nieuws

Oproep: WiR-programma NIAS

20 januari 2015

Het Nederlands Letterenfonds nodigt uitgeverijen uit om schrijvers voor te dragen voor de positie van writer-in-residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) voor het academisch jaar 2015-2016. De deadline voor de voordrachten is 27 februari 2015.

Het writer-in-residence programma is een gezamenlijk initiatief van het NIAS en het Nederlands Letterenfonds. Elk academisch jaar is er zowel voor een Nederlandstalige schrijver als een schrijver uit het buitenland ruimte om vijf maanden aan het NIAS te werken. Het betreft een verblijf in de periode september 2015 tot februari 2016 òf in de periode februari 2016 tot juli 2016. De uitvoering van het programma is in handen van het NIAS en het Nederlands Letterenfonds.

De positie is bestemd voor schrijvers aan wie de internationale en intellectuele ambiance, de rustige omgeving en de faciliteiten van het Wassenaarse instituut een aantrekkelijk klimaat biedt voor hun literaire werkzaamheden. Er is een voorkeur voor schrijvers die hun literaire kwaliteit hebben bewezen, een project indienen dat gezien de schrijfwerkzaamheden in de laatste fase verkeert, in hun sollicitatie goed kunnen uitleggen waarom hun werk zou kunnen profiteren van een NIAS-verblijf en die zich makkelijk kunnen uitdrukken in de Engelse taal, de lingua franca op het NIAS.

Het Letterenfonds stelt voor de Nederlandstalige schrijver een beurs van € 10.000 beschikbaar; voor de buitenlandse auteur stelt het NIAS een beurs beschikbaar en een éénmalige vergoeding van de reiskosten. De Fonds-fellows krijgen aan het NIAS de beschikking over huisvesting en een werkkamer. Voorts kunnen fellows gebruik maken van de onderzoeksfaciliteiten van het NIAS, zoals secretariële ondersteuning en bibliotheekdiensten.

Sollicitaties en voordachten kunnen gestuurd worden naar Greetje Heemskerk (voor de Nederlandstalige kandidaten) of Fleur van Koppen (voor de buitenlandse kandidaten). In maart besluiten het NIAS en het Nederlands Letterenfonds over de kandidaten voor 2015-2016. Voordrachten dienen te bestaan uit een c.v., een synopsis van het project, een oeuvre-overzicht en de twee laatste publicaties van de auteur.

Zie ook:

Greetje Heemskerk

Contact

Greetje Heemskerk

Beleidsstrateeg

[email protected]