangrijke herstelpakket voor de fysieke boekhandel in Nederland, en van de HR-voucherregeling voor cultuur, die het Letterenfonds namens de zes rijkscultuurfondsen uitvoert in het kader van de arbeidsmarktagenda. Vanuit de pdf kan worden geklikt op links naar blogs, video’s, publicaties en andere achtergrondinformatie.

Lees meer

Gedicht Marieke Lucas Rijneveld in vijf talen vertaald

‘Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als vluchteling geboren worden’

15 maart 2022 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds staat voor vrije meningsuiting en vreedzame uitwisseling van ideeën. Mede daarom lieten wij het gedicht ‘Een krijgzuchtige tijd’ van Marieke Lucas Rijneveld vertalen in het Oekraïens (Jaroslav Dovhopolyy), Russisch (Anna Sidorova), Duits (Ruth Löbner), Frans (Daniel Cunin) en Engels (Michele Hutchison).

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2022

20 titels uit 11 talen en 13 landen

14 maart 2022 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Algemeen

Twintig titels vertaald uit elf talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2022. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler(s) van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De longlist is samengesteld door zeventien boekhandels. Van 23 maart tot aan de bekendmaking van de shortlist eind juni vertellen de genomineerde vertalers over hun werk op het Vertalerskanaal van Hebban.nl, en live in een aantal boekhandels in het land.

Lees meer

Chinese dichter Wang Jiaxin in maart als WiR in Amsterdam

Writer in residence maart 2022

7 maart 2022 - Persberichten

Op maandag 7 maart a.s. arriveert de Chinese dichter Wang Jiaxin als writer in residence in Nederland. Hij zal een maand lang, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, in Amsterdam wonen en werken. Ook treedt hij op in Leiden, Amsterdam en Gent, en op enkele middelbare scholen.

Lees meer

Shortlist Libris Literatuurprijs 2022 gepresenteerd

1 maart 2022 - Prijzen

De shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022 is bekend: Nico Dros, Mariken Heitman, Auke Hulst, Deniz Kuypers, Renée van Marissing en Lisa Weeda maken kans op de hoofdprijs. Vanaf 25 maart bespreken jonge lezers de genomineerde romans in de podcastserie De shortlist. Op maandag 9 mei volgt een Hommage-show en de bekendmaking van de winnaar in een livestream vanuit Felix Meritis in Amsterdam.

Lees meer

Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 naar Anne Vegter

Big data bekroond

22 februari 2022 - Prijzen

Anne Vegter krijgt de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 voor haar bundel Big data (Querido). Zaterdag 2 april zal de prijs feestelijk worden uitgereikt in de voormalige bibliotheek van het Broederenklooster te Zutphen.

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Eindpresentatie

18 februari 2022 - Evenementen, Schrijvers en Algemeen

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds organiseren op maandagmiddag 28 februari een eindpresentatie van het programma Literatuur op het Scherm. Vier teams van schrijvers en ontwerpers presenteren in Utrecht hun projecten. Daarnaast is er een keynote van Siebe Bluijs, postdoctoraal onderzoeker ‘Digital Literature’. Publiek is van harte welkom bij deze presentatie.

Lees meer

Slow Writing Lab VII

Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd

18 februari 2022 - Algemeen, Schrijvers en Persberichten

Twaalf schrijftalenten staan in de startblokken voor de zevende editie van het Slow Writing Lab. Van de Stoerste Zoetermeerder, een filosoof en crossover artiesten tot een tekenaar en Nieuwe Types. Tijdens het Slow Writing Lab krijgen ze een jaar lang alle ruimte om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied.

Lees meer

Vondel Translation Prize naar David Doherty

Summer Brother bekroond

10 februari 2022 - Prijzen

De Vondel Translation Prize 2021 is uitgereikt aan David Doherty voor Summer Brother, zijn vertaling van Zomervacht van Jaap Robben. Tijdens een online ceremonie van The Society of Authors ontving Doherty het prijzengeld van € 5.000 en de lof van de jury, die zijn vertaling selecteerde uit de rijke oogst van twee jaar.

Lees meer

Vragenlijst naar gebruik van de Vertalingendatabase

1 februari 2022

De Hongaarse onderzoeker Krisztina Gracza loopt stage bij de afdeling Buitenland. Als onderdeel van haar proefschrift dat ze aan de Universiteit ELTE te Boedapest aan het voorbereiden is, doet ze onderzoek naar de Vertalingendatabase (www.vertalingendatabase.nl) van het Nederlands Letterenfonds waarvoor Marlies Hoff (Bibliotheek en Documentatie) verantwoordelijk is.

Lees meer

Awater Poëzieprijs naar Sasja Janssen

Virgula beste bundel volgens verzamelde beroepslezers

26 januari 2022 - Prijzen

De dichtbundel Virgula (Querido) van Sasja Janssen heeft de Awater Poëzieprijs 2021 gewonnen. Dat werd afgelopen 21 januari 2022 bekendgemaakt. Virgula kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Inzendingen Toneelschrijfprijs

Open oproep

25 januari 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Nederlandstalige toneelteksten die in kalenderjaar 2020 of 2021 in première zijn gegaan, kunnen tot dinsdag 1 maart 2022 ingezonden worden voor de Toneelschrijfprijs 2022.

Lees meer

HR-vouchers

subsidie voor professionaliseren van HR- en organisatiebeleid

25 januari 2022 - Algemeen

Culturele en creatieve instellingen kunnen een HR-voucher ter waarde van € 20.000 aanvragen voor ondersteuning bij hun HR- en organisatiebeleid. De aanvraagmogelijkheid staat open voor organisaties die door een van de zes rijkscultuurfondsen, waaronder het Nederlands Letterenfonds, zijn ondersteund. In deze (tweede) aanvraagronde is zowel de groep mogelijke aanvragers als het budget verruimd.

Lees meer

Shortlist Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 bekendgemaakt

Vier ondersteunde titels op shortlist

25 januari 2022 - Prijzen

Op vrijdag 21 januari maakte Stichting Zutphen Literair de shortlist bekend voor de gemeentelijke Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022. Uit de 140 ingezonden bundels dingen er nog vijf mee voor de prijs, waarvan vier bundels tot stand kwamen met subsidie van het Nederlands Letterenfonds. Op 15 februari 2022 blijkt welk van de bundels de prijs heeft gewonnen.

Lees meer

Steunmaatregelen zorgen in 2021 voor verdubbeling aantal schrijversbezoeken Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale boekt 5.290 schrijversbezoeken in 2021

24 januari 2022 - Algemeen

In 2021 ontwierpen de Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds drie steunmaatregelen ter ondersteuning van schrijvers. Zij kampen met een serieuze terugval in inkomsten onder meer door het op grote schaal wegvallen van lezingen. Het Letterenfonds stelde € 950.000 beschikbaar om het contact tussen schrijvers en lezers te behouden en optredens van schrijvers te stimuleren. Ruim 1.100 boekhandels, bibliotheken, scholen en andere literaire of culturele organisaties maakten gebruik van de steunmaatregelen, waardoor zo’n 800 beginnende en ervaren jeugdboekenschrijvers en auteurs voor volwassenen fysiek of online hun lezers konden ontmoeten.

Lees meer

Spreekuur startersronde

Ondersteuning auteurs van tweede of derde literaire boek middels regeling Projectsubsidies voor publicaties

20 januari 2022 - Algemeen

Heb je als schrijver één of twee literaire titels op je naam staan? Kijk dan eens of je voldoet aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je volgende boek. Auteurs die een aanvraag willen indienen en hier vragen over hebben, kunnen deze voorleggen tijdens het startersspreekuur. Er zijn twee dagen waarvoor je je kunt inschrijven: dinsdag 8 februari of donderdag 15 februari. Aanmelden kan tot en met vrijdag 4 februari.

Lees meer

Writer in Residence - NIAS 2022-2023

Open oproep

17 januari 2022 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2022-2023. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot dinsdag 15 maart 2022 worden ingediend.

Lees meer

Kopje Koffie #5: Marente de Moor

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

10 januari 2022 - Algemeen

In de vijfde aflevering van de Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur schuift schrijfster Marente de Moor aan, die met Bettina Baltschev in gesprek gaat over de recente vertaling van haar roman Foon. Het boek verscheen in de herfst van 2021 onder de Duitse titel Phon bij Hanser Literaturverlage, in een vertaling van Bettina Bach.

Lees meer

Woordtarief vertalingen

Minimum verhoogd per 2022

3 januari 2022 - Vertalers en Algemeen

De Literaire Uitgevers Groep (onderdeel van de GAU/Mediafederatie) en de Auteursbond onderhandelen over een aangepast Modelcontract voor literaire vertalingen. Daarop vooruitlopend is een afspraak gemaakt over de inflatiecompensatie van het woordtarief. Op basis van de Consumenten Prijs Index wordt met ingang van 31 december 2021 het minimum-woordtarief voor vertalingen van proza verhoogd naar 7,0 eurocent. Voor poëzievertalingen gaat het naar 2,56 euro per regel, met een minimum van 44,86 per gedicht.

Lees meer

Marthe Elzinga wint de Dr. Elly Jaffé Prijs 2021

Prijs voor de beste vertaling uit het Frans naar het Nederlands

3 januari 2022 - Prijzen

Op 3 januari 2022 is de Dr. Elly Jaffé Prijs 2021 toegekend aan Marthe Elzinga. De prijs wordt uitgereikt aan de beste vertaling uit het Frans naar het Nederlands van proza, poëzie en toneel, met als doel de belangstelling voor de Franse taal en literatuur te stimuleren. Marthe Elzinga, die haar vertalingen eerder publiceerde onder de naam Maarten Elzinga, is bekend van haar vertalingen van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano en René Daumal. Delen van haar werk kwamen tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Romkje de Bildt of Teun Grondman.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.