nieuws

Theo Thijssen-prijs naar Martha Heesen

24 maart 2015

Martha Heesen ontvangt de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2015, zo heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt. Het Letterenfonds investeerde tot 2000 via aanvullende honoraria in boeken van Heesen; recent werd een werkbeurs verleend voor het schrijven van de jeugdroman Bajaar (Querido 2011). Ook werd haar werk vertaald in vijf talen, waaronder het Duits en Frans.

De jury van de Theo Thijssen-prijs 2015 prijst de ‘enorm grote zeggingskracht’ in het oeuvre van Heesen:

Martha Heesen brengt ongemerkt in haar kleine verhalen verschillende generaties samen en verkent met veel zin voor nuance en diepgang hun soms pijnlijke, soms ingewikkelde, soms geheimzinnige, maar altijd onverwachte en daardoor spannende familiegeschiedenis. Ze schreef bijna ongemerkt een oeuvre bij elkaar met een enorm grote zeggingskracht. Daar word je stil van.

Sinds haar debuut Het plan-Stoffel uit 1993 publiceerde Heesen ruim twintig titels, die meermaals werden bekroond. Naast drie Zilveren Griffels ontving ze ook de Gouden Uil (2004) en de Gouden Lijst (2012).

De Theo Thijssen-prijs wordt eens in de drie jaar toegekend. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 24 september 2015 in het Letterkundig Museum / Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Enkele links: