Letteren Live
Archief: literaire talkshow 2019-2021
Literaire organisaties, Literaire tijdschriften, Letterkundigen, Vertalers, Uitgevers, Schrijvers
Letteren Live was een literaire talkshow van Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds. Het programma werd gepresenteerd door Marjolijn de Cocq en een wisselende ‘interviewer van dienst’, en eerder door Ronald Ockhuysen en Roos van Rijswijk. In elke editie stonden twee nieuwe boeken, twee gesprekken met een schrijver of vertaler centraal. Daarnaast was er een column of voordracht. De afleveringen zijn terug te kijken op het YouTube-kanaal van het Letterenfonds.
De video’s mogen vrijelijk gedeeld worden door boekhandels, uitgeverijen en anderen die literatuur graag mee onder de aandacht brengen. U kunt deze downloaden of de insluitcode (embed code) kopiëren via het YouTube-kanaal.
In aflevering 17 (december 2021) - tevens de laatste uitzending van Letteren Live - spreekt Anne Eekhout over het internationale succes van haar nieuwe roman Mary (De Bezige Bij), gebaseerd op twee cruciale periodes uit het leven van Frankenstein-auteur Mary Shelley. Chris Keulemans draagt voor uit zijn boek Gastvrijheid – over gastvrijheid, als kunst en als eerste levensbehoefte(Jurgen Maas). “Ik weet niet of ik haar had gemogen, maar ik had haar zeker willen kennen.” Dat zegt Adri Boon, vertaler van het werk van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector, over de soms behoorlijk dwingelanderige brieven die ‘de sfinx van Rio de Janeiro’ schreef aan haar zussen – nu ook door hem vertaald en gebundeld als Mijn lievelingen in de Privé-domeinreeks (De Arbeiderspers).
In aflevering 16 (november 2021) een interview met (kinderboek)schrijver en beeldend kunstenaar Daan Remmerts de Vries. Hij werkte 23 jaar aan De harpij. Een kleine geschiedenis van het paradijs (Querido), een roman die hij publiceerde onder het pseudoniem A.N. Ryst en die nu is heruitgegeven. Een gevallen duivel vertelt over het paradijs na de zondeval in een ‘kosmisch breiwerk’ waarin de vrouwenstrijd, een taalstrijd, de Hel 2.0 en een Schepper met een gameverslaving samenkomen. Marjolijn de Cocq gaat met Remmerts de Vries in gesprek over dit Boschiaansche universum. Ayesha Harruna Attah, writer in residence in Amsterdam, draagt voor uit haar nieuwe roman Het diepe blauw (Orlando; vertaling Dennis Keesmaat, Daniëlle Stensen en Lara Visser) over tweelingzussen die in het door de Britten gekoloniseerde Ghana van elkaar worden gescheiden. En Charisa Chotoe interviewt onderzoeksjournaliste Ianthe Sahadat over het belang van het werk van de Surinaamse anti-koloniale schrijver Anton de Kom in haar (en hun) leven naar aanleiding van de bundel Antonlogie (Atlas Contact).
In aflevering 15 van Letteren Live interviewt Marjolijn de Cocq Imme Dros over haar nieuwe roman Gisterland (Van Oorschot), waarin zij vanuit het perspectief van Anne Hathaway over haar man William Shakespeare schrijft. Mariken Heitman en Kenneth van Zijl gaan in gesprek over Heitmans nieuwe roman Wormmaan (Atlas Contact), een boek over oorsprong, identiteit en betekenis. Tussendoor schijnt Roeland Dobbelaer zijn licht op twee romans die dit jaar verschenen over Frida Kahlo bij uitgeverij Orlando: Frida’s pijn van Slavenka Drakulic, en Niets is zwart van Claire Berest.
In aflevering 14 van Letteren Live interviewt Marjolijn de Cocq schrijver en performer Elfie Tromp over de vraag wat je als schrijver mag zeggen, wat kunst kan doen en haar in september te verschijnen roman Pietà (De Geus). Tromp: ‘Ik wil ook wel echt dat het een pleidooi is voor andermans woede en dat je niet meteen daardoor gepantserd hoeft te worden of niet meteen stelling hoeft te nemen daartegen.’
Mischa Andriessen draagt intieme gedichten voor uit zijn nieuwe bundel Het drogsyndicaat (Querido): ‘De ontdekking zal niet het zien zijn / de ontdekking zal niet het horen, niet het weten en zeker niet het nietsdoen zijn / de angst te laten zien zal de ontdekking zijn’
Tot slot spreken Koen Hilberdink en Graa Boomsma over de vele levens van vijftiger Bert Schierbeek, onderwerp van Boomsma’s nieuwe biografie Niemand is waterdicht (De Bezige Bij). ‘Ik had die biografie van Hermans ook wel willen schrijven,’ bekent Boomsma, ‘maar ik heb maar één leven. Hoewel Bert Schierbeek zei: “Ik heb wel 77 levens, het is een kwestie van hoe ik het ‘ik’ interpreteer.”’
In aflevering 13 van Letteren Live interviewt Marjolijn de Cocq Nico Dros over Willem die Madoc maakte (Van Oorschot). Dros werd op de middelbare school al gegrepen door de beginregel van Van den vos Reynaerde. De regel vormde het startpunt voor zijn nieuwste roman, een werk dat epische proporties aanneemt. Hoe zijn boek tot stand kwam, en wie en wat hem tijdens het werken bijstonden, bespreekt hij met Marjolijn de Cocq. ‘Ik weet nog dat ik dacht: het moet een beetje een groots werk worden.’ Babs Gons verzorgt een literair intermezzo en draagt voor uit haar nieuwe bundel Doe het toch maar (Atlas Contact): ‘hoe wil ik mijn taal?/ik wil mijn taal met ruimte/voor interpretatie’. Ten slotte spreken Thomas Möhlmann en Alfred Schaffer over Schaffers oeuvre en de P.C. Hooftprijs voor poëzie. ‘Je eigen werk typeren is godsonmogelijk’, meent Schaffer. Toch onderneemt hij een goede poging daartoe in zijn gesprek met collega-dichter Thomas Möhlmann. Ze praten over zijn oeuvre, het schrijven, lezen en leven in verschillende talen en landen en het onverwacht winnen van die indrukwekkende prijs.
In Letteren Live #12 gesprekken met Rokus Hofstede over De jaren (de Arbeiderspers) van Annie Ernaux en Mijn zelfmoord en Het vrolijke pessimisme (beide bij Boom uitgevers) van Henri Roorda van Eysinga, en met Simone Atangana Bekono over haar debuutroman Confrontaties (Lebowski). Mensje van Keulen leest een verhaal voor uit haar bundel Ik moet u echt iets zeggen (Atlas Contact).
In Letteren Live #11 interviews met Frank Westerman over De kosmische komedie (Querido Fosfor) en met Sholeh Rezazadeh over haar eerste roman De hemel is altijd paars (Ambo Anthos). Tussendoor draagt Gerda Blees een gloednieuw gedicht voor.
2020
In deze tiende aflevering van Letteren Live praat Marjolijn de Cocq met Yolanda Entius. Ronald Ockhuysen spreekt met Oek de Jong over de autobiografische essaybundel Het glanzend zwart van mosselen (Atlas Contact). Schiavone Simson verzorgt een intermezzo.
In de negende aflevering van Letteren Live praat Ronald Ockhuysen met Esther Gerritsen over haar nieuwe roman De terugkeer (De Geus). Marjolijn de Cocq spreekt met Christiaan Weijts over Furore, dat deze maand verscheen bij De Arbeiderspers. Joost Oomen verzorgt een intermezzo, waarin hij vertelt over hoe hij zijn boek Het perenlied een gelukkig boek wilde maken.
In deze achtste aflevering van Letteren Live spreekt Ronald Ockhuysen met Wim Willems over De wereldwandelaars (Querido), het waargebeurde verhaal van jonge mensen uit de volksbuurten die in 1911 vertrokken voor een jarenlange voetreis door Europa en het Midden-Oosten. Marjolijn de Cocq praat met Martine Woudt, die een nieuw werk van Simone de Beauvoir vertaalde. Het manuscript van De onafscheidelijken (Cossee), een autobiografische roman over een innige vriendschap, werd in 2019 teruggevonden. Maria Farag, schrijver van Het huis van mijn moeder (Thomas Rap), verzorgt een intermezzo.
In deze aflevering van Letteren Live praat Roos van Rijswijk met Bodil de la Parra over haar familiegeschiedenis Het verbrande huis. Ronald Ockhuysen interviewt Martijn Simons over zijn nieuwste boek, De Hollandse droom. Jens Meijen, die de C. Buddingh’-prijs 2020 won, leest voor uit eigen werk.
In Letteren Live #6: Ronald Ockhuysen interviewt kinderboekenillustrator Charlotte Dematons over haar nieuwe prentenboek Alfabet. Roos van Rijswijk praat met Molly van Gelder over haar vertaling Gespiegeld in een gouden oog van Carson McCullers. En de Britse schrijver Kate Mosse, die in april 2019 in de schrijversresidentie in Amsterdam werkte aan haar nieuwste boek Stad van tranen, verzorgt een videocolumn.
Letteren Live #5 brengt interviews met Mohamed Benzakour over zijn verhalenbundel De ogen van Fadil (Ambo Anthos) en met Wytske Versteeg over haar nieuwe boek Verdwijnpunt (Querido). Martin de Haan, met Serotonine genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2020, vertelt in een videocolumn over de stijl van Michel Houllebecq en het vertalen van zijn werk. Dit programma ging live op vrijdag 29 mei 2020.
In deze 1,5meter-editie van Letteren Live interviewt Roos van Rijkswijk Conny Braam over haar nieuwe roman Wij zijn de wrekers over dit alles (Atlas Contact) waarin ze een onbekende kant van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog belicht, namelijk die van vele Zuid-Afrikanen (en anderen volkeren) die meevochten tegen Hitler omdat hen zelfbeschikkingsrecht in het vooruitzicht was gesteld. Ronald Ockhuysen gaat in gesprek met Thomas Verbogt over Als je de stilte ziet (Nieuw Amsterdam), zijn schrijfstijl en de rol van muziek in deze roman maar ook tijdens het schrijfproces. Daarnaast is er een videocolumn van Sebastiaan Chabot die aan de fameuze opleiding Creative Writing aan New York University volgde en nu debuteert met De slaap die geen uren kent.
2019
Ronald Ockhuysen en Roos van Rijswijk gaan in deze eindejaarseditie van Letteren Live in gesprek met Babs Gons over de door haar samengestelde spoken word bundel Hardop (Atlas Contact) en met Marente de Moor over haar meermaals bekroonde roman Foon (Querido). Daarnaast is er een column van Jasper Albinus, een van de net afgezwaaide talenten uit het Slow Writing Lab 2019, en muziek van Rita Zipora.
In de tweede editie gesprekken met Kees van Beijnum over zijn nieuwe roman 23 seconden (De Bezige Bij) en met Aai Prins, laureaat van de Letterenfonds Vertaalprijs 2019, over haar vertalingen van Russische literatuur, in het bijzonder de Verhalen van Andrej Platonov (Van Oorschot). Schrijfster Bregje Hofstede brengt een gesproken column over haar residentiemaand in Norwich, in het kader van de campagne New Dutch Writing. Iduna Paalman draagt enkele gedichten voor uit haar debuut De grom uit de hond halen (Querido). Dit programma is opgenomen op donderdag 14 november 2019.
In deze eerste editie van Letteren Live gaan Ronald Ockhuysen en Roos van Rijswijk in gesprek met Librisprijswinnaar Rob van Essen over zijn roman Visser (Atlas Contact) en met Barbara de Lange (28’00”) over haar nieuwe vertalingen van Virginia Woolf, in het bijzonder het recent verschenen Nacht & dag (Athenaeum): een van zes ‘vergeten’ klassiekers in de Schwob-herfstactie. Stadsdichter en spokenword-artiest Gershwin Bonevacia (20’47”) brengt een gesproken column. Bonevacia is een van de twintig spokenword-artiesten die voor schoolbezoeken en optredens kunnen worden geboekt via De Schrijverscentrale. Stacey Esajas (38’50”) speelt een fragment uit haar one-womanshow Soep!, een voorstelling die deels tot stand kwam via #NieuweStukken. Esajas is voorjaar 2020 met haar tragikomische one-womanshow in de theaters te zien. Dit programma is op 24 oktober 2019 opgenomen in Spui25 te Amsterdam.
Rechtenvrij delen
Letteren Live is een literaire talkshow van het Nederlands Letterenfonds, Het Parool en SPUI25 en is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie. Dit betekent dat de Letteren Live-video’s gratis verspreid mogen worden door boekhandelaren, uitgevers, literaire websites of podia, en alle anderen die literatuur graag onder de aandacht brengen. Het videomateriaal mag daarbij op geen enkele manier bewerkt of verkocht worden.
U kunt de video downloaden via het YouTube-kanaal van het Letterenfonds. Of, nog eenvoudiger, kopieer daar de embed code / de insluitcode van de gewenste video en deel deze op uw website.
U doet dat als volgt: open de gewenste aflevering van Letteren Live, en klik hierop met de rechtermuisknop. Selecteer in het menu dat nu verschijnt de optie ‘Insluitcode kopiëren’. De hierbij gekopieerde html-code kunt u in uw cms eenvoudigweg in uw cms in een bericht plakken, de video wordt dan zichtbaar op uw website. Het formaat van de weergegeven video kunt u aanpassen door de eerste twee getallen van de gekopieerde code aan te passen; gebruikelijk is bijvoorbeeld om (met behoud van de verhoudingen) de breedte op 500 en de hoogte op 280. Als volgt: ” width=”500” height=”280” “
Contact
De Letteren Live redactie bestaat uit Marjolijn de Cocq (Het Parool), Hanneke Marttin en Juul Klein Wolterink (Nederlands Letterenfonds) en Marij de Wit (SPUI25).