weblog

Bologna 2015

Agnes Vogt – 8 april 2015

De kinderboekenbeurs in Bologna is ieder jaar een startsein voor de lente. Dit jaar geldt dat meer dan ooit, want terwijl in Nederland vluchten gecanceld worden vanwege hevige storm, schijnt in Bologna volop de zon en bloeit de handel in Nederlandse jeugdliteratuur.

Wat de beurs dit jaar extra feestelijk maakt is de komst van een groot aantal Nederlandse auteurs en illustratoren: naast ‘vaste beursgangers’ Harmen van Straaten, Jan Paul Schutten en Edward van de Vendel, geven Joukje Akveld, Linda de Haan, Hans en Monique Hagen, Philip Hopman, Yvonne Jagtenberg, Mariken Jongman, Anke Kranendonk, Ted van Lieshout, Stern Nijland, Loes Riphagen en Anna Woltz acte de présence. Ze komen af en toe langs op de beurs en hun Nederlandse uitgevers organiseren diners met de buitenlandse uitgevers van hun boeken. Zondagavond waren de uitgevers van Anna Woltz bij elkaar, en daar vertelde uitgeefster Reiko Honjo van Froebel-kan dat de Japanse editie van Mijn bijzonder rare week met Tess geselecteerd is voor een zomerlezen campagne, wat een oplage van 50.000 exemplaren betekent. Een mooi idee dat zoveel Japanse kinderen zullen lezen over de avonturen van Tess en Samuel op Texel.

Matchmaking illustratoren

Dinsdagmiddag was er een ‘Matchmaking event’ tussen Taiwanese en Nederlandse illustratoren, georganiseerd door de mensen van de Taipei Book Fair. We zaten met een grote groep rondom de tafel en ieder presenteerde eigen werk. De microfoon deed het niet geweldig, het was warm en rommelig, maar het gaf een goed beeld van de verschillen in cultuur en overeenkomsten in vakmanschap en liefde voor mooie verhalen en beelden. Het leverde direct concrete interesse op, bijvoorbeeld voor Arno van Yvonne Jagtenberg.

De traditionele Nederlandse borrel op dinsdagavond in het Palazzo Isolani, op het prachtige Santo Stefano plein, is één van de hoogtepunten van de week. Deze ‘Dutch party’ is geliefd en het is dan ook een goed moment om de mensen te spreken waar weinig ruimte voor is gedurende de volgeplande beursdagen.

stand op beurs

Tijdens de beurs krijgen collega Marlies Hoff en ik veel complimenten over onze stand: de blow-up van de illustratie van Sieb Posthuma uit Een vijver vol inkt valt zeer in de smaak. We praten dan ook veel over zijn werk, en noteren interesse voor Rintje, Mister Finney en Mannetje Jas. Er wordt ook enthousiast gereageerd op de titels uit de nieuwe Children’s Books from Holland brochure. Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve valt erg op, en ik verwacht vertalingen van de prentenboeken en met name van de fictie voor 11+. Het succes van Het raadsel van alles wat leeft van Jan-Paul Schutten en Floor Rieder gaat onverminderd door en ook klassiekers van Annie M.G. Schmidt en Tonke Dragt blijven breed geliefd.

Met Duitse uitgevers praten we vaak over de voorbereidingen voor ons Ehrengast-programma van Nederland & Vlaanderen in Frankfurt 2016. Uitgeverij Carlsen zal een grote bind-up van werk van artistiek leider Bart Moeyaert uitgeven, Bohem bevestigt dat ze Nederland van Charlotte Dematons uit zullen brengen, Carlsen plant nieuwe boeken van Anna Woltz en Edward van de Vendel voor dat najaar, Gerstenberg van Gideon Samson, Jan Paul Schutten en Marco Kunst, Urachhaus zal dan het tiende deel van hun Paul Biegel-bibliotheek uitbrengen. Deze en vele andere Duitse vertalingen van Nederlandse kinderliteratuur zijn een grote stimulans voor verdere vertalingen, in andere talen.

In het algemeen constateren we minder terughoudendheid door economische crisis en wordt er niet veel meer gepraat over digitale ontwikkelingen - omdat e-books voor fictie-titels een vanzelfsprekendheid zijn geworden, terwijl App’s onvoldoende verdienmodel bieden. Al met al kijken we terug op een positieve beurs met goede gesprekken met uitgevers uit alle werelddelen.

Links:

cover

Alle weblogs van Agnes Vogt

Agnes Vogt

Specialist internationaal

internationaal presenteren en promoten

Kinder- en jeugdliteratuur

[email protected]

lees meer