nieuws

Bekroning Made in Europe

Gouden Tulp voor Pieter Steinz

2 april 2015

De Gouden Tulp is toegekend aan Made in Europe van Pieter Steinz (verschenen bij Nieuw Amsterdam). Deze prijs bekroont het beste informatieve boek dat het afgelopen jaar is verschenen. De jury omschrijft het boek als een culturele reisgids, een ‘heerlijk bladerboek’ dat steeds weer verrast in het beschrijven van de verbinding tussen Europeanen.

Uit het juryrapport:

‘Het non-fictie boek dat vanwege inhoud, afbeeldingen en vormgeving het meeste indruk gemaakt heeft is Pieter Steinz’ Made in Europe. Waar de politiek stokt, daar neemt de cultuur het met een grote vanzelfsprekendheid over. Made in Europe hoort in elke boekenkast: het is een prachtig vormgegeven culturele reisgids waarin Pieter Steinz in sprankelend proza een vrolijk stemmend beeld schetst van de kunst die het oude continent bindt.’

Pieter ontving vandaag de prijs, een sculptuur van Jeroen Henneman.

Gouden Tulp 2015 voor Pieter Steinz

Made in Europe werd vormgegeven door Sander Pinkse (binnenwerk) en Philip Stroomberg (omslag).

De jury bestond uit Fien van Dorp (Scheltema Amsterdam), Grietje Braaksma (De Bijenkorf), Jan Peter Prenger (Libris/Blz), Marcel Borgstijn (Bol.com), Theo de Vries (Bruna) en chef Boeken Wilma de Rek (De Volkskrant). Zij selecteerden vijf non-fictie titels waarbij werd gelet op de wijze waarop tekst en beeld elkaar versterken, op originaliteit, de vormgeving en de mate waarin het boek van toegevoegde waarde is op het bestaande assortiment.

Dit waren de overige genomineerde titels:

  • Casa Benali. Het Marokkaans huis-tuin-en-keukenkookboek van Abdelkader Benali en Saida Nadi-Benali (Arbeiderspers)
  • De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw van Saskia de Bodt (Vantilt)
  • Dijken van Nederland van Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken (nai010 uitgevers)
  • Horizon City van Jaap Scholten (AFdH Uitgevers)