Nieuws

Officieuze vertaalwedstrijd

Nederlands-Spaans

23 december 2013 - Vertalers

Traditiegetrouw is er voor de liefhebbers van de Spaanse taal een officieuze vertaalwedstrijd uitgeschreven. De vierde editie biedt een gezien het seizoen en de klimatologische vertaalslag toepasselijke uitdaging: deelnemers dienen de tekst van het liedje ‘t Is weer voorbij die mooie zomer te vertalen in het Spaans. Het nummer werd geschreven en vertolkt door Gerard Cox; het was een hit in 1973. De inzendtermijn sluit op 22 januari 2014. De winnaar wordt met € 150 aan boekenbonnen beloond.

Lees meer

Debutanten op Amsterdamse podia

i.s.m. Mediamatic en Shut Up & Write

19 december 2013 - Evenementen en Schrijvers

In de eerste maanden van 2014 presenteren acht debutanten hun werk op twee Amsterdamse podia. Bij Mediamatic lezen de schrijvers in januari op maandag voor uit eigen werk. Boekwinkel Books&Bubbles organiseert van januari tot en met april schrijfsessies voor aspirant-schrijvers. Alle avonden bieden ruim gelegenheid om met de debutanten in gesprek te gaan.

Lees meer

Kellendonkprijs 2014 voor Esther Gerritsen

18 december 2013 - Prijzen

De Frans Kellendonkprijs zal op 24 februari 2014 worden uitgereikt aan Esther Gerritsen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro, en wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur met een originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek.

Lees meer

P.C. Hooftprijs naar Willem Jan Otten

16 december 2013 - Prijzen

De P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste bekroningen voor literatuur in Nederland, gaat naar schrijver, dichter en essayist Willem Jan Otten (1951) voor zijn beschouwend proza. De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor proza, essays en poëzie. Otten ontvangt de prijs op donderdag 22 mei 2014 in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Lees meer

Boek een dichter

12 december 2013 - Persberichten, Evenementen en Schrijvers

Ter gelegenheid van de Poëzieweek 2014 heeft het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de CPNB een brochure samengesteld voor de boekhandel waarin tien recente dichtbundels worden uitgelicht. Bovendien worden, in samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving, boekhandels en bibliotheken via het speciale Poëzieweektarief gestimuleerd om dichters te laten optreden - niet alleen tijdens de Poëzieweek maar gedurende de hele maand januari.

Lees meer

Mance Post overleden

3 december 2013 - Algemeen

Op 2 december 2013 is in haar woonplaats Amsterdam illustratrice Mance Post overleden. Ze werd 88 jaar. Post heeft veel boeken geïllustreerd, van onder meer Annie M.G. Schmidt, Rita Törnqvist-Verschuur en Han G. Hoekstra. Het bekendst zijn haar illustraties voor de boeken van Guus Kuijer en Toon Tellegen.

Lees meer

Dragt en Kuijer tentoongesteld

Nieuwe expositie in Airport Library

2 december 2013 - Algemeen

Sinds vorige week is er weer een nieuwe expositie in de Airport Library. Eerder waren al kleine overzichtstentoonstellingen van vertalingen van Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt, Het diner van Herman Koch en Boven is het stil van Gerbrand Bakker op Schiphol te zien. In samenwerking met uitgeverijen Querido en Leopold worden nu diverse vertalingen van twee andere Nederlandse bestsellers getoond: De brief voor de koning van Tonke Dragt en Het boek van alle dingen van Guus Kuijer.

Lees meer

Oek de Jong wint Zeeuwse Boekenprijs 2013

28 november 2013 - Prijzen

Dit jaar is Oek de Jong met zijn roman Pier en oceaan de winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs. Deze prijs is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift, de Zeeuwse Bibliotheek en de Provinciale Zeeuwse Courant, en wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste boek met een Zeeuws onderwerp of van een auteur uit de kustprovincie.

Lees meer

C.C.S. Crone Stipendia uitgereikt

Ivo Bonthuis, Ellen Deckwitz en Peter Knipmeijer bekroond

28 november 2013 - Prijzen

Op 10 december ontvangen Ivo Bonthuis, Ellen Deckwitz en Peter Knipmeijer de C.C.S. Crone Stipendia uit handen van de Utrechtse wethouder van cultuur Frits Lintmeijer. De Gemeente Utrecht kent de aanmoedigingsprijs iedere twee jaar toe aan veelbelovende Utrechtse schrijvers.

Lees meer

Schwob in De Groene

28 pagina’s over herontdekte klassieken

28 november 2013 - Algemeen

De Groene Amsterdammer publiceert deze week een speciale bijlage over ‘herontdekte klassiekers”. Deze boekenbijlage met paginagrote recensies en achtergrond-artikelen kwam tot stand in samenwerking met boekhandel Athenaeum en het Letterenfonds. Pieter Steinz schreef voor deze bijlage een essay over de zoektocht naar klassieken en de eigenschappen die deze boeken gemeen hebben.

Lees meer

Erik Lindner poet-in-residence Van Eyck Maastricht

27 november 2013 - Schrijvers

Erik Lindner is de eerste dichter is in de door de Jan van Eyck Academie georganiseerde reeks Spiegelgrond, waarin kunstenaars en dichters elkaar zullen ontmoeten. Lindner zal van 1 december tot 1 januari op de academie verblijven als poet-in-residence en meedoen aan het programma, presentaties en discussies.

Lees meer

Phares du Nord voor Alain van Crugten

Vertaler Tom Lanoye bekroond

26 november 2013 - Persberichten

De Prix des Phares du Nord 2013 gaat naar Alain van Crugten voor zijn vertaling in het Frans van Sprakeloos van Tom Lanoye (La Langue de ma mère) dat in 2011 bij de Parijse uitgeverij La Différence verscheen.

Lees meer

Letterenfonds Vertaalprijs voor Martin de Haan

19 november 2013 - Persberichten en Vertalers

De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs gaat dit jaar naar Martin de Haan, literair vertaler Frans-Nederlands. De oeuvreprijs wordt op vrijdag 13 december a.s. in Amsterdam uitgereikt. Aan de bekroning is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees meer

In memoriam Olga Krijtová

13 november 2013 - Vertalers

Met leedwezen hebben wij kennis genomen van het overlijden van de Tsjechische vertaler Olga Krijtová, op donderdag 7 november in Praag op tweeëntachtigjarige leeftijd.

Lees meer

Prestigieuze Franse bekroning voor Toine Heijmans

Prix Médicis étranger naar Op zee

12 november 2013 - Prijzen

Toine Heijmans heeft met de Franse vertaling van zijn roman Op zee de Prix Médicis étranger gewonnen. Het is voor het eerst dat een Nederlandse auteur met deze prestigieuze Franse prijs wordt bekroond. De Franse vertaling, En mer, werd verzorgd door Danielle Losman en uitgegeven bij Christian Bourgois.

Lees meer

Vier Nederlandstalige nominaties voor IMPAC

11 november 2013 - Buitenland

Vier Nederlandstalige schrijvers op de longlist van de IMPAC Dublin Literary Award: Peter Terrin met The Guard (MacLehose Press, vertaling David Colmer), Herman Koch met The Dinner (Atlantic, vertaling Sam Garrett), Gerbrand Bakker met The Detour (Harvill Secker, vertaling David Colmer) en Threes Anna met Waiting for the Monsoon (Anansi, vertaling Barbara Potter Fasting).

Nijhoffprijs naar Hilde Pach

8 november 2013 - Vertalers en Prijzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft bekendgemaakt dat de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014 wordt toegekend aan Hilde Pach, voor haar vertalingen van Israëlische literatuur in het Nederlands. Pach vertaalt auteurs als Amos Oz, Nir Baram, A.B. Yehoshua, Assaf Gavron en David Grossman.

Lees meer

Cultuur in Beeld

1 november 2013 - Evenementen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert op maandag 25 november voor de derde keer de conferentie Cultuur in Beeld. Dit jaar is het thema De Kracht van Cultuur. Wat betekent de maatschappelijke en economische verandering voor de relatie tussen kunst, cultuur en samenleving?

Lees meer

Jan Campert-prijzen 2013

Pier en oceaan en Bewegend doel bekroond

31 oktober 2013 - Prijzen

De Jan Campert Stichting heeft de vier jaarlijkse literaire prijzen van de gemeente Den Haag uitgereikt: Constantijn Huygens-prijs ging naar Tom Lanoye voor zijn gehele oeuvre, daarnaast zijn het jeugdboek Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten, de dichtbundel Bewegend doel van Micha Hamel en de roman Pier en Oceaan van Oek de Jong bekroond. De twee laatste titels kwamen tot stand met ondersteuning van een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

AKO-prijs naar Joke van Leeuwen

29 oktober 2013 - Prijzen

Joke van Leeuwen is verkozen tot winnaar van de AKO Literatuurprijs 2013. Zij ontving de prijs gisteravond in museum Beelden aan Zee in Scheveningen voor haar derde roman, Feest van het begin (Querido).

Lees meer

Spaans eerbetoon voor Nooteboom

29 oktober 2013 - Schrijvers

Cees Nooteboom merkte eens op dat hij slechte kritiek gemakkelijker verwerkt dan lof. Hij zal een zware dobber hebben aan Universo Nooteboom, een fraaie bundel die Astrid Roig en Erik Haasnoot samenstelden voor Spaanse uitgever Candaya.

Lees meer

Spinder nogmaals bekroond

Eerste Jan Wolkers Prijs uitgereikt

29 oktober 2013 - Prijzen

In het radioprogramma Vroege Vogels is de eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek uitgereikt aan Simon van der Geest voor Spinder. De jeugdroman werd tijdens de Kinderboekenweek al bekroond met de Gouden Griffel en was Selexyz Jeugdboek van het jaar 2012.

Lees meer

Debuut Kira Wuck bekroond

Eline van Haaren-prijs 2013

24 oktober 2013 - Prijzen

Kira Wuck wint met haar dichtbundel Finse Meisjes de Eline van Haaren-prijs 2013. De prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt voor de beste bundel van een dichteres onder de vijfendertig jaar.

Lees meer

Banff Centre in Canada

Vertalers Frans, Engels of Spaans

17 oktober 2013 - Vertalers

Het Nederlands Letterenfonds biedt in samenwerking met het Banff Centre jaarlijks aan literair vertalers de mogelijkheid om in juni drie weken in het Banff International Literary Translation Centre te verblijven.

Lees meer

Succesvolle Buchmesse voor Nederlandse literatuur

17 oktober 2013 - Persberichten

Een prestigieuze bloemlezing van Nederlandse verhalen bij Penguin, een Duitse doorstart van Voskuils Het Bureau en belangstelling voor Friese literatuur. Dat zijn drie van de opvallendste uitkomsten van de Frankfurter Buchmesse, de grootste internationale boekenbeurs ter wereld. Ook werd tijdens de Buchmesse aan beursdirecteur Jürgen Boos het bidbook overhandigd voor de Nederlands-Vlaamse organisatie van een Schwerpunkt in 2016.

Lees meer

Onjuistheden in artikel PC

13 oktober 2013 - Persberichten en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds betreurt de discussie die is ontstaan naar aanleiding van een artikel in het studenten-weekblad Propria Cures (PC). Het Letterenfonds wil bij dezen enkele van de feitelijke onjuistheden uit het artikel rechtzetten.

Lees meer

Opening Kinderboekenweek

2 oktober 2013 - Prijzen en Evenementen

De Kinderboekenweek 2013 is gisteravond officieel geopend met het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. De Gouden Griffel is tijdens het openingsprogramma uitgereikt aan Simon van der Geest voor Spinder (Querido).

Lees meer

AKO Literatuurprijs

Nominaties bekend

2 oktober 2013 - Prijzen

De shortlist voor de AKO Literatuurprijs 2013 is bekendgemaakt. Van de zes titels die kans maken op de bekroning zijn er vijf met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand gekomen. De ontknoping volgt op maandag 28 oktober a.s. tijdens de AKO-prijsuitreiking in Museum Beelden aan Zee in Den Haag.

Lees meer

Vondel Translation Prize naar David Colmer

2 oktober 2013 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

De jury van de Vondel Translation Prize 2013 heeft de prijs toegekend aan David Colmer voor The Misfortunates, zijn vertaling in het Engels van De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst. De jury bestond uit de Engelse criticus Paul Binding (Times Literary Supplement) en de vertalers Sam Garrett en Paul Vincent.

Lees meer

Herdruk verhalen Isaak Babel

Veel lof voor Froukje Slofstra’s nieuwe vertaling

30 september 2013 - Vertalers

De verhalen van Isaak Babel zijn dit voorjaar in de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot verschenen. Voor deze uitgave werden ze opnieuw vertaald door Froukje Slofstra, die daarvoor veel lof kreeg toegezwaaid. Het boek werd zo’n succes dat het nu in dezelfde prachtige editie is herdrukt.

Lees meer

Henkes & Bindervoet op bezoek in Dronten

29 september 2013

Op 29 september vond het eerste vertalersbezoek van Vertalen in zicht plaats. Vertalers Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet bezochten het Ichthus College in Dronten.

Lees meer

Buitenlandse neerlandistiek

Gastschrijverprogramma

25 september 2013

De Nederlandse Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren presenteren gezamenlijk een nieuw gastschrijverprogramma. Het programma biedt buitenlandse vakgroepen Nederlands de gelegenheid om een gastschrijver te ontvangen. Naast vier vaste ‘standplaatsen’ zijn er ieder jaar twee roulerende plekken waarvoor elke vakgroep kan aanvragen.

Lees meer

Frans succes voor Jan Brokken

Enthousiaste ontvangst Baltische zielen

24 september 2013 - Algemeen

Jan Brokkens boek Baltische zielen - het bijzondere verslag van zijn reis door de geschiedenis en cultuur van de Baltische landen - krijgt veel aandacht in Frankrijk, waar het pas verscheen bij Denoël. Les Âmes Baltes, zoals het boek heet, werd overal enthousiast ontvangen en ook de vertaling van Mireille Cohendy werd geprezen.

Lees meer

Anton Valens wint Tzum-prijs

20 september 2013 - Prijzen en Schrijvers

De jury van de Tzum-prijs 2013 heeft de openingszin uit de roman Het boek Ont verkozen tot de mooiste zin van het jaar. Anton Valens wint daarmee een beker en een bedrag van 68 euro - precies het aantal woorden dat de zin telt:

Lees meer

Wim Hofman ontvangt Max Velthuijs-prijs

20 september 2013 - Prijzen

Illustrator Wim Hofman ontving op donderdag 19 september in het Letterkundig Museum de Max Velthuijs-prijs 2013. De Stichting Max Velthuijs reikte de driejaarlijkse oeuvreprijs uit in het Letterkundig Museum in Den Haag, waar ook een tentoonstelling aan zijn werk is gewijd.

Lees meer

Workshop voor docenten en vertalers

19 september 2013 - Vertalers

Docenten die (gaan) werken met de lesbrief en vertalers die later dit jaar op schoolbezoek gaan, kregen op 19 september de mogelijkheid een workshop te volgen bij het Letterenfonds.

Lees meer

Engelse Schwob website online

De beste onbekende boeken uit de wereldliteratuur

19 september 2013 - Persberichten

Vandaag wordt de Engelstalige Schwob website gelanceerd, een belangrijk onderdeel van een ambitieus Europees project om ‘Geheimtipps’ uit de wereldliteratuur te vinden en te promoten. Schwob ontsluit moderne klassieken, cultboeken en must-reads die tot nog toe té onbekend zijn gebleven: http://schwob-books.eu

Lees meer

Ledig House, New York

Oproep voor vertalers Engels

16 september 2013 - Vertalers

Wilt u als literair vertaler een maand lang deel uit maken van een internationaal gezelschap en heeft uw nieuwe vertaling baat bij een verblijf in Amerika? Tot 1 november 2013 kunnen literair vertalers een aanvraag indienen voor een verblijf in het Ledig House, upstate New York in mei 2014.

Lees meer

Academica Literatuurprijs 2013 voor Shira Keller

13 september 2013 - Prijzen

De Academica Literatuurprijs, een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut, is gisterenavond uitgereikt aan Shira Keller voor haar roman M. De vakjury selecteerde uit meer dan 100 Nederlandse en Vlaamse inzendingen drie genomineerden; het lezerspubliek koos de uiteindelijke winnaar.

Lees meer

Literaire Vertaaldagen 2013

Inschrijving geopend

11 september 2013 - Vertalers

Het programma voor de vijftiende Literaire Vertaaldagen is bekend gemaakt op de site van het Vertalershuis Amsterdam. Ook de inschrijving is vanaf vandaag geopend. Aanmeldingen dienen vóór 21 oktober 2013 per te worden toegestuurd. De Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 13 (symposiumdag) en zaterdag 14 (workshopdag) december 2013 in Amsterdam en het thema is dit jaar ‘De vertaler als rentmeester’.

Lees meer

Nederlandse selectie IBBY-Honourlist 2014

5 september 2013

IBBY-Nederland nomineert vertaler Esther Ottens, schrijver Ellen van Velzen en illustrator Henriette Boerendans voor de Honour List van 2014. De Honour List is een catalogus van kinder-en jeugdliteratuur, die de komende twee jaar wereldwijd wordt gepresenteerd op conferenties en boekenbeurzen. Twee van de drie IBBY-genomineerden ontvingen een beurs van het Letterfonds.

Lees meer

Tentoonstelling over Grunberg in 2014

Bij Bijzondere Collecties UvA

30 augustus 2013 - Algemeen

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zal in het najaar van 2014 een tentoonstelling rondom schrijver Arnon Grunberg te zien zijn. De tentoonstelling, gemaakt door de Bijzondere Collecties, het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds, biedt een exclusieve kijk in het universum van een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van nu.

Lees meer

Marcel Möring en Frederick Reiken

Writers in residence aan NIAS

28 augustus 2013 - Persberichten

Schrijver Marcel Möring (1957) verblijft op uitnodiging van het Letterenfonds vanaf september vijf maanden als writer in residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar. Hij zal zich daar concentreren op zijn nieuwe roman met de werktitel Eden, die samen met DIS (2006) en Louteringsberg (2011) een trilogie over duizend jaar joodse geschiedenis in Europa zal gaan vormen. Mörings werk wordt uitgegeven door De Bezige Bij en is onder meer vertaald in het Duits, Engels, Deens, Noors, Turks en Frans.

Lees meer

Directeur Pieter Steinz draagt taken over wegens ziekte

7 augustus 2013 - Persberichten

De directeur van het Nederlands Letterenfonds, Pieter Steinz, draagt met ingang van eind augustus een deel van zijn taken over aan zijn adjunct Tiziano Perez.

Lees meer

Europese Literatuurprijs 2013 naar Limonov van Emmanuel Carrère

4 augustus 2013 - Persberichten

De Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde roman van het afgelopen jaar, gaat naar Limonov van Emmanuel Carrère in vertaling van Katelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan zal op zaterdag 31 augustus a.s., tijdens Manuscripta op de Uitmarkt, in Amsterdam de prijs uitreiken aan Carrère en zijn vertalers.

Lees meer

Manuscripta

Ken je buren en Uitreiking Europese Literatuurprijs

2 augustus 2013 - Evenementen

Het programma van Manuscripta is nu bekend. De jaarlijkse opening van het boekenseizoen vindt ditmaal plaats tijdens de Uitmarkt, op het Museumplein in Amsterdam. Het Letterenfonds organiseert op zaterdag 31 augustus twee programma’s: om 11.30 wordt de Europese Literatuurprijs uitgereikt en om 12.45 vindt Ken je buren plaats. De entree is gratis.

Lees meer

Gebruikersonderzoek 2009-2012

22 juli 2013 - Algemeen

In de publicatie Gebruikersonderzoek 2009-2012 vindt u de resultaten van de enquête die januari 2013 aan de gebruikers van het Letterenfonds werd voorgelegd. Maar liefst 655 schrijvers, vertalers, uitgevers en adviseurs gaven hun mening over de communicatie, de verschillende subsidieregelingen en de activiteiten van het Fonds in de afgelopen beleidsperiode.

Lees meer

Op reis met Jip en Janneke

Yip ve-yaneke, Ippu to Yaneke, Saša i Maša, Tono dan Tini en Yiyi he Yaya

16 juli 2013 - Algemeen

Het beroemdste duo uit de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur heeft ook in het buitenland veel succes. Zo blijkt uit de expositie ‘Jip en Janneke in vertaling’ die nog tot september in de Schiphol Airport Library is te zien. De tentoonstelling biedt Nederlandse en internationale reizigers een feest van herkenning of een eerste kennismaking met het werk van Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp.

Lees meer

Ken je buren

Laat Nederlandse en Vlaamse lezers met elkaars literatuur kennismaken

15 juli 2013 - Persberichten

Hoe goed kennen Nederlandse en Vlaamse lezers elkaars schrijvers? Onder de titel Ken je buren trekken zes auteursduo’s, telkens bestaande uit een Vlaamse en een Nederlandse schrijver, langs verschillende manifestaties en boekhandelspodia in Vlaanderen en Nederland. De tournee vindt plaats van vrijdag 30 augustus t/m zaterdag 7 september 2013 en brengt de rijkdom van de Nederlandstalige literatuur bij een breed lezerspubliek onder de aandacht.

Lees meer

Startersbeurs

Acht talentvolle debutanten geselecteerd

12 juli 2013 - Persberichten

Het Nederlands Letterenfonds investeert in acht talentvolle schrijvers die onlangs hebben gedebuteerd. Met ondersteuning van een beurs kunnen zij aan een tweede literair boek werken. De acht talenten werden geselecteerd uit een groep van 28 recent gedebuteerden in alle literaire genres.

Lees meer

Joost de Vries krijgt Charlotte Köhler Stipendium

8 juli 2013 - Schrijvers

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is toegekend aan schrijver Joost de Vries. De jury prees met name het vernieuwende aspect en het hoge ambitieniveau van zijn romans Clausewitz (2010) en De republiek (2013).

Lees meer

Literaire Vertaaldagen 2013

Vooraankondiging

27 juni 2013 - Vertalers

De vijftiende Literaire Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 13 (symposiumdag) en zaterdag 14 (workshopdag) december 2013 in Amsterdam. Thema is dit jaar ‘De vertaler als rentmeester’. Een aantal vragen zal daarbij aan de orde komen: in hoeverre zien vertalers het als hun taak de rijkdom van de doeltaal te bewaren en te ‘begieten’ met invloeden uit de brontaal?

Lees meer

Poolse prijs voor Karol Lesman

24 juni 2013 - Vertalers

Op vrijdag 21 juni ontving vertaler Karol Lesman de Transatlantyk Award 2013 uit handen van Bogdan Zdrojewski, de Poolse minister voor Cultuur en Nationaal Erfgoed. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats in het Słowacki Theater in Krakau tijdens het internationale vertalerscongres dat ruim 200 vertalers van Poolse literatuur bij elkaar brengt.

Lees meer

10 Friese titels voor Frankfurt

19 juni 2013 - Persberichten

Als intendant Fries voor de Frankfurter Buchmesse 2013 heeft Alpita de Jong tien titels geselecteerd die in de brochure 10 Books from Friesland onder de aandacht zullen worden gebracht.

Lees meer

Voorbeeldlessen Vertalen in zicht

18 juni 2013

Om te illustreren hoe Vertalen in zicht er in de klas uitziet, werden twee voorbeeldlessen gemaakt. Een waarin het vertalen van toneelteksten centraal staat, en een waarin het gaat om het vertalen van een songtekst.

Lees meer

Opleiding cultureel leiderschap

14 juni 2013 - Algemeen

De Universiteit Utrecht (USBO) en Kennisland zullen in opdracht van de afdeling Cultuur en Media van het ministerie van OCW het programma ‘Leiderschap voor de Nederlandse cultuursector’ gaan uitvoeren. Belangstellenden voor dit opleidingstraject kunnen zich nu aanmelden.

Lees meer

Masresha Mammo vluchtschrijver

Ethiopische journalist/schrijver te gast in Amsterdam

10 juni 2013 - Persberichten

In het kader van het programma Amsterdam Vluchtstad verblijft de Ethiopische journalist en schrijver Masresha Mammo een jaar in Amsterdam, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Schwerpunkt Frankfurter Buchmesse 2016

Nederland en Vlaanderen stellen zich kandidaat

7 juni 2013 - Buitenland

Bijna twintig jaar na de succesrijke presentatie van de Nederlandstalige literatuur op de Frankfurter Buchmesse stellen Nederland en Vlaanderen zich kandidaat als Schwerpunkt 2016 op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste internationale vakbeurs voor de boekenwereld.

Lees meer

Nederland en Vlaanderen stellen zich kandidaat als Schwerpunkt voor Frankfurter Buchmesse 2016

7 juni 2013 - Persberichten

Bijna twintig jaar na de succesrijke presentatie van de Nederlandstalige literatuur op de Frankfurter Buchmesse stellen Nederland en Vlaanderen zich kandidaat als Schwerpunkt 2016 op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste internationale vakbeurs voor de boekenwereld. Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren zullen de coördinatie en organisatie van dit project voor hun rekening nemen. Deze zomer zal het officiële bidbook worden aangeboden aan de organisatie van de Buchmesse.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2013 bekend

6 juni 2013 - Persberichten

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2013 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De jury selecteerde, uit de longlist van 21 vertalingen, vijf titels die in aanmerking komen voor de prijs. De prijsuitreiking zal op 31 augustus plaatsvinden, tijdens de Uitmarkt in Amsterdam.

Lees meer

Brockway Prize naar Judith Wilkinson

4 juni 2013 - Persberichten

De Brockway Prize, een tweejaarlijkse prijs voor poëzievertalers uit het Nederlands, is toegekend aan Judith Wilkinson. Aan de prijs, die is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds, is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. De prijsuitreiking vindt op 14 juni a.s. plaats tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam.

Lees meer

De helleveeg

Nieuwe roman Van der Heijden

31 mei 2013 - Schrijvers

‘Ik ben een fan’, zo begon Rob Schouten gisteren zijn laudatio bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs aan A.F.Th. van der Heijden. Om vervolgens beeldend te schetsen hoeveel indruk de verschijning van De slag om de Blauwbrug begin jaren tachtig op hem had gemaakt.

Lees meer

Intensieve cursus literair vertalen

Brontalen: Deens, Fins en Zweeds

28 mei 2013 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert dit jaar voor vertalers uit het Deens, Fins en Zweeds in het Nederlands een Intensieve Cursus Literair Vertalen, en wel van van 4 t/m 8 november 2013 in Antwerpen. De cursussen Deens en Fins zijn gericht op beginnende professionals; bij het Zweeds gaat het om een masterclass.

Lees meer

Inzenden voor Toneelschrijfprijs

28 mei 2013 - Algemeen

Op verzoek van de Taalunie functioneert het Nederlands Letterenfonds als (Amsterdams) postadres voor de Toneelschrijfprijs 2013.

Lees meer

Marja Pruis wint Jan Hanlo Essayprijs

22 mei 2013 - Prijzen

Marja Pruis heeft de Jan Hanlo Essayprijs 2013 ontvangen voor de essaybundel Kus mij, straf mij. Over lezen en schrijven, liefde en verraad (Nijgh & Van Ditmar). Het boek, dat tot stand kwam met ondersteuning van een werkbeurs van het Fonds, werd door de jury gekozen uit meer dan 110 essaybundels uit 2011 en 2012.

Lees meer

Independent Foreign Fiction Prize 2013 naar The Detour

Tweede bekroning voor Gerbrand Bakker en David Colmer

21 mei 2013 - Prijzen

Tijdens de feestelijke uitreiking van de Independent Foreign Fiction Prize 2013 gisterenavond in London, sleepten Gerbrand Bakker en David Colmer hun tweede gezamenlijke prijs in de wacht: The Detour (De omweg) won de prijs die schrijver en vertaler gelijkelijk bekroont. Eerder, in 2010, werd The Twin (Boven is het stil) bekroond met de IMPAC Dublin Literary Award. Beide vertalingen verschenen bij Harvill Secker in London.

Lees meer

James Krüss Preis naar Joke van Leeuwen

Nieuwe oeuvreprijs voor internationale jeugdliteratuur

14 mei 2013 - Prijzen

De eerste Duitse James Krüss Preis voor kinder- en jeugdliteratuur zal worden toegekend aan schrijfster en illustratrice Joke van Leeuwen. Ze krijgt de prijs samen met twee Duitse vertalers van haar werk, Hanni Ehlers en Mirjam Pressler, voor haar gehele oeuvre.

Lees meer

Bob den Uyl Prijs voor Carolijn Visser

13 mei 2013 - Prijzen

In Amsterdam is gisterenmiddag de tiende Bob den Uyl Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek, uitgereikt aan Carolijn Visser voor Argentijnse avonden (uitgeverij Atlas Contact). De totstandkoming van dit boek werd door het Letterenfonds ondersteund met een werkbeurs.

Lees meer

VvL-penning naar Annemiek Neefjes voor De Schoolschrijver

12 mei 2013 - Prijzen

De VvL-penning 2013 wordt toegekend aan Annemiek Neefjes voor haar grote inzet voor het bevorderen van de leescultuur op scholen. Neefjes is de bedenker achter Stichting De Schoolschrijver die het mogelijk maakt dat een kinderboekenauteur voor langere tijd ‘gastschrijver’ is op een school in een sociaaleconomische achterstandswijk.

Lees meer

Wieringa wint Libris Literatuur Prijs

7 mei 2013 - Prijzen

Tommy Wieringa heeft de Libris Literatuur Prijs 2013 gewonnen voor zijn roman Dit zijn de namen (De Bezige Bij). Hij schreef het boek deels, op uitnodiging van het Letterenfonds, als writer in residence aan het NIAS in Wassenaar.

Lees meer

Gouden Boekenuil naar Oek de Jong

6 mei 2013 - Prijzen

Oek de Jong is bekroond met de Gouden Boekenuil 2013, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. De vakjury vond zijn roman Pier en oceaan (Augustus) het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar.

Lees meer

Gedragscode Cultuurfondsen

1 mei 2013 - Algemeen

Eind 2012 hebben de directeuren van de cultuurfondsen de Gedragscode Cultuurfondsen vastgesteld. Deze nieuwe gedragscode vervangt met ingang van 1 mei 2013 de bestaande Code of Conduct Cultuurfondsen uit 2008.

Lees meer

Nieuwe leden Raad van advies

29 april 2013 - Algemeen

Mischa Andriessen, Sjoerd van Faassen en Eva Gerrits zijn onlangs benoemd in de Raad van advies van het Nederlands Letterenfonds. Tegelijkertijd zijn de termijnen van Nicolette Hoekmeijer, Berthold van Maris en Daan Stoffelsen verlengd.

Lees meer

Amsterdam gaststad op boekenbeurs

Blogs en bloemlezingen

24 april 2013 - Evenementen

“De stand van het Letterenfonds is origineel en baart opzien. De eerste foto van vijf Argentijnse vrouwen voor het opschrift Café Amsterdam heb ik al gemaakt. Voor het grote publiek komt, minimaal 1,2 miljoen bezoekers tot 12 mei a.s., zijn er drie professionele dagen”, blogt rechtenmanager Marijke Nagtegaal van uitgeverij De Bezige Bij op Boekblad. De boekenbeurs van Buenos Aires is begonnen; vijf uitgeverijen en negen auteurs reizen met het Letterenfonds mee.

Filter Vertaalprijs naar Aai Prins

24 april 2013 - Prijzen

De Filter Vertaalprijs 2013 voor de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar is gisterenavond in Utrecht, tijdens het festival City2Cities, toegekend aan Aai Prins voor haar vertaling uit het Russisch van de verhalen en novellen van Gogol (uitgeverij Van Oorschot). Voor deze nieuwe vertaling ontving Prins een projectwerkbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Alpita de Jong als ambassadeur Friese literatuur naar Buchmesse

24 april 2013 - Persberichten

De provincie Fryslân, het Nederlands Letterenfonds en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar hebben Alpita de Jong aangesteld als intendant Fries voor de Frankfurter Buchmesse 2013.

Lees meer

Uphoff wint Opzij Literatuurprijs

21 april 2013 - Prijzen

Met de novelle De ochtend valt heeft Manon Uphoff de Opzij Literatuurprijs 2013 gewonnen. De schrijfster ontvangt een geldprijs van 5.000 euro. De jury, onder voorzitterschap van advocate Inez Weski, koos unaniem voor dit boek waarin Uphoff de lezers meesleept “in een moeras van suggestie”.

Lees meer

Winnaars Dioraphte Prijs

Philip Huff, John Green en vertaler Nan Lenders

19 april 2013 - Prijzen

De Juryprijzen van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2013 zijn uitgereikt aan Philip Huff voor Niemand in de stad (De Bezige Bij) en aan vertaler Nan Lenders voor Een weeffout in onze sterren van John Green (Lemniscaat). Voor het eerst gingen Publieksprijs en Juryprijs naar dezelfde roman: Een weeffout in onze sterren kreeg ook de meeste stemmen van het publiek.

Lees meer

Tommy Wieringa in de race voor Impac

Caesarion op shortlist naast Houellebecq en Murakami

10 april 2013 - Prijzen

Caesarion van Tommy Wieringa is een van de tien titels die kans maken op de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Met zijn roman bevindt Wieringa zich in het gezelschap van Michel Houellebecq (De kaart en het gebied) en Haruki Murakami (1Q84).

Lees meer

Mischa Andriessen wint J.C. Bloem-prijs

4 april 2013 - Prijzen

Mischa Andriessen wint met Huisverraad de Mr J.C. Bloem-Poëzieprijs 2013, waarmee om het jaar de tweede dichtbundel van een veelbelovende Nederlandse of Vlaamse dichter wordt bekroond. Andriessen schreef het werk met ondersteuning van een stimuleringsbeurs van het Fonds, het boek verscheen vorig jaar bij De Bezige Bij.

Lees meer

Nominaties Dioraphte Jongeren Literatuurprijs

29 maart 2013 - Prijzen

Tien titels maken kans om de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs 2013 te winnen: vijf oorspronkelijk Nederlandstalige titels en vijf vertaalde titels. De prijs, die dit jaar voor de 4e keer wordt uitgereikt, bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.

Lees meer

Aya Zikken

I.M.

25 maart 2013 - Schrijvers

Afgelopen vrijdag is in haar woonplaats Norg in Drenthe de schrijfster Aya Zikken (93) overleden. Op diezelfde dag vond in Den Haag bij boekhandel Van Stockum de presentatie plaats van de aan haar gewijde biografie Alles is voor even, geschreven door Kees Ruys. Het werk van Aya Zikken werd vanaf de oprichting van het fonds in 1964 ondersteund met beurzen en aanvullende honoraria. Vanaf 1996 ontving zij een jaarlijks eregeld van het fonds.

Lees meer

Jacques Vriens: eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland

25 maart 2013 - Persberichten

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens is vorige week geïnstalleerd als eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland. Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds namen, in samenwerking met de CPNB, dit initiatief.

Lees meer

Café Amsterdam in Buenos Aires

Nederlandse literatuur en cultuur op de Feria del Libro

21 maart 2013 - Persberichten

Amsterdam is dit jaar van 23 april tot 13 mei ciudad invitada de honor op de Feria del Libro in Buenos Aires. Het Nederlands Letterenfonds organiseert hier onder de naam Café Amsterdam een grootschalige presentatie van Nederlandse literatuur en cultuur. De Feria del Libro is in Zuid-Amerika de grootste in haar soort en trok vorig jaar 1,4 miljoen bezoekers.

Lees meer

Rascha Peper

In memoriam

19 maart 2013 - Schrijvers

Kort nadat ze haar laatste roman had voltooid, is Rascha Peper (64) thuis in Amsterdam overleden aan alvleesklierkanker. De schrijfster en columniste werd vooral bekend door Rico’s vleugels en Wie scheep gaat, romans die zowel door de literaire kritiek als het lezend publiek enthousiast werden ontvangen.

Lees meer

Iep! van Joke van Leeuwen in elf talen vertaald

18 maart 2013 - Buitenland

“Ik miet un bieteriemetje mit pindekies” = “Vill in tris di pi imb xiquiliti!” = “I weent a seendweech weeth peeneet beettee” = “Ich micht Bitterbrit mit Mirmelide” = “Tirtini di birri di kikihuiti” = “Pirpiciri, fittidipini chilli nitilli” = “Ridi bi rizini krihi z mirmilidi” = “Fistik izmili ikmik istiyim”

Lees meer

Joris van Groningen

In memoriam

18 maart 2013 - Algemeen

Op vijftigjarige leeftijd is tekstschrijver Joris van Groningen in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Het Nederlands Letterenfonds betreurt het verlies van een begenadigd tekstschrijver – die in veel opzichten eigenlijk onze collega was.

Lees meer

Meester en debutant

Het korte verhaal in nieuwe vertalingen

18 maart 2013 - Vertalers

Scott Fitzgerald en Claire Vaye Watkins zijn een eeuw van elkaar verwijderd. Wat hen bindt is het land en het genre: het korte verhaal. Onlangs verschenen verhalenbundels van deze Amerikaanse meester en debutant in Nederlandse vertaling. De vertalingen kwamen tot stand met subsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Letteren &cetera

Ilja Pfeijffer, Daan Heerma van Voss en Jan van Aken

13 maart 2013 - Evenementen, Schrijvers en Algemeen

Op donderdag 28 februari 2013 ontving Pieter Steinz de schrijvers Jan van Aken, Daan Heerma van Voss en Ilja Leonard Pfeijffer in Letteren &cetera, de live talkshow van het Nederlands Letterenfonds in Spui25 in Amsterdam. De interviews over hun drie gloednieuwe romans zijn hier te beluisteren.

Lees meer

Tsjêbbe Hettinga

In memoriam

8 maart 2013 - Schrijvers

Op 7 maart 2013 overleed te Leeuwarden Fries dichter en woordkunstenaar Tsjêbbe Hettinga (1949). Hij wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse Friese dichters en een immer enthousiast ambassadeur voor de Friese literatuur.

Lees meer

Zomercursus Literair Vertalen

Spaans en Portugees in Utrecht

7 maart 2013 - Vertalers

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert in augustus wederom de Zomercursus Literair Vertalen als masterclass voor gevorderde vertalers uit het Nederlands. Dit jaar zijn de doeltalen Spaans en Portugees, met een focus op de Zuid-Amerikaanse varianten van die talen. Aanmelden kan tot dinsdag 2 april 9.00 uur Nederlandse tijd.

Lees meer

Woutertje Pieterseprijs voor Kelderkind

7 maart 2013 - Prijzen

De Woutertje Pieterseprijs, de belangrijkste bekroning voor jeugdliteratuur, is uitgereikt aan Kristien Dieltiens. De jury prees Kelderkind, het verhaal van Kaspar Hauser, als een boek dat genres overstijgt: ‘het is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend coming of age verhaal met hier en daar magische elementen.’

Lees meer

David Pefko wint Inktaap

6 maart 2013 - Prijzen

De Inktaaptrofee 2013 is voor David Pefko. Zijn roman Het voorseizoen werd het hoogst gewaardeerd door jongeren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao. De prijs is gisteren uitgereikt tijdens een feestelijke slotmanifestatie in Antwerpen waar een kleine duizend jonge juryleden aanwezig waren. Pefko (1983) ontving een stimuleringsbeurs van het Letterenfonds voor het schrijven van dit tweede boek.

Lees meer

In het kielzog van het succes van The Dinner

Nederlandse literatuur in Amerika

4 maart 2013 - Buitenland

Het succes van Herman Kochs roman The Dinner in Amerika met zijn top 10-notering in de New York Times is niemand ontgaan, zeker niet na zijn optreden bij De Wereld Draait Door. Inmiddels is het door Hogarth uitgegeven boek gestegen van de negende naar de zevende plaats. Ook in Engeland is het boek zeer succesvol, er werden al meer dan 75.000 van verkocht.

Lees meer

Schwob wordt internationaal netwerk

4 maart 2013 - Persberichten

De Europese Unie maakte vandaag bekend dat het een subsidie van 200.000 euro, het maximale bedrag, toekent om het project Schwob.nl uit te bouwen tot een internationaal netwerk, een Europees portaal voor de beste onbekende boeken uit de wereldliteratuur.

Lees meer

Els Beerten wint Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur

3 maart 2013 - Prijzen

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft op zaterdag 2 maart 2013 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur overhandigd aan schrijfster Els Beerten. ‘Allemaal willen we de hemel is veel meer dan een spannende oorlogsroman’, aldus de jury. ‘Het is ook een Bildungsroman over opgroeien en verantwoordelijkheid nemen voor wat je met je leven aanvangt. Indirect houdt Els Beerten ook een pleidooi voor de kracht van kunst.’

Lees meer

Gouden Boekenuil

Longlist bekend

7 februari 2013 - Schrijvers en Prijzen

Twintig titels zijn geselecteerd voor de longlist van de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. De lijst bevat romans maar ook familiegeschiedenissen en biografieën. Ruim een kwart van de genomineerde auteurs is Vlaams; de helft werd ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Nederlandse strips naar het buitenland

31 januari 2013 - Buitenland

Met ingang van de nieuwe beleidsperiode, 2013-2016, richt het Nederlands Letterenfonds zich actief op de promotie van Nederlandse strips en graphic novels in het buitenland. Hiermee verbreedt het Fonds zijn buitenlandse activiteiten naar een nog niet vertegenwoordigd genre. Aftrap vormt de aanwezigheid van het Letterenfonds (stand RL 13) op de prominente internationale stripbeurs in het Franse Angoulême, die van donderdag 31 januari tot en met maandag 3 februari a.s. plaatsvindt.

Lees meer

VSB Poëzieprijs voor Perquin

31 januari 2013 - Prijzen en Schrijvers

Voor haar derde bundel Celinspecties is Ester Naomi Perquin bekroond met de VSB Poëzieprijs, groot 25.000 euro. Eveneens genomineerd waren H.H. ter Balkt, Luuk Gruwez, Sybren Polet en Menno Wigman.

Lees meer

Wigman wint Awater Poëzieprijs

31 januari 2013 - Schrijvers

Voor Mijn naam is legioen krijgt Menno Wigman de Awater Poëzieprijs. Wigman schreef zijn vierde dichtbundel met ondersteuning van een werkbeurs.

Lees meer

Longlist Libris Literatuur Prijs

30 januari 2013 - Schrijvers

Dertien van de achttien voor de Libris Literatuur Prijs 2013 genomineerde titels, oftewel ruim zeventig procent van de longlist, kwamen tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds. De jury, die bestaat uit Clairy Polak (voorzitter), Jan Donkers, Edith Koenders, Lisa Kuitert en Mark Schaevers, zal uit de longlist de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman selecteren.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2013 bekend

28 januari 2013 - Persberichten

De verliefden, Suikertand en Terugkeer ongewenst zijn enkele van de 21 titels op de longlist van de Europese Literatuurprijs 2013, die vandaag bekend is gemaakt. Dertien Nederlandse en Vlaamse kwaliteitsboekhandels selecteerden de beste romans uit het aanbod van in 2012 in vertaling verschenen Europese literatuur. De prijsuitreiking zal begin september, tijdens Manuscripta 2013 plaatsvinden.

Lees meer

Gebruikersonderzoek 2009-2012

25 januari 2013 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds laat een onafhankelijk bureau eens in de vier jaar onderzoeken wat de ‘gebruikers’ van het fonds - schrijvers, vertalers, uitgevers en adviseurs - vinden van het uitgevoerde beleid, de communicatie en de dienstverlening. Daarom is op 10 januari j.l. aan een grote groep uitgevers, aanvragers en adviseurs per mail een enquête verstuurd. Het Fonds hecht zeer aan uw mening, we hopen dan ook van harte dat u tien minuten tijd wilt nemen om de vragenlijst te beantwoorden. U kunt de toegestuurde vragenlijst tot en met donderdag 31 januari beantwoorden of completeren.

Lees meer

Vier literaire tijdschriften krijgen ieder 25.000 euro

Hollands Maandblad, Das Magazin, Terras en Liter

23 januari 2013 - Persberichten

Hollands Maandblad, Das Magazin, Terras en Liter ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterenfonds elk een bijdrage van € 25.000 om zich verder te ontwikkelen op papier, op internet en in publieksbereik. In september 2012 maakten de fondsen bekend dat ze hiervoor samen € 100.000 ter beschikking stellen. Beide fondsen achten het van belang om te investeren in deze kleine maar belangrijke literaire podia.

Lees meer

Gouden Ganzenveer voor Ramsey Nasr

8 januari 2013 - Prijzen

In zijn laatste maand als Dichters der Vaderlands is Ramsey Nasr bekroond met de Gouden Ganzenveer. De jury prijst de laureaat, die behalve dichter ook vertaler, essayist, librettist, acteur en regisseur is, vooral om zijn veelzijdigheid.

Lees meer

Louis Th. Lehmann

In memoriam

7 januari 2013 - Schrijvers

Dichter Louis Th. Lehmann is op 23 december 2012 op 92-leeftijd overleden. Uitgeverij De Bezige Bij maakte dit, mede namens zijn echtgenote Alida Beekhuis, bekend. Lehmann nam als ‘homo universalis’ met een scherp oog voor ‘bijzaken’ een geheel eigen positie in binnen de Nederlandse literatuur.

Lees meer

Schijnwerper

4 januari 2013 - Vertalers

Op de Literaire Vertaaldagen werd onlangs - onder de titel: schaduw of schijnwerper - gesproken over de zichtbaarheid van vertalers. Een mooie aanleiding, zo vond het Letterenfonds, om de aanwezige vertalers letterlijk in beeld te brengen. Op onze Facebookpagina kunt u nu kort kennismaken met meer dan honderd vertalers.

Lees meer

Toekenningen 2012

1 januari 2013 - Toekenningen

Alle toekenningen van 2012 vindt u in het Jaarverslag van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Romkje de Bildt of Teun Grondman.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.