Nieuws

PEN Translates Awards voor ‘Island mountain glacier’

Engelse vertaling Anne Vegter van Astrid Alben valt in de prijzen

22 december 2021 - Prijzen

De dichtbundel Island mountain glacier, de Engelse vertaling van Anne Vegters Eiland berg gletsjer door Astrid Alben (Prototype Publishing, februari 2022) heeft een van de English PEN Translates Awards ontvangen. Opvallend is dat de vertaling al vóór verschijnen in de prijzen is gevallen. De vertaling kwam tot stand met subsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Letteren Live #17

Literaire talkshow, nu online

20 december 2021 - Algemeen

Te gast in de zeventiende (en tevens laatste) aflevering van Letteren Live, de literaire talkshow van het Letterenfonds, SPUI25 en het Parool: Anne Eekhout, Chris Keulemans en Adri Boon.

Lees meer

Slow Writing Lab-deelnemers vallen in de prijzen

17 december 2021 - Prijzen

Twee deelnemers aan het huidige Slow Writing Lab VI zijn afgelopen week in de prijzen gevallen. Yousra Benfquih ontving de Max van der Stoel Human Rights Award 2021 voor haar dissertatie. Maxine Palit de Jongh won de El Hizjra Literatuurprijs 2021 voor poëzie.

Lees meer

Online kennismaking rondom pilot samenwerking in Caribisch deel van het Koninkrijk

15 december 2021 - Algemeen

Maandagmiddag 8 december was een bijzonder moment, directeuren, inhoudelijk betrokkenen en communicatiemedewerkers van alle rijkscultuurfondsen ontmoetten voorzitter Halder Lam en chef de bureau Melanie Sloot van het private Prins Bernhard Culltuurfonds Caribisch Gebied (PBCCG) in een online meeting. Hier maakten ze onder leiding van Tibisay Sankatsing, inbellend vanaf Aruba, met elkaar kennis en wisselden ze informatie uit rondom de pilot informatieloket Caribisch gebied.

Lees meer

P.C. Hooftprijs 2022 naar Arnon Grunberg

Oeuvreprijs toegekend

14 december 2021 - Prijzen

De P.C. Hooftprijs 2022 wordt toegekend aan schrijver Arnon Grunberg. De jury, onder voorzitterschap van Agnes Andeweg, stelt dat Grunberg een ’immense bijdrage heeft geleverd aan Nederlandse literatuur’. Grunberg ontvangt de oeuvreprijs, waaraan een bedrag is verbonden van € 60.000, medio mei 2022 in het Literatuurmuseum in Den Haag.

Lees meer

Vertalers gezocht voor een project rond verhalenbundel Bryan Washington

Open oproep

9 december 2021 - Vertalers en Algemeen

Vertaal jij literaire teksten (zoals romans, gedichten, korte verhalen) uit het Engels of heb je interesse om je te ontwikkelen tot literair vertaler? Lijkt het je interessant om met een groep en onder professionele begeleiding te werken aan een vertaling van Lot van Bryan Washington, die daadwerkelijk gepubliceerd wordt? Meld je dan aan voor dit vertaalproject door onder meer een korte proefvertaling te maken. Aanmelden kan tot en met woensdag 15 december 2021.

Lees meer

Rijkscultuurfondsen vergroten bereikbaarheid in Caribisch deel Koninkrijk

2 december 2021 - Algemeen

De zes rijkscultuurfondsen zijn een samenwerking gestart met het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied (PBCCG), met als doel de toegankelijkheid en bereikbaarheid voor aanvragers in het Caribisch deel van het Koninkrijk te vergroten. Het PBCCG zal vanaf december 2021 gedurende een pilot van negen maanden, het aanspreekpunt zijn voor het Nederlands Caribisch gebied en verbindend optreden tussen de rijkscultuurfondsen en de regio.

Lees meer

Wilma Geldof en Verena Kiefer winnen Gustav Heinemann Friedenspreis

‘Reden ist Verrat’ valt in de prijzen

1 december 2021 - Buitenland en Prijzen

Op vrijdag 19 november 2021 is de Duitse Gustav Heinemann Friedenspreis 2021 uitgereikt aan schrijver Wilma Geldof en vertaler Verena Kiefer voor de jeugdroman Reden ist Verrat, uitgegeven door Gerstenberg Verlag (originele titel Het meisje met de vlechtjes, gepubliceerd bij Luitingh-Sijthoff in 2018). In het Heinrich Heine Haus in Düsseldorf namen de dames de geldprijs van € 7.500 in ontvangst. Het boek Het meisje met de vlechtjes is tot stand gekomen met een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds, en ook de vertaling Reden ist Verrat werd door het fonds ondersteund.

Lees meer

Sasja Filipenko als WiR in Amsterdam

Writer in residenceprogramma 2021-2022

1 december 2021 - Persberichten

De Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko is op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds twee maanden als writer in residence in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf legt Filipenko de laatste hand aan zijn zesde roman en werkt hij aan een toneelstuk.

Lees meer

Herman Koch te gast in Kopje Koffie

Duitse boekenpodcast

24 november 2021 - Buitenland en Algemeen

Na Arnon Grünberg, Judith Fanto en Charlotte Van den Broeck is Herman Koch te gast in Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse en Vlaamse literatuur. Bettina Baltschev gaat met Koch in gesprek over Finse dagen, dat recent in het Duits is vertaald door Christiane Kuby en Herbert Post voor KiWi.

Lees meer

Bellevue Junior Schrijvers

Open oproep

18 november 2021 - Schrijvers en Algemeen

Vanaf januari 2022 start het talentontwikkelingstraject Bellevue Junior Schrijvers, waarin jonge talenten tussen de 16 en 23 jaar oud de kans krijgen een half seizoen lang workshops toneelschrijven te volgen, en samen voorstellingen te bezoeken. Ze werken toe naar eigen toneelteksten, die door professionele acteurs zullen worden gespeeld tijdens een eindpresentatie. Aanmelden kan tot en met zondag 12 december aanstaande door twee opdrachten in te sturen.

Lees meer

Ellen Deckwitz wint De Johnny 2021

Jasper Albinus ontvangt aanmoedigingsprijs

18 november 2021 - Prijzen

Ellen Deckwitz heeft in het Posttheater in Arnhem de allereerste De Johnny in ontvangst genomen, de nieuw in het leven geroepen oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Naast Deckwitz waren ook Rodaan Al Galidi en Babs Gons genomineerd. De aanmoedigingsprijs ging naar het door Deckwitz voorgedragen talent Jasper Albinus.

Lees meer

Readification wint LEFfie Award

Offensief tegen ontlezing onder jongeren wint prijs

17 november 2021 - Prijzen

Dinsdagmiddag 16 november is bekendgemaakt dat Readification, het offensief tegen ontlezing onder jongeren dat ontwikkeld is door De Leescoalitie, NBD Biblion en gameontwikkelaar Ubisoft is bekroond met een bronzen LEFfie Award. Deze prijs moedigt lef en innovatie binnen de marketing- en reclamebranche aan, en werd uitgereikt tijdens de Effie Awards voor effectieve communicatie. Readification zet een combinatie van games en verhalen in om jongeren weer aan het lezen te krijgen.

Lees meer

Shortlist Vondel Translation Prize

Vijf vertalers maken kans op vertaalprijs

17 november 2021 - Prijzen

Vijf vertalingen zijn genomineerd voor de Vondel Translation Prize 2021. Deze tweejaarlijkse prijs van het Nederlands Letterenfonds bekroont de beste Engelstalige vertaling van een Nederlandstalig literair of cultuurhistorisch werk met een geldbedrag van € 5.000. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de online prijsuitreiking op donderdag 10 februari 2022, die wordt georganiseerd door het Britse The Society of Authors.

Lees meer

Amira Daoudi wint Cross-overLab 2021

16 november 2021 - Prijzen

Grafisch ontwerpster en art director Amira Daoudi heeft met haar project Loulou de Cross-overLab 2021-prijs gewonnen. Deze prijs, met een waarde van 5.000 euro, stelt de winnares in staat om met een zelfgekozen coach haar project verder te ontwikkelen. Het doel is om een cross-over te maken naar een documentaire. Het Cross-overLab komt tot stand met samenwerking van o.a. het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Ontwikkelbeurzen (startende) literair vertalers

Nieuwe subsidieregeling

15 november 2021 - Vertalers en Algemeen

Ben je een literair vertaler in het Nederlands of Fries? Of ben je aantoonbaar op weg om er een te worden? Vanaf 15 november is er een nieuwe aanvraagmogelijkheid bij het Nederlands Letterenfonds, die zowel startende als ervaren literair vertalers in staat stelt zich professioneel te ontwikkelen. Met een ontwikkelbeurs is het bijvoorbeeld mogelijk coaching, scholing, een studiereis of residentieperiode te realiseren of een fragmentvertaling met leesrapport voor uitgevers te maken.

Lees meer

Ton monde, plein de merveilles

Nederlandse kinderboeken en -cultuur in Frankrijk centraal

15 november 2021 - Prijzen, Evenementen en Buitenland

Van half november tot half december vindt onder de titel Ton monde, plein de merveilles een presentatie van Nederlandse kinder- en jeugdcultuur plaats in Montreuil, een voorstad van Parijs, waar ieder jaar de belangrijkste kinderboekenbeurs van Frankrijk wordt georganiseerd. Ton monde, plein de merveilles is een multidisciplinaire samenwerking tussen Nederlandse fondsen en sectorondersteunende instellingen, Franse partners en de Nederlandse ambassade in Parijs.

Lees meer

Boekenbon Literatuurprijs voor Wessel te Gussinklo

11 november 2021 - Prijzen en Schrijvers

De Boekenbon Literatuurprijs 2021 is voor Op weg naar De Hartz van Wessel te Gussinklo (Koppernik). Juryvoorzitter Winnie Sorgdrager heeft de prijs in Den Haag overhandigd aan Geraldine te Gussinklo, zijn dochter, aan wie het boek ook is opgedragen. Te Gussinklo kon omwille van zijn gezondheid niet persoonlijk aanwezig zijn. Naast Op weg naar De Hartz waren ook De terugkeer van Esther Gerritsen (De Geus), De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker (Das Mag), Het boek Daniel van Chris De Stoop (De Bezige Bij) en Al het blauw van Peter Terrin (De Bezige Bij) genomineerd voor deze grote prijs waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden.

Lees meer

Rose Stories bekroond

&Awards 2021

9 november 2021 - Prijzen

De jaarlijkse &Awards, die mogelijk worden gemaakt door de zes rijkscultuurfondsen, zijn uitgereikt aan The Need for Legacy en aan Chafina Bendahman. Bendahman ontving de Persoonsprijs, waaraan € 5.000 is verbonden, als drijvende kracht achter Rose Stories. Gable Roelofson nam namens The Need for Legacy, dat zich inzet voor een inclusieve theatergeschiedenis, de Projectprijs ter waarde van € 20.000 in ontvangst. Eervolle vermeldingen waren er voor Donna Lewis met haar initiatief ZO! Gospel en voor Generation Inclusion, een ontwikkeltraject van Rose Stories voor creatief talent en nieuwe film- en televisiemakers.

Lees meer

Sandra Langereis wint de Libris Geschiedenis Prijs

Biografie Erasmus valt in de prijzen

2 november 2021 - Prijzen

Op zondag 31 oktober heeft Sandra Langereis voor haar boek Erasmus: dwarsdenker (De Bezige Bij) de Libris Geschiedenis Prijs in ontvangst mogen nemen. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Langereis’ portret van Erasmus kwam tot stand met een biografiebeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Johannes Vermeer Prijs uitgereikt aan Natasja Kensmil

1 november 2021 - Prijzen

Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OCW, heeft vanavond de Johannes Vermeer Prijs 2021 uitgereikt aan schilder Natasja Kensmil. De jury van deze editie van de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, roemt Kensmil om haar werk dat helend, opbouwend en kritisch tegelijkertijd is.

Lees meer

Aimée de Jongh wint Prix Ouest France

‘Jours de sable’ bekroond

1 november 2021 - Prijzen

Aimée de Jongh heeft dit weekend op het stripfestival Quai des Bulles de Prix Ouest France 2021 ontvangen voor haar graphic novel Dagen van zand (Jours de sable, Franse vertaling door Jérôme Wicky voor uitgeverij Dargaud). De prijs is opgezet door Ouest France, een van de grootste kranten van Frankrijk, en bekroont het beste stripboek van het afgelopen jaar. De Jongh is de eerste vrouw die de prijs in ontvangst heeft mogen nemen.

Lees meer

Drie winnaars Haagse literatuurprijzen

Andriessen, Rijneveld en Sassen

29 oktober 2021 - Prijzen en Schrijvers

In het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van drie belangrijke Haagse literatuurprijzen. De Jan Campert-prijs 2021 gaat naar Mischa Andriessen voor zijn gedichtenbundel Het drogsyndicaat. Erna Sassen ontvangt voor de jeugdroman Zonder titel de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs. Marieke Lucas Rijneveld krijgt voor Mijn lieve gunsteling de F. Bordewijk-prijs 2021; eerder deze maand werd de roman ook al bekroond met de Tzum-prijs. Op 23 januari 2022 reikt de Jan Campert Stichting de prijzen - elk ter grootte van € 6.000 - uit in Den Haag.

Lees meer

Boek een dichter 2022

Programmeer poëzie voor een aantrekkelijk tarief

29 oktober 2021 - Evenementen, Schrijvers en Algemeen

Van donderdag 27 januari tot en met woensdag 2 februari 2022 is het Poëzieweek, de jaarlijkse periode waarin dichtkunst in al haar vormen centraal staat. Het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden scholen, bibliotheken, boekhandels en theaters in Nederland met de actie ‘Boek een dichter’ de mogelijkheid om in de aanloop naar en tijdens de Poëzieweek 2022 voor een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meerdere dichters te boeken. Het optreden kan plaatsvinden in de periode van zaterdag 1 januari t/m woensdag 2 februari 2022.

Lees meer

PBBJ

Nieuwe non-fictie prijs

27 oktober 2021 - Prijzen en Algemeen

Nederland en Vlaanderen zijn een nieuwe grote boekenprijs voor Nederlandstalige non-fictie rijker: de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar (PBBJ) ter grootte van € 15.000. Met de PBBJ wordt het maatschappelijk belang van non-fictie gevierd; of, zoals het in het reglement staat, de winnende titel zal een boek zijn “dat je nu moet lezen om deze tijd te begrijpen; het is relevant, invloedrijk en biedt een nieuw perspectief”. In april 2022 wordt de prijs voor het eerst uitgereikt. Uitgevers kunnen tot het einde van dit jaar hun in 2021 in Nederland en Vlaanderen verschenen titels insturen.

Lees meer

Letterenfonds Vertaalprijs naar Josephine Rijnaarts

18 oktober 2021 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De Letterenfonds Vertaalprijs 2021 gaat naar Josephine Rijnaarts, literair vertaalster Duits-Nederlands. Hiermee wordt niet alleen de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre maar ook haar inzet als literair ambassadeur bekroond. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen in Amsterdam.

Lees meer

Deutscher Jugendliteraturpreis

Drie Nederlandse nominaties

17 oktober 2021 - Buitenland en Prijzen

Op vrijdagmiddag 22 oktober, tijdens de Frankfurter Buchmesse worden de winnaars van de Deutscher Jugendliteraturpreis 2021 bekendgemaakt. Maar liefst drie Nederlandse kinder- en jeugdboeken maken kans op deze prestigieuze prijs: Vosje van Edward van de Vendel en Marije Tolman en vertaler Rolf Erdorf, Haaientanden van Anna Woltz en vertaler Andrea Kluitmann, en Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof en vertaler Verena Kiefer. De prijsuitreiking is online te volgen.

Lees meer

Open Call Innovatielabs

Voor een veerkrachtige culturele sector

13 oktober 2021 - Algemeen

Heb jij ideeën die een impuls geven aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector? Dan is het programma Innovatielabs op zoek naar jou. Namens alle rijkscultuurfondsen nodigen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL makers en instellingen uit om toepasbare kennis en werkvormen te ontwikkelen die ten goede komen aan de wendbaarheid en weerbaarheid van de gehele sector. Tot en met 11 november kun je een projectvoorstel indienen. Aanvragen uit alle artistieke en creatieve disciplines zijn welkom. Kijk op www.innovatielabs.org voor meer informatie.

Lees meer

Garantiefonds boekhandel geopend

11 oktober 2021 - Persberichten en Algemeen

Boekhandels in Nederland kunnen vanaf maandag 11 oktober extra kredietruimte aanvragen. Dit Garantiefonds van bijna 15 miljoen euro maakt deel uit van het steunpakket van de overheid voor de Nederlandse fysieke boekhandel.

Lees meer

Daniël Vis wint Frans Vogel Poëzieprijs

6 oktober 2021 - Prijzen

Dichter Daniël Vis (1988) krijgt de Frans Vogel Poëzieprijs 2021. Daarmee is hij de derde laureaat van deze tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge dichters, die is vernoemd naar de Rotterdamse kunstenaar en dichter Frans Vogel (1935-2016).

Lees meer

A. Roland Holsthuis

Nu aanmelden voor 2022

4 oktober 2021 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

“Dit huis in Bergen ligt niet alleen áán de fysieke zee, maar ook, als je zoals ik in de gelegenheid wordt gesteld om je volledig op je werk te storten, ín een zee, een zee van tijd”, zo noteerde biograaf Cees Koster na een verblijf in het Roland Holsthuis. Bent u dichter, schrijver of literair vertaler? En wilt u in 2022 ook een maand lang de tijd aan uw zijde hebben? Meldt u dan nu, voor of op donderdag 4 november a.s., aan als tijdelijk huurder van dit dichtershuis.

Lees meer

Drie schrijvers winnen Peter van Straaten Psychologieprijs 2021

Prijs naar Oek de Jong, Sander Kollaard en Manon Uphoff

4 oktober 2021 - Prijzen

Op 29 september is bekendgemaakt dat de Peter van Straaten Psychologieprijs 2021 van de Universiteit Leiden wordt toegekend aan Oek de Jong, Sander Kollaard en Manon Uphoff. Deze prijs, die sinds vorig jaar bestaat, is bestemd voor Nederlandstalige schrijvers die via hun literaire fictie een verhelderend licht werpen op psychische problemen en stoornissen. De auteurs nemen hun prijs op 11 oktober in ontvangst.

Lees meer

C.C.S. Cronestipendia

Mariken Heitman, Yentl van Stokkum en Lotte Dondorp

1 oktober 2021 - Prijzen en Schrijvers

De jaarlijkse Cronestipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs zijn op ILFU door wethouder Anke Klein uitgereikt aan Yentl van Stokkum, Mariken Heitman en Lotte Dondorp. Daarmee ontvangen zij ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

Lees meer

dat dus.

podcast

29 september 2021 - Algemeen

In dat dus., de nieuwste fictie-podcast van het literaire platform Hard//Hoofd, vertellen Martin Rombouts, Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens het verhaal van drie vrienden, die het gevoel hebben dat iedereen om hen heen het volwassen leven beter lijkt te begrijpen dan zij.

Lees meer

Ayesha Harruna Attah als WiR in Amsterdam

Writer in residenceprogramma 2021

27 september 2021 - Algemeen

Vanaf dinsdag 28 september verwelkomt het Nederlands Letterenfonds de Ghanese schrijver Ayesha Harruna Attah als writer in residence. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste jonge stemmen in de Afrikaanse literatuur. Tot eind oktober woont en werkt Attah in Amsterdam aan haar nieuwe, zesde roman. Ook verzorgt ze enkele optredens in Nederland en Vlaanderen.

Lees meer

Longlist Vondel Prize bekend

27 september 2021 - Vertalers, Prijzen en Buitenland

Het gaat erg goed met vertalingen uit het Nederlands in het Engels. Zo goed zelfs dat het Engels voor vertalingen van Nederlandse literatuur inmiddels bijna even belangrijk is als het Duitse taalgebied, sinds decennia de grootse exportmarkt. De jury van de Vondel Translation Prize 2022, die bestaat uit dichter Jane Draycott, de vorige winnaar Michele Hutchison en vertaler Susan Massotty, kon zich dan ook buigen over een groot aantal vertalingen in vele verschillende genres die in de afgelopen twee jaar zijn verschenen. Uit deze rijke oogst zijn nu negen titels genomineerd.

Lees meer

Onderzoek toont aan: Readification stimuleert jongeren meer te lezen

24 september 2021 - Persberichten en Algemeen

Onderzoek door Stichting Lezen naar Readification toont de potentie van deze pilot om jongeren te stimuleren meer te lezen. Niet eerder werd op deze schaal een experiment gedaan waarin de op het eerste oog onverenigbare werelden van gaming en literatuur worden gecombineerd. Tot nu toe zijn de verhalen via de speciale app ruim 75.000 keer gedownload. Bovendien werden de verhalen opmerkelijk goed beoordeeld: ruim 90% van de lezers was positief.

Lees meer

Start steunmaatregel voor de boekhandel

Aanvraagmogelijkheid vergoeding distributiekosten opent bij Koninklijke Boekverkopersbond

22 september 2021 - Persberichten

De fysieke boekhandel in Nederland wordt ondersteund met twee tijdelijke steunmaatregelen, een impulsregeling en een garantiefonds, zo werd begin deze zomer bekendgemaakt in een kamerbrief. De eerste steunmaatregel opent vandaag, op woensdag 22 september. Fysieke boekhandels kunnen via deze impulsregeling een vergoeding van distributiekosten aanvragen; hiervoor is een budget beschikbaar van bijna € 5 miljoen.

Lees meer

Residentie Jan van Eyck Academie 2022

Open oproep

20 september 2021 - Algemeen en Schrijvers

In 2022 biedt het Nederlands Letterenfonds op de Jan van Eyck Academie in Maastricht twee residentie-periodes aan. Twee gedebuteerde schrijvers kunnen zo ieder drie maanden wonen en werken te midden van een diverse groep internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. De residentie staat open voor schrijvers in alle genres, wel gaat de voorkeur uit naar auteurs die werken aan hun tweede of derde boek. Aanmelden kan tot vrijdag 15 oktober 2021.

Lees meer

Sybren Poletprijs 2021 naar Michael Tedja

16 september 2021 - Prijzen

De Sybren Poletprijs 2021 is toegekend aan schrijver en kunstenaar Michael Tedja, zo werd op 15 september bekendgemaakt in het programma Kunststof op NPO Radio 1. De prijs, een legaat van Sybren en Cora Polet, wordt uitgereikt ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015). Met een geldbedrag van € 35.000 is de prijs een van de grootste in het Nederlandse taalgebied. De prijs wordt op donderdag 18 november aan Michael Tedja overhandigd tijdens een feestelijk programma in Felix Meritis.

Lees meer

De Schrijverscentrale en de Taalunie lanceren ‘Schrijver op je scherm wereldwijd’

Nieuw initiatief: Nederlandstalige schrijvers online op bezoek bij leerlingen en studenten Nederlands in heel de wereld

16 september 2021 - Algemeen

De Schrijverscentrale en de Taalunie lanceren vandaag in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds Schrijver op je scherm wereldwijd. Scholen en universiteiten buiten Nederland en Vlaanderen met het vak Nederlands als Vreemde Taal kunnen hun programma verrijken met een online bezoek van een Nederlandse of Vlaamse schrijver of illustrator.

Lees meer

Beste Boek voor Jongeren 2021: Confrontaties van Simone Atangana Bekono

15 september 2021 - Prijzen

Simone Atangana Bekono wint met haar boek Confrontaties (Lebowski) de prijs Beste Boek voor Jongeren 2021 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig. Vanavond zal zij met de prijs aanschuiven bij talkshow Op1. Bij de start van de Boekenweek van Jongeren, vrijdag 17 september, wordt de winnaar in de categorie Vertaald bekendgemaakt. Beide winnaars ontvangen een cheque ter waarde van 2500 euro.

Lees meer

De Johannes Vermeer Prijs 2021 naar Natasja Kensmil

Beeldend kunstenaar wint Nederlandse staatsprijs voor de kunsten

15 september 2021 - Prijzen

De Johannes Vermeer Prijs 2021 is toegekend aan beeldend kunstenaar Natasja Kensmil. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt op 1 november aanstaande uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, heeft haar unaniem voorgedragen. Natasja Kensmil weet op haar eigen manier een verbinding te leggen tussen erfgoed en actualiteit, en maakt deze op indringende wijze zichtbaar op doek en papier.

Lees meer

Literair vertalers gesteund door tijdelijke Covid-19-steunmaatregel

123 steunbeurzen toegekend aan vertalers in het Nederlands

9 september 2021 - Algemeen

De uitbraak van het coronavirus trof niet alleen schrijvers, maar ook vertalers: de pandemie zorgde voor minder vertaalklussen, en een beperking van de aquisitiekanalen van literaire uitgevers. Het Nederlands Letterenfonds bood literair vertalers in het Nederlands de gelegenheid om een fragmentvertaling te maken van een buitenlands literair werk, dat vervolgens onder de aandacht kon worden gebracht van uitgevers en literaire tijdschriften. Op deze manier werden literair vertalers ondersteund, en werden uitgevers geattendeerd op nieuwe titels.

Lees meer

Breed bereik steunmaatregel Van maker tot lezer 2021

215 beurzen toegekend aan literaire makers

6 september 2021 - Algemeen

Dit voorjaar opende het Nederlands Letterenfonds opnieuw de steunmaatregel Van maker tot lezer 2021, die literaire makers helpt om ook in tijden van social distancing een brug te blijven slaan naar potentiële lezers of om te investeren in cultureel ondernemerschap. De regeling sloot afgelopen 30 juni.

Lees meer

Europese Literatuurprijs 2021 naar schrijver Saša Stanišić en vertaler Annemarie Vlaming

De jury bekroont de roman ‘Herkomst’ met de Europese Literatuurprijs 2021

1 september 2021

De Europese Literatuurprijs 2021 gaat naar de roman ‘Herkomst’ van de Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić in de Nederlandse vertaling van Annemarie Vlaming. “Een liefdevol familieverhaal én een moderne en tragische Europese geschiedenis”, aldus de jury. Stanišić en Vlaming ontvangen de prijs op zaterdag 6 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff.

Lees meer

Pieter Steinz

6 oktober 1963 - 29 augustus 2016

29 augustus 2021

Vandaag, vijf jaar geleden, overleed Pieter Steinz, literair criticus, schrijver en directeur van het Nederlands Letterenfonds. Raad van Toezicht, bestuur en medewerkers denken aan hem, dankbaar en vol bewondering voor zijn betrokkenheid bij de Nederlandse literatuur en bij ons fonds.

Toneelteksten derde editie #NieuweStukken gepresenteerd

18 augustus 2021 - Algemeen

Op vrijdag 16 juli 2021 vond de presentatie plaats van #NieuweStukken bij Stichting Nowhere in Amsterdam. De teksten van de derde lichting schrijvers werden gepresenteerd op het podium. #NieuweStukken is een subsidieregeling van het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds voor beginnende schrijvers om nieuwe verhalen te schrijven, bedoeld voor performance.

Lees meer

Creative Europe ondersteunt Europese literaire landschap

Versterking transnationale circulatie en literaire diversiteit

18 augustus 2021 - Algemeen

Creative Europe, het zevenjarige ondersteuningsprogramma van de Europese Commissie voor de culturele en audiovisuele sector, stelt onder de noemer Circulation of European literary works een budget van € 5.000.000,- beschikbaar voor het versterken van de transnationale circulatie en diversiteit van Europese literaire werken. Nederlandse uitgevers worden uitgenodigd aanvragen in te dienen voor vertaalsubsidies vanuit het Nederlands, en voor initiatieven die Europese literaire werken promoten. De aanmeldingsdeadline sluit op 30 september 2021.

Lees meer

Online Q&A Innovatielabs

Online informatiebijeenkomst herstel culturele en creatieve sector

17 augustus 2021 - Algemeen

Heb jij ideeën over hoe de culturele en creatieve sector zich kan herstellen na de coronacrisis? Zie je kansen om een nieuwe kijk op artistieke vormen of presentatiewijzen te ontwikkelen, nieuwe digitale uitingen en verdienmodellen te creëren of alternatieve vormen van ruimtegebruik te ontwerpen? Minister Van Engelshoven van OCW stelt voor de innovatielabs € 5 miljoen beschikbaar. Op 2 september aanstaande organiseren het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL een online informatiebijeenkomst met het doel om de innovatielabs bij makers en instellingen te introduceren.

Lees meer

Boekmanstichting interviewt Tiziano Perez

Directeur Letterenfonds in gesprek over de boekhandel

2 augustus 2021 - Algemeen

De Nederlandse boekhandels hebben door de noodgedwongen sluiting tijdens de tweede lockdown een zware periode achter de rug. Tiziano Perez, directeur van het Nederlands Letterenfonds, vertelt in een interview met de Boekmanstichting over de twee nieuwe steunmaatregelen van het fonds, opgezet om de boekhandels te hulp te schieten, en hopelijk het winkelaanbod een impuls te geven.

Lees meer

Jen Beagin als WiR in Amsterdam

Writer in residenceprogramma 2021

29 juli 2021 - Algemeen en Persberichten

In augustus ontvangt het Nederlands Letterenfonds voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus weer een gast in de schrijversresidentie. Van 1 tot 30 augustus woont en werkt de Amerikaanse schrijver Jen Beagin als gast van het Letterenfonds in Amsterdam.

Lees meer

Kopje Koffie: Duitstalige boekenpodcast

Nieuwe boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

21 juli 2021

De Nederlandse Ambassade in Berlijn en het Nederlands Letterenfonds produceren in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen de nieuwe boekenpodcast Kopje Koffie, voor Duitstalige lezers en luisteraars. Nederlandse auteurs met een nieuwe vertaling in het Duits komen aan het woord en vertellen over hun werk en schrijven.

Lees meer

Literatuurgeschiedenis.org krijgt subsidie van het Letterenfonds

16 juli 2021 - Algemeen

De website Literatuurgeschiedenis.org kan de komende jaren worden uitgebreid en verbeterd dankzij een vierjarige subsidie van het Nederlands Letterenfonds. In 2020 is deze educatieve website van de Taalunie en de KB technisch en tekstueel volledig vernieuwd.

Lees meer

Literair podcasten voor schrijvers en vertalers

Open oproep

12 juli 2021 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Heb je als schrijver, dichter of literair vertaler altijd al eens een podcast willen maken? Schrijf je dan nu in voor de basiscursus Literair podcasten van het Podcastnetwerk. Deelname is gratis, dankzij de samenwerking met het Nederlands Letterenfonds; maar aanmelding is niet vrijblijvend.

Lees meer

Ton voor tien getalenteerde debutanten

9 juli 2021 - Persberichten en Schrijvers

Tien getalenteerde debutanten – schrijvers van poëzie, fictie en non-fictie voor volwassenen en jeugd – ontvangen een beurs van € 11.000 om aan hun tweede boek te werken. De tien zijn geselecteerd uit een groep van 29 aanvragers. Dankzij middelen uit het tweede ‘coronasteunpakket’ konden dit jaar twee extra beurzen worden toegekend.

Lees meer

Letterenfonds gaat motie financiële ondersteuning boekhandels uitvoeren

€ 20 miljoen voor de fysieke boekhandel

1 juli 2021 - Algemeen

Er komt substantiële steun voor de fysieke boekhandel. Het Nederlands Letterenfonds krijgt de opdracht het budget van € 20 miljoen te verdelen.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2021 bekendgemaakt

29 juni 2021 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Schrijvers

In een feestelijke livestream vanuit de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam heeft juryvoorzitter Manon Uphoff de shortlist van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. Vijf titels zijn geselecteerd. De prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.

Lees meer

‘Schrijver: kies je eigen podium’

Nieuwe steunmaatregel voor schrijvers

24 juni 2021 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

‘Schrijver: kies je eigen podium’ is een nieuwe Steunmaatregel voor schrijvers van het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale om in dit lastige jaar schrijversoptredens te stimuleren. Dit keer worden de rollen omgedraaid: schrijvers kiezen een podium voor een eenmalig optreden en ontvangen daarvoor 500 euro. Het optreden wordt in onderling overleg tussen auteur en organisator georganiseerd en vindt plaats tussen 1 juli en 30 september 2021 op een – liefst nieuwe – locatie, zoals een openluchtfestival, theater, AZC, museum, schouwburg of gevangenis.

Lees meer

Vernieuwd modelcontract

Oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk

17 juni 2021 - Algemeen en Schrijvers

De Auteursbond en de LUG/GAU zijn na een periode van constructief onderhandelen een aantal aanpassingen aan het modelcontract voor oorspronkelijk literair werk overeengekomen, zo maakten zij gezamenlijk bekend. Het nieuwe contract gaat in op 15 juni 2021. Vanaf die datum geldt het ook als voorwaarde voor relevante subsidieregelingen van het Nederlands Letterenfonds, zoals de Projectsubsidies voor publicaties (voor schrijvers van oorspronkelijk werk).

Lees meer

Charlotte Köhler Stipendium Vertalen voor Lisa Thunnissen

17 juni 2021

Het Charlotte Köhler Stipendium 2021, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, is op woensdag 16 juni uitgereikt aan literair vertaler Lisa Thunnissen. In het Van Deysselhuis nam zij een oorkonde en cheque ter waarde van €5.000,- in ontvangst. Lisa is ook werkzaam bij het Nederlands Letterenfonds als beleidsmedewerker.

Lees meer

Wout Waanders wint C. Buddingh’-prijs

14 juni 2021 - Prijzen en Schrijvers

Afgelopen vrijdag 11 juni werd tijdens het Poetry International festival de 34ste C. Buddingh’-prijs uitgereikt aan dichter Wout Waanders (1989), voor zijn debuut Parkplan (De Harmonie). Met de prijs wordt zijn eerste bundel bestempeld als het beste Nederlandstalige poëziedebuut van afgelopen jaar. Waanders nam in 2015-2016 deel aan het Slow Writing Lab, een van de talentontwikkelingsprogramma’s van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

David Colmer wint James Brockway Prize 2021

3 juni 2021 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De James Brockway Prize - een oeuvreprijs voor poëzievertalers uit het Nederlands - is toegekend aan David Colmer. Deze onderscheiding, ingesteld en georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds, is gedoteerd met een bedrag van 5.000 euro en zal online worden uitgereikt op de komende editie van het Poetry International Festival in Rotterdam, op zaterdag 12 juni om 15:15.

Lees meer

De Grote Poëzieprijs voor Liesbeth Lagemaat

3 juni 2021 - Prijzen en Schrijvers

Vissenschild (Wereldbibliotheek) van Liesbeth Lagemaat is bekroond met De Grote Poëzieprijs 2021. Haar bundel werd door een vakjury gekozen uit 107 inzendingen. Met de prijs wint Lagemaat een geldbedrag van € 25.000, waarvan € 5.000 is bestemd voor een poëzieproject naar eigen keuze. Vissenschild werd geschreven met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Kopje Koffie podcast

26 mei 2021 - Evenementen en Buitenland

Het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen en de Nederlandse Ambassade in Berlijn produceren samen de nieuwe boekenpodcast Kopje Koffie, voor Duitstalige lezers en luisteraars.

Lees meer

Gerda Blees wint EU Prize for Literature

19 mei 2021 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

‘De jury van de European Union Prize for Literature koos vol overtuiging en unaniem de Nederlandse winnaar van 2021: Gerda Blees met haar virtuoos geschreven roman Wij zijn licht.’

Lees meer

Tommy Wieringa en Ricardo Domeneck worden writer in residence bij NIAS

19 mei 2021

Tommy Wieringa verblijft van september 2021 tot februari 2022 als writer in residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. In februari wordt hij opgevolgd door de Braziliaanse dichter Ricardo Domeneck. Beide auteurs zullen daar werken op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS.

Lees meer

Jeroen Brouwers wint Libris Literatuurprijs

12 mei 2021 - Prijzen en Schrijvers

Jeroen Brouwers is met Cliënt E. Busken (Atlas Contact) de winnaar van de 28ste Libris Literatuur Prijs. De jury noemde het boek ‘onontkoombaar, uniek, belangwekkend, buitengewoon, fantastisch’. De roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

De Leescoalitie en Ubisoft zetten stap in offensief tegen ontlezing onder jongeren

11 mei 2021 - Persberichten

De Leescoalitie en gameontwikkelaar Ubisoft zetten gezamenlijk een unieke stap in het offensief tegen ontlezing onder jongeren: Readification. Een geheel nieuwe vorm van leesbevordering waarbij populaire games en de bijbehorende fictieve werelden de basis vormen voor nieuwe verhalen. De bekende auteurs Ronald Giphart en Margje Woodrow hebben speciale Verborgen Verhalen geschreven, deze spelen zich af in de wereld van de populaire game Assassin’s Creed Valhalla. Samen met extra visuals, videobeelden en geluidseffecten krijgen lezers een unieke ervaring aangeboden in een al bestaande gameomgeving. Het is een eerste stap om jongeren binnen de gamewereld te enthousiasmeren om te gaan lezen. Via deze pilot wordt ook onderzocht wat het effect is op zowel het lezen zelf als het imago van lezen onder de gamers.

Lees meer

Extra steunmaatregel voor boekhandels en schrijvers

6 mei 2021 - Persberichten

Nu de boekhandels weer open zijn en de Boekenweek in aantocht is, komt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond met een vervolg op de steunmaatregel om schrijversoptredens in boekhandels te stimuleren. Boekhandels kunnen tot 1 juli 2021 met korting een of meer auteurs boeken, waarmee de drempel wordt verlaagd voor het organiseren van optredens van schrijvers die – afhankelijk van de dan geldende mogelijkheden – op locatie, online of hybride zijn.

Lees meer

Lof voor en een interview met Bärbel Jänicke

Laureaat Else Otten Übersetzerpreis 2021

26 april 2021 - Prijzen en Algemeen

‘Want als bescheidenheid en dienstbaarheid hèt kenmerk van de goede vertaler zijn – en die bescheidenheid gewoonlijk alleen maar toeneemt naarmate de vertaler beter wordt – dan is dat op het werk van Bärbel Jänicke bij uitstek van toepassing.’

Lees meer

Manon Uphoff nieuwe voorzitter Europese Literatuurprijs

22 april 2021 - Persberichten

Schrijver Manon Uphoff is de nieuwe voorzitter van de Europese Literatuurprijs. De vakjury leest nu de twintig romans die door 17 boekhandels zijn geselecteerd voor de longlist en maakt op dinsdagavond 29 juni aanstaande de shortlist met vijf titels bekend vanuit SPUI25 in Amsterdam.

Lees meer

Jaarverslag 2020

19 april 2021 - Toekenningen en Algemeen

De online versie van het Jaarverslag 2020 biedt niet alleen een overzicht van de activiteiten van het Nederlands Letterenfonds in binnen- en buitenland in het coronajaar 2020, maar ook zijn hierin alle subsidiebesluiten opgenomen. Naast de besluiten in de reguliere subsidieregelingen voor schrijvers, vertalers, uitgevers en literaire evenementen vindt u in dit verslag ook de besluiten in de meerjarige subsidieregelingen voor 2021-2024 (literaire tijdschriften en literaire organisaties: educatie en festivals), én de tijdelijke steunmaatregelen waarmee deze doelgroepen en de boekensector konden worden ondersteund vanuit het eerste steunpakket voor de cultuursector. Voorts is een terugblik op de beleidsperiode 2017-2020 opgenomen. Vanuit de pdf kan worden geklikt op links naar blogs, video’s, publicaties en andere achtergrondinformatie.

Lees meer

Shortlist European Union Prize for Literature 2021

15 april 2021 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Gerda Blees, Jente Posthuma en Raoul de Jong zijn genomineerd voor de European Union Prize for Literature 2021. Nationale jury’s maakten ieder een shortlist van titels uit hun land. Per land wordt één winnaar gekozen; de winnende titels worden op 18 mei bekendgemaakt.

Lees meer

NieuweStukken: derde lichting schrijvers van start

15 april 2021 - Schrijvers en Persberichten

Onlangs is de derde lichting schrijvers gestart met #NieuweStukken, een regeling van het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds. Na twee succesvolle edities, krijgen nu wederom tien talenten ruimte om nieuwe verhalen voor het theater te schrijven.

Lees meer

Splinter Chabot, Khalid Boudou en Aimée de Jongh schrijven gratis geschenk 3PAK

14 april 2021 - Evenementen en Algemeen

Splinter Chabot, Khalid Boudou en Aimée de Jongh schrijven elk een kort verhaal voor 3PAK, het geschenk van de Boekenweek van Jongeren, die van 17 tot en met 26 september plaatsvindt. Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven dan ruim honderdduizend exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo.

Lees meer

Woutertje Pieterse Prijs 2021

13 april 2021 - Prijzen en Schrijvers

Hele verhalen voor een halve soldaat (Querido) van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda is bekroond met de Woutertje Pieterseprijs 2021. Samen winnen ze daarmee 15.000 euro. De jury noemde het “een uitzonderlijk boek […] dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen”. Lindelauf schreef dit werk met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Nieuwe tijdelijke regelingen voor makers

Van maker tot lezer & fragmentvertalingen

7 april 2021 - Vertalers, Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds heeft twee tijdelijke steunmaatregelen geopend voor makers van Nederlandse of Friese literatuur. Voor literair vertalers in (en uit) het Nederlands is er de mogelijkheid om een opdracht voor een fragmentvertaling aan te vragen. Daarnaast staat de regeling Van maker tot lezer 2021 open voor een zeer brede groep van schrijvers, vertalers, illustratoren, spoken word-artiesten en graphic novelists. Hiermee kunnen zij een subsidie van €2.500 aanvragen om een brug te slaan naar het (potentiële) publiek voor hun werk. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld totdat het budget op is; begin juni sluiten alle aanvraagmogelijkheden.

Lees meer

Theo Thijssen-prijs voor Daan Remmerts de Vries

7 april 2021 - Prijzen en Schrijvers

Daan Remmerts de Vries ontvangt de Theo Tijssen-prijs, de grootste Nederlandse prijs voor kinderboekenschrijvers. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 60.000 euro. Verschillende werken van zijn hand kwamen tot stand met steun van het Letterenfonds.

Lees meer

Aankoop- en productiekostenbudget buitenlandse literatuur

Tijdelijke steunmaatregel

7 april 2021 - Vertalers en Algemeen

Om Nederlandse uitgevers van vertaalde literatuur een steun in de rug te bieden, heeft het Nederlands Letterenfonds een tijdelijke steunmaatregel ingericht voor aankoop- en productiekosten. Hiermee kunnen literaire uitgeverijen een budget aanvragen tot € 7.500. De subsidie is bedoeld voor vertalingen van buitenlandse titels die zijn aangekocht na 1 januari 2021, zodat het aantal literaire vertalingen in het Nederlands op peil blijft en literair vertalers aan het werk kunnen blijven. Aanvragen worden in behandeling genomen tot uiterlijk maandag 14 juni 2021 of zoveel eerder als het budget op is.

Lees meer

F. Bordewijkprijs voor Anjet Daanje

De herinnerde soldaat

7 april 2021 - Prijzen en Schrijvers

De herinnerde soldaat van Anjet Daanje is bekroond met de F. Bordewijk-prijs. De roman stond vorig jaar ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs, en werd onderscheiden als Beste Groninger Boek 2020 (categorie fictie). Daanje schreef het boek met een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Socratesbeker voor Miriam Rasch

6 april 2021 - Prijzen en Schrijvers

Miriam Rasch wint de Socratesbeker 2021 met haar boek Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme. De Socratesbeker bekroont jaarlijks het meest urgente, oorspronkelijke en Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. Rasch werkte onder meer aan het boek in het Van Doesburghuis, waar ze met steun van het Letterenfonds verbleef in de zomer van 2018.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2021

5 april 2021 - Persberichten en Prijzen

Twintig romans vertaald uit negen talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2021. De prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De longlist is samengesteld door zeventien boekhandels. Vanaf woensdag 7 april tot aan de bekendmaking van de shortlist eind juni vertellen de vertalers van deze romans op het Vertalerskanaal van Hebban.nl over hun werk.

Lees meer

Letteren Live #11

2 april 2021 - Algemeen

Nieuwe boeken en nieuwe gesprekken: kijk in Letteren Live #11 naar interviews met Frank Westerman over De kosmische komedie en met Sholeh Rezazadeh over haar eerste roman De hemel is altijd paars. Tussendoor draagt Gerda Blees een gloednieuw gedicht voor.

Lees meer

Immer wint Innovation Award

Renew the Book 2021

1 april 2021 - Prijzen

De app Immer heeft de Renew the Book Innovation Award gewonnen. De prijs is een initiatief van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en is bedoeld om innovatie in de boekensector te stimuleren. De prijs beloont het meest vernieuwende, unieke, duurzame, maar ook meest haalbare, valideerbare en schaalbare businessplan. De makers ontvangen 50.000 euro om hun lees-app verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. Eerder, in de beginfase van de ontwikkeling van de app ontvingen de makers steun van het Letterenfonds.

Lees meer

Steunmaatregel schrijvers groot succes

1 april 2021 - Persberichten

De tijdelijke Steunmaatregel voor Schrijvers is een groot succes: binnen twee maanden bemiddelde De Schrijverscentrale voor 1.400 live (of online) activiteiten van zo’n 400 schrijvers, dichters, spoken word artiesten en illustratoren. Vanwege de enorme toestroom van aanvragen is het subsidiebedrag van € 500.000 veel eerder dan verwacht besteed. Het Nederlands Letterenfonds subsidieerde het honorarium voor de schrijvers; ook ontvangt de boekhandel een extra bijdrage voor de organisatiekosten.

Lees meer

Helga van Beuningen bekroond

Straelener Übersetzerpreis 2021

29 maart 2021 - Vertalers, Prijzen en Buitenland

De Straelener Übersetzerpreis 2021 is toegekend aan Helga van Beuningen voor Was man sät, haar Duitse vertaling van De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld voor Suhrkamp Verlag. De prijs - 25.000 euro groot - wordt uitgereikt door de Kunststiftung NRW in samenwerking met het European College of Translators in Straelen.

Lees meer

BNG Bank Literatuurprijs

25 maart 2021 - Prijzen en Schrijvers

Drie schrijvers zijn genomineerd voor de zestiende editie van de BNG Bank Literatuurprijs: Martijn Simons met De Hollandse droom (Lebowski), Eva Meijer met De nieuwe rivier (Das Mag) en Merijn de Boer met De Saamhorigheidsgroep (Querido). De Boers roman maakt ook nog kans op de Libris Literatuurprijs 2021.

Lees meer

Deutscher Jugendliteraturpreis

Vier Nederlandse nominaties

25 maart 2021 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Vier Nederlandse kinderboeken zijn genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2021, waarvoor zowel oorspronkelijk als in het Duits vertaald werk in aanmerking komt. De vakjury selecteerde uit 667 inzendingen 24 boeken in vier categorieën. Het prijzengeld bedraagt in totaal €72.000, en wordt verdeeld over schrijver, vertaler en illustrator. De winnaars worden in oktober bekendgemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.

Lees meer

Herman de Coninckprijs naar Alfred Schaffer

23 maart 2021 - Schrijvers en Prijzen

Op Wereld Poëziedag, 21 maart, is Alfred Schaffer bekroond met de Herman de Coninckprijs voor Wie was ik. Strafregels. Hij schreef de bundel met een werkbeurs van het Letterenfonds. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

Lees meer

Astrid H. Roemer krijgt Prijs der Nederlandse Letteren

20 maart 2021 - Prijzen en Algemeen

Schrijver Astrid H. Roemer (Paramaribo, 27 april 1947) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000. Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon maakte dit namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend. Astrid H. Roemer is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de Prijs der Nederlandse Letteren.

Lees meer

Else Otten Übersetzerpreis 2021 voor Bärbel Jänicke

10 maart 2021 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De tweejaarlijkse Else Otten Übersetzerpreis gaat naar vertaalster Bärbel Jänicke voor Und überall Philosophie. Das Denken der Moderne in Kunst und Popkultur, haar vertaling van De geest uit de fles van de Nederlandse filosoof en schrijver Ger Groot. De prijs, waaraan een bedrag van 5.000 is verbonden, wordt op woensdag 24 maart aanstaande aan haar uitgereikt.
Belangstellenden zijn van harte welkom bij de online prijsuitreiking. Vertalers in en uit het Nederlands zijn ook welkom bij het aan de uitreiking voorafgaande interview en workshop met vertaler en schrijver (voertalen Duits en Nederlands). Vriendelijk verzoek u wel vooraf aan te melden.

Lees meer

Boekhandelsprijs voor Gerda Blees

Wij zijn licht

9 maart 2021 - Prijzen en Schrijvers

De Boekhandelsprijs 2021 is voor Wij zijn licht van Gerda Blees. Er wordt een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van de roman gemaakt en een landelijke advertentiecampagne. Blees maakt met haar eerste roman ook nog kans op de Libris Literatuur Prijs.

Lees meer

Uitreiking Toneelschrijfprijs naar 2022

2 maart 2021 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

De Toneelschrijfprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Het aantal mogelijke inzendingen voor de prijs, bestemd voor de auteur van het beste oorspronkelijke Nederlandstalige toneelwerk, is dit jaar door de corona-uitbraak helaas vele malen lager dan voorgaande jaren. Volgend jaar is er weer een prijsuitreiking. Dan komen zowel teksten die in 2020 als 2021 in première zijn gegaan in aanmerking.

Lees meer

Shortlist Libris Literatuur Prijs

1 maart 2021 - Prijzen en Schrijvers

Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Jeroen Brouwers, Erwin Mortier en Marieke Lucas Rijneveld maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2021. Daarmee is de vandaag bekendgemaakte shortlist relatief ‘jong’; vier van de zes genomineerde schrijvers zijn onder de veertig jaar. Op 10 mei 2021 maakt juryvoorzitter Lilianne Ploumen de winnaar bekend in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Lees meer

Mensje van Keulen wint Biesheuvelprijs

24 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen is bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 - de enige prijs in Nederland die het genre van het korte verhaal nadrukkelijk voor het voetlicht tilt. De jury noemde de verhalenbundel ‘een nieuw kroonjuweel in het oeuvre van de koningin van de vorm’. Naast Van Keulen waren ook Rob van Essen en Joost de Vries genomineerd.

Lees meer

Airport Library

10 + 4 jaar

23 februari 2021 - Persberichten

Het ministerie van OCW heeft Airport Library voor een nieuwe periode van vier jaar subsidie toegekend. De bibliotheek op Amsterdam Airport Schiphol biedt een multimediaal aanbod, waarmee passagiers van over de hele wereld kennis kunnen maken met onze cultuur.

Lees meer

Selma van de Perre geridderd

17 februari 2021 - Buitenland en Schrijvers

Selma van de Perre-Velleman, de 98-jarige Joodse verzetsheld die vorig jaar haar memoires publiceerde, is in haar woonplaats Londen geridderd voor haar niet aflatende inzet om de herinnering aan de oorlog levend te houden. De koninklijke onderscheiding werd aan haar uitgereikt door de ambassadeur van Nederland in het Verenigd Koninkrijk, Karel van Oosterom.

Lees meer

Oeuvreprijs voor Saskia de Jong

A. Roland Holstprijs 2021

15 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

Saskia de Jong ontvangt de A. Roland Holstprijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie. De prijs, waaraan voortaan een bedrag is verbonden van 10.000 euro, wordt uitgereikt op zaterdag 29 mei 2021 in de Ruïnekerk in Bergen en kan via een livestream worden bijgewoond.

Lees meer

Sander Kollaard wint De Inktaap 2021

11 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

De jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, De Inktaap, is dit jaar voor Sander Kollaard. Leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs kozen zijn roman Uit het leven van een hond (Van Oorschot) als hun favoriet uit de winnende titels van drie grote literaire prijzen: de BNG Bank Literatuurprijs, de BookSpot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Lees meer

De Grote Poëzieprijs

Longlist

11 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

Zestien dichtbundels geschreven door acht vrouwen en acht mannen, vijf Belgen en elf Nederlanders, maken kans op de Grote Poëzieprijs 2021. Bijna de helft van de genomineerde titels kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

De kunst van vertalen

Tweegesprek Ran HaCohen en Menakhem Perry

7 februari 2021 - Vertalers, Prijzen en Buitenland

“Nadat ik een boek heb gelezen in jouw vertaling, voel ik dat ik het oorspronkelijke boek heb gelezen.” Onder de titel De kunst van vertalen spreken de Israëlische “heavy” redacteur Menakhem Perry en Ran HaCohen, vertaler van zowel klassieke als hedendaagse Nederlandse literatuur in het Hebreeuws en laureaat van de Letterenfonds Vertaalprijs 2020, over hun samenwerking, de Max Havelaar, de ingetogen stijl van Anna Enquist, de overeenkomsten tussen Nederlands en Jiddisch, en de vragen die vertalen en uitgeven omringen.

Lees meer

Stimulering schrijversoptredens

Nieuwe steunmaatregel voor schrijvers (& boekhandels)

4 februari 2021 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Lezen zit in de lift, maar schrijvers hebben tijdens de lockdown grote moeite om hun lezers te ontmoeten via de fysieke boekhandel, bibliotheken en scholen. Daarom komt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond met een nieuwe steunmaatregel om schrijversoptredens te stimuleren. Daarmee wordt dit voorjaar een groot aantal (online) publieksactiviteiten mogelijk gemaakt.

Lees meer

HR-voucher culturele en creatieve sector

2 februari 2021 - Algemeen

Vanaf vandaag zijn er HR-vouchers voor de culturele en creatieve sector beschikbaar bij het CAOP. Met deze voucher is het mogelijk tot € 6.000 (incl. btw) advies in te winnen bij een HR-adviseur van uw keuze. Zo kunt u direct aan de slag met het personeelsbeleid van uw organisatie of gezelschap.
In het literaire veld staat deze mogelijkheid met name open voor de meerjarig door het Letterenfonds ondersteunde literaire festivals en literair-educatieve organisaties.

Lees meer

Longlist Libris Literatuurprijs

1 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

De longlist van de Libris Literatuurprijs 2021 is bekendgemaakt. Van de achttien genomineerde titels zijn er vier geschreven door Vlaamse auteurs en veertien door Nederlandse. Opvallend is het grote aantal romans dat is geschreven door jonge auteurs.

Lees meer

Debutantenspreekuur

Online

29 januari 2021 - Schrijvers

Heb je als schrijver één literaire titel op je naam staan? Kijk dan eens of je voldoet aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je tweede boek. Debutanten die een aanvraag willen indienen, kunnen hun vragen voorleggen tijdens het online spreekuur. Er zijn twee middagen waarvoor je je kunt inschrijven: dinsdag 23 februari of donderdag 25 februari, beide van 13.30 en 17.00 uur. Aanmelden kan tot en met vrijdag 19 februari.

Lees meer

Reina Dokter

In memoriam

27 januari 2021

Ons bereikte het droevige bericht dat Reina Dokter op 15 januari j.l. overleden is. Reina Dokter was één van de eerste en belangrijkste vertalers van Servo-Kroatische literatuur in het Nederlandse taalgebied.

Lees meer

Slow Writing Lab 2021

Editie VI start met 11 talenten

22 januari 2021 - Schrijvers en Persberichten

De zesde editie van het Slow Writing Lab, een ‘vrije master’ voor schrijftalent, start dit jaar met maar liefst elf deelnemers. Ze zijn geselecteerd door de HBO-schrijfopleidingen en talentontwikkelhuizen; voor het eerst doen ook twee Vlaamse talenten mee. Tot de eerdere Lab-deelnemers behoren onder meer Simone Atangana Bekono, Maureen Ghazal, Lisa Huissoon, Sytske van Koeveringe, Marjolein Visser en Wout Waanders.

Lees meer

Inauguratie nieuwe Dichter des Vaderlands

18 januari 2021 - Evenementen en Schrijvers

Wie wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands? Op donderdag 21 januari draagt de huidige Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja het stokje over tijdens een bijzonder literair programma. U kunt dit programma vanaf 19.00 volgen via de livestream op de website van Tilt.

Lees meer

Feestelijke online Literaire Vertaaldag

Lezing Max Porter en uitreiking Letterenfonds Vertaalprijs aan Ran HaCohen

1 januari 2021 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

Op woensdag 20 januari 2021 bent u van harte welkom bij twee bijzondere online bijeenkomsten in het kader van de Literaire Vertaaldagen. In de ochtend, van 10.00 tot 11.00, geeft de Britse auteur Max Porter een lezing over het thema van de vertaaldagen, ‘Van auteur tot redacteur tot vertaler’, onder de titel ‘Human Work: Thoughts on Translation’. In de namiddag, om 15.00 wordt de Letterenfonds Vertaalprijs feestelijk uitgereikt aan literair vertaler Nederlands-Hebreeuws Ran HaCohen.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Romkje de Bildt of Teun Grondman.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.