nieuws

Stijging aantal optredens door actie Boek een dichter

Succesvolle Poëzieweek

26 februari 2015

Tijdens de Poëzieweek 2015 is de omzet van poëzie in Nederland met 152% gestegen ten opzichte van de periode voordien, zo maakte het CPNB vandaag bekend. Daarmee was de derde Poëzieweek succesvoller dan ooit. De actie Boek een dichter die door het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met SSS werd georganiseerd, zorgde bovendien voor een stijging van het aantal optredens.

Dit jaar organiseerde het Nederlands Letterenfonds ter gelegenheid van de Poëzieweek voor de tweede keer de actie Boek een dichter i.s.m. Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS). Met als doel meer optredens van dichters mogelijk te maken op de podia in de Nederlandse bibliotheken, boekwinkels en scholen. In totaal vonden er 96 optredens plaats. Een ruime stijging ten opzichte van de eerste editie van vorig jaar toen er 74 optredens werden geboekt. Dit jaar werden Ted van Lieshout en Ellen Deckwitz het meest geboekt. In Vlaanderen hebben er 41 gesubsidieerde auteurslezingen met dichters of over poëzie plaatsgevonden.

Het Poëziegeschenk Giro giro tondo van Ilja Leonard Pfeijffer verscheen in een oplage van 12.000 exemplaren en is nagenoeg op. Klanten van de Nederlandse en de Vlaamse boekhandel kregen het in de Poëzieweek cadeau bij aankoop van € 12,50 aan poëziebundels.

De VSB Poëzieprijs werd aan de vooravond van de Poëzieweek in de Rotterdamse Kunsthal gewonnen door Archaïsch de dieren van Hester Knibbe (Arbeiderspers) en behaalde qua verkopen een 4de plaats. De best verkopende bundels zijn in Nederland, op respectievelijk de 1e, 2e en 3de plaats: Die van die van u van Annie M.G. Schmidt (Van Oorschot), Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer (Arbeiderspers) en De 100 beste gedichten gekozen door Peter Vandermeersch voor de VSB Poëzieprijs 2015 (Arbeiderspers).

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, Het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Turing Gedichtenwedstrijd, Nederlandse Taalunie, NK Poetry Slam, De Groene Amsterdammer, Boek.be en de CPNB.

Zie ook: