Nieuws

Literatuur op het Scherm

Een terugblik

23 december 2014 - Evenementen en Schrijvers

Op zaterdag 13 december presenteerden het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de resultaten van hun programma Literatuur op het Scherm. Vier duo’s die de mogelijkheden van digitale literatuur onderzochten, werden zowel inhoudelijk als financieel ondersteund. Kon u niet aanwezig zijn bij de presentatie? Bekijk dan hier de introductiefilmpjes van de vier projecten en de beelden van de middag.

Lees meer

Marie Hooghe ontvangt Prix Scam

22 december 2014 - Vertalers en Prijzen

Vertaalster Marie Hooghe heeft de Belgische vertaalprijs Prix Scam de la Traduction littéraire gewonnen voor haar vertalingen Nederlands-Frans.

Lees meer

Else Otten Übersetzerpreis voor Bettina Bach en Rainer Kersten

17 december 2014 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Buitenland

De jury van de Else Otten Übersetzerpreis heeft besloten de prijs voor 2014 toe te kennen aan twee vertalers: Bettina Bach voor haar vertaling van Hotel Linda van Arjan Visser, in februari 2014 verschenen als Der blaue Vogel kehrt zurück bij Deutscher Taschenbuch Verlag in München, en Rainer Kersten voor zijn vertaling van De laatkomer van Dimitri Verhulst, in april 2014 verschenen als Der Bibliothekar, der lieber dement war als zu Hause bei seiner Frau bij Luchterhand Verlag in München.

Lees meer

P.C. Hooftprijs naar Anneke Brassinga

16 december 2014 - Prijzen en Schrijvers

De P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste bekroningen voor literatuur in Nederland, gaat naar dichteres Anneke Brassinga (1948), wier oeuvre met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds tot stand is gekomen. Ook werd haar poëzie vertaald in tien talen vertaald waaronder het Duits, Frans en Litouws. De P.C. Hooftprijs wordt jaarlijks toegekend; afwisselend voor proza, essays en poëzie. Brassinga ontvangt de prijs op donderdag 21 mei 2015.

Lees meer

BesteBuren matchingfonds

Tweede aanvraagronde geopend

2 december 2014

Tot 1 februari 2015 kunnen via DutchCulture aanvragen worden ingediend voor de tweede - en laatste - ronde van het BesteBuren matchingfonds. Het matchingfonds staat open voor nieuwe culturele en creatieve samenwerkingsprojecten van Nederlandse en Vlaamse bodem.

Lees meer

The Art of Impact van start

1 december 2014 - Algemeen

Op initiatief van het ministerie van OCW gaat vandaag The Art of Impact van start. Dit programma onderzoekt en stimuleert bestaande en nieuwe kunstprojecten die een duidelijk maatschappelijk effect hebben. Hoe kan kunst verschil maken voor een leefbare wijk en stad, energie en klimaat, zorg, welzijn, life sciences en circulaire economie? Het ministerie van OCW heeft hiervoor de komende twee jaar € 7 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lees meer

Martinus Nijhoff Vertaalprijs

Christiane Kuby en Hans Boland bekroond

19 november 2014 - Vertalers en Prijzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat volgend jaar 75 jaar; aanleiding voor een dubbele uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2015. Christiane Kuby ontvangt de prijs voor haar vertalingen uit het Nederlands in het Duits, en Hans Boland wordt onderscheiden voor zijn vertalingen uit het Russisch in het Nederlands.

Lees meer

Joost de Wit

In memoriam

14 november 2014

Joost de Wit is op vijfenzeventigjarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Muntendam. De Wit (1938-2014) was directeur van de Stichting ter Bevordering van de Vertaling van Nederlands Letterkundig Werk, de voorloper van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF).

Lees meer

Literatuur op het Scherm

presentatie 13 december 2014

13 november 2014 - Evenementen en Schrijvers

Op zaterdag 13 december organiseren het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de presentatie Literatuur op het Scherm. Wat gebeurt er wanneer een auteur en vormgever samen digitale literatuur maken? De schrijver of dichter krijgt te maken met een 3D-omgeving, algoritmes of invloed van de lezer. Ook de vormgever wordt uit zijn comfortzone gehaald door de toepassing van interaction design op een literair verhaal of gedicht. Vier duo’s zijn de uitdaging aangegaan en presenteren hun werk c.q. prototypes in een speciaal middagprogramma in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Lees meer

Ken uw klassiekers

10 herontdekkingen voor de winter

11 november 2014 - Vertalers, Evenementen en Algemeen

De succesvolle actie ’Ken uw klassiekers! – 10 herontdekkingen voor deze zomer’ krijgt een winters vervolg. Samen met tien uitgeverijen heeft Schwob een selectie gemaakt van bijzondere herontdekkingen uit de twintigste eeuw die dit najaar verschijnen. Van 15 januari t/m 7 maart 2015 presenteren een groot aantal Nederlandse en Vlaamse boekhandels deze titels in hun winkel of in hun etalage.

Lees meer

Annelies van Hees wint Amy van Marken vertaalprijs

10 november 2014 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

Annelies van Hees zal op 28 november a.s. de Amy van Marken vertaalprijs ontvangen voor haar vertaling uit het Deens van Jens Peter Jacobsens Niels Lyhne (Wereldbibliotheek). De roman was een van de 10 herontdekkkingen die Schwob deze zomer in samenwerking met tachtig boekhandels en tien uitgeverijen presenteerde.

Lees meer

Jan Campert-prijzen

Jan van Mersbergen en Mensje van Keulen bekroond

5 november 2014 - Schrijvers en Prijzen

De Jan Campert Stichting heeft de vier jaarlijkse literaire prijzen van de gemeente Den Haag uitgereikt: de Constantijn Huygens-prijs 2014 werd toegekend aan Mensje van Keulen voor haar hele oeuvre dat bestaat uit romans, verhalen en gedichten. Daarnaast zijn de dichtbundel Vlinderslag van Piet Gerbrandy, de roman De laatste ontsnapping van Jan van Mersbergen en het essay Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen van Bas Heijne bekroond. Van Mersbergen ontving voor het schrijven van deze roman een beurs van het Letterenfonds. Het werk van Van Keulen werd in zes talen vertaald; ook haar boeken kwamen (veelal) tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Jelica Novaković en Paul Beers

Winnaars Letterenfonds Vertaalprijzen 2014

9 oktober 2014 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De Letterenfonds Vertaalprijzen gaan dit jaar naar Paul Beers en naar Jelica Novaković. Novaković vertegenwoordigt op vele manieren de Nederlandse literatuur in Servië; Paul Beers vertaalde grote oeuvres zoals dat van Witold Gombrowicz, Ingeborg Bachmann en Robert Menasse. De prijzen worden op vrijdag 12 december a.s. in Amsterdam uitgereikt. Aan beide bekroningen is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees meer

Marente de Moor wint Europese Unie Literatuurprijs

8 oktober 2014 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Marente de Moor (42) wint de Europese Unie Literatuurprijs voor haar roman De Nederlandse maagd, zo werd op de Frankfurter Buchmesse bekendgemaakt. De Moor schreef het boek met ondersteuning van een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Halewijn Literatuurprijs naar Pauline van de Ven

3 oktober 2014 - Prijzen en Schrijvers

De Halewijn Literatuurprijs 2014 is toegekend aan Pauline van de Ven (1956) mede voor haar laatste roman Lily Dumont, onderdeel van een meerdelige cyclus over het leven en lot van een Nijmeegse fabrikantenfamilie. De roman kwam met ondersteuning van een projectsubsidie van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Twee keer goud voor Schutten en Rieder

‘Het raadsel van alles wat leeft’

1 oktober 2014 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

Voor het eerst sinds 1985 gaan de Gouden Griffel en het Gouden Penseel naar één boek. Destijds was dat voor Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en The Tjong Khing; nu naar Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel van Jan Paul Schutten en Floor Rieder (Gottmer), waarin het evolutieverhaal op geestige, feitelijke, technische en anekdotische wijze wordt gepresenteerd.

Lees meer

Boek een dichter

& verander de Poëzieweek in een maand

30 september 2014 - Persberichten

In de aanloop naar de Poëzieweek 2015 brengt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de CPNB en Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) de poëzie dichter bij lezers en luisteraars. Via de speciale PoëzieBiebapp kan iedereen tien dichtbundels gratis vier weken lang digitaal lezen. En omdat poëzie aan kracht wint als ze wordt voorgelezen kunnen boekhandels, bibliotheken en scholen via de actie Boek een dichter dichters laten optreden voor het extra aantrekkelijke Poëzieweektarief - niet alleen tijdens de Poëzieweek maar gedurende de hele maand januari!

Lees meer

Tzum-prijs naar ‘La Superba’

30 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Ilja Leonard Pfeijffer wint voor de tweede maal de Tzum-prijs, de jury verkoos een zin uit La Superba tot de mooiste van het afgelopen jaar. De roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds en werd met succes in het buitenland onder de aandacht gebracht: een Duitse, Engelse en Macedonische vertaling zijn in voorbereiding.

Lees meer

Nederlandse literatuur in 35 talen

TU Delft Library

24 september 2014 - Algemeen

De dochter van Jessica Durlacher in het Zweeds of De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch in het Engels. Vanaf 1 oktober zijn, dankzij een donatie van het Nederlands Letterenfonds, 120 vertaalde boeken van Nederlandse schrijvers te lezen in de TU Delft Library.

Lees meer

Pieter Steinz schrijft Boekenweekessay

24 september 2014 - Algemeen

Pieter Steinz schrijft op verzoek van de CPNB het Boekenweekessay 2015. Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans zal hij hierin een rondleiding geven door het “dolhuis van de wereldliteratuur”.

Lees meer

Hannah van Wieringen

Winnaar Academica Literatuurprijs

22 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Hannah van Wieringen heeft met haar prozadebuut De kermis van Gravezuid de Academica Literatuurprijs 2014 gewonnen. Op basis van deze verhalenbundel ontving ze vorig jaar ook een projectsubsidie van het Letterenfonds voor het schrijven van een tweede prozawerk. Van Wieringen schreef eerder toneelstukken en poëzie; haar eerste dichtbundel Hier kijken we naar werd genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs 2014.

Lees meer

Literaire Vertaaldagen 2014

Inschrijving geopend

17 september 2014 - Vertalers

Het programma voor de zestiende Literaire Vertaaldagen is bekend gemaakt op de site van het Vertalershuis Amsterdam. Ook de inschrijving is geopend. Aanmeldingen dienen vóór 20 oktober 2014 per te worden toegestuurd. De Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 12 (symposiumdag) en zaterdag 13 (workshopdag) december 2014 in Amsterdam en het thema is dit jaar ‘Vertalers met de billen bloot - mythes en taboes van het literair vertalen’.

Lees meer

Nelleke van Maaren (1941-2014)

In memoriam

16 september 2014 - Vertalers en Algemeen

Op donderdag 11 september heeft vertalend Nederland een van zijn prominenten verloren, Nelleke van Maaren. Behalve vertaler van een groot literair oeuvre en vele kunstcatalogi uit het Duits, Engels en Frans was ze een onvermoeibare pleitbezorger voor de belangen van literair vertalers, zowel in binnen- als buitenland. Ze was jarenlang bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen, het voormalige Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF), de Stichting LIRA en de VertalersVakschool en bracht regelmatig adviezen uit aan het voormalige Fonds voor de Letteren.

Lees meer

AKO Tiplijst

15 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

De jury van de AKO Literatuurprijs 2014 heeft de Tiplijst bekendgemaakt. De Toplijst, de shortlist met zes boeken volgt op 26 september. Van de 25 nu genomineerde titels kwamen er zeven tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Charlotte Köhler Stipendium naar Mischa Andriessen

12 september 2014 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan dichter Mischa Andriessen.

Lees meer

Marianne Kaas bekroond

vertaler van Jean-Philippe Toussaint

11 september 2014

Marianne Kaas heeft op 30 augustus j.l. de Grand Prix de la traduction littéraire van de Federatie Wallonië-Brussel gekregen voor haar vertalingen van het werk van Jean-Philippe Toussaint. Ze verzorgde en verzorgt alle Nederlandse vertalingen van zijn werk.

Lees meer

Gerrit Kouwenaar

In memoriam

7 september 2014 - Schrijvers

Dichter Gerrit Kouwenaar is op 4 september op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Kouwenaar was een van de belangrijkste dichters die de Nederlandse literatuur heeft voortgebracht. Hij was een van de Vijftigers die de Nederlandse poëzie voor altijd veranderden.

Lees meer

Jannah Loontjens naar NIAS

5 september 2014 - Schrijvers

Van 1 september 2014 tot en met 31 januari 2015 verblijft Jannah Loontjens op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds aan het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study) in Wassenaar als writer-in-residence. Zij zal daar werken aan een non-fictieboek met de werktitel Heidegger en ik, waarin zij een autobiografische verkenning doet in haar denken en leven naar de rol van het werk van Martin Heidegger. Jannah Loontjens werd voor deze positie voorgedragen door uitgeverij Ambo|Anthos.

Lees meer

Jenny Smelik-IBBY prijs naar Hans Hagen en Philip Hopman

5 september 2014 - Prijzen en Schrijvers

Hans Hagen en Philip Hopman winnen de Jenny Smelik-IBBY prijs 2014 voor Het hanengevecht (Querido). Het idee voor het boek ontstond tijdens een reis naar de Filippijnen. Voor het schrijven van deze jeugdroman ontving Hagen een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Ken je buren

4 september 2014 - Persberichten, Evenementen en Schrijvers

Hoe goed kennen Nederlandse en Vlaamse lezers elkaars schrijvers? Onder de titel Ken je buren organiseren de Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren dit najaar voor de derde keer een tournee met verwante Vlaamse en Nederlandse auteurs langs podia in Vlaanderen en Nederland.

Lees meer

Nieuwe Vertalingendatabase

Nog in bèta

29 augustus 2014

Nog niet alles doet het maar sinds gisteren is de bèta-versie van de nieuwe Vertalingendatabase beschikbaar. De database is een belangrijk instrument om gegevens over vertalingen van Nederlandstalige literatuur op te vragen.

Lees meer

Blogs over Beijing Book Fair

Tiziano Perez en Agnes Vogt over hun beurservaringen

28 augustus 2014

Het Letterenfonds is dit jaar voor de tiende keer aanwezig op de Beijing Book Fair. Ter gelegenheid van deze grote boekenbeurs schrijven fondsmedewerkers Tiziano Perez en Agnes Vogt samen met Marijke Nagtegaal - rechtenmanager bij De Bezige Bij - om beurten over hun ervaringen.

Lees meer

Sieb Posthuma overleden

4 augustus 2014 - Schrijvers

Gisteren bereikte ons het droevige nieuws dat illustrator en auteur Sieb Posthuma in zijn woonplaats Amsterdam is overleden. Hij is 54 jaar oud geworden.

Lees meer

Op zoek naar beelden

Interview met Carrasco

31 juli 2014 - Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Het geweldige succes van zijn debuut De vlucht overweldigde hem in het begin, zo vertelt Jesús Carrasco in het video-interview dat Marieke Kessel met hem maakte tijdens zijn verblijf als writer in residence in Amsterdam. Hij werkte er aan zijn tweede roman, “een onderzoek naar de relatie tussen een mens en zijn land. Als je alles van iemand afneemt: relaties, materiële zaken, veiligheid. Wat gebeurt er dan?”

Lees meer

Europese eer voor Pamuk en Steinz’ Made in Europe

25 juli 2014 - Prijzen

De Turkse schrijver Ohran Pamuk, de Portugese kunsthistoricus José-Augusto França en Pieter Steinz worden dit jaar gelauwerd als voornaamste pleitbezorgers van bewustwording van het Europese culturele erfgoed.

Lees meer

Fellowship Duitse uitgevers van kinder- en jeugdliteratuur

17 juli 2014

Van 15 tot en met 19 september bezoeken tien Duitse kinderboekenuitgevers Amsterdam en Antwerpen ter voorbereiding op het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Zij ontmoeten auteurs, uitgevers, redacteuren, vertalers en boekenorganisaties en krijgen zo de kans om nader kennis te maken met de Nederlandstalige literatuur en met de Nederlandse en Vlaamse uitgeverswereld.

Lees meer

Denk mee over Cultuur in Beeld 2014

17 juli 2014 - Algemeen

Op 1 december 2014 organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de jaarlijkse kunst- en cultuurconferentie Cultuur in Beeld. Dit jaar is het thema ‘In beweging’. U wordt uitgenodigd om mee te denken over de vormgeving van de conferentie.

Lees meer

Raad pleit voor handhaving vaste boekenprijs

4 juli 2014 - Algemeen

De Raad voor Cultuur adviseert de Wet op de vaste boekenprijs te handhaven, voorlopig voor een periode van vier jaar. De economische situatie maakt het op dit moment onverstandig om de wet af te schaffen. In het advies ziet de raad een belangrijke taak voor het Letterenfonds weggelegd.

Lees meer

Negen talentvolle debutanten geselecteerd

Tweede lichting

2 juli 2014 - Persberichten

De tweede lichting Letterenfonds-debutanten is bekend. Het Nederlands Letterenfonds investeert in negen talentvolle schrijvers die onlangs hebben gedebuteerd. Met ondersteuning van een beurs kunnen deze debutanten aan een tweede literair boek werken. De negen talenten werden geselecteerd uit een groep van 22 auteurs in alle literaire genres.

Lees meer

12 auteurs schrijven aan nieuw radiodrama

2 juli 2014 - Schrijvers

Het Mediafonds heeft een volgende stap gezet om een impuls te geven aan het schrijven van radiodrama. Na de eerdere opdracht aan zes auteurs om een nieuw hoorspel te schrijven - een project dat in samenwerking met het Letterenfonds werd opgezet - heeft het fonds nu de medewerking van twaalf schrijvers aan een gemeenschappelijk radiodrama ondersteund.

Lees meer

Bart Moeyaert artistiek intendant Frankfurt 2016

27 juni 2014 - Persberichten

Bart Moeyaert wordt de artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Dat werd zojuist beslist door de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Jérôme Ferrari wint Europese Literatuurprijs 2014

Bekroning van De preek over de val van Rome

25 juni 2014 - Persberichten

Woensdag 25 juni werd in het radioprogramma Opium op 4 door Alexander Rinnooy Kan bekendgemaakt dat de Europese literatuurprijs 2014 is toegekend aan Franse schrijver Jérôme Ferrari en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos voor De preek over de val van Rome (verschenen bij De Bezige Bij).

Lees meer

Verfilming bestseller John Green

Geschreven in schrijversresidentie

25 juni 2014 - Evenementen

Op 10 juli zal de film The Fault in our Stars, naar John Greens bestseller Een weeffout in onze sterren, in Nederland in première gaan. Green schreef de young adult roman in 2011 toen hij als writer in residence op het Spui in Amsterdam verbleef. Amsterdam speelt een belangrijke rol in het boek.

Lees meer

Daan Heerma van Voss over Ledig House

Writer in residence in New York

18 juni 2014 - Schrijvers

De Nederlandse schrijver en journalist Daan Heerma van Voss verbleef gedurende de maand mei als writer in residence in het Ledig House ten noorden van New York City. De reis- en verblijfskosten werden door het Nederlands Letterenfonds vergoed.

Lees meer

Pieter Steinz EuroNederlander 2014

13 juni 2014 - Prijzen

Gisteren is auteur en Fonds-collega Pieter Steinz door de Europese beweging Nederland bekroond tot EuroNederlander 2014 voor zijn “bijzondere en constructieve bijdrage aan het Europese debat in Nederland in 2013. Met zijn boek Made in Europe heeft hij velen geïnspireerd”.

Lees meer

Vaste boekenprijs

Discussie in NRC Handelsblad

12 juni 2014 - Algemeen

In NRC Handelsblad van 11 juni j.l. wordt een discussie gevoerd over de vaste boekenprijs. De werking van de Wet op de vaste boekenprijs is onlangs op verzoek van het ministerie van OCW geëvalueerd door bureaus Ape en Dialogic; de Raad voor Cultuur komt binnen enkele weken met een advies over de Wet op de Vaste Boekenprijs aan minister Bussemaker (Cultuur).

Lees meer

Wanderlust

Talentontwikkeling in internationale context

12 juni 2014 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds presenteert een nieuw programma voor talentontwikkeling in internationale context: Wanderlust. De minister van OCW, Jet Bussemaker, heeft het Letterenfonds hiervoor extra middelen ter beschikking gesteld. Het programma biedt talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans zich verder te ontwikkelen door samen te werken met buitenlandse kunstenaars of een verblijf in een internationale omgeving. Jaarlijks is een bedrag van € 100.000 euro beschikbaar. Wanderlust loopt van 2014 tot en met 2016.

Lees meer

Ken uw klassiekers!

Tien herontdekkingen voor de zomer

11 juni 2014 - Persberichten

Tien uitgeverijen slaan deze zomer de handen ineen en stellen een keuze samen uit prachtige literaire klassiekers. Samen met Schwob (een initiatief van het Nederlands Letterenfonds) organiseren zij Ken uw klassiekers. Tien herontdekkingen voor deze zomer.

Lees meer

Leerlijn Literair Vertalen

6 juni 2014 - Vertalers

Het ELV presenteerde op 3 juni in Utrecht de publicatie ‘Leerlijn Literair Vertalen’. Opleiders krijgen hiermee een handvat aangereikt om hun programma op maat in te richten; vertalers kunnen hun eigen niveau inschatten en zich gericht verder professionaliseren.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2014 bekend

3 juni 2014 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Algemeen

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2014 is zojuist feestelijk bekendgemaakt in SPUI25 in Amsterdam. De jury selecteerde uit de longlist van 20 vertalingen vijf titels die in aanmerking komen voor de prijs. Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman bekroont. De prijs wordt uitgereikt op zondag 7 september, tijdens Manuscripta op het Utrechts Uitfeest.

Lees meer

Bob den Uyl Prijs voor Lieve Joris

1 juni 2014 - Prijzen

Op zaterdag 24 mei werd in Amstderdam de elfde VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire reisboek uitgereikt aan Lieve Joris voor Op de vleugels van de draak. Reizen tussen Afrika en China. Joris schreef het boek (deels) aan het NIAS in Wassenaar, waar ze op uitnodiging van het Letterenfonds een half jaar als writer in residence werkte.

Lees meer

Intensieve cursus literair vertalen

Brontalen: Engels en Spaans

21 mei 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert van 3 tot 7 november 2014 een Intensieve Cursus Literair Vertalen voor vertalers in het Nederlands. Brontalen zijn dit keer het Engels en het Spaans. Aanmelden kan tot en met zondag 29 juni 2014.

Lees meer

La Superba bekroond

Pfeijffer wint Librisprijs

14 mei 2014 - Prijzen en Schrijvers

Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Libris Literatuur Prijs 2014 gewonnen met de roman La Superba. De jury, onder leiding van Paul Witteman, prees de manier waarop de auteur met de lezer “een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt”.

Lees meer

Studiemiddag voor beginnende vertalers

Vertalers en uitgevers

7 mei 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen in Utrecht organiseert op donderdag 5 juni a.s. een studiemiddag voor beginnende literair vertalers, waarbij de relatie tussen vertaler en uitgever centraal staat. Aanmelden kan tot maandag 12 mei 2014.

Lees meer

Gouden Boekenuil naar Joost de Vries

25 april 2014 - Prijzen

Joost de Vries heeft de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen, de Gouden Boekenuil, gewonnen. Hij ontving de prijs voor De republiek, zijn tweede roman, die mede met ondersteuning van een stimuleringsbeurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand kwam.

Lees meer

DJP 2014

Ineke Riem, Michiel Stroink, Pieter van der Drift en Davide Longo bekroond

24 april 2014 - Prijzen

De Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs, de prijs voor boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen, is voor de vijfde keer uitgereikt. De jury bekroonde in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig het debuut van Ineke Riem, Zeven pogingen om een geliefde te wekken (Arbeiderspers). In de categorie vertaalde literatuur ging de juryprijs naar schrijver Davide Longo en vertaler Pieter van der Drift voor De verticale man (De Geus). Michiel Stroink won met Tilt (Meulenhoff) de publieksprijs.

Lees meer

VvL-penning naar Andrea Kluitmann

Uitreiking op 7 juni 2014

22 april 2014 - Vertalers en Prijzen

De VvL-Penning 2014 zal worden uitgereikt aan Andrea Kluitmann voor haar grote inzet voor het vertalersvak.

Lees meer

Grunberg en Slauerhoff in finale

Best Translated Books Awards

16 april 2014 - Buitenland

De Engelse vertalingen van Tirza van Arnon Grunberg (vert. Sam Garrett voor Open Letter Books) en Het verboden rijk van Jan Jacob Slauerhoff (vert. Paul Vincent voor Pushkin) zijn doorgedrongen tot de finale van de 2014 Best Translated Book Awards in Fiction.

Lees meer

Brusseprijs voor Marcel van Engelen

10 april 2014 - Prijzen

Marcel van Engelen is door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten bekroond met de M.J. Brusseprijs 2014 voor zijn historisch reisverslag Het kasteel van Elmina, in het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika. Van Engelen (1971) ontving voor het schrijven van dit tweede boek een stimuleringsbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Filter Vertaalprijs naar Mari Alföldy

9 april 2014 - Prijzen

Mari Alföldy is bekroond met de Filter Vertaalprijs 2014 voor haar vertaling van Satanstango van de Hongaarse schrijver László Krasznahorkai, zo werd gisterenavond bekend gemaakt tijdens het City2Cities-festival in Utrecht. Aföldy ontvangt daarmee het onlangs dankzij uitgevers naar 10.00 euro vertienvoudigde prijzengeld. De vertaling kwam met ondersteuning van een projectwerkbeurs van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Intensieve cursus literair vertalen

Doeltalen: Frans en Duits

4 april 2014 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert ook dit jaar een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands. Doeltalen zijn dit keer Duits en Frans. De cursus is een masterclass voor gevorderden, die van 18 augustus tot en met 22 augustus plaats zal vinden in Utrecht. Aanmelden kan tot en met zondag 13 april 2014.

Lees meer

Filter Vertaalprijs

Prijzengeld vertienvoudigd

2 april 2014 - Vertalers

Door bijdragen van verschillende uitgeverijen is het prijzengeld van de Filter Vertaalprijs vertienvoudigd. De winnaar ontvangt voor de meest bijzondere vertaling van het jaar € 10.000 in plaats van € 1.000.

Lees meer

Tiziano Perez aangesteld als directeur-bestuurder

Nederlands Letterenfonds over naar Raad van Toezicht-model

31 maart 2014 - Persberichten

Per 1 april 2014 verandert het bestuur van het Nederlands Letterenfonds in een Raad van Toezicht. Tegelijkertijd wordt Tiziano Perez door de minister van OCW aangesteld als directeur-bestuurder.

Lees meer

Toekenningen 2013

29 maart 2014 - Toekenningen

Alle toekenningen van 2013 vindt u in het Jaarverslag van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

C.C.S. Croneprijs voor Esther Jansma

28 maart 2014 - Prijzen

Dichteres Esther Jansma wordt bekroond met de C.C.S. Cronepijs 2014, de literaire oeuvreprijs van de stad Utrecht. In 1988 debuteerde ze met Stem onder mijn bed, in 2010 verscheen haar meest recente dichtbundel Eerst. Vier van haar in totaal acht dichtbundels, het prozawerk Picknick op de wenteltrap en de essayverzameling Mag ik Orpheus zijn kwamen met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Inktaap naar Tommy Wieringa

27 maart 2014 - Prijzen

De literaire jongerenprijs De Inktaap is uitgereikt aan Tommy Wieringa. Zijn roman Dit zijn de namen werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet.

Lees meer

Boskma wint Ida Gerhardtprijs

Dichtbundel ‘Mensenhand’ bekroond

26 maart 2014 - Prijzen

Pieter Boskma heeft met Mensenhand de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014 gewonnen. De prijs wordt sinds 1998 eens in de twee jaar uitgereikt door de gemeente Zutphen en bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro. Boskma schreef de dichtbundel met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Drie Letterenfonds-debutanten naar buitenland

21 maart 2014 - Persberichten

Drie talentvolle recent gedebuteerde schrijvers, die vorig jaar een startersbeurs ontvingen van het Letterenfonds, vliegen dit voorjaar uit naar het buitenland. Patrick Bassant, Annemarie de Gee en Kira Wuck zijn geprogrammeerd door internationale literaire festivals in Kiel, Boedapest en Zagreb.

Lees meer

Frankfurter Buchmesse 2016

Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland

17 maart 2014 - Persberichten

De Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur, Jet Bussemaker en Joke Schauvliege, ondertekenden op maandag 17 maart een overeenkomst met Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse. Daarmee is het officieel: Nederland en Vlaanderen zullen zich in 2016 gezamenlijk presenteren als gastland op de belangrijkste internationale vakboekenbeurs. Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren zullen de praktische organisatie van de gastlandpresentatie op zich nemen. Ze ontvangen een belangrijk deel van de benodigde middelen van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Vlaamse Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Open oproep

11 maart 2014 - Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zoeken ontwerpers, ontwikkelaars, (kinderboeken)schrijvers en dichters voor deelname aan het programma Literatuur op het Scherm. Stuur je idee, portfolio en motivatie in vóór 24 april 2014.

Lees meer

Marjolijn Hof wint Woutertje Pieterse Prijs

7 maart 2014 - Prijzen

Marjolijn Hof heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2014 gekregen voor De regels van drie (Querido). De jaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdboeken werd voor de 27ste keer uitgereikt. Hof schreef De regels van drie onder meer in Berlijn en in een houten huis aan de IJslandse kust, onder zeer winterse omstandigheden; het boek kwam mede tot stand met ondersteuning van een reis- en werkbeurs van het Letterenfonds. Ook wordt de titel via de nieuwe brochure Children’s Books from Holland geïntroduceerd bij buitenlandse uitgevers.

Lees meer

Gouden Ereveer voor Pieter Steinz

4 maart 2014 - Algemeen

Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, ontving vandaag uit handen van voorzitter Paul Schnabel een gouden ereveertje.

Lees meer

Zes auteurs schrijven nieuwe hoorspelen

4 maart 2014 - Algemeen

Zes auteurs hebben de opdracht gekregen een nieuw hoorspel van 30 minuten te schrijven. De opdrachten zijn mede verstrekt in het kader van Woord.nl, een nieuw online platform voor verhalende radio dat deze week is gelanceerd door het Mediafonds en de publieke omroep. De site biedt niet alleen toegang tot radiohistorie maar presenteert ook gloednieuwe experimentele verhalende radio, geluidskunst en poëzie.

Lees meer

Nieuw audiodrama

Bekendmaking zes auteurs

4 maart 2014 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Zes auteurs hebben de opdracht gekregen een nieuw hoorspel van 30 minuten te schrijven. Dit initiatief is vanmiddag gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de lancering van Woord.nl, het nieuwe online platform voor verhalende radio. Ook werd bekendgemaakt dat het complete toneelwerk van Hugo Claus voor radio wordt bewerkt.

Lees meer

shortlist Libris Literatuur Prijs

3 maart 2014 - Prijzen

Drie Nederlandse en drie Vlaamse schrijvers maken in mei kans op het winnen van de 21ste Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro: Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans, Gelukkige slaven van Tom Lanoye, Roundhay, tuinscène van Marente de Moor, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, De omwegen van Jeroen Theunissen en Het verdwijnen van Robbert van Robbert Welagen. De drie Nederlandse titels kwamen tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

‘Boek een dichter’ succesvol

26 februari 2014 - Evenementen

De actie Boek een dichter die ter gelegenheid van de Poëzieweek 2014 werd georganiseerd, is succesvol verlopen. Het Letterenfonds bood in samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) bibliotheken en boekwinkels de gelegenheid om dichters voorafgaand aan en tijdens de Poëzieweek tegen een speciaal tarief te boeken.

Lees meer

Gouden Boekenuil

shortlist bekend

26 februari 2014 - Prijzen

Vijf romans zijn geselecteerd voor de shortlist van de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Hiervan zijn er vier door Nederlandse en één door een Vlaamse auteur geschreven. De Nederlandse titels kwamen tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds.

Lees meer

Leo Vroman overleden

10 april 1915 - 22 februari 2014

24 februari 2014 - Algemeen en Schrijvers

Zaterdag 22 februari jl. is dichter, schrijver en bioloog Leo Vroman in zijn woonplaats Fort Worth, Texas overleden. Hij werd 98 jaar.

Lees meer

Aanpassing vertaaltarief

24 februari 2014 - Vertalers en Algemeen

De Vereniging van Letterkundigen (VvL) en de Literaire Uitgeversgroep (LUG) van de Groep Algemene Uitgevers hebben overeenstemming bereikt over de aanpassing van het vertaaltarief zoals gehanteerd in het Modelcontract voor de uitgave van een vertaling van een literair werk. Het vertaaltarief bedraagt, met terugwerkende kracht, per 1 januari 2014 €0,064 per woord. Voor de vertaling van poëzie geldt een tarief van €2,24 per regel met een minimum van €39,17 per gedicht.

Lees meer

Uitreiking Prix des Phares du Nord 2013

Alain van Crugten bekroond

21 februari 2014 - Prijzen

Op maandag 10 februari is de Prix des Phares du Nord 2013 uitgereikt aan Alain van Crugten voor La Langue de ma mère, zijn vertaling in het Frans van Sprakeloos van Tom Lanoye die in 2011 bij de Parijse uitgeverij La Différence verscheen.

Lees meer

Uitreiking Vondel Prize

David Colmer bekroond

17 februari 2014 - Vertalers, Prijzen en Buitenland

Op woensdag 12 februari 2014 is in het Europe House in Londen de Vondel Translation Prize 2013 uitgereikt aan David Colmer voor The Misfortunates (Portobello Books), zijn vertaling van De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst.

Lees meer

Mister Orange bekroond in VS

Mildred L. Batchelder Award

3 februari 2014 - Prijzen en Schrijvers

De Amerikaanse vertaling van Mister Orange van Truus Matti (Enchanted Lion Books) is bekroond met de prestigieuze Batchelder Award.

Lees meer

Awater Poëzieprijs voor Stitou

1 februari 2014

De Awater Poëzieprijs 2013 gaat naar Tempel van Mustafa Stitou. Vijfentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Tempel, de vierde bundel van Stitou, kwam tot stand met ondersteuning van een werkbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

P-o-ë-z-i-e-w-e-ek

voordrachten en interviews

30 januari 2014

Vanavond, do 30/1, zendt het digitale televisiekanaal Cultura om 19.40 de poëzie-special van de talkshow Letteren &cetera uit; daarin interviews met Menno Wigman, Annemieke Gerrist en Ester Naomi Perquin. Op het You Tube-kanaal van het Letterenfonds kunt u, anytime, tien korte video’s bekijken én delen met voordrachten door Micha Hamel, Delphine Lecompte, Leonard Nolens, Ester Naomi Perquin, Mustafa Stitou, Toon Tellegen, Anne Vegter, Edward van de Vendel, Menno Wigman en Kira Wuck.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2014 bekend

28 januari 2014 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2014 is bekend en telt twintig in het Nederlands vertaalde romans uit maar liefst twaalf verschillende talen. Een jury van Nederlandse en Vlaamse kwaliteitsboekhandels selecteerde deze titels als de beste, vertaalde Europese romans van het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 voor de schrijver van het bekroonde boek en €5.000 voor de vertaler.

Lees meer

Libris Longlist

12 van de 18 genomineerde titels ondersteund

28 januari 2014 - Prijzen en Schrijvers

Achttien titels zijn geselecteerd voor de longlist van de Libris Literatuurprijs 2014; vier boeken van Vlaamse auteurs en veertien van Nederlandse schrijvers. Van die veertien boeken kwamen er twaalf mede tot stand met ondersteuning van een stimulerings- of werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Wytske Versteeg wint BNG Literatuurprijs

24 januari 2014 - Prijzen

Wytske Versteeg is voor haar roman Boy bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs. De prijs is bedoeld als stimulans voor jonge prozaschrijvers en bestaat uit een bedrag van €15.000 en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik.

Lees meer

Genomineerden VSB Poëzieprijs

Op tournee

16 januari 2014 - Prijzen

Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam Van hee en Antoine de Kom zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2014. De vijf dichters maken deze maand een tournee door Nederland en Vlaanderen om hun genomineerde bundels te presenteren. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 januari, tijdens de Poëzieweek, in het stadhuis van Rotterdam.

Lees meer

Groot in Kroatië

Lof voor Bakker en Westerman

15 januari 2014 - Vertalers

Gerbrand Bakker en Frank Westerman hadden onlangs de eer om in het Kroatische dagblad Jutarnji list te worden vermeld in de top 10 van beste boeken die in 2013 werden gepubliceerd.

Lees meer

Informatiebijeenkomst voor uitgevers

Nieuw cultuurprogramma EU

10 januari 2014

Onlangs werd het nieuwe Europese cultuurprogramma bekendgemaakt, dat onder meer een aantal wijzigingen bevat in de ondersteuning van vertalingen van Europese literatuur. In samenwerking met Dutch Culture organiseert het Letterenfonds hierover een informatiebijeenkomst op donderdag 16 januari 2014.

Lees meer

Van Reybrouck ontvangt Gouden Ganzenveer

7 januari 2014 - Prijzen

David Van Reybrouck ontvangt de Gouden Ganzenveer 2014, zo maakte juryvoorzitter Paul Schnabel afgelopen zondag bekend in het programma Kunststof TV. De jaarlijkse prijs wordt aan Van Reybrouck toegekend op basis van zijn veelzijdige oeuvre en “bezielende wijze van schrijven”.

Lees meer

Gouden Vullings voor Van Aken

3 januari 2014 - Prijzen

Jan van Aken ontvangt voor zijn historische roman De Afvallige de Gouden Vullings 2013: de literaire prijs zónder prijzengeld of fotomoment van Vrij Nederland-recensent en enig jurylid Jeroen Vullings voor de beste Nederlandse (Nl/Vl) roman van het afgelopen jaar.

Lees meer

Jelica Novaković-Lopušina bekroond met Letterenfonds Vertaalprijs

1 januari 2014 - Vertalers, Prijzen en Buitenland

Op vrijdag 12 december 2014 zijn Jelica Novaković-Lopušina en Paul Beers bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijzen voor de vertaler als cultureel ambassadeur. Jelica Novaković-Lopušina staat al meer dan twee decennia pal voor de Nederlandse taal en literatuur in Servië: als samensteller van bloemlezingen en tijdschriften, als docent van talentvolle jonge vertalers en als veelzijdig vertaler van Nederlandstalige literatuur. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd een kleine publicatie uitgedeeld onder de bezoekers van de Literaire Vertaaldagen en de genodigden van de laureaten met daarin onder meer een interview met Jelica Novaković-Lopušina. Publicatie, laudatio en dankwoord kunt u hieronder nalezen of downloaden.

Lees meer

Paul Beers bekroond met Letterenfonds Vertaalprijs 2014

1 januari 2014 - Vertalers en Prijzen

Op vrijdag 12 december 2014 zijn Paul Beers en Jelica Novaković-Lopušina bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijzen voor de vertaler als cultureel ambassadeur. Beers is een echte oeuvre-vertaler, hij vertaalde onder anderen proza en poëzie van Robert Menasse, Ingeborg Bachmann en Witold Gombrowicz. Uitgeverij Van Gennep bracht deze dagen nog een heruitgave van Bachmann’s beroemde roman Malina – inclusief een nawoord van de vertaler. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd een kleine publicatie uitgedeeld onder de bezoekers van de Literaire Vertaaldagen en de genodigden van de laureaten met daarin onder meer een interview met Paul Beers. Publicatie, laudatio en dankwoord kunt u hieronder nalezen of downloaden.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Romkje de Bildt of Teun Grondman.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.