nieuws

H.H. ter Balkt overleden

11 maart 2015

Dichter/schrijver H.H. ter Balkt (1938-2015) is maandagnacht 9 maart in zijn woonplaats Nijmegen in zijn slaap overleden. Hij is 76 jaar geworden. Bijna een halve eeuw lang bouwde hij met exuberante verzen aan een weergaloos universum van taal.

Ter Balkt debuteerde in 1969 met de bundel Boerengedichten bij uitgeverij De Bezige Bij. Sindsdien verscheen een groot aantal dichtbundels, maar ook proza, toneel en kritisch werk. Voor het schrijven van het merendeel van zijn oeuvre ontving Ter Balkt beurzen van het Nederlands Letterenfonds. In zowel 1983 als in 1987 maakt hij deel uit van de adviescommissie poëzie van het toenmalige Fonds voor de Letteren.

In 1973 ontving hij de Herman Gorterprijs voor De gloeilampen / De varkens, en na de Jan Campertprijs (1988) en de Constantijn Huygensprijs (1998) volgde in 2003 de P.C. Hooftprijs voor zijn dichtwerk. De jury schreef destijds over zijn poëzie:

De recalcitrante toonzetting van de gedichten, de wellust die uit de schijnbaar frivole, vindingrijke taalbehandeling spreekt, de suggestieve kracht van vele beklijvende beelden, de sarcastische sneren naar de gemechaniseerde wereld en de roofbouw op de natuur zijn verstechnische, stilistische en inhoudelijke aspecten die het oeuvre van H.H. ter Balkt vanaf het begin kenmerken.

In 2014 verscheen Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens, waarin in liefst 1.800 pagina’s veel van zijn oeuvre en ook niet eerder gepubliceerd werk is gebundeld.

In de loop der jaren is het werk van Ter Balkt vertaald in het Engels, Zweeds en Perzisch. Voor het Poetry International Festival gaf hij in 2008 op geheel eigen wijze een korte inleiding in het Engels en een voordracht in het Nederlands ten beste van zijn magistrale gedicht ‘De aardappelsorteermachine’:

still uit filmpje met H.H. ter Balkt van Poetry International start video

In 2010 werd aan H.H. ter Balkt door het Letterenfonds een eregeld verleend. We schreven hem destijds:

“Met uw proza en toneelwerk, maar vooral toch met uw poëzie levert u een onvergetelijke bijdrage aan het literaire landschap van Nederland.

Naast de vele bekroningen die u in uw loopbaan al ten deel vielen, wil het bestuur van het nieuw gevormde Nederlands Letterenfonds met de verlening van dit eregeld aan u de waardering voor dit literaire werk van Habakuk II de Balker via Foel Aos tot en met H.H. ter Balkt nog eens benadrukken.

Het bestuur hoopt van harte dat het eregeld mede bijdraagt aan een rustig voortwerken aan uw oeuvre; aan deze verlening is dan ook geenszins een zwijgplicht verbonden, integendeel wij hopen nog lang getuige te mogen zijn van beschrijvingen als een koeiekop die de toeschouwer recht aanstaarde, zijn oranjerode tong ver uitgestoken.”

Met H.H. ter Balkt verliezen wij een markant en belangrijk schrijver.

Enkele links: