agenda

Van Eyck Open Studios 2015

The Writing Room

5-7 maart 2015

http://www.janvaneyck.nl/home/open-studios-2015/

Van donderdag 5 tot en met zaterdag 7 maart 2015 zet de Jan Van Eyck Academie in Maastricht de deuren open voor genodigden en het publiek. Veertig kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en dichters presenteren hun werk in hun atelier, de tentoonstellingsruimtes en andere plekken in het gebouw. Onder de titel The Writing Room is er een speciale presentatie (in lokaal 1.28) van writers-in-residence Niña Weijers en Maartje Wortel en poets-in-residence Erik Lindner, Tonnus Oosterhoff en Lieke Marsman.

Het writer-in-residence programma is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Van Eyck Academie en maakt deel uit van het nieuwe programma voor internationale talentontwikkeling van het Nederlands Letterenfonds, Wanderlust. Dit academisch jaar verbleven Niña Weijers en Maartje Wortel als writer in residence aan de Van Eyck; Wytske Versteeg en Rosan Hollak zullen hen opvolgen. Voorts verblijft onder de naam Spiegelgrond ieder jaar een aantal dichters één maand aan de Jan van Eyck Academie; ook aan dit onderdeel draagt het Letterenfonds financieel bij.

Tijdens hun residentie spiegelen de dichters en schrijvers hun denken en werken aan die van (internationale) beeldend kunstenaars en ontwerpers. Overeenkomsten en verschillen tussen werk en maakproces van dichters en schrijvers en dat van kunstenaars worden zichtbaar en hun werk wordt middels gesprekken, voordrachten en publicaties gepresenteerd.

Bij het In-Lab Writing worden teksten van deelnemers aan de academie kritisch besproken. De vraag hoe over kunst te schrijven is gaandeweg veranderd in het schrijven op zich, de vertelling, het verhaal, fictie die naast of als verlengde van het kunstenaarschap ontstaat. Tijdens de besprekingen krijgen de verhalen een literair perspectief.

The Book Lovers (David Maroto en Joanna Zielinska) onderzoeken of de roman gezien kan worden als een medium met eigen merites binnen de beeldende kunst. Volgens hen bestaat er een toenemend aantal kunstenaars die het boek als een deel van hun artistieke praktijk beschouwen. Ze leggen een collectie aan van kunst-romans en een database van kunstenaars die in het narratieve hun referentie vinden.

Programma The Writing Room (1.28) Van Eyck Open Studios

Donderdag 5 maart, 16:00-16:30

  1. Presentatie van Getuigen op de drempel / Witnesses at the treshold, gedichten voor de Van Eyck door Erik Lindner. Verder met Lex ter Braak en Dongyoung Lee.

  2. Voordracht door deelnemers Blas Isasi en François Dey

  3. Passage van The Book Lovers, voorgelezen door Huib Haye van der Werf

aansluitend: performance Hana Miletic: Tenir Paroles (1.26)

Vrijdag 6 maart, 15:30-16:00

  1. Presentatie van Toen zeiden ze, die hersens van mij / Than those brains of mine said, gedichten en proza geschreven op de Van Eyck door Tonnus Oosterhoff. Verder met Lex ter Braak en Andrea di Serego.

  2. Voordracht door deelnemer Joris Lindhout

  3. Passage van The Book Lovers, voorgelezen door Huib Haye van der Werf

aansluitend: performance Hana Miletic: Tenir Paroles (1.26)

Zaterdag 7 maart, 15:30-16:00

  1. Voordracht van proza door Niña Weijers

  2. Poëzievoordracht door Lieke Marsman

  3. Voordrachten door deelnemers Pieter Paul Pothoven en Cedar Lewisohn

aansluitend: performance Hana Miletic: Tenir Paroles (1.26)