Nieuws

Schrijven in China

Een schrijver is iemand die brieven schrijft aan een onbekende

11 oktober 2010 - Evenementen

“Een schrijver, dat heb ik altijd geloofd, is iemand die brieven schrijft aan een onbekende. (…) wat heeft een briefschrijver als ik, die in het Chinees schrijft, zijn lezer eigenlijk te zeggen?”

Lees meer

FvdL Vertaalprijzen 2005

Peter Verstegen, Richard van Leeuwen en Djûke Poppinga bekroond

27 december 2010 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

Op het feest van het veertigjarig jubileum van het Fonds voor de Letteren op 10 december 2005 in het Muziekgebouw aan ‘t IJ heeft het Fonds vertaalprijzen uitgereikt aan vertalers Peter Verstegen, Richard van Leeuwen en Djûke Poppinga vanwege hun bijzondere verdiensten voor de kwaliteit en diversiteit van de literatuur in Nederlandse vertaling. De jury bestond uit de vertaaldeskundigen Niek Miedema, Fedde van Santen en Kees Mercks (voorzitter).

Lees meer

FvdL Vertaalprijzen 2006

Ike Cialona en Harrie Lemmens bekroond

27 december 2010 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

Op vrijdag 15 december 2006 werden voor de tweede maal de Fonds voor de Letteren-vertaalprijzen uitgereikt . De prijzen werden uitgereikt aan Ike Cialona en Harrie Lemmens vanwege hun bijzondere verdiensten voor de kwaliteit en diversiteit van de literatuur in Nederlandse vertaling. De vertalers hebben zich binnen hun taalgebied onderscheiden door initiatief en creativiteit. Aan beide prijzen is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. De jury bestond dit jaar uit Richard van Leeuwen, Niek Miedema (voorzitter) en Peter Verstegen.

Lees meer

FvdL Vertaalprijzen 2007

Hilde Pach en Wilfred Oranje bekroond

27 december 2010 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

De Fonds voor de Letteren-vertaalprijzen zijn op vrijdag 14 december 2007 toegekend aan Hilde Pach en Wilfred Oranje vanwege hun bijzondere verdiensten voor de kwaliteit en diversiteit van de literatuur in Nederlandse vertaling. Beide vertalers onderscheiden zich binnen hun taalgebied door initiatief en creativiteit. Aan de prijzen is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. De jury bestond dit jaar uit Ike Cialona, Arthur Langeveld (voorzitter) en Jan Pieter van der Sterre.

Lees meer

FvdL Vertaalprijzen 2009

Nelleke van Maaren en Karol Lesman bekroond

27 december 2010 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

De Fonds voor de Letteren Vertaalprijzen 2009 gaan naar Nelleke van Maaren en Karol Lesman. De prijzen - van ieder 5.000 euro - zijn op vrijdag 11 december 2009 in Utrecht uitgereikt. Beide literair vertalers worden bekroond voor hun excellentie, durf en inzet. De jury bestond dit jaar uit Gerard Cruys, Mark Leenhouts (voorzitter) en Barber van de Pol.

Lees meer

FvdL Vertaalprijzen 2008

Margreet Dorleijn, Hanneke van der Heijden en Rien Verhoef bekroond

27 december 2010 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

De Fonds voor de Letteren-vertaalprijzen zijn op vrijdag 12 december 2008 toegekend aan Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden (vertalers Turks) en aan Rien Verhoef (vertaler Engels) vanwege hun bijzondere verdiensten voor de kwaliteit en diversiteit van de literatuur in Nederlandse vertaling. Aan de prijzen is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. De jury bestond dit jaar uit Barbara de Lange, Arthur Langeveld (voorzitter) en Hilde Pach.

Lees meer

Vertaalprijzen 2010

Hans Driessen, Diego Puls en Mariolein Sabarte Belacortu bekroond

27 december 2010 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

De Nederlands Letterenfonds Prijzen voor de vertaler als cultureel bemiddelaar zijn uitgereikt aan Hans Driessen (Duits-Nl), Diego Puls (Nl-Spaans) en Mariolein Sabarte Belacortu (Spaans-Nl). De prijsuitreiking vond vrijdag 10 december jl., plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen in Utrecht.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Romkje de Bildt of Teun Grondman.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.