Nieuws

Letterenfonds vertalersprijzen 2011

Claudia Di Palermo, Vincent Hunink en Bartho Kriek bekroond

29 november 2011 - Persberichten

De Nederlands Letterenfonds Prijzen voor de vertaler als cultureel bemiddelaar 2011 gaan naar Vincent Hunink (Latijn-Nederlands), Bartho Kriek (Engels-Nederlands) en Claudia Di Palermo (Nederlands-Italiaans). Hiermee wordt zowel hun inzet voor de literatuur als de hoge kwaliteit van hun vertaaloeuvre bekroond. De drie winnaars ontvangen ieder een vrij besteedbaar bedrag van € 10.000. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 9 december a.s. tijdens de Literaire Vertaaldagen in Amsterdam.

Lees meer

Pieter Steinz wordt directeur van het Nederlands Letterenfonds

28 november 2011 - Persberichten

Pieter Steinz, op dit moment chef Boeken bij NRC, wordt per 1 maart 2012 directeur bij het Nederlands Letterenfonds. Hij volgt daarmee Henk Pröpper op, die is overgestapt naar De Bezige Bij als directeur-uitgever.

Lees meer

Prix des Phares du Nord 2011 gaat naar Bertrand Abraham

21 november 2011 - Persberichten

De jury van de Prix des Phares du Nord 2011 heeft de prijs toegekend aan Bertrand Abraham voor zijn vertaling in het Frans van Op weg naar het einde van Gerard Reve (En route vers la fin, Paris: Phébus, 2010). De jury bestond dit jaar uit Danielle Bourgois, Anita Concas en Margot Dijkgraaf.

Lees meer

Dichtbundel Toon Tellegen wint belangrijke Europese prijs

10 november 2011 - Persberichten

De Engelse vertaling van Toon Tellegens bundel Raafvogels is dit weekend bekroond met de Popescu Prize: een tweejaarlijkse bekroning die door de gerenommeerde Britse Poetry Society wordt uitgereikt aan een nieuwe in het Engels vertaalde bundel van een Europese dichter. Het prijzengeld van £ 1.500,- (ruim 1.750 euro) is bestemd voor de vertaler, Judith Wilkinson.

Lees meer

Henk Pröpper verlaat het Nederlands Letterenfonds

29 september 2011 - Algemeen

Henk Pröpper zal per 1 december a.s. het Nederlands Letterenfonds verlaten en in dienst treden van WPG Uitgevers, als directeur/uitgever van De Bezige Bij. Pröpper (1958) was ruim acht jaar als directeur verbonden aan eerst het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en vervolgens, na de fusie met het Fonds voor de Letteren, aan het Nederlands Letterenfonds.

Beijing International Book Fair 2011 bijzonder succes

“Dutch add flavor to BIBF 2011” (China Daily, 4 Sept. 2011)

6 september 2011 - Persberichten

Het gastlandschap van Nederland op de Beijing Book Fair 2011 die gisterenavond werd afgesloten, is geslaagd. Nederlandse schrijvers en uitgevers zijn onder de indruk van de open, energieke sfeer die er heerste en de openhartige dialoog die op en rondom de beurs plaatsvond. Nederland werd alom geprezen om zijn inhoudelijke en visuele uitwerking van het door het Letterenfonds gekozen thema ‘Open landscape - Open book’, waarmee Nederland de betekenis van het vrije woord benadrukte. Ook de handel bloeide.

Lees meer

4e Amsterdam Fellowship for International Publishers

Georganiseerd door Letterenfonds en Bookalicious

1 september 2011 - Persberichten

Van 2 tot en met 7 september 2011 vindt het Amsterdam Fellowship for International Publishers plaats. Acht redacteuren van toonaangevende buitenlandse uitgeverijen brengen een bezoek aan Amsterdam om kennis te maken met Nederlandstalige literatuur en het Nederlandse boekenvak. Het Fellowship beoogt het Nederlandse boekenvak te promoten als dynamische, internationaal georiënteerde bedrijfstak, om relaties te verstevigen en informatie uit te wisselen en om Nederlandstalige boeken te promoten.

Lees meer

Europese Literatuurprijs naar Drie sterke vrouwen

15 juni 2011 - Persberichten

De Europese Literatuurprijs gaat naar de roman Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye, die door Jeanne Holierhoek uit het Frans is vertaald. Hiermee worden zowel de auteur als de vertaler bekroond van de beste Europese roman die in 2010 in Nederlandse vertaling is verschenen: de schrijver ontvangt een geldbedrag van € 10.000, de vertaler € 2.500. De prijs wordt dit jaar voor het eerst toegekend.

Lees meer

Henk Pröpper verlaat het Nederlands Letterenfonds

Wordt directeur/uitgever van De Bezige Bij

29 september 2011 - Persberichten

Henk Pröpper zal per 1 december a.s. het Nederlands Letterenfonds verlaten en in dienst treden van WPG Uitgevers, als directeur/uitgever van De Bezige Bij. Pröpper (1958) was ruim acht jaar als directeur verbonden aan eerst het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en vervolgens, na de fusie met het Fonds voor de Letteren, aan het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Else Otten Übersetzerpreis voor Andreas Ecke

Vertaler van Boven is het stil van Gerbrand Bakker bekroond

5 januari 2011 - Persberichten

Op 14 januari 2011 wordt in Berlijn de Else-Otten-Übersetzerpreis 2010 voor de beste vertaling uit het Nederlands in het Duits uitgereikt aan Andreas Ecke voor de vertaling van Boven is het stil. In de Grüne Salon van de Volksbühne op het Rosa Luxemburg Platz zal Gerbrand Bakker de prijs aan zijn vertaler overhandigen.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Romkje de Bildt of Teun Grondman.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.