nieuws

In memoriam

Burak Sengir (1971-2015)

30 maart 2015

Afgelopen zaterdag bereikte ons het ontstellende bericht dat Burak Sengir is overleden. Nog maar nauwelijks terug uit het Vertalershuis in Amsterdam is hij op zondag 8 maart in Ankara geschept door een auto.

Na een bachelor Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Ankara begon Burak in 2007 Nederlandstalige boeken in het Turks te vertalen. Om meer vertaalervaring op te doen nam hij diverse malen deel aan door het Vertalershuis Amsterdam en het Nederlands Letterenfonds georganiseerde vertaalworkshops in Istanbul. Zijn productiviteit was groot, want hij vertaalde in acht jaar tijd maar liefst twintig boeken, van uiteenlopende auteurs als Louis Paul Boon, F. Bordewijk, Lieve Joris, Jan van Mersbergen, Erwin Mortier en Toon Tellegen. Vijf nieuwe titels stonden op stapel…

Burak was een regelmatige en graag geziene gast in het Vertalershuis: elk jaar weer verbaasden we ons erover hoe zijn gesproken Nederlands was vooruitgegaan en elk jaar weer zat hij boordevol vertaalplannen. Voor de maanden januari en februari 2016 had hij alweer een verblijf gereserveerd.

De Nederlandstalige literatuur heeft een waardevolle ambassadeur en pleitbezorger in Turkije verloren en wij in het Vertalershuis zullen hem node missen, als vriend en als gast. We wensen zijn moeder en zus veel sterkte toe bij het verwerken van dit zeer, zeer grote verlies.

Peter Bergsma

Contact

Peter Bergsma

Directeur Vertalershuis

[email protected]