nieuws

Vanaf 6 maart op de radio

Fluiten in het donker

28 januari 2015

Bijna een jaar geleden kregen zes literaire auteurs de opdracht een hoorspel te schrijven voor de publieke omroep. De schrijvers werden gekoppeld aan radioregisseurs en producenten. Het resultaat van deze samenwerking is vanaf vrijdagnacht 6 maart wekelijks te beluisteren tijdens het hoorspelhalfuur op NPO Radio 1, elke vrijdag van 12 tot half 1 ‘s nachts.

Om een kwaliteitsimpuls aan het Nederlandstalig radiodrama te geven besloten het Mediafonds, het Nederlands Letterenfonds en de omroepen VPRO, NTR en AVROTROS tot een gezamenlijk project getiteld Fluiten in het donker. Het Letterenfonds verstrekte de schrijfopdracht en het Mediafonds ondersteunde de productie van de hoorspelen. De reeks kwam mede tot stand in het kader van de lancering in maart 2014 van Woord.nl, het online platform voor verhalende radio van de publieke omroep.

‘Want wie de gave van het woord heeft, heeft de macht in deze wereld. We hebben allemaal bedoelingen en verlangens. We zijn sociale maar ook zelfzuchtige dieren die hun wensen ingelost willen zien. We fluiten in het donker maar laden achter onze rug een pistool.’

Wanda Reisel over het hoorspel in het tijdschrift 609 - cultuur en media van het Mediafonds.

De zes hoorspelen:

 • 6 maart: Verhaal voor het slapen gaan
  Elke avond voor het slapen gaan, vraagt de kleine Suzie om een verhaaltje aan haar moeder. En dan bij voorkeur over die man die kwam praten over haar vader die ze niet meer zien en over het zeemonster… Horror in Amsterdam. Schrijver: Esther Gerritsen, regisseur: Marlies Cordia (De HoorSpelFabriek, AVROTROS)

 • 13 maart: De Jachtclub
  Tom, een zelfgenoegzaam politicus van een kwijnende partij, wordt verraden. Door de beruchte columniste Mylène? Of door zijn eigen partij?
  Schrijver: Wanda Reisel, regisseur: Vibeke von Saher, (De HoorSpelFabriek, AVROTROS)

 • 20 maart: Probeer om te keren
  Sylvia Hoeks en Maarten Heijmans in een radiodrama waarin een sollicitatiegesprek ontspoort in een geraffineerd machtsspel.
  Schrijver: Christiaan Weijts, regisseur: Stef Visjager (Radiomakers Desmet, VPRO)

 • 27 maart: Een lege plek
  Pelle en zijn vader krijgen een ongeluk. Pelle sterft en probeert met zijn vader in contact te komen.
  Schrijver: Maartje Wortel, regisseur: Aletta Becker (Aletta Becker Producties, VPRO)

 • 3 april: Een soort van Middeleeuwen
  Tirannieke regisseur bouwt om zijn maffiageld weg te sluizen een middeleeuws ‘grid’ en wordt door zijn slimme technicus voor eeuwig daarnaartoe verbannen.*
  Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer, regisseur: Vibeke von Saher (De HoorSpelFabriek, NTR)

 • 10 april: Vrouw zonder schaduw
  Wanneer Tara op een avond een ongeluk krijgt met een tram vindt het ambulancepersoneel een pistool in haar tas. Op de operatietafel wordt Tara achtervolgd door de spoken uit haar jeugd; ze zal moeten afrekenen met haar Iraanse familie.

  Schrijver: Kaweh Modiri, regisseur: Jeroen Stout (Stout&Smits, NTR)

Na uitzending blijven de hoorspelen beschikbaar via Woord.nl.

Zes literaire auteurs wagen zich aan het hoorspel in een coproductie van Letterenfonds, Mediafonds, AVROTROS, NTR en VPRO.

Greetje Heemskerk

Contact

Greetje Heemskerk

Beleidsstrateeg

[email protected]