nieuws

Birk en De veteraan bekroond

Dioraphte Literatour Prijs

28 maart 2015

De winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs 2015 zijn bekend: Birk van Jaap Robben (De Geus) heeft de Publieksprijs ontvangen, de jury bekroonde in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig De veteraan van Johan Faber (Nijgh & Van Ditmar). Het Nederlands Letterenfonds investeerde in de totstandkoming van beide titels.

De Juryprijs in de categorie Vertaald gaat naar Eleanor & Park (Van Goor), vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting en geschreven door Rainbow Rowell.

In beide categorieën, Oorspronkelijk en Vertaald, waren vijf romans genomineerd. Van de tien genomineerde titels ontving Birk tijdens Literatour, een nieuwe vijfdaagse Boekenweek voor jongeren, de meeste stemmen. Er werd maar liefst 5.400 keer gestemd voor de Publieksprijs.

De Jury over Birk, het romandebuut van Jaap Robben: ‘Hoe beleef je je tienerjaren met een moeder die zucht alsof iedere ademhaling moeite kost? Jaap Robben laat het je voelen en schreef met Birk een knappe psychologische roman over een levensechte jongen die dreigt te verstikken in een scheve relatie.’

Over De veteraan schrijft de jury: ‘Faber schrijft toegankelijk, precies, met scherpte en met humor. De veteraan is een rijk en gelaagd boek dat zich op allerlei niveaus laat lezen. De hoofdpersoon kan wandelen wat hij wil, zijn ondergang is onafwendbaar.’

De winnaars ontvangen per titel €15.000 aan prijzengeld. In de categorie Vertaald worden zowel vertaler als auteur bekroond. De prijzen zijn op vrijdag 27 maart in de Openbare Bibliotheek Amsterdam door juryvoorzitter Annemarie Terhell aan de winnaars uitgereikt.

Drie covers