Nieuws

Pim Lammers naar Ledig House

5 december 2023 - Schrijvers

Schrijver Pim Lammers (1993) zal in mei 2024 in het Ledig House (upstate New York) verblijven. Hij is door het Omi International Arts Center geselecteerd voor deze residentie, het Nederlands Letterenfonds subsidieert zijn verblijf.

Lees meer

Merel van Slobbe op de Jan van Eyck Academie

2 november 2023 - Schrijvers

Merel van Slobbe verblijft van november 2023 tot en met eind april 2024 als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens haar residentie zal ze de eerste hand leggen aan haar tweede boek, een genre-vervagend werk waarin ze verschillende typen netwerken wil onderzoeken en bevragen, en specifiek in wil zoomen op hun onderlinge afhankelijkheid.

Lees meer

Stripmakers

Nieuw bij de Schrijverscentrale

27 februari 2023 - Schrijvers en Algemeen

Vanaf dit jaar is een groot aantal stripmakers aangesloten bij de Schrijverscentrale. De gevarieerde groep makers is uit te nodigen voor interactieve workshops, lezingen en interviews, bijvoorbeeld in het onderwijs of de bibliotheek. Dankzij het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zijn stripmakers in 2023 tegen een gereduceerd tarief te boeken.

Lees meer

Spreekuur voor debutanten

17 januari 2023 - Schrijvers

Ben je literair schrijver en ben je onlangs gedebuteerd? Dan voldoe je wellicht aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je tweede boek. Als je dit jaar voor het eerst een aanvraag wil indienen en hier vragen over hebt, kun je deze - live of online - voorleggen tijdens het spreekuur op woensdag 8, dinsdag 14 februari of woensdag 15 februari 2023. Aanmelden kan tot en met vrijdag 3 februari. De aanvragen zelf dienen uiterlijk woensdag 15 maart 2023 te zijn ingediend.

Lees meer

Writer in Residence - NIAS 2023-2024

Open oproep

17 januari 2023 - Algemeen en Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2023-2024. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot woensdag 15 maart 2022 worden ingediend.

Lees meer

Slow Writing Lab VI presenteert zichzelf

8 december 2022 - Schrijvers

De deelnemers die in 2021 het Slow Writing Lab volgden, presenteren zichzelf en hun werk op een eigen website. Ze vertellen waar ze momenteel mee bezig zijn, welke vragen ze zichzelf stellen, en ze delen een fragment uit eigen werk. De foto’s zijn verzorgd door fotograaf Wouter le Duc, die met het portret van Slow Writing Lab-deelnemer Daniëlle Zawadi onlangs de prijs voor het beste fotoportret won.

Lees meer

Hannes Meinkema

In memoriam

30 november 2022 - Algemeen en Schrijvers

Hannes Meinkema (1943-2022) is op 22 november j.l. in Amsterdam op 79-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Ze debuteerde in 1974 met de roman De maaneter en publiceerde meer dan 30 boeken, waaronder ook verhalenbundels, poëzie, jeugdboeken, en bloemlezingen. Haar bekendste werk is waarschijnlijk de roman En dan is er koffie uit 1976. Verhalen uit de bundel De naam van mijn moeder zijn vertaald in acht talen, waaronder het Duits, Engels, Frans, Hebreeuws en Italiaans. Meinkema ontving sinds 2000 een jaarlijks eregeld van het Nederlands Letterenfonds op grond van haar grote verdiensten voor de Nederlandstalige literatuur.

Lees meer

Makers buiten het boek

Nieuwe subsidieregeling

7 oktober 2022 - Algemeen en Schrijvers

Het Letterenfonds stimuleert de kwaliteit en diversiteit van nieuwe literatuur in het Nederlands, Fries en Papiaments. Voor het schrijven of vertalen van literaire boeken in vele genres waren er al projectsubsidies. Nu kun je ook een projectsubsidie aanvragen als maker van nieuwe literatuur buiten het boek: van performance tot podcast en van spoken word tot virtual reality. De projectsubsidie biedt tijd, ruimte en middelen om nieuw werk te maken. Als je wilt kun je daarnaast een deel van het bedrag besteden aan je professionele ontwikkeling.

Lees meer

Van Doesburghuis, Parijs

Open oproep

16 september 2022 - Schrijvers en Algemeen

In het voorjaar van 2023 biedt het Letterenfonds een bijzondere residency aan voor schrijvers en vertalers in het Van Doesburghuis in Meudon/Parijs. Zij worden opgeroepen uiterlijk op woensdag 12 oktober 2022 een voorstel in te dienen voor ofwel de gehele verblijfsperiode van vier maanden van maart tot en met juni ofwel voor twee maanden (maart-april of mei-juni 2023).

Lees meer

Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong winnen de Toneelschrijfprijs

2 september 2022 - Persberichten, Prijzen en Schrijvers

Met hun toneeltekst Het waarom beantwoord zijn Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong uitgeroepen tot winnaars van de Toneelschrijfprijs 2022. De prijs is op 2 september 2022 uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Lees meer

Remco Campert

In memoriam

14 juli 2022 - Algemeen en Schrijvers

Met Remco Campert (1929-2022) verloor de Nederlandse literatuur een van haar meest geliefde schrijvers. Hij schreef gedichten, verhalen, romans, novelles en columns, en werd in 1976 bekroond met de P.C. Hooftprijs voor poëzie, in 2011 met een Gouden Ganzenveer en in 2015 met de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre. Vanwege zijn grote staat van dienst ontving Campert sinds 2004 een eregeld van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Mariken Heitman wint Libris Literatuur Prijs

Wormmaan bekroond

10 mei 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Op maandag 9 mei is bekendgemaakt dat Mariken Heitman met Wormmaan (Atlas Contact) de 29ste winnaar is van de Libris Literatuur Prijs. De jury stelde dat het boek ‘getuigt van moed, literair meesterschap en grote denkkracht. Een uitdagende, onconventionele roman die zowel actueel als tijdloos is.’ De roman kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Van maker tot lezer

Nieuwe steunmaatregel

5 april 2022 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Makers van Nederlandse literatuur kunnen nu een beurs aanvragen in het kader van de tijdelijke steunmaatregel Van maker tot lezer 2022. De regeling is mogelijk gemaakt met extra geld dat het ministerie van OCW binnen het vijfde coronasteunpakket beschikbaar heeft gesteld voor makers. Van maker tot lezer 2022 staat open voor schrijvers, performers, graphic novelists, illustratoren en vertalers in het Nederlands, die van 1 januari 2017 tot 1 maart 2022 direct of indirect door het Letterenfonds zijn ondersteund. De beurs dient door de maker te worden ingezet om een brug te slaan naar potentiële lezers van haar of zijn werk. Aanvragen worden in behandeling genomen zolang het budget strekt.

Lees meer

Literatuur op het scherm

Projectpresentaties

17 maart 2022 - Algemeen en Schrijvers

Vier teams van schrijvers en ontwerpers hebben in het Huis Utrecht vier nieuwe digitale projecten gepresenteerd. De werken zijn in het afgelopen jaar tot stand gekomen in het kader van Literatuur op het Scherm, een programma van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Eindpresentatie

18 februari 2022 - Evenementen, Schrijvers en Algemeen

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds organiseren op maandagmiddag 28 februari een eindpresentatie van het programma Literatuur op het Scherm. Vier teams van schrijvers en ontwerpers presenteren in Utrecht hun projecten. Daarnaast is er een keynote van Siebe Bluijs, postdoctoraal onderzoeker ‘Digital Literature’. Publiek is van harte welkom bij deze presentatie.

Lees meer

Slow Writing Lab VII

Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd

18 februari 2022 - Algemeen, Schrijvers en Persberichten

Twaalf schrijftalenten staan in de startblokken voor de zevende editie van het Slow Writing Lab. Van de Stoerste Zoetermeerder, een filosoof en crossover artiesten tot een tekenaar en Nieuwe Types. Tijdens het Slow Writing Lab krijgen ze een jaar lang alle ruimte om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied.

Lees meer

Inzendingen Toneelschrijfprijs

Open oproep

25 januari 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Nederlandstalige toneelteksten die in kalenderjaar 2020 of 2021 in première zijn gegaan, kunnen tot dinsdag 1 maart 2022 ingezonden worden voor de Toneelschrijfprijs 2022.

Lees meer

Bellevue Junior Schrijvers

Open oproep

18 november 2021 - Schrijvers en Algemeen

Vanaf januari 2022 start het talentontwikkelingstraject Bellevue Junior Schrijvers, waarin jonge talenten tussen de 16 en 23 jaar oud de kans krijgen een half seizoen lang workshops toneelschrijven te volgen, en samen voorstellingen te bezoeken. Ze werken toe naar eigen toneelteksten, die door professionele acteurs zullen worden gespeeld tijdens een eindpresentatie. Aanmelden kan tot en met zondag 12 december aanstaande door twee opdrachten in te sturen.

Lees meer

Boekenbon Literatuurprijs voor Wessel te Gussinklo

11 november 2021 - Prijzen en Schrijvers

De Boekenbon Literatuurprijs 2021 is voor Op weg naar De Hartz van Wessel te Gussinklo (Koppernik). Juryvoorzitter Winnie Sorgdrager heeft de prijs in Den Haag overhandigd aan Geraldine te Gussinklo, zijn dochter, aan wie het boek ook is opgedragen. Te Gussinklo kon omwille van zijn gezondheid niet persoonlijk aanwezig zijn. Naast Op weg naar De Hartz waren ook De terugkeer van Esther Gerritsen (De Geus), De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker (Das Mag), Het boek Daniel van Chris De Stoop (De Bezige Bij) en Al het blauw van Peter Terrin (De Bezige Bij) genomineerd voor deze grote prijs waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden.

Lees meer

Drie winnaars Haagse literatuurprijzen

Andriessen, Rijneveld en Sassen

29 oktober 2021 - Prijzen en Schrijvers

In het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van drie belangrijke Haagse literatuurprijzen. De Jan Campert-prijs 2021 gaat naar Mischa Andriessen voor zijn gedichtenbundel Het drogsyndicaat. Erna Sassen ontvangt voor de jeugdroman Zonder titel de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs. Marieke Lucas Rijneveld krijgt voor Mijn lieve gunsteling de F. Bordewijk-prijs 2021; eerder deze maand werd de roman ook al bekroond met de Tzum-prijs. Op 23 januari 2022 reikt de Jan Campert Stichting de prijzen - elk ter grootte van € 6.000 - uit in Den Haag.

Lees meer

Boek een dichter 2022

Programmeer poëzie voor een aantrekkelijk tarief

29 oktober 2021 - Evenementen, Schrijvers en Algemeen

Van donderdag 27 januari tot en met woensdag 2 februari 2022 is het Poëzieweek, de jaarlijkse periode waarin dichtkunst in al haar vormen centraal staat. Het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden scholen, bibliotheken, boekhandels en theaters in Nederland met de actie ‘Boek een dichter’ de mogelijkheid om in de aanloop naar en tijdens de Poëzieweek 2022 voor een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meerdere dichters te boeken. Het optreden kan plaatsvinden in de periode van zaterdag 1 januari t/m woensdag 2 februari 2022.

Lees meer

A. Roland Holsthuis

Nu aanmelden voor 2022

4 oktober 2021 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

“Dit huis in Bergen ligt niet alleen áán de fysieke zee, maar ook, als je zoals ik in de gelegenheid wordt gesteld om je volledig op je werk te storten, ín een zee, een zee van tijd”, zo noteerde biograaf Cees Koster na een verblijf in het Roland Holsthuis. Bent u dichter, schrijver of literair vertaler? En wilt u in 2022 ook een maand lang de tijd aan uw zijde hebben? Meldt u dan nu, voor of op donderdag 4 november a.s., aan als tijdelijk huurder van dit dichtershuis.

Lees meer

C.C.S. Cronestipendia

Mariken Heitman, Yentl van Stokkum en Lotte Dondorp

1 oktober 2021 - Prijzen en Schrijvers

De jaarlijkse Cronestipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs zijn op ILFU door wethouder Anke Klein uitgereikt aan Yentl van Stokkum, Mariken Heitman en Lotte Dondorp. Daarmee ontvangen zij ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

Lees meer

Residentie Jan van Eyck Academie 2022

Open oproep

20 september 2021 - Algemeen en Schrijvers

In 2022 biedt het Nederlands Letterenfonds op de Jan van Eyck Academie in Maastricht twee residentie-periodes aan. Twee gedebuteerde schrijvers kunnen zo ieder drie maanden wonen en werken te midden van een diverse groep internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. De residentie staat open voor schrijvers in alle genres, wel gaat de voorkeur uit naar auteurs die werken aan hun tweede of derde boek. Aanmelden kan tot vrijdag 15 oktober 2021.

Lees meer

Literair podcasten voor schrijvers en vertalers

Open oproep

12 juli 2021 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Heb je als schrijver, dichter of literair vertaler altijd al eens een podcast willen maken? Schrijf je dan nu in voor de basiscursus Literair podcasten van het Podcastnetwerk. Deelname is gratis, dankzij de samenwerking met het Nederlands Letterenfonds; maar aanmelding is niet vrijblijvend.

Lees meer

Ton voor tien getalenteerde debutanten

9 juli 2021 - Persberichten en Schrijvers

Tien getalenteerde debutanten – schrijvers van poëzie, fictie en non-fictie voor volwassenen en jeugd – ontvangen een beurs van € 11.000 om aan hun tweede boek te werken. De tien zijn geselecteerd uit een groep van 29 aanvragers. Dankzij middelen uit het tweede ‘coronasteunpakket’ konden dit jaar twee extra beurzen worden toegekend.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2021 bekendgemaakt

29 juni 2021 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Schrijvers

In een feestelijke livestream vanuit de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam heeft juryvoorzitter Manon Uphoff de shortlist van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. Vijf titels zijn geselecteerd. De prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.

Lees meer

‘Schrijver: kies je eigen podium’

Nieuwe steunmaatregel voor schrijvers

24 juni 2021 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

‘Schrijver: kies je eigen podium’ is een nieuwe Steunmaatregel voor schrijvers van het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale om in dit lastige jaar schrijversoptredens te stimuleren. Dit keer worden de rollen omgedraaid: schrijvers kiezen een podium voor een eenmalig optreden en ontvangen daarvoor 500 euro. Het optreden wordt in onderling overleg tussen auteur en organisator georganiseerd en vindt plaats tussen 1 juli en 30 september 2021 op een – liefst nieuwe – locatie, zoals een openluchtfestival, theater, AZC, museum, schouwburg of gevangenis.

Lees meer

Vernieuwd modelcontract

Oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk

17 juni 2021 - Algemeen en Schrijvers

De Auteursbond en de LUG/GAU zijn na een periode van constructief onderhandelen een aantal aanpassingen aan het modelcontract voor oorspronkelijk literair werk overeengekomen, zo maakten zij gezamenlijk bekend. Het nieuwe contract gaat in op 15 juni 2021. Vanaf die datum geldt het ook als voorwaarde voor relevante subsidieregelingen van het Nederlands Letterenfonds, zoals de Projectsubsidies voor publicaties (voor schrijvers van oorspronkelijk werk).

Lees meer

Wout Waanders wint C. Buddingh’-prijs

14 juni 2021 - Prijzen en Schrijvers

Afgelopen vrijdag 11 juni werd tijdens het Poetry International festival de 34ste C. Buddingh’-prijs uitgereikt aan dichter Wout Waanders (1989), voor zijn debuut Parkplan (De Harmonie). Met de prijs wordt zijn eerste bundel bestempeld als het beste Nederlandstalige poëziedebuut van afgelopen jaar. Waanders nam in 2015-2016 deel aan het Slow Writing Lab, een van de talentontwikkelingsprogramma’s van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

De Grote Poëzieprijs voor Liesbeth Lagemaat

3 juni 2021 - Prijzen en Schrijvers

Vissenschild (Wereldbibliotheek) van Liesbeth Lagemaat is bekroond met De Grote Poëzieprijs 2021. Haar bundel werd door een vakjury gekozen uit 107 inzendingen. Met de prijs wint Lagemaat een geldbedrag van € 25.000, waarvan € 5.000 is bestemd voor een poëzieproject naar eigen keuze. Vissenschild werd geschreven met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Gerda Blees wint EU Prize for Literature

19 mei 2021 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

‘De jury van de European Union Prize for Literature koos vol overtuiging en unaniem de Nederlandse winnaar van 2021: Gerda Blees met haar virtuoos geschreven roman Wij zijn licht.’

Lees meer

Jeroen Brouwers wint Libris Literatuurprijs

12 mei 2021 - Prijzen en Schrijvers

Jeroen Brouwers is met Cliënt E. Busken (Atlas Contact) de winnaar van de 28ste Libris Literatuur Prijs. De jury noemde het boek ‘onontkoombaar, uniek, belangwekkend, buitengewoon, fantastisch’. De roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Shortlist European Union Prize for Literature 2021

15 april 2021 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Gerda Blees, Jente Posthuma en Raoul de Jong zijn genomineerd voor de European Union Prize for Literature 2021. Nationale jury’s maakten ieder een shortlist van titels uit hun land. Per land wordt één winnaar gekozen; de winnende titels worden op 18 mei bekendgemaakt.

Lees meer

NieuweStukken: derde lichting schrijvers van start

15 april 2021 - Schrijvers en Persberichten

Onlangs is de derde lichting schrijvers gestart met #NieuweStukken, een regeling van het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds. Na twee succesvolle edities, krijgen nu wederom tien talenten ruimte om nieuwe verhalen voor het theater te schrijven.

Lees meer

Woutertje Pieterse Prijs 2021

13 april 2021 - Prijzen en Schrijvers

Hele verhalen voor een halve soldaat (Querido) van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda is bekroond met de Woutertje Pieterseprijs 2021. Samen winnen ze daarmee 15.000 euro. De jury noemde het “een uitzonderlijk boek […] dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen”. Lindelauf schreef dit werk met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Nieuwe tijdelijke regelingen voor makers

Van maker tot lezer & fragmentvertalingen

7 april 2021 - Vertalers, Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds heeft twee tijdelijke steunmaatregelen geopend voor makers van Nederlandse of Friese literatuur. Voor literair vertalers in (en uit) het Nederlands is er de mogelijkheid om een opdracht voor een fragmentvertaling aan te vragen. Daarnaast staat de regeling Van maker tot lezer 2021 open voor een zeer brede groep van schrijvers, vertalers, illustratoren, spoken word-artiesten en graphic novelists. Hiermee kunnen zij een subsidie van €2.500 aanvragen om een brug te slaan naar het (potentiële) publiek voor hun werk. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld totdat het budget op is; begin juni sluiten alle aanvraagmogelijkheden.

Lees meer

Theo Thijssen-prijs voor Daan Remmerts de Vries

7 april 2021 - Prijzen en Schrijvers

Daan Remmerts de Vries ontvangt de Theo Tijssen-prijs, de grootste Nederlandse prijs voor kinderboekenschrijvers. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 60.000 euro. Verschillende werken van zijn hand kwamen tot stand met steun van het Letterenfonds.

Lees meer

F. Bordewijkprijs voor Anjet Daanje

De herinnerde soldaat

7 april 2021 - Prijzen en Schrijvers

De herinnerde soldaat van Anjet Daanje is bekroond met de F. Bordewijk-prijs. De roman stond vorig jaar ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs, en werd onderscheiden als Beste Groninger Boek 2020 (categorie fictie). Daanje schreef het boek met een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Socratesbeker voor Miriam Rasch

6 april 2021 - Prijzen en Schrijvers

Miriam Rasch wint de Socratesbeker 2021 met haar boek Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme. De Socratesbeker bekroont jaarlijks het meest urgente, oorspronkelijke en Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. Rasch werkte onder meer aan het boek in het Van Doesburghuis, waar ze met steun van het Letterenfonds verbleef in de zomer van 2018.

Lees meer

BNG Bank Literatuurprijs

25 maart 2021 - Prijzen en Schrijvers

Drie schrijvers zijn genomineerd voor de zestiende editie van de BNG Bank Literatuurprijs: Martijn Simons met De Hollandse droom (Lebowski), Eva Meijer met De nieuwe rivier (Das Mag) en Merijn de Boer met De Saamhorigheidsgroep (Querido). De Boers roman maakt ook nog kans op de Libris Literatuurprijs 2021.

Lees meer

Deutscher Jugendliteraturpreis

Vier Nederlandse nominaties

25 maart 2021 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Vier Nederlandse kinderboeken zijn genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2021, waarvoor zowel oorspronkelijk als in het Duits vertaald werk in aanmerking komt. De vakjury selecteerde uit 667 inzendingen 24 boeken in vier categorieën. Het prijzengeld bedraagt in totaal €72.000, en wordt verdeeld over schrijver, vertaler en illustrator. De winnaars worden in oktober bekendgemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.

Lees meer

Herman de Coninckprijs naar Alfred Schaffer

23 maart 2021 - Schrijvers en Prijzen

Op Wereld Poëziedag, 21 maart, is Alfred Schaffer bekroond met de Herman de Coninckprijs voor Wie was ik. Strafregels. Hij schreef de bundel met een werkbeurs van het Letterenfonds. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

Lees meer

Boekhandelsprijs voor Gerda Blees

Wij zijn licht

9 maart 2021 - Prijzen en Schrijvers

De Boekhandelsprijs 2021 is voor Wij zijn licht van Gerda Blees. Er wordt een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van de roman gemaakt en een landelijke advertentiecampagne. Blees maakt met haar eerste roman ook nog kans op de Libris Literatuur Prijs.

Lees meer

Uitreiking Toneelschrijfprijs naar 2022

2 maart 2021 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

De Toneelschrijfprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Het aantal mogelijke inzendingen voor de prijs, bestemd voor de auteur van het beste oorspronkelijke Nederlandstalige toneelwerk, is dit jaar door de corona-uitbraak helaas vele malen lager dan voorgaande jaren. Volgend jaar is er weer een prijsuitreiking. Dan komen zowel teksten die in 2020 als 2021 in première zijn gegaan in aanmerking.

Lees meer

Shortlist Libris Literatuur Prijs

1 maart 2021 - Prijzen en Schrijvers

Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Jeroen Brouwers, Erwin Mortier en Marieke Lucas Rijneveld maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2021. Daarmee is de vandaag bekendgemaakte shortlist relatief ‘jong’; vier van de zes genomineerde schrijvers zijn onder de veertig jaar. Op 10 mei 2021 maakt juryvoorzitter Lilianne Ploumen de winnaar bekend in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Lees meer

Mensje van Keulen wint Biesheuvelprijs

24 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen is bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 - de enige prijs in Nederland die het genre van het korte verhaal nadrukkelijk voor het voetlicht tilt. De jury noemde de verhalenbundel ‘een nieuw kroonjuweel in het oeuvre van de koningin van de vorm’. Naast Van Keulen waren ook Rob van Essen en Joost de Vries genomineerd.

Lees meer

Selma van de Perre geridderd

17 februari 2021 - Buitenland en Schrijvers

Selma van de Perre-Velleman, de 98-jarige Joodse verzetsheld die vorig jaar haar memoires publiceerde, is in haar woonplaats Londen geridderd voor haar niet aflatende inzet om de herinnering aan de oorlog levend te houden. De koninklijke onderscheiding werd aan haar uitgereikt door de ambassadeur van Nederland in het Verenigd Koninkrijk, Karel van Oosterom.

Lees meer

Oeuvreprijs voor Saskia de Jong

A. Roland Holstprijs 2021

15 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

Saskia de Jong ontvangt de A. Roland Holstprijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie. De prijs, waaraan voortaan een bedrag is verbonden van 10.000 euro, wordt uitgereikt op zaterdag 29 mei 2021 in de Ruïnekerk in Bergen en kan via een livestream worden bijgewoond.

Lees meer

Sander Kollaard wint De Inktaap 2021

11 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

De jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, De Inktaap, is dit jaar voor Sander Kollaard. Leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs kozen zijn roman Uit het leven van een hond (Van Oorschot) als hun favoriet uit de winnende titels van drie grote literaire prijzen: de BNG Bank Literatuurprijs, de BookSpot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Lees meer

De Grote Poëzieprijs

Longlist

11 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

Zestien dichtbundels geschreven door acht vrouwen en acht mannen, vijf Belgen en elf Nederlanders, maken kans op de Grote Poëzieprijs 2021. Bijna de helft van de genomineerde titels kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Open oproep: writers in residence NIAS

2021-2022

10 februari 2021 - Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit schrijvers kandidaat te stellen voor de positie van writer in residence aan het NIAS-KNAW in Amsterdam in het academisch jaar 2021-2022. Het residentieprogramma richt zich op schrijvers wier project concreet baat heeft bij de specifieke academische setting. Voordrachten kunnen tot maandag 15 maart 2021 worden ingediend.

Lees meer

Stimulering schrijversoptredens

Nieuwe steunmaatregel voor schrijvers (& boekhandels)

4 februari 2021 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Lezen zit in de lift, maar schrijvers hebben tijdens de lockdown grote moeite om hun lezers te ontmoeten via de fysieke boekhandel, bibliotheken en scholen. Daarom komt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond met een nieuwe steunmaatregel om schrijversoptredens te stimuleren. Daarmee wordt dit voorjaar een groot aantal (online) publieksactiviteiten mogelijk gemaakt.

Lees meer

Longlist Libris Literatuurprijs

1 februari 2021 - Prijzen en Schrijvers

De longlist van de Libris Literatuurprijs 2021 is bekendgemaakt. Van de achttien genomineerde titels zijn er vier geschreven door Vlaamse auteurs en veertien door Nederlandse. Opvallend is het grote aantal romans dat is geschreven door jonge auteurs.

Lees meer

Debutantenspreekuur

Online

29 januari 2021 - Schrijvers

Heb je als schrijver één literaire titel op je naam staan? Kijk dan eens of je voldoet aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je tweede boek. Debutanten die een aanvraag willen indienen, kunnen hun vragen voorleggen tijdens het online spreekuur. Er zijn twee middagen waarvoor je je kunt inschrijven: dinsdag 23 februari of donderdag 25 februari, beide van 13.30 en 17.00 uur. Aanmelden kan tot en met vrijdag 19 februari.

Lees meer

Slow Writing Lab 2021

Editie VI start met 11 talenten

22 januari 2021 - Schrijvers en Persberichten

De zesde editie van het Slow Writing Lab, een ‘vrije master’ voor schrijftalent, start dit jaar met maar liefst elf deelnemers. Ze zijn geselecteerd door de HBO-schrijfopleidingen en talentontwikkelhuizen; voor het eerst doen ook twee Vlaamse talenten mee. Tot de eerdere Lab-deelnemers behoren onder meer Simone Atangana Bekono, Maureen Ghazal, Lisa Huissoon, Sytske van Koeveringe, Marjolein Visser en Wout Waanders.

Lees meer

Inauguratie nieuwe Dichter des Vaderlands

18 januari 2021 - Evenementen en Schrijvers

Wie wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands? Op donderdag 21 januari draagt de huidige Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja het stokje over tijdens een bijzonder literair programma. U kunt dit programma vanaf 19.00 volgen via de livestream op de website van Tilt.

Lees meer

P.C. Hooftprijs naar Alfred Schaffer

16 december 2020 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

De P.C. Hooftprijs 2021 gaat naar dichter Alfred Schaffer. In de lange geschiedenis van deze prestigieuze oeuvreprijs is hij de eerste laureaat die in de 21ste eeuw debuteerde. Zijn tiende dichtbundel, Strafregels, verscheen dit jaar. De jury prijst zijn poëzie als spitsvondig, dubbelzinnig en van een ‘sprankelende veelstemmigheid’.

Lees meer

Cross-overLab 2021

Open oproep

27 november 2020 - Algemeen en Schrijvers

Ben je schrijver, dichter, tekenaar, scenarist of woordkunstenaar, kortom: een maker? En heb je serieuze plannen om een ander genre in te duiken? Nederlandse en Vlaamse professionals uit de wereld van fictie, documentaire, animatie, theater en games, die de ambitie hebben zich in een andere discipline te ontwikkelen, kunnen zich voor 4 januari 2021 inschrijven voor het Cross-overLab 2021. Dit is een creatief traject van zes maanden dat je met behulp van coachings, workshops en masterclasses helpt overschakelen naar een medium waarin je nog niet professioneel hebt gewerkt.

Lees meer

Tweede steunpakket cultuur

19 november 2020 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Op 16 november maakte minister Van Engelshoven in een Kamerbrief de uitwerking van het tweede steunpakket van € 482 miljoen bekend. Het tweede steunpakket voor de culturele en creatieve sector is primair gericht op (opdrachten en werk voor) makers. De uitwerking door het Letterenfonds van de middelen voor het literaire veld volgt.

Lees meer

Michael Tedja wint Jana Beranováprijs

17 november 2020 - Prijzen en Schrijvers

De Jana Beranová-prijs 2020 is voor Michael Tedja. Deze oeuvreprijs wordt ieder jaar door Woordnacht toegekend aan een Nederlandstalige auteur die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria. Aan de prijs is een bedrag van € 4.000 verbonden.

Lees meer

Anton Haakman

In Memoriam

16 november 2020 - Algemeen en Schrijvers

Woensdag 11 november jongstleden is schrijver, vertaler, cineast en filmcriticus Anton Haakman overleden.

Lees meer

Derde bekroning ‘Uit elkaar’

Bette Westra wint Boekenleeuw

16 november 2020 - Prijzen en Schrijvers

Met de Boekenleeuw, de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige kinderboek, heeft Bette Westera haar derde prijs voor de dichtbundel Uit elkaar in huis. Eerder dit jaar ontving ze samen met illustrator Sylvia Weve al de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel. De Boekenpauw ging naar illustrator Sebastiaan Van Doninck voor het samen met schrijver Tjibbe Veldkamp gemaakte prentenboek De fantastische vliegwedstrijd. Beide winnaars ontvangen 2.500 euro en een trofee.

Lees meer

Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs

Zwarte schuur bekroond

13 november 2020 - Prijzen en Schrijvers

De Boekenbon Literatuurprijs 2020 is uitgereikt aan Oek de Jong voor Zwarte schuur (Atlas Contact). De jury, onder voorzitterschap van Winnie Sorgdrager, roemde het werk als “een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman”. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Naast Zwarte schuur waren Amen van Marcel Möring, Gloria van Koen Sels, Pastorale van Stephan Enter en Waagstukken van Charlotte Van den Broeck genomineerd.

Lees meer

Suzanne Rethans wint Louis Hartlooper Prijs

28 september 2020 - Prijzen en Schrijvers

Suzanne Rethans heeft de Louis Hartlooper Prijs 2020 gekregen voor haar biografie Begeerd en verguisd, het leven van Sylvia Kristel (Atlas Contact). De prijs, bestaande uit 1.000 euro, een penning met oorkonde en een Zwarte Spiegel, bekroont de beste filmpublicatie van het afgelopen jaar.

Lees meer

Acht Nederlandse schrijvers voor het eerst in Engelse vertaling

22 september 2020 - Persberichten, Evenementen, Buitenland en Schrijvers

Acht toonaangevende jonge Nederlandse auteurs verschijnen voor het eerst in Engelse vertaling met de chapbookreeks ‘Verzet’ bij uitgeverij Strangers Press in Norwich. De acht korte verhalen en essays zijn vertaald door een nieuwe generatie literair vertalers, als onderdeel van de New Dutch Writing campagne. De reeks wordt vanavond, dinsdag 22 september om 20.00 online gelanceerd via het National Centre for Writing in Norwich, ILFU Utrecht en Dublin City of Literature. Op dinsdag 13 oktober wordt de reeks voorgesteld tijdens het Off the Shelf festival in Sheffield.

Lees meer

Toneelteksten #NieuweStukken gepresenteerd

17 september 2020 - Schrijvers

Op woensdag 9 september vond de eindpresentatie plaats van #NieuweStukken in het Bijlmer Parktheater. De teksten van de tweede lichting schrijvers werden gepresenteerd op het toneel.

Lees meer

Manon Uphoff wint Tzumprijs 2020

15 september 2020 - Prijzen en Schrijvers

Vallen is als vliegen van Manon Uphoff is bekroond met de Tzumprijs 2020. Het is, naast vele nominaties, de derde prijs voor die Uphoff met deze roman wint. Het werk kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand. De Tzumprijs bekroont de mooiste zin uit een boek dat in het voorgaande jaar is verschenen, het prijzengeld bestaat uit exact evenveel euro’s als de zin woorden telt; dit jaar 48 euro:

Lees meer

Toneelschrijfprijs 2020 voor Vincent van der Valk & Casper Vandeputte

10 september 2020 - Schrijvers, Prijzen en Persberichten

Vincent van der Valk & Casper Vandeputte hebben de Toneelschrijfprijs 2020 ontvangen voor hun theatertekst Immens. De uitreiking vond plaats tijdens het TheaterFestival van Vlaanderen op donderdag 10 september in Brussel. De prijs, ter waarde van € 10.000, werd dit jaar voor de 33ste keer uitgereikt.

Lees meer

Residentie Jan van Eyck Academie 2021

Open oproep

9 september 2020 - Schrijvers

In 2021 kunnen twee schrijvers elk drie maanden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht wonen en werken, te midden van internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. De residentie staat open voor schrijvers in alle genres, wel gaat de voorkeur uit auteurs die werken aan hun tweede of derde boek. Aanmelden kan tot donderdag 15 oktober 2020. De residentie maakt deel uit van Wanderlust, het programma van het Nederlands Letterenfonds dat schrijvers en bemiddelaars ruimte biedt voor talentontwikkeling in een internationale context.

Lees meer

Gerda Blees op Jan van Eyck Academie

Wanderlust-programma

3 september 2020 - Schrijvers

Gerda Blees verblijft vanaf 17 augustus drie maanden als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Dit in het kader van Wanderlust, het programma voor talentontwikkeling in internationale context van het Nederlands Letterenfonds. Blees zal deze periode werken aan haar nieuwe roman over de Bijlmerramp van 1992, waarin science fiction en werkelijkheid samenkomen. Ze wil daarbij onderzoeken hoe een verhaal niet alleen in taal maar ook beeldend verteld kan worden. Daartoe werkt ze, naast haar schrijven, aan aan een installatie die de gedachten van de overledenen van de Bijlmerramp opvangt.

Lees meer

Gamal Fouad op Jan van Eyck Academie

Wanderlust-programma

3 september 2020 - Schrijvers

Gamal Fouad verblijft van september tot en met november 2020 als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht in het kader van Wanderlust, het programma voor talentontwikkeling in internationale context van het Nederlands Letterenfonds. Hij zal er een onderzoek naar gentrificatie uitvoeren en aan zijn tweede roman werken; de verhalen die hij tijdens het onderzoek verzamelt zullen inspiratie bieden voor zijn nieuwe boek. Daarnaast wil Fouad aan de Jan van Eyck onderzoeken hoe zijn beeldend werk en schrijverschap elkaar kunnen versterken; hiertoe maakt hij de hut van Walden na (naar het boek uit 1854 van Henry David Thoreau) waarin hij mensen ontvangt om er met ze in gesprek te gaan.

Lees meer

Van Doesburghuis Parijs

Open oproep residentie zomer 2021

2 september 2020 - Vertalers, Buitenland, Schrijvers en Algemeen

In de zomer van 2021 biedt het Letterenfonds een bijzondere residency aan in het Van Doesburghuis in Meudon/Parijs. Schrijvers en vertalers werken en verblijven in de atelierwoning die Theo van Doesburg ontwierp. Zij worden opgeroepen uiterlijk 12 oktober een voorstel in te dienen voor ofwel de gehele verblijfsperiode van vier maanden van mei tot en met augustus ofwel voor twee maanden (mei-juni of juli-augustus 2021).

Lees meer

Charlotte Köhler Prijs voor Manon Uphoff

31 augustus 2020 - Prijzen en Schrijvers

Manon Uphoff ontvangt de Charlotte Köhler Prijs 2020 voor haar gehele oeuvre en “in het bijzonder voor de in de werkelijkheid gewortelde roman Vallen is als vliegen” (Querido), die ze schreef met ondersteuning van het Letterenfonds. Het boek werd eerder genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, de Bookspot Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs, en bekroond met de Bookspot Scholierenprijs. Een Engelse en Spaanse vertaling worden volgend jaar verwacht.

Lees meer

Iduna Paalman wint Poëziedebuutprijs

31 augustus 2020 - Prijzen en Schrijvers

Iduna Paalman heeft de Poëziedebuutprijs gekregen voor De grom uit de hond halen (Querido), zo is op 29 augustus bekendgemaakt in de Standaard; tegelijkertijd werd een interview met een videoportret van de dichter gepubliceerd. Haar debuutbundel werd eerder genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot ‘literatuurtalent van het jaar’ en ontving op basis van haar debuut een startersbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

International Booker Prize voor The Discomfort of Evening

Rijneveld en Hutchison bekroond

28 augustus 2020 - Prijzen, Buitenland, Schrijvers en Vertalers

Voor het eerst heeft een Nederlandse roman de International Booker Prize in de wacht gesleept. The Discomfort of Evening (Faber & Faber) van schrijver Marieke Lucas Rijneveld en vertaler Michele Hutchison kreeg afgelopen woensdag (26 augustus) de prestigieuze prijs toegekend. Marieke Lucas Rijneveld is de eerste debutant en de jongste schrijver ooit die deze prijs wint.

Lees meer

Van maker tot lezer, de uitbreiding

Tijdelijke steunmaatregel

21 augustus 2020 - Vertalers en Schrijvers

Nadat op maandag 17 augustus de tijdelijke steunmaatregel ‘Van maker tot lezer, de uitbreiding’ is geopend, zijn de eerste vijf aanvragen binnen drie dagen goedgekeurd én uitbetaald. We zeggen niet dat het altijd zó snel zal gaan, maar nieuwe aanvragen zijn van harte welkom. Bent u een schrijver, literair vertaler in het Nederlands, illustrator of graphic novelist - en is uw werk in de huidige beleidsperiode 2017-2020 direct of indirect (in binnen- of buitenland) ondersteund door het Letterenfonds? Of publiceert u in 2020 een boek dat direct of indirect is ondersteund door het Letterenfonds? Dan kunt u ook een beurs aanvragen van € 2.500 aanvragen en hiermee, ook in deze in tijden van social distancing, een brug blijven slaan naar potentiële lezers van uw werk of investeren in uw cultureel ondernemerschap. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, zolang het budget strekt.

Lees meer

Italiaanse prijs voor De rechtvaardigen van Jan Brokken

7 augustus 2020 - Buitenland en Schrijvers

I giusti, de Italiaanse vertaling van De rechtvaardigen door Claudia Cozzi voor Iperborea is bekroond met de Premio Tribùk dei Librai. Met deze boekhandelsprijs, waaraan 105 boekhandelaren meededen, wil de Italiaanse brancheorganisatie Tribùk de belangrijke rol benadrukken die boekhandels spelen als culturele bemiddelaars.

Lees meer

J.M.A. Biesheuvel

In memoriam

30 juli 2020 - Schrijvers en Algemeen

Maarten Biesheuvel is na een kort ziekbed thuis op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Helma Neppérus, schrijver, vriendin en de executeur-testamentair van de schrijver, bekendgemaakt. Zijn overlijden komt een kleine twee jaar na de dood van zijn vrouw Eva, die zijn steun en toeverlaat was. Jacobus Maarten Arend Biesheuvel, zoals hij voluit heette, was één van de belangrijkste naoorlogse schrijvers in Nederland. Korte verhalen waren zijn grote kracht.

Lees meer

Zomerleesoffensief voor jongeren

Online taalworkshops

24 juli 2020 - Schrijvers

Deze zomer kunnen alle jongeren in Nederland tussen de 12 en 18 jaar via Taalbaas.nu gratis een workshop volgen om de beste trucjes met taal te leren. Dit kan met auteurs, acteurs, journalisten, cabaretiers en spoken word-artiesten zoals Alex Boogers, Khalid Boudou, Maartje Wortel, Manon Uphoff, Maren Stoffels, Melody Klaver, Micha Wertheim, Naomi Veldwijk, Tim Haars en Stefano Keizers. Jongeren komen deze zomer door het volgen van deze workshops in aanraking met allerlei vormen van taal en verhalen, door middel van lezen, schrijven of vertellen in een podcast, vlog- of songtekst.

Lees meer

Letteren Live #7

kijk nu online

20 juli 2020 - Schrijvers

In deze aflevering van Letteren Live praat Roos van Rijswijk met Bodil de la Parra over haar familiegeschiedenis Het verbrande huis. Ronald Ockhuysen interviewt Martijn Simons over zijn nieuwste boek, De Hollandse droom. Jens Meijen, die de C. Buddingh’-prijs 2020 won, leest voor uit eigen werk.

Lees meer

Acht talentvolle debutanten geselecteerd

Achtste lichting

9 juli 2020 - Schrijvers

Acht talentvolle schrijvers van fictie, non-fictie en poëzie ontvangen een eerste beurs van het Nederlands Letterenfonds. Met de subsidie van € 11.000 kunnen ze werken aan hun tweede boek. De acht zijn geselecteerd uit een groep van 23 debutanten.

Lees meer

NieuweStukken

Eerste teksten digitaal gepresenteerd

9 juli 2020 - Schrijvers

Onlangs zijn de eerste teksten van de tweede lichting schrijvers van #NieuweStukken gepresenteerd. Vanwege de coronamaatregelen is er ditmaal gekozen voor een online presentatie.

Lees meer

Letteren Live #6

Kijk nu online

26 juni 2020 - Schrijvers

In Letteren Live #6: interviews met Charlotte Dematons over haar nieuwe prentenboek Alfabet en met Molly van Gelder over haar vertaling Gespiegeld in een gouden oog van Carson McCullers. De Britse schrijver Kate Mosse, die in april 2019 in de schrijversresidentie in Amsterdam werkte aan haar nieuwste boek Stad van tranen, verzorgt een videocolumn.

Lees meer

Stephan Sanders als Guest of Director naar het NIAS

11 juni 2020 - Schrijvers en Persberichten

Auteur Stephan Sanders zal van september 2020 tot en met januari 2021 op uitnodiging van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Nederlands Letterenfonds aan het Amsterdamse academische instituut verblijven. Hij gaat er werken aan een boek over de steeds scherper wordende tegenstelling tussen ‘wit’ en ‘zwart’ in debat en politiek.

Lees meer

Aleid Truijens en Jennifer N. Makumbi

Writers in residence op NIAS

27 mei 2020 - Persberichten en Schrijvers

Biograaf Aleid Truijens verblijft van september 2020 tot februari 2021 als writer in residence aan het NIAS-KNAW in Amsterdam. In februari wordt zij opgevolgd door de Oegandees-Britse auteur Jennifer Nansubuga Makumbi.

Lees meer

Van maker tot lezer

Corona steunmaatregelen

25 mei 2020 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

De aangekondigde extra ondersteuningsmogelijkheid voor literair makers (schrijvers en vertalers, inclusief illustratoren en graphic novelists) is nu geopend onder de naam Van maker tot lezer. Daarnaast hebben uitgevers nu de mogelijkheid om een ruimere bijdrage in de productiekosten aan te vragen via de regelingen Literaire uitgaven en Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur.

Lees meer

Steunmaatregelen Letterenfonds

12 mei 2020 - Vertalers, Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Binnen hun bestaande budgetten hebben de zes rijkscultuurfondsen (Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Nederlands Letterenfonds, Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve industrie en Fonds voor Cultuurparticipatie) ruimte gemaakt voor specifieke maatregelen, gericht op de verschillende sectoren die zij bedienen. Het Nederlands Letterenfonds komt in aanvulling op de eerder aangekondigde coulance maatregelen met een pakket waarmee het de hele keten (die betrokken is bij het maken en verspreiden van literatuur) in de breedte ondersteunt. Hiervoor heeft het fonds dit jaar – naast de reguliere subsidies – ruim acht ton beschikbaar.

Lees meer

Bericht voor schrijvers en vertalers

Corona update

4 mei 2020 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

De medewerkers van het Nederlands Letterenfonds werken in verband met de quarantaine maatregelen voorlopig vanuit huis maar dat betekent niet dat zij minder bereikbaar zijn. Alle subsidie-aanvragen worden ook tijdens de corona-uitbraak tot nu toe zonder vertraging verwerkt.

Lees meer

De Gids lanceert podcast Sprekende Letteren

29 april 2020 - Evenementen, Schrijvers en Algemeen

De Gids, het oudste literaire tijdschrift van Nederland, lanceert op donderdag 30 april de podcast Sprekende Letteren. De podcast is voor iedereen, ook voor niet-Gidsabonnees, gratis te beluisteren.

Lees meer

3PAK-auteurs bekendgemaakt

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen

23 april 2020 - Algemeen en Schrijvers

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen gaan de korte verhalen voor 3PAK schrijven. Pepijn Lanen maakt samen met illustrator Floor van het Nederend de eerste graphic novel in 3PAK. De auteurs en illustrator gaan daarmee de uitdaging aan een verhaal te maken dat de aandacht van een gevarieerde groep scholieren tussen de 15 en 18 jaar trekt. Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘In een boek kan het wel’.

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Open oproep

7 april 2020 - Algemeen en Schrijvers

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds roepen schrijvers, dichters en ontwerpers op een projectvoorstel in te dienen voor het programma Literatuur op het Scherm 2020. Indienen kan tot en met maandag 25 mei 2020.

Lees meer

Mirthe van Doornik wint Van der Hoogtprijs

17 maart 2020 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2020 toegekend aan Mirthe van Doornik voor haar debuut Moeders van anderen. Het is de tweede prijs waarmee haar roman wordt bekroond, in 2019 mocht Van Doornik de ANV Debutantenprijs van de lezersjury in ontvangst nemen. Ook ontving ze van het Letterenfonds op basis van dit boek een startersbeurs voor het schrijven van een tweede roman, en nam ze vorig jaar samen met haar redacteur Leon Doedens (Prometheus) deel aan het European Festival of the First Novel in Kiel, Duitsland.

Lees meer

Ida Gerhardt Poëzieprijs voor Marieke Lucas Rijneveld

15 maart 2020 - Prijzen en Schrijvers

Marieke Lucas Rijneveld heeft de Ida Gerhardt Poëzieprijs gewonnen met Fantoommerrie. Voor het schrijven van deze tweede bundel ontving Rijneveld een startersbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Longlist International Booker Prize 2020

Rijneveld en Hutchison genomineerd

27 februari 2020 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

De longlist van de International Booker Prize 2020 is bekendgemaakt. De avond is ongemak (The Discomfort of Evening) van Marieke Lucas Rijneveld, vertaald door Michele Hutchison, is een van de 13 genomineerde romans. De Engelse vertaling verschijnt op 19 maart bij Faber & Faber. De International Booker Prize bekroont jaarlijks een boek dat vertaald is in het Engels en gepubliceerd is in het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Zowel de auteur als de vertaler wordt bekroond; zij delen de geldprijs van £50.000.

Lees meer

Nederlandse Boekhandelsprijs voor Dido Michielsen

21 februari 2020 - Prijzen en Schrijvers

Dido Michielsen wint de Nederlandse Boekhandelsprijs 2020 voor Lichter dan ik (Hollands Diep). Haar debuutroman staat ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Voor de totstandkoming van dit werk ontving ze een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Toneelschrijfprijs 2020 zoekt winnaar

10 februari 2020 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Ben je theaterauteur? Ging een van je teksten in première tussen 1 april en 31 december 2019? Dan kun je die tekst insturen voor de Toneelschrijfprijs 2020. Die bekroont elk jaar de auteur van het beste oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk. Kinder- en jeugdtheater zijn nadrukkelijk inbegrepen.

Lees meer

Genomineerden Ida Gerhardt Poëzieprijs

6 februari 2020 - Prijzen en Schrijvers

Bart Moeyaert, Iduna Paalman en Marieke Lucas Rijneveld zijn genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020.

Lees meer

Mischa Andriessen wint Awater Poëzieprijs

24 januari 2020 - Prijzen en Schrijvers

Winterlaken van Mischa Andriessen is door een jury van 27 vaklezers (recensenten, journalisten en andere poëziespecialisten) bekroond met de Awater Poëzieprijs. De bundel kwam mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Writers in residence NIAS-KNAW Amsterdam

Open oproep

18 januari 2020 - Algemeen en Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) nodigen hun literaire partners uit schrijvers voor te dragen voor de positie van writer in residence in het academisch jaar 2020-2021. Het residentieprogramma aan het NIAS richt zich op schrijvers wier project concreet baat heeft bij de specifieke academische setting. Voordrachten kunnen tot maandag 16 maart 2020, 12.00 uur worden ingediend.

Lees meer

Gouden Ganzenveer naar Abdelkader Benali

12 januari 2020 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

De Academie De Gouden Ganzenveer kent de Gouden Ganzenveer 2020 toe aan schrijver en programmamaker Abdelkader Benali. Hij ontvangt de prijs op donderdag 2 april a.s. in Amsterdam.

Lees meer

C.S.S. Croneprijs uitgereikt aan Maxim Februari

12 januari 2020 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

De C.C.S. Croneprijs is uitgereikt aan Maxim Februari, “een schrijver die een unieke plaats inneemt in de Nederlandse letteren”, aldus de jury. Aan deze driejaarlijkse oeuvreprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Tegelijkertijd zijn de jaarlijkse C.C.S. Crone-stipendia overhandigd aan de (aspirant-)schrijvers Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden. Tot slot is de eerste Belle van Zuylenring, een „nieuwe internationale ereprijs”, uitgereikt aan schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie.

Lees meer

P.C. Hooft-prijs 2020 voor Maxim Februari

17 december 2019 - Schrijvers en Prijzen

De P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza is toegekend aan Maxim Februari. De prijs, waaraan een bedrag van € 60.000 is verbonden, wordt uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag op dinsdagmiddag 26 mei 2020. “De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk,” aldus de jury.

Lees meer

Simone Atangana Bekono wint Charlotte Köhler Stipendium

22 oktober 2019 - Prijzen en Schrijvers

Het Charlotte Köhler Stipendium, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, is toegekend aan Simone Atangana Bekono. Op vrijdag 18 oktober werd de prijs ter waarde van € 5.000 aan haar uitgereikt in het Amsterdamse Marionettentheater.

Lees meer

Jan Wolkers Prijs voor Marente de Moor

21 oktober 2019 - Prijzen en Schrijvers

Marente de Moor heeft de Jan Wolkers Prijs 2019 ontvangen voor haar roman Foon. De Jan Wolkers Prijs bekroont het beste natuurboek, het is voor het eerst dat de prijs aan een roman wordt toegekend. “Een boek dat je de ogen opent voor de schoonheid én de raadsels van de natuur”, aldus de jury.

Lees meer

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs

8 september 2019 - Prijzen en Schrijvers

Jan Brokken, Roelof van Gelder, Bart Van Loo, Annet Mooij en Sjeng Scheijen zijn geselecteerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2019. Uit meer dan driehonderd historische boeken selecteerde de jury de boeken van deze vijf auteurs als kanshebbers voor de prijs van 20.000 euro. Op 27 oktober 2019 wordt de achtste Libris Geschiedenis Prijs 2019 uitgereikt door juryvoorzitter Sybrand Buma tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Lees meer

Open oproep: Van Eyck Academie 2020

Wanderlust

6 september 2019 - Schrijvers

Voorjaar en najaar 2020 biedt het Letterenfonds wederom aan schrijvers de ruimte om minimaal twee maanden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht te werken, te midden van internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Belangstellenden kunnen tot 1 november een werkplan/onderzoeksvoorstel indienen. De voorkeur gaat uit naar schrijvers die werken aan een tweede of derde boek.

Lees meer

Maak kennis met genomineerden Toneelschrijfprijs

5 september 2019 - Prijzen en Schrijvers

Freek Mariën, Nico Boon, Hannah van Wieringen en Nima Mohaghegh & Saman Amini zijn genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2019. De auteurs werden geïnterviewd over hun genomineerde toneeltekst. Welke verhalen worden er verteld en hoe zijn ze tot stand gekomen?

Lees meer

Longlist Bookspot Literatuurprijs 2019

Fictie en non-fictie

4 september 2019 - Prijzen en Schrijvers

Vijftien fictie-titels en vijftien non-fictietitels zijn genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs 2019. Op beide longlists staan twee boeken van Vlaamse auteurs en dertien van Nederlandse schrijvers; daarvan kwamen er vijftien met een beurs van het Letterenfonds tot stand. De BookSpot Literatuurprijs voor non-fictie wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Beide prijzen zijn goed voor een bedrag van € 50.000. De winnaars worden bekendgemaakt op 14 november.

Lees meer

Open oproep: Ledig House New York

Schrijversverblijf 2020

2 september 2019 - Schrijvers

Wilt u als literair auteur een maand lang deel uit maken van een internationaal gezelschap en heeft uw nieuwe boek baat bij een verblijf in Amerika? Tot 1 november 2019 kunnen schrijvers een aanvraag indienen voor een verblijf in het Ledig House, upstate New York in mei 2020.

Lees meer

Hagar Peeters als Letterenfonds-fellow naar NIAS-KNAW

30 augustus 2019 - Schrijvers en Persberichten

Dichter en schrijver Hagar Peeters werkt dit academisch jaar een semester lang op uitnodiging van het Letterenfonds en NIAS-KNAW als writer in residence in Amsterdam. Van 1 september 2019 tot 1 februari 2020 zal ze op het NIAS haar onderzoek naar de verhouding tussen schrijverschap en alleenstaand moederschap voortzetten.

Lees meer

Kunstenaarsresidentie Deltaworkers

Open oproep

28 augustus 2019 - Schrijvers en Algemeen

Het Letterenfonds biedt in samenwerking met Deltaworkers een schrijver de mogelijkheid om in het voorjaar van 2020 twee maanden in New Orleans te verblijven en te werken. In principe komen schrijvers in alle literaire genres in aanmerking; de voorkeur gaat uit naar een auteur die werkt aan een tweede of derde boek of een spoken-wordartiest. Voorstellen kunnen tot en met 19 oktober 2019 worden ingediend.

Lees meer

Eredoctoraat voor Cees Nooteboom

University College London

22 augustus 2019 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Cees Nooteboom ontvangt op dinsdag 3 september een eredoctoraat van het University College London (UCL). Eerder mocht Nooteboom voor zijn bijzondere verdiensten als romancier, lyrisch poëet en essayist al eredoctoraten in ontvangst nemen aan de Katholieke Universiteit Brussel, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Freie Universität Berlin. Daarmee was hij de eerste Nederlandse schrijver die buiten ons taalgebied deze eretitel kreeg.

Lees meer

Tonnus Oosterhoff wint Tzum-prijs

22 juli 2019 - Prijzen en Schrijvers

Met deze zin: ‘Ik lijk op een houtworm die na een verkeerde beweging ruggelings uit het dak van de Oude Kerk in Amsterdam valt: in het vallen ontvouwen de kruisribben zich aan hem tot een lang omgekeerd schip, terwijl hij daarvoor niet wist dat er meer bestond dan het stuk plank waarin hij en zijn voorvaderen zwoegden voor hun dagelijks brood.’ wint Tonnus Oosterhoff de Tzum-prijs 2019.

Lees meer

Letterenfonds investeert € 83.200 in acht talentvolle debutanten

13 juli 2019 - Schrijvers en Persberichten

Acht talentvolle schrijvers van fictie, non-fictie en poëzie ontvangen een eerste beurs van het Nederlands Letterenfonds. Met de subsidie van € 10.400 kunnen ze werken aan hun tweede boek. De acht zijn geselecteerd uit een groep van 28 debutanten.

Lees meer

Edward van de Vendel wint Anna Blaman Prijs

10 juli 2019 - Prijzen en Schrijvers

De Anna Blaman Prijs 2019 is toegekend aan schrijver Edward van de Vendel. Deze prijs wordt driejaarlijks vergeven aan een auteur die met zijn of haar oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan de kwaliteit van het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken. ‘Zo overtuigend, ontroerend en doordacht schrijven en het eruit laten zien alsof je het toevallig even uit je mouw hebt geschud: dat kan alleen een literair zwaargewicht,’ aldus de jury. Van de Vendel wordt bekroond met een bokaal en een geldprijs van € 10.000.

Lees meer

Winnaars ANV Debutantenprijs

Mirthe van Doornik en Marieke Lucas Rijneveld

8 juli 2019 - Prijzen en Schrijvers

Voor het eerst zijn er twee winnaars van de ANV Debutantenprijs: Mirthe van Doornik werd door de lezersjury tot winnaar gekroond met haar roman Moeders van anderen (Prometheus), de vakjury riep Marieke Lucas Rijneveld uit tot winnaar met haar roman De avond is ongemak (Atlas Contact). De prijs werd voor de 24e keer uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Dordrechts museum op zondag 7 juli.

Lees meer

Kamil Bałuk als WiR in Amsterdam

Writer-in-residenceprogramma 2019

1 juli 2019 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Deze zomer woont en werkt de Poolse journalist en schrijver Kamil Bałuk op uitnodiging van het Letterenfonds in Amsterdam. Hij publiceerde vorig jaar Alle kinderen van Louis, waarvoor hij drie jaar lang onderzoek deed naar de veelbesproken spermabank-directeur Jan Karbaat. Tijdens zijn residentieperiode zal Bałuk een reeks reportages maken over Nederland nu.

Lees meer

Grote Poëzieprijs naar Radna Fabias

17 juni 2019 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

Habitus van Radna Fabias is bekroond met de eerste Grote Poëzieprijs 2019. De grootste Nederlandse onderscheiding voor de beste dichtbundel van het jaar is de vierde prijs voor haar poëziedebuut, waaraan eerder de C. Buddingh’-prijs 2018, de Awater Poëzieprijs en de Herman De Coninckprijs 2019 zijn toegekend. Ook ontving Fabias op basis van Habitus (De Arbeiderspers) een startersbeurs van het Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede bundel.

Lees meer

Rob van Essen wint Libris Literatuur Prijs

7 mei 2019 - Prijzen en Schrijvers

Rob van Essen is de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2019 voor zijn roman De goede zoon. Dat maakte juryvoorzitter Jet Bussemaker maandagavond bekend in het Amstel Hotel, tijdens het galadiner voor genodigden. Van Essen ontving een cheque van 50.000 euro en bovendien uit handen van Minister Ingrid van Engelshoven van OC&W een door Irma Boom ontworpen bronzen legpenning. De prijsuitreiking werd traditiegetrouw rechtstreeks uitgezonden in Nieuwsuur op NPO 2. Voor het schrijven van De goede zoon ontving Van Essen een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Lees meer

Nina Polak op Van Eyck Academie

Wanderlust

2 april 2019 - Schrijvers

Nina Polak verblijft in het kader van Wanderlust, het programma voor internationale talentontwikkeling van het Letterenfonds, van 2 april tot 2 juni op de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens deze periode werkt ze in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Lees meer

Manon Sikkel

Nieuwe Kinderboekenambassadeur

28 maart 2019 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Manon Sikkel is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal zij zich inzetten voor meer leesplezier onder kinderen en jongeren. Op 10 april wordt Manon Sikkel officieel benoemd tijdens het congres Lezen Centraal in TivoliVredenburg. Ze ontvangt haar ambtsketen dan uit handen van haar voorgangers, Hans en Monique Hagen.

Lees meer

Residentie Dragon Hall Cottage in Norwich

Open oproep

19 maart 2019 - Schrijvers

Het Letterenfonds biedt een nieuwe residentiemogelijkheid aan in het Engelse Norwich. Oktober 2019 is er ruimte voor een verblijf van een maand voor een beginnend auteur. De residentie is een samenwerkingsverband met het National Centre for Writing. Tot 1 mei 2019 kunnen auteurs (in alle literaire genres) een aanvraag indienen voor een verblijf in Dragon Hall Cottage. De voorkeur gaat uit naar schrijvers die werken aan een tweede of derde boek.

Lees meer

NIAS-KNAW writers in residence 2019-2020

Open oproep

19 maart 2019 - Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) nodigen uitgevers en anderen uit schrijvers kandidaat te stellen voor de positie van writer-in-residence aan NIAS-KNAW in Amsterdam in het academisch jaar 2019-2020. Het betreft een prestigieuze positie voor een schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van NIAS-KNAW. Voordrachten kunnen tot woensdag 1 mei 2019 worden ingediend.

Lees meer

NieuweStukken: Eerste teksten gepresenteerd

7 maart 2019 - Schrijvers en Algemeen

Op donderdag 28 februari zijn de teksten gepresenteerd van de deelnemende schrijvers aan #NieuweStukken. De schrijvers zijn eind januari begonnen met het schrijftraject. Zij worden begeleid door een ervaren coach en volgen workshops van de Tekstsmederij. De teksten werden gelezen door acteurs Nick Livramento Silva en Kyra Bououargane.

Lees meer

Dean Bowen en Simon(e) van Saarloos naar New Orleans

14 februari 2019 - Persberichten en Schrijvers

Simon(e) van Saarloos en Dean Bowen gaan dit voorjaar transatlantisch. In New Orleans zullen zij, elk op hun eigen wijze, de eclectische dynamiek van deze stad in het zuiden van de VS benutten om thema’s zoals de meervoudigheid en constructie van identiteiten, individu en rolmodel, geschiedenis en heden te onderzoeken.

Lees meer

Open oproep: Van Eyck Academie 2019-2020

Wanderlust-programma

5 februari 2019 - Algemeen en Schrijvers

Ook in 2019 en 2020 biedt het Letterenfonds aan schrijvers de ruimte om minimaal twee maanden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht te werken, te midden van internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Dit residentieprogramma maakt deel uit van Wanderlust, het programma voor talentontwikkeling in internationale context. Belangstellenden kunnen tot 1 mei 2019 een werkplan/onderzoeksvoorstel indienen bij het Letterenfonds. De voorkeur gaat uit naar schrijvers die werken aan een tweede of derde boek.

Lees meer

Slow Writing Lab IV van start

Het ‘mastertraject’ voor schrijftalent

28 januari 2019 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Negen talentvolle (en nog niet gepubliceerde) schrijvers zijn geselecteerd voor de vierde editie van het Slow Writing Lab, een ‘vrije master’ die geheel gericht is op verdere ontwikkeling van hun individuele schrijverschap. Nieuw is dat voor deze vierde editie ook schrijftalent van buiten de kunstopleidingen is geselecteerd.

Lees meer

Auteursinkomsten uit royalty’s

Nieuwe cijfers van KVB Boekwerk

19 december 2018 - Schrijvers

Als aanvulling op de onlangs verschenen Monitor Makers, waarin de productie van Nederlandse auteurs en vertalers op een rij werd gezet, presenteert KVB Boekwerk deze maand een onderzoek naar de inkomsten van auteurs uit boekenverkoop: de royalty’s.

Lees meer

De Kloof

Acht nieuwe radiomonologen

14 december 2018 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Verwacht kerstavond, om middernacht: De Kloof, acht literaire podcasts met als thema de kloof in de breedste zin van het woord. Geschreven door Alfred Birney, Babs Gons, Derek Otte, Nina Polak, Marja Pruis, Roos van Rijswijk, Georgina Verbaan en Pieter Waterdrinker, en geïnterpreteerd en bewerkt door regisseurs Hanneke Hendrix en Niki Padidar.

Lees meer

P.C. Hooftprijs 2019 naar Marga Minco

11 december 2018 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

“Van Hooft tot Voeten”, zo reageerde Marga Minco op het nieuws dat aan haar de P.C. Hooftprijs 2019 voor haar verhalend proza zal worden toegekend. “Een oeuvre dat bescheiden is in toon en omvang, maar dat met iedere generatie blijft winnen aan zeggingskracht”, aldus de jury die Minco dé Nederlandse stem in de Europese oorlogsliteratuur noemt.

Lees meer

Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op Frankrijks grootste kinderboekenbeurs

Literaire herfstmarathon in Frankrijk: 21 auteurs in vijf steden

22 november 2018 - Persberichten, Buitenland, Schrijvers en Algemeen

De Les Phares du Nord-campagne brengt deze herfst 21 Nederlandse en Vlaamse auteurs naar vijf steden. Daarbij is er grote aandacht voor de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur, een gewild exportproduct. Van 28 november t/m 3 december zijn Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op de Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil, de belangrijkste en grootste kinderboekenbeurs van Frankrijk.

Lees meer

Cees Nooteboom ontvangt Beierse poëzieprijs

27 november 2018 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

Cees Nooteboom ontvangt de Horst Bienek-prijs voor zijn gehele poëtische oeuvre, zo heeft de Bayerische Akademie der Schönen Künste bekendgemaakt. De Akademie roemt de 85-jarige Nooteboom als een van de gerenommeerdste Europese schrijvers.

Lees meer

Stuttgarter Buchwochen & Karlsruher Bücherschau

Vervolgcampagne ‘Dit is wat we delen’

14 november 2018 - Algemeen, Schrijvers, Buitenland en Persberichten

Sinds het succesvolle Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 blijft de Nederlandstalige literatuur populair in Duitsland. Twee prominente Zuid-Duitse festivals, de Stuttgarter Buchwochen en de Karlsruher Bücherschau, kozen voor Nederland als gastland en presenteren eind november meer dan veertig evenementen met Nederlandse en Vlaamse auteurs. Er is aandacht voor fictie, non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur en voor literaire klassieken.

Lees meer

‘Stem op de okapi’ wint Estische prijs

19 november 2018 - Prijzen en Schrijvers

De Estische vertaling door Kerti Tergem van Stem op de okapi (uitgegeven door Päike ja Pilv), een geïllustreerd kinderboek van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden, heeft de Tower of Babel Honour Diploma gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste buitenlandse boek in Estische vertaling en bekroont auteur, vertaler en de Estische uitgever. Stem op de okapi won in 2016 al de Woutertje Pieterse Prijs, de Zilveren Griffel en de Vlag en Wimpel van de Penseeljury.

Lees meer

Boekenleeuw & Boekenpauw

Annet Schaap en Marit Törnqvist bekroond

30 oktober 2018 - Prijzen en Schrijvers

Marit Törnqvist ontving de Boekenpauw voor Het gelukkige eiland en Annet Schaap de Boekenleeuw voor Lampje. De prijzen voor het mooist geïllustreerde en het beste kinder- en jeugdboek kwamen daarmee geheel bij auteurs van uitgeverij Querido terecht.

Lees meer

Tzum-prijs voor Pieter Waterdrinker

26 oktober 2018 - Prijzen en Schrijvers

Pieter Waterdrinker heeft de Tzum-prijs gewonnen voor de mooiste zin uit een boek verschenen in 2017. Waterdrinker wint een beker en 95 euro, evenveel euro’s als woorden die de zin telt, voor een zin uit Tsjaikovskistraat 40.

Lees meer

Winnaars Campertprijzen 2018

Jan van Aken bekroond

26 oktober 2018 - Prijzen en Schrijvers

Marja Pruis wint de tweejaarlijkse Jan Greshoffprijs voor essayistiek voor Genoeg nu over mij (Nijgh & van Ditmar), Jan van Aken wint de F. Bordewijkprijs voor De ommegang (Querido) en Annemarie Estor de Jan Campertprijs voor haar dichtbundel Niemandslandnacht (Wereldbibliotheek). De schrijvers ontvangen elk een bedrag van 6.000 euro, gefinancierd door de gemeente Den Haag. De roman van Van Aken kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Jeroen Olyslaegers als WiR in Amsterdam

Writer in residence programma 2018

2 oktober 2018 - Persberichten en Schrijvers

In oktober en november woont en werkt de Vlaamse auteur Jeroen Olyslaegers in Amsterdam op uitnodiging van het Letterenfonds. In 2016 verscheen zijn oorlogsroman WIL, die het sluitstuk vormt van een drieluik over de woelige Europese geschiedenis van de twintigste eeuw en de positie van het individu tegenover de gemeenschap.

Lees meer

Twee dichters als writer in residence naar het NIAS

31 augustus 2018 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Op uitnodiging van het NIAS en het Letterenfonds werken twee veelzijdige dichters dit academisch jaar in de internationale setting van het NIAS. Hélène Gelèns zal er haar eerste roman voltooien; Ghayath Almadhoun gaat aan een nieuwe poëziebundel werken.

Lees meer

Genomineerden Toneelschrijfprijs 2018

28 augustus 2018 - Algemeen, Schrijvers, Prijzen en Persberichten

George Elias Tobal, Eric de Vroedt en Willem de Wolf & Rebekka De Wit zijn dit jaar genomineerd voor de Toneelschrijfprijs. Die onderscheiding bekroont de beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen en wordt dit jaar al voor de 31ste keer uitgereikt. De jury koos de 3 genomineerde teksten uit 69 inzendingen.

Lees meer

Letterenfonds investeert in negen talentvolle debutanten

20 juli 2018 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds investeert € 90.000 in negen talentvolle schrijvers die onlangs zijn gedebuteerd. Met ondersteuning van een beurs kunnen deze debutanten aan een tweede literair boek werken. De negen talenten werden geselecteerd uit een groep van 29 auteurs in alle literaire genres.

Lees meer

Uitreiking Toneelschrijfprijs

vrijdag 7 september 2018

18 juli 2018 - Schrijvers

Dit jaar werden 69 teksten ingezonden voor de Toneelschrijfprijs, de onderscheiding voor de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen seizoen. Deze zomer buigen juryleden Rob Vriens, Sachli Gholamalizad en Nico Boon zich onder begeleiding van jurysecretaris Steven Peters. Op vrijdag 7 september 2018 wordt de laureaat bekendgemaakt op het Vlaamse Theaterfestival in Antwerpen.

Lees meer

Auke Hulst wint Bob den Uyl Prijs 2018

19 juni 2018 - Schrijvers

Op zondag 17 juni is tijdens een feestelijke ceremonie in de Amsterdamse Hortus de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt aan Auke Hulst. Hulst ontving de prijs voor zijn boek Motel Songs (Ambo/Anthos) uit handen van Hugo Blom, juryvoorzitter en hoofdredacteur van de VPRO Gids.

Lees meer

Willem Asman wint Gouden Strop

7 juni 2018 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

De BookSpot Gouden Strop 2018 is door juryvoorzitter Anniko van Santen uitgereikt aan Willem Asman voor zijn boek Enter (Ambo|Anthos). De Schaduwprijs ging naar Eva Keuris voor haar debuut Over het spoor. Willem Asman schreef Enter met een beurs van het Letterenfonds. Aan de Gouden Strop is dit jaar, dankzij de nieuwe sponsor BookSpot, een bedrag van € 20.000 verbonden.

Lees meer

Miriam Van hee wint Ultima

Vlaamse cultuurprijs

29 mei 2018 - Prijzen en Schrijvers

De Vlaamse dichteres Miriam Van hee heeft de Ultima Prijs voor de Letteren 2017 gewonnen voor haar poëtisch oeuvre. De jury noemde haar laatste bundel als werden wij ergens ontboden “een onmiskenbaar hoogtepunt in haar unieke, enigszins verstilde oeuvre.” Daarnaast noemde de jury het “een bundel die erkenning en aandacht verdient, maar ook een grote schare lezers.” Aan de Ultima is, naast een bronzen beeldje, een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees meer

Nederland en Vlaanderen gastland op grootste literaire festival van Zuid-Frankrijk

‘Les Phares du Nord’

24 mei 2018 - Persberichten, Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Niet minder dan 30 Nederlandse en Vlaamse auteurs zijn dit weekend te zien en te beluisteren op het festival ‘Comédie du Livre’ in Montpellier, dat met zo’n 100.000 bezoekers het belangrijkste literaire festival in Zuid-Frankrijk is. De Nederlands-Vlaamse delegatie bestaat zowel uit jonge auteurs met een eerste, Franse vertaling (o.a. Joost de Vries, Niña Weijers, Lize Spit, Inge Schilperoord) als in Frankrijk bekende namen. Er is aandacht voor de roman, maar ook voor graphic novels, thrillers en literaire non-fictie.

Lees meer

Radiomonologen over de kloof

4e editie Fluiten in het donker

17 mei 2018 - Persberichten en Schrijvers

Er wordt regelmatig gesproken over een groeiende kloof tussen ouderen en jongeren, tussen hoog- en laagopgeleiden, tussen provincie en Randstad, tussen arm en rijk, of tussen autochtoon en allochtoon. Waar denken schrijvers aan bij de kloof? In opdracht van het Nederlands Letterenfonds en het NPO-fonds maken acht schrijvers radiomonologen over hun kijk op De Kloof.

Lees meer

Dumon Tak krijgt Theo Thijssen-prijs

15 mei 2018 - Prijzen en Schrijvers

De driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur gaat naar Bibi Dumon Tak, zo heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt. Ze is de eerste auteur van literaire non-fictie die met deze prijs wordt bekroond. Voor het schrijven van haar boeken ontving ze regelmatig beurzen van het Letterenfonds. Haar werk is in vele talen vertaald, waaronder het Chinees, Duits, Engels, Japans en Pools.

Lees meer

Oeuvreprijs voor Mustafa Stitou

2 mei 2018 - Prijzen en Schrijvers

Mustafa Stitou krijgt de driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie van het A. Roland Holstfonds. ‘Op grootse wijze snijdt Stitou urgente thema’s aan. Zijn oeuvre mag bescheiden zijn, zijn stem is uniek binnen de Nederlandse poëzie’, aldus het juryrapport. Stitou schreef het grootste deel van zijn gedichtenbundels met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Judith Herzberg ontvangt Prijs der Nederlandse Letteren

1 mei 2018 - Prijzen en Schrijvers

De Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze bekroning voor een schrijversoeuvre in de Lage Landen die eens in de drie jaar, wordt dit najaar uitgereikt aan Judith Herzberg. Minister Ingrid van Engelshoven maakte dit namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend. De jury noemt Herzbergs poëzie “hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot”.

Lees meer

Schrijven in de Lage Landen

25 videoportretten van Nederlandse en Vlaamse schrijvers

19 april 2018 - Buitenland en Schrijvers

Voor het gastlandschap op Frankfurter Buchmesse 2016 werkte het Nederlands Letterenfonds mee aan de totstandkoming van 25 videoportretten van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De portretten zijn nu op een website beschikbaar.

Lees meer

Van Eyck Academie

Open oproep

30 maart 2018 - Algemeen en Schrijvers

Het Letterenfonds biedt (jonge) schrijvers de mogelijkheid minimaal twee maanden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht te werken, te midden van internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Dit in het kader van Wanderlust, het internationale talentontwikkelingsprogramma van het fonds. Voorstellen voor een residentieperiode in het najaar van 2018 of het voorjaar van 2019 kunnen tot dinsdag 1 mei a.s. worden ingediend.

Lees meer

Toneelschrijfprijs 2018

nu inzenden

29 maart 2018 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Nieuwe toneelteksten, die in het seizoen 2017-2018 (tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018) in première zijn gegaan, kunt u nu inzenden voor de Toneelschrijfprijs 2018.

Lees meer

Promotie van de Nederlandstalige cultuur versterkt

27 maart 2018 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

Het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten gaan intensiever samenwerken met de Taalunie voor de promotie van de Nederlandstalige literatuur en toneelschrijfkunst in het taalgebied. Vandaag is hierover een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de fondsen en de Taalunie.

Lees meer

Postume bekroning Menno Wigman

Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018

20 maart 2018 - Prijzen en Schrijvers

De tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs is postuum toegekend aan dichter Menno Wigman voor Slordig met geluk. Wigman overleed op 1 februari op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van een dubbele longontsteking en een zeldzame hartkwaal.

Lees meer

Oproep: Artist in Residence in Rome

8 februari 2018 - Schrijvers

In samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) biedt de Akademie van Kunsten een Artist in Residence-fellowship in Rome aan. Het fellowship staat open voor kunstenaars in alle genres, die in Rome drie maanden willen werken aan een project dat concreet bijdraagt aan de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Van 15 september tot 15 december 2018 is er ruimte voor één schrijver of andere kunstenaar.

Lees meer

Longlist Libris Literatuur Prijs 2018

7 februari 2018 - Prijzen en Schrijvers

Achttien schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2018 en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury zal op maandag 5 maart de shortlist bekendmaken; de feestelijke prijsuitreiking van deze 25ste editie, en daarmee de bekendmaking van de winnaar volgt op 7 mei in het Amstel Hotel in Amsterdam. Vorig jaar ging Alfred Birney met de prijs naar huis voor zijn roman De tolk van Java.

Lees meer

Menno Wigman (1966-2018)

In memoriam

2 februari 2018 - Schrijvers

‘Het liefst zou ik dichtregels schrijven die de indruk kunnen maken er eigenlijk altijd al geweest te zijn,’ schreef Menno Wigman (1966-2018) recent in een brief aan Arjan Peters van de Volkskrant. Wigman schreef een oeuvre dat met recht klassiek kan worden genoemd, niet alleen vanwege de stijl maar ook omdat hij een van de weinige hedendaagse dichters is die zinnen schreef die door vele lezers worden gekend en geciteerd.

Lees meer

Eva Meijer wint Halewijnprijs

26 januari 2018 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

De Halewijnprijs 2017, een oeuvreprijs voor literair talent, gaat naar Eva Meijer, schrijver van onder meer Dierentalen (non-fictie), Het vogelhuis (roman) en De soldaat was een dolfijn (essay). Christine Otten wint de Reinaerttrofee, de prijs van de jongerenjury, voor haar roman We hadden liefde, we hadden wapens. Beide prijzen worden op 11 maart uitgereikt in Roermond.

Lees meer

VSB Poëzieprijs naar Joost Baars

26 januari 2018 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

Joost Baars is bekroond met de VSB Poëzieprijs 2018 voor zijn bundel Binnenplaats (Van Oorschot). De 24e en laatste editie VSB Poëzieprijs ging daarmee, net als vorig jaar toen dat voor het eerst in de traditie van deze prijs gebeurde, naar een debuut. Vorig jaar ontving Baars op basis van dit debuut een stimuleringssubsidie van het Letterenfonds; ook werd zijn eerste bundel genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

Lees meer

Oproep: writers in residence NIAS

2018-2019

23 januari 2018 - Buitenland, Schrijvers en Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit schrijvers kandidaat te stellen voor de positie van writer-in-residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2018-2019. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandse schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot maandag 2 april 2018 worden ingediend.

Lees meer

Stripschapprijs naar Peter van Dongen

19 januari 2018 - Prijzen, Algemeen en Schrijvers

Peter van Dongen wordt bekroond met de Stripschapprijs, de belangrijkste oeuvreprijs voor striptekenaars in Nederland. Afgelopen jaar verscheen zijn beeldroman Familieziek, een bewerking van de gelijknamige roman van Adriaan van Dis. Eerder publiceerde hij onder meer Rampokan, een tweeluik dat zich afspeelt aan de vooravond van de politionele acties in Indonesië. Zijn werk werd vertaald in het Duits, Engels, Frans en Indonesisch; deels met subsidie van het Letterenfonds. De Stripschapprijs 2018 wordt op 31 maart uitgereikt tijdens de Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer

Van Heemstra wint BNG Literatuurprijs

Lezersprijs voor Van Veelen

12 januari 2018 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

De BNG Bank Literatuurprijs, een jaarlijkse bekroning van 15.000 euro voor een jonge schrijver met een jong oeuvre, is uitgereikt aan Marjolijn van Heemstra voor En we noemen hem (Das Mag). De roman kwam mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand; Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse vertalingen zijn in voorbereiding.

Lees meer

Anna Woltz houdt Annie M.G. Schmidtlezing 2018

15 december 2017 - Algemeen en Schrijvers

Op woensdag 16 mei houdt Anna Woltz in het Kinderboekenmuseum te Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2018. In haar lezing zal zij haar visie op jeugdliteratuur ontvouwen.

Lees meer

BNG Literatuurprijs

Shortlist bekend

12 december 2017 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Vier jonge schrijvers zijn genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2017: Marjolijn van Heemstra, Murat Isik, Alma Mathijsen en Arjen van Veelen.

Lees meer

Dichter van Fryslân

Eeltsje Hettinga benoemd

1 december 2017 - Algemeen en Schrijvers

Eeltsje Hettinga (1955) is benoemd tot de eerste Dichter van Fryslân. Het gaat om een aanstelling voor twee jaar. De Provinsje Fryslân nam het initiatief tot de instelling van een Dichter van Fryslân, een jury boog zich over de selectie. Als Dichter van Fryslân zal Hettinga per jaar zes tot tien gedichten schrijven, liefst geïnspireerd door opvallende en actuele gebeurtenissen in de provincie, en zich daarnaast inzetten als poëtisch ambassadeur.

Lees meer

Alfred Schaffer bekroond met Charlotte Köhler Prijs

24 november 2017 - Prijzen en Schrijvers

Dichter Alfred Schaffer ontvangt de Charlotte Köhler Prijs – 15.000 euro groot – voor Mens Dier Ding (De Bezige Bij). De bundel kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds, en werd eerder genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015 en bekroond met de Awater Poëzieprijs 2014 en de Paul Snoekprijs 2016. Een Franse vertaling van Mens Dier Ding is in voorbereiding.

Lees meer

Fluiten in het donker

Zes nieuwe hoorspelen op NPO Radio1

17 november 2017 - Persberichten en Schrijvers

Zes literaire schrijvers maken voor het eerst in hun loopbaan radiodrama. Ze werden daarbij gekoppeld aan zes jonge talentvolle radiomakers. Dat levert bijzondere audioproducties op in de derde editie van ‘Fluiten in het donker’. Vanaf vrijdag 17 november zijn de zes hoorspelen te horen op NPO Radio 1.

Lees meer

Boek een dichter

speciaal Poëzieweek 2018-tarief

9 november 2017 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen – op het podium of in de klas. Klank en ritme nemen je mee, opeens snap je het gedicht. Bovendien, zo blijkt uit recent onderzoek, wordt meer dan de helft van de mensen die met poëzie in aanraking komt nieuwsgierig naar méér. Kortom, twee goede redenen om een dichter uit te nodigen. Zowel bibliotheken en boekhandels als scholen in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs kunnen nu tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meer dichters programmeren in de maand januari 2018. Het Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden dit speciale tarief aan voor optredens in de aanloop naar de Poëzieweek 2018.

Lees meer

Libris Geschiedenis Prijs voor Carolijn Visser

30 oktober 2017 - Prijzen en Schrijvers

Carolijn Visser heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen, de prijs voor het beste historische boek van 2017, gewonnen met haar boek Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao (Atlas Contact). Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. Om het boek te kunnen schrijven deed Visser onder meer research in China; ze ontving daarvoor een bijdrage in de reiskosten van het Letterenfonds.

Lees meer

Annet Schaap wint Van Hichtum-prijs

27 oktober 2017 - Prijzen en Schrijvers

De Nienke van Hichthum-prijs 2017 gaat naar Annet Schaap voor haar kinderboek Lampje (10+; Querido Kind). Het is voor het eerst dat deze tweejaarlijkse prijs aan een debuut wordt toegekend. Eerder dit jaar ontving Annet Schaap op basis van haar eerste boek een startersbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Wolkersprijs naar Dik van der Meulen

16 oktober 2017 - Prijzen en Schrijvers

Dik van der Meulen heeft de Jan Wolkersprijs 2017, de prijs voor het beste natuurboek, gewonnen met De kinderen van de nacht, over wolven en mensen: het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én ook naar de wolf in de mens. Deze literaire natuur- en cultuurhistorie kwam mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds, en verscheen bij uitgeverij Querido.

Lees meer

Eppie Dam ontvangt Gysbert Japicxpriis

28 september 2017 - Prijzen en Schrijvers

De Gysbert Japicxpriis 2017 gaat naar schrijver Eppie Dam voor zijn vijftiende dichtbundel Fallend ljocht. Voor deze oorspronkelijk Friestalige uitgave ontving de Friese Pers Boekerij een bijdrage van het Letterenfonds. Op zaterdag 14 oktober wordt de Gysbert Japicxpriis feestelijk uitgereikt in de Martinikerk in Bolsward; belangstellenden zijn daarbij van harte welkom.

Lees meer

Jowi Schmitz wint Dioraphte Literatour Prijs

19 september 2017 - Prijzen en Schrijvers

Jowi Schmitz (1972) is bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs voor haar boek Weg (Hoogland & Van Klaveren) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig. Schmitz schreef het boek met een beurs van het fonds; een eerdere jeugdroman van haar hand werd vertaald in het Duits en het Engels. De prijs is uitgereikt aan de vooravond van Literatour, de Boekenweek voor jongeren, die plaatsvindt van 16 tot en met 24 september 2017.

Lees meer

Vroman Fellowship

Nieuw initiatief op de Van Eyck Academie

14 september 2017 - Schrijvers

Een nieuw initiatief: de Jan van Eyck Academie in Maastricht biedt in samenwerking met de Vroman Foundation een werkperiode van zes maanden aan. Schrijvers, kunstenaars, ontwerpers en makers die – in de geest van de veelzijdige Leo Vroman (1915-2014) – werken op het snijvlak van kunst en wetenschap, kunnen zich tot 7 november 2017 bij de Van Eyck aanmelden voor een Vroman Fellowship.

Lees meer

Constantijn Huygens-prijs voor Hans Tentije

12 september 2017 - Prijzen en Schrijvers

De Constantijn Huygens-prijs 2017 is toegekend aan dichter Hans Tentije. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag op zondagmiddag 21 januari 2018 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Aan deze oeuverprijs is een bedrag van €12.000 verbonden. Een belangrijk deel van Tentije’s oeuvre kwam met beurzen van het Letterenfonds tot stand.

Lees meer

Wanderlust

Open oproepen voor bemiddelaars in de literatuur en jonge schrijvers

6 september 2017 - Schrijvers en Algemeen

Met Wanderlust biedt het Letterenfonds zowel talentvolle bemiddelaars in de literatuur als schrijvers de kans zich verder te ontwikkelen in een internationale setting. Talentvolle programmamakers, tijdschrift- of website-redacteuren of andere bemiddelaars met minimaal twee en maximaal tien jaar ervaring in het literaire veld, kunnen bij buitenlandse festivals of organisaties kennis opdoen, hun literaire netwerk uitbreiden en zich professioneel verdiepen.

Lees meer

Longlist ECI Literatuurprijs 2017

31 augustus 2017 - Prijzen en Schrijvers

De longlist van de ECI Literatuurprijs 2017 bevat traditiegetrouw zowel literaire fictie als non-fictie. Vijfentwintig titels zijn geselecteerd. Daarvan zijn negen titels mede met een beurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand gekomen; acht titels zijn door Vlaamse auteurs geschreven. De shortlist wordt op woensdag 13 september bekendgemaakt, de uitreiking van zowel de ECI Literatuurprijs (groot 50.000 euro) als de ECI Lezersprijs (10.000 euro) volgt op donderdag 9 november.

Lees meer

Atte Jongstra als Letterenfonds-fellow naar NIAS

30 augustus 2017 - Persberichten, Schrijvers en Algemeen

Schrijver en essayist Atte Jongstra verblijft van september 2017 tot februari 2018 als writer-in-residence aan het NIAS in Amsterdam. De werkperiode in de internationale, academische setting van het NIAS wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Jongstra zal er aan een nieuwe essaybundel werken. In februari wordt hij opgevolgd door de Tsjechische schrijver Jaroslav Rudiš (1972).

Lees meer

Jan van Eyck Academie 2018

Open oproep

30 augustus 2017 - Algemeen en Schrijvers

In 2018 biedt het Letterenfonds wederom aan twee schrijvers de ruimte om minimaal twee maanden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht te werken, te midden van internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Het verblijf start bij voorkeur op 1 mei of 1 september 2018. Belangstellenden kunnen tot 1 november 2017 een werkplan of onderzoeksvoorstel indienen.

Lees meer

Zilveren Griffels en Penselen 2017 uitgereikt

23 juni 2017 - Schrijvers

Deze week werden de winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen bekend gemaakt. De Griffeljury bekroonde zeven kinderboeken met een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit.

Lees meer

Werkbijdrage theatertekst

Nieuwe subsidieregeling

23 mei 2017 - Schrijvers

Het Nederlands Letterenfonds heeft in samenwerking met het Fonds Podiumkunsten een regeling ontworpen die aan theaterauteurs een subsidiemogelijkheid biedt voor het schrijven van nieuw werk dat zal worden opgevoerd in het theater. Het doel is de kwaliteit, diversiteit en ontwikkeling van het Nederlands theaterrepertoire te stimuleren.

Lees meer

Auke Kok wint Nico Scheepmaker Beker

2 mei 2017 - Prijzen en Schrijvers

De Nico Scheepmaker Beker, voor het beste Nederlandse sportboek van het afgelopen jaar, is uitgereikt aan Auke Kok voor 1936. Wij gingen naar Berlijn (De Bezige Bij). Het is zijn tweede Beker, in 2004 mocht hij hem al eens in ontvangst nemen voor 1974. Wij waren de besten. Auke Kok ontving een beurs van het Letterenfonds voor het schrijven van zijn nu bekroonde boek.

Lees meer

Advies SER en Raad voor Cultuur

verbetering arbeidsmarkt culturele sector

28 april 2017 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Om de zwakke positie van mensen op de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te verbeteren, is een breed pakket aan maatregelen nodig, zo stellen de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur. In een gezamenlijk advies komen ze daarom met concrete voorstellen om het verdienvermogen in de sector te vergroten, de inkomenszekerheid te verbeteren, scholing te bevorderen en het overleg tussen werkgevers en de vakbeweging te versterken.

Lees meer

Gouden lijst voor Benny Lindelauf

25 april 2017 - Prijzen en Schrijvers

De Gouden Lijst 2017, de prijs voor de beste boeken in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar, is gewonnen door Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda. Voor het schrijven van dit boek, dat eerder werd bekroond met de Halewijnpijs, verleende het Letterenfonds een beurs. In de categorie vertaalde boeken is de Gouden Lijst gewonnen door Suzy en de kwallen van Ali Benjamin, in vertaling van Lidwien Biekmann (Van Goor).

Lees meer

Nooteboom wint Mondello Prize

19 april 2017 - Prijzen, Buitenland en Schrijvers

De International Literary Prize Mondello gaat naar schrijver, dichter en essayist Cees Nooteboom. De prijsuitreiking volgt op zondag 21 mei tijdens de Salone Internazionale del Libro, de boekenbeurs van Turijn. De Italiaanse schrijver en literatuurcriticus Ernesto Ferrero zal Nooteboom daarbij interviewen.

Lees meer

Fluiten in het donker

literair auteurs schrijven nieuwe hoorspelen

13 april 2017 - Persberichten en Schrijvers

Zes jonge schrijvers – die opvallend veelzijdig zijn: vier van hen zijn dichter, drie tevens filosoof, twee essayist, twee romancier, een van hen is componist, een ander beeldend kunstenaar – zijn geselecteerd voor Fluiten in het donker. Mischa Andriessen, Hannah van Binsbergen, Hélène Gelèns, Emily Kocken, Jannah Loontjens en Samuel Vriezen krijgen daarmee de kans een eerste hoorspel te schrijven. De zes hoorspelen worden najaar 2017 uitgezonden op NPO Radio 1.

Lees meer

Roos van Rijswijk op van Eyck-Academie

Wanderlust-programma

28 maart 2017 - Schrijvers

Roos van Rijswijk verblijft vanaf 3 april drie maanden als writer-in-residence aan de Jan Van Eyck Academie in Maastricht, waarvan twee maanden door het Letterenfonds worden gefinancierd. Tijdens deze periode werkt ze in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Van Rijswijk is uitgenodigd door het Letterenfonds en de Van Eyck-academie in het kader van het Wanderlust-programma, het programma voor talentontwikkeling in internationale context van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Birney bekroond

Henriette Roland Holst-prijs

21 maart 2017 - Prijzen en Schrijvers

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kent de Henriette Roland Holst-prijs 2017 toe aan Alfred Birney voor De tolk van Java. Het boek kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand en verscheen bij De Geus. Tegelijkertijd werd bekend dat de roman ook is genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

Lees meer

Woutertje Pieterse Prijs nominaties

21 februari 2017 - Prijzen en Schrijvers

In het radioprogramma Kunststof op NPO radio 1 zijn de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs bekendgemaakt. De jury, onder voorzitterschap van Noraly Beyer, nomineerde het maximale aantal van zes titels en koos voor boeken met een universele en tijdloze waarde, waarin tekst en beeld elkaar op bijzondere wijze versterken. Twee titels kwamen tot stand met investeringen van het Letterenfonds.

Lees meer

Oproep Fluiten in het donker

Nieuwe literaire hoorspelen voor de radio

6 januari 2017 - Schrijvers

De oproep van het Nederlands Letterenfonds aan schrijvers voor de creatie van zes nieuwe literaire hoorspelen is gesloten.

Lees meer

DichtBij

Poëzie-app gelanceerd

8 december 2016 - Schrijvers en Algemeen

Voor het project ‘Literatuur op het Scherm’ van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds werd de interactieve poëzie-app DichtBij bedacht. Met deze app verkennen dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. DichtBij is nu klaar voor gebruik.

Lees meer

ECI Literatuurprijs naar Martin Driessen

Dubbele bekroning

11 november 2016 - Prijzen en Schrijvers

Rivieren van Martin Michael Driessen is bekroond met zowel de ECI Literatuurprijs als de Lezersprijs. De bundel van drie afzonderlijk te lezen novellen met het verbindend thema water - verschenen bij uitgeverij Van Oorschot - kwam mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Van de Vendel wint Deutscher Jugendliteraturpreis

23 oktober 2016 - Vertalers en Schrijvers

Samen met de Vlaamse illustrator Anton Van Hertbruggen en de Duitse vertaler Rolf Erdorf heeft Edward van de Vendel de Deutscher Jugendliteraturpreis in de categorie prentenboeken gewonnen. De Duitse vertaling van Het hondje dat Nino niet had (Bohem Press) kreeg de voorkeur boven vertalingen van Braziliaanse, Franse en Italiaanse boeken.

Lees meer

Nominaties Deutscher Jugendliteraturpreis

2 oktober 2016 - Schrijvers

Zowel Edward van den Vendel en Erna Sassen zijn genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2016.

Lees meer

Benzakour wint ANV Debutantenprijs 2016

27 september 2016 - Prijzen en Schrijvers

Mohammed Benzakour heeft met zijn romandebuut De koning komt (De Geus) de ANV Debutantenprijs gewonnen. Zijn roman werd door lezers uit Nederland en Vlaanderen verkozen tot het beste fictiedebuut van 2016. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden. Benzakour schreef de nu bekroonde roman met een startersbeurs van het Letterenfonds. Eerder publiceerde hij Yemma. Stilleven van een Marokkaanse moeder, dat werd bekroond met de E. du Perronprijs 2014.

Lees meer

Matthijs van Boxsel als WiR aan het NIAS

26 september 2016 - Buitenland en Schrijvers

Begin september opende het NIAS voor het eerst na de verhuizing naar Amsterdam haar deuren om de fellows voor het nieuwe semester te verwelkomen. Onder hen ook writer-in-residence Matthijs van Boxsel die op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds de komende vijf maanden aan het instituut zal verblijven.

Lees meer

Carli Biessels (1936-2016)

23 september 2016 - Algemeen en Schrijvers

Vrijdag 16 september jl. is in haar woonplaats Nijmegen kinderboekenschrijver Carli Biessels overleden. In 2010 werd aan Biessels de Woutertje Pieterse Prijs toegekend voor haar kinderboek Juwelen van stras.

Lees meer

Open oproep: Van Eyck Academie 2017

20 september 2016 - Schrijvers

In de nieuwe beleidsperiode 2017-2020 gaat het Letterenfonds structureel samenwerken met de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In deze internationale en omgeving wordt jaarlijks een residentiemogelijkheid van minimaal twee maanden aangeboden voor talentvolle jonge auteurs. Het verblijf start bij voorkeur op 1 mei of 1 september 2017. Belangstellenden kunnen vóór 15 november 2016 een werkplan of onderzoeksvoorstel indienen bij het Nederlands Letterenfonds. Het voorstel moet passend zijn bij de multidisciplinaire werkomgeving van de Van Eyck.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Romkje de Bildt of Teun Grondman.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.