nieuws

Europese Literatuurprijs naar Alsof het voorbij is

20 juni 2012

De Europese Literatuurprijs gaat naar de roman Alsof het voorbij is van Julian Barnes (uitgeverij Atlas Contact), die door Ronald Vlek uit het Engels is vertaald. Hiermee worden zowel de auteur als de vertaler bekroond van de beste Europese roman die in 2011 in Nederlandse vertaling is verschenen: de schrijver ontvangt een geldbedrag van € 10.000, de vertaler € 2.500. De prijs wordt op zaterdag 1 september a.s., tijdens Manuscripta, in Amsterdam uitgereikt.

De Europese Literatuurprijs wordt in 2012 voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye, vertaald door Jeanne Holierhoek.

De jury over Alsof het voorbij is van Julian Barnes en de vertaling van Ronald Vlek:

“Een roman die even kalm is als verontrustend, even melancholiek als komisch, een roman die zich op meerdere niveaus laat lezen; als een persoonlijke ontboezeming, als een relaas van iemand die zijn straatje wil schoonvegen, als een aanval op de kracht van herinneringen. Een roman die de lezer laat twijfelen aan alles wat hij over zichzelf denkt te weten. Vertaler Ronald Vlek weet de alledaagse taal van de verteller niet alleen om te zetten naar perfect, gecontroleerd Nederlands, maar weet ook heel treffend de ondertoon van Barnes te vangen. Heel nauwgezet zet hij de ingehouden, soms ontwijkende zinnen van Barnes, de lucide beelden en de zorgvuldig gekozen woorden om naar het Nederlands, zonder dat ze ook maar ergens hun lading verliezen.”

De vier andere genomineerden op de shortlist waren:

  • Geluk als het geluk ver te zoeken is van Wilhelm Genazino, vertaald uit het Duits door Gerrit Bussink (Atlas Contact)
  • De kaart en het gebied van Michel Houellebecq, vertaald uit het Frans door Martin de Haan (De Arbeiderspers)
  • C van Tom McCarthy, vertaald uit het Engels door Auke Leistra (De Bezige Bij)
  • De waarheid omtrent Marie van Jean-Philippe Toussaint vertaald uit het Frans door Marianne Kaas (Prometheus)

De jury bestaat uit:

  • Frans Timmermans, voorzitter; Tweede Kamerlid, ex-staatssecretaris Europese Zaken
  • Joost de Vries; schrijver en literair criticus voor De Groene Amsterdammer
  • Ton Naaijkens; hoogleraar Vertaalwetenschap, Universiteit Utrecht
  • Herm Pol; Athenaeum boekhandel, Amsterdam
  • Monique van Oosterhout; boekhandel Van Gennep, Rotterdam

De longlist werd door elf onafhankelijke boekhandels gekozen. De vakjury selecteerde daaruit de shortlist en de winnaar.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende onafhankelijke boekhandels:

Meer informatie

Voor nadere informatie of het opvragen van het logo kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds: Maaike Pereboom, afd Promotie en informatie, tel. 020-520 73 00 of mail: m.pereboom@letterenfonds.nl of met Hanneke Marttin, communicatiemedewerker, tel 020 520 73 00 of mail: h.marttin@letterenfonds.nl Het logo van de Europese Literatuurprijs is ontworpen door Christine Rothuizen en getekend door Milo

Een roman die de lezer laat twijfelen aan alles wat hij over zichzelf denkt te weten.

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]